IMGP0491 1 - CIORBA DE FASOLE CU COSTITA AFUMATA
Ne trebuie:
500 g fasole uscata
costita afumata (eu am avut cca 700 g)
2 cepe mari
morcov
ardei
telina, pastarnac, patrunjel radacina
3-4 linguri de bulion
fidea (eu nu am avut si am pus 2 cartofi)
ulei
1 lgt de zahar
sare, piper
(cantitati pt cca 5 litri de ciorba)Cum se face:
Se lasa fasolea la inmuiat in apa cat sa o acopere cu cca 6-7 cm
(de preferat peste noapte sau 7-8 ore – asa va fierbe mai repede).
Punem coasta la fiert separat de fasole. Se da un clocot, se arunca apa si se pune iar
la fiert cu apa incalzita (nu e obligatoriu sa aruncati apa, eu prefer asa).

IMGP0469 1 - CIORBA DE FASOLE CU COSTITA AFUMATA

Fasolea se pune si ea la fiert in apa rece cat o sa o acopere cca 3 degete.

IMGP0473 1 - CIORBA DE FASOLE CU COSTITA AFUMATA

Se lasa sa fiarba 5-10 minute apoi se rastoarna apa si se pune alta apa
(de preferat incalzita pentru a scurta timpul de fierbere).
Se rastoarna si a doua apa (daca vreti si aveti timp se mai poate schimba inca o data apa).
Eu am schimbat apa doar de 2 ori.

Dupa ce am rasturnat si a doua apa, se pune la fiert definitiv cu apa incalzita, cat sa
o acopere cu un lat de palma. In oala punem o lingurita de zahar si 2-3 linguri de ulei
(asa fierbe mai repede – mi-a zis mama).

Nu uitam intre timp de coasta. Cand e aproape fiarta oprim focul.
Se pune la fiert apa pentru a umple fasolea pe masura ce apa din oala scade
(tot de la mama citire – nu e bine sa fie prea multa apa in oala, sa nu se “alerge” bobii ca
se fierbe greu).
In cazul in care coasta se fierbe inaintea fasolei, se adauga in fasole cand e nevoie
din apa in care a fiert coasta.
Cand fasolea se inmoaie putin calim ceapa apoi punem si ardeiul.

ciorbadefasole1 - CIORBA DE FASOLE CU COSTITA AFUMATA

Punem in fasole morcovul si radacinoasele tocate marunt, apoi dupa 5-10 min si ceapa
cu ardeiul calite, apoi carnea. Punem sare si le lasam sa fiarba.

IMGP0484 1 - CIORBA DE FASOLE CU COSTITA AFUMATA

Nu uitam sa mai completam cu apa de la coasta, cand apa din oala mai scade pana
obtinem cantiatea de ciorba dorita (se poate pune toata apa de la coasta sau nu)
Cand fasolea si zarzavatul sunt fierte se pun cartofii (fideaua), apoi cand acestia
sunt fierti se pune bulionul si cimbrul uscat.
Se mai lasa sa fiarba cca 10 min apoi se pune patrunjelul tocat.

IMGP0487 1 - CIORBA DE FASOLE CU COSTITA AFUMATA

Noua ne place mult ciorbitza de fasole iar cu afumatura e delicioasa.

Si portia mea:

IMGP0497 1 - CIORBA DE FASOLE CU COSTITA AFUMATA