costita afumata (eu am avut cca 700 g)
2 cepe mari
morcov
ardei
telina, pastarnac, patrunjel radacina
3-4 linguri de bulion
fidea (eu nu am avut si am pus 2 cartofi)
ulei
1 lgt de zahar
sare, piper
(cantitati pt cca 5 litri de ciorba)Cum se face:
Se lasa fasolea la inmuiat in apa cat sa o acopere cu cca 6-7 cm
(de preferat peste noapte sau 7-8 ore – asa va fierbe mai repede).
Punem coasta la fiert separat de fasole. Se da un clocot, se arunca apa si se pune iar
la fiert cu apa incalzita (nu e obligatoriu sa aruncati apa, eu prefer asa).
Fasolea se pune si ea la fiert in apa rece cat o sa o acopere cca 3 degete.
Se lasa sa fiarba 5-10 minute apoi se rastoarna apa si se pune alta apa
(de preferat incalzita pentru a scurta timpul de fierbere).
Se rastoarna si a doua apa (daca vreti si aveti timp se mai poate schimba inca o data apa).
Eu am schimbat apa doar de 2 ori.
Dupa ce am rasturnat si a doua apa, se pune la fiert definitiv cu apa incalzita, cat sa
o acopere cu un lat de palma. In oala punem o lingurita de zahar si 2-3 linguri de ulei
(asa fierbe mai repede – mi-a zis mama).
Nu uitam intre timp de coasta. Cand e aproape fiarta oprim focul.
Se pune la fiert apa pentru a umple fasolea pe masura ce apa din oala scade
(tot de la mama citire – nu e bine sa fie prea multa apa in oala, sa nu se “alerge” bobii ca
se fierbe greu).
In cazul in care coasta se fierbe inaintea fasolei, se adauga in fasole cand e nevoie
din apa in care a fiert coasta.
Cand fasolea se inmoaie putin calim ceapa apoi punem si ardeiul.
Punem in fasole morcovul si radacinoasele tocate marunt, apoi dupa 5-10 min si ceapa
cu ardeiul calite, apoi carnea. Punem sare si le lasam sa fiarba.
Nu uitam sa mai completam cu apa de la coasta, cand apa din oala mai scade pana
obtinem cantiatea de ciorba dorita (se poate pune toata apa de la coasta sau nu)
Cand fasolea si zarzavatul sunt fierte se pun cartofii (fideaua), apoi cand acestia
sunt fierti se pune bulionul si cimbrul uscat.
Se mai lasa sa fiarba cca 10 min apoi se pune patrunjelul tocat.
Noua ne place mult ciorbitza de fasole iar cu afumatura e delicioasa.
Ce bine arata ciorbita ta ….deja mi-e pofta! Imi mai place si fasolea uscata cu afumatura sau ciolan afumat… Pup! 😀
Edith, imi ploua in gura.
mmmm, suna tare bine si arata si mai si! vroiam sa te intreb, nu ai acrit-o cu nimic?
Merci, Alexandra! Si mie imi place muuult 🙂 Pup!
Merci, Serban! 🙂
Nu am acrit-o cu nimic, asa o face mama (de fapt e cam …supa) si mie imi place taaaare mult asa 🙂
Merci de vizita!
Ceau Edith!
Vreau sa-ti multumesc pt retetele tale sanatoase si delicioase.
Am 2 prunci mici si tre sa-ti spun ca adora mancarea facuta dupa retetele tale. Inca nu le-am incercat toate.
Multzam mult de tot!
A.. si sa nu uit… citatele si modul tau de viata e pe aceeiasi lungime de unda cu al meu….. Inca odata merci
Claudia
Buna Claudia. Multumesc frumos.
Ma bucur ca puiutilor tai le place mancarea pe care o faci dupa retetle de aici (care nu-s chiar toate foarte sanatoase :P…)
Te astept cu impresii cand mai incerci ceva.
Merci de vizita, te mai astept!
Pentru ciorba de fasole (pentru fasole in general) las pina si pieptul de puicuta cu smintinica.
Mi-ai dat o informatie ciudata. Cartof sau fidea in ciorba de fasole?
Voi incerca cu proxima ocazie. Adica miine.
Majoritatea retetelor traditionale le fac cum le face mama. Daca imi plac asa cum le face ea, asa le fac si eu 😛 Si da, mama pune cartof sau fidea si nu o acreste cu nimic (spre deosebire de alte persoane..)
Daca incerci varianta asta sper sa-ti placa, mie asa imi place 😉
Iar daca nu iti place… ei, speram ca nu se intampla asta…
Astept impresii!
Nu m-ai intrebat, deci iti voi raspunde:
Am un mare defect, dupa unii, dar si o mare calitate, zic altii:
is moldovean
Di undiva din nordul nordisim al Romaniei actuale, cu germeni pre undeva mai sus de neica Prut, unde mai era Romanie acum ceva vreme (tinutul Herta).
Draghii mei bunici, fiind nascuti si hraniti pe acolo, au reusit sa-mi hraneasca mama sau tata (dupe caz), asa cum doar in Botosani sau Suceava se mai poate, cu bucate ce mie-mi par minunate.
Simple, dar in acelasi timp sofisticate.
De ce fac acest “pomelnic” aparent fara rost?
Hai sa-ti spun!
Iubesc ciorba de fasole acrita cu BORS!
Doar la mine acolo (sau mai degraba la ei, ca-s de prea multa vreme in Bucuresti) se face borsul de fasole, asa cum ti-asi dori sa-l gusti frodat.
Iti recomand doar cu bors facut acolo. (punct)
Am luat husti in Bucuresti si jaba!
Ador mesajul : “Majoritatea retetelor traditionale le fac cum le face mama”.
Stiu ca tu le faci si mai bune.
Comentariu ce nu e musai sa fie public!
Textul de mai sus o sa fie si pe blogul meu, usor modificat.
L-am scris doar pentru tine, in semn de apreciere, dar si pentru cei ce stiu sa guste obositoarele texte lungi sau plictisitoare.
Esenta e’n ciorba de fasole (cu sau fara cartofi / taitei).
Stoarsa de prima sau a treia apa gustul-i aproape acelasi, doar aerele mincatorului difera.
Eu public toate mesajele, cu atat mai mult cele de.. bine 😛 asa ca o sa le public si pe ale tale.
Acrita cu bors nu cred sa fi mancat (desi o parte din copilarie mi-am petrecut-o la bunica mea in jud Bacau, ea locuind acolo, nefiind moldoveanca…), insa te cred pe cuvant.
Ador blogul tau. De fiecare data cand gatesc ma inspir de pe blogul tau. Felicitari!
Acuma e ciorba pe foc. Sper sa iasa buna. Dupa miros cred ca o sa fie excelenta :D.
Irinel, sper ca ti-a placut ciorba 🙂
Arata Foarte Bine! MAi am putin si o termin si eu. sper sa fie buna 😛
Buna, Edith!
Locuiesc in Chicago si am vrut sa incerc o reteta noua pt ciorba de fasole … uite asa am dat de tine …. am gatit “supa” asa cum ii spui tu, dupa reteta de mai sus si vreau sa iti multumesc ptr. tot. A iesit super buna…. nu stiam de varianta cu cartof …. eu sunt olteanca,
din Craiova …. Felicitari inca o data si mult succes la tot ce faci !
Zoey C.
Chicago
Buna Zoey! Ma bucur ca ti-a placut ciorbita de fasole 🙂
Te mai astept!