Am incercat pentru prima data chutney-ul abia acum cativa ani si trebuie sa spun ca mi-a placut.
Pentru cei care nu stiu ce este, chutney-ul este un soi de sos facut fie din legume fie din fructe,
care acompaniaza carnea sau legumele. Pot fi dulci sau iuti, pot fi facute din mai multe tipuri de fructe,
din mere, pere, piersici, mango, etc, sau din rosii, ceapa…
Ca si codimente se pot folosi: ceapa, usturoiul, ciusoarele, scortisoara,
anasonul, cardamamom-ul, mustar, ghimbir, coaja de lamaie, etc. Sau mai multe din ele combinate.
Consumarea carnii sau legumelor alaturi de un chutney adauga un plus de savoare si un gust nou clasicului gratar
pe care suntem obisnuiti sa il consumam cam in aceleasi combinatii.
Deci va recomand sa incercati chutney-ul macar o data si o sa aveti o surpriza placuta 🙂
Ne trebuie:
1 ceapa medie
1-2 lg de ulei
3 mere
3 smochine
2 lg de stafide
2 lg zahar brun
1 lg cu varf de mustar Maille
5-6 lg otet mere
150 ml suc de mere
un praf de sare
piper, pasta de ardei iute (optional)
– cantitati pt cca 3-4 portii –
—————————————————————————————-
Am folosit un mustar de calitate, mustarul a l’Ancienne de la Maille, un mustar cu o textura granulata,
ideal pentru a fi adaugat la sosuri, mancaruri marinate sau alaturi de carne.
—————————————————————————————-
Cum se face:
Tocam ceapa marunt si o calim cu un praf de sare pentru 3-4 minute in ulei.
Adaugam peste ceapa merele si smochinele taiate cuburi (mai mici sau mai mari, dupa preferinte),
zaharul, stafidele, otetul, sucul de mere, putin piper si pasta de ardei iute (daca folosim).
Lasam sa fiarba la foc mic, amestecand din cand in cand, pentru cca 40 minute.
Eu am facut toata operatiunea intr-o cratita antiaderenta, pentru a fi sigura ca nu se lipeste.
In ultimele 5 minute adaugam si mustarul.
Daca doriti sa obtineti un sos fin, dupa ce a fiert si s-a racit usor, puteti folosi blenderul de mana
pentru a obtine o consistenta fina. Eu l-am consumat ca asa cum il vedeti, sa simt textura merelor.
Daca nu agreeati combinatia ceapa-fructe, puteti renunta la ceapa. Puteti adauga scortisoara, cuisoare sau coaja de
lamaie, dupa preferinte. Daca il vreti mai dulce, il gustati si in ultimele minute mai adaugati zahar.
Daca il vreti mai acru, mai adaugati otet. Dupa gust.
Enjoy!
L-am mancat de data asta langa un piept de pui la gratar si garnitura de fasole verde,
pe care am oparit-o pentru 6-7 minute in apa clocotita cu sare si putin ulei.
O combinatie mai mult decat delicioasa care scoate din monotonie pieptul de pui.
Cred ca este delicios! N-am mancat chutney pana acum, dar am tot auzit de el… 🙂 Cred c-o sa-l incerc si eu. Merci de reteta, Edith!
mmmm parca ii simt aroma. 🙂 si eu tot Maille folosesc 😉
Eu nu l-am incercat niciodata , dar sa stii ca ma bate-un gand !!! 😉
Crezi ca ar merge si langa un muschi de porc la cuptor?
Eu zic ca da 🙂