Cataiful este o reteta cu specific Turcesc, intalnita si in Grecia si in alte tari orientale.
Traditional el se face sub forma de rulouri si umple cu alune/fistic macinate.
Eu am facut o varianta putin mai… lejera, mai de vara si poate mai europeana, cu frisca.
Ne trebuie:
400 g fidea f subtire
300 g zahar
500 ml apa
50 g unt
400 g frisca
esenta de vanilie
(eu am folosit Butter Vanilla de la Dr Oetker)
Cum se face:
Am folosit fideaua asta de la Monte Banato:
Ungem o tava cu unt topit (eu am facut in tava de la aragaz), apoi asezam fideaua in strat subtire pe toata suprafata tavii.
Dam la cuptorul preincalzit, la foc potrivit pana se rumeneste usor (cca 15 minute a durat la mine).
Intre timp facem un sirop din apa si zahar, il lasam sa fiarba pana incepe sa se lege putin.
Luam de pe foc si punem esenta de vanilie.
Scoatem tava de la cuptor dupa cele 15 min (sau mai mult, in f de cuptor)
si turnam deasupra, uniform, siropul.
Mai dam din nou tava la cuptor pana lichidul este absorbit de fidea (cca 20 min).
O sa vedem ca datorita siropului, din fidea s-a format o foaie ca un blat.
Scoatem de la cuptor si lasam sa se raceasca
(acoperim tava cu hartie de copt sau folie de alum sa nu se intareasca fideaua).
Intre timp batem frisca.
Cand fideaua s-a racit o taiem in doua, punem pe o jumatate un strat de frisca
si acoperim cu cealalta jumatate.
Punem si deasupra frisca
si dam la frigider pt cca 2-3 ore sa aiba timp sa se inmoaie fideaua.
Portionam si mancaaaam! Este taaare bun!
Mie, varianta cu frisca imi place muuult mai mult decat cea cu fistic sau alune. Desi nu te-ai astepta ca o combinatie de fidea, sirop si frisca sa fie atat de gustoasa, este incredibil de bun.
bine-ai venit din vacanta!
si bineinteles ca iar faci bunatati! cataif-ul asta imi aduce aminte de “La Medeleni”….n-am facut niciodata asa ca notez reteta si cine stie…
p.s.: imi place furculita! eu am gasit doar cutite cu modelul asta (la bamboohuhu)te pup!
Delicious and beautiful dessert! I have an award for you in my blog 🙂
Flori, bine v-am regasit.
Sa-l incerci ca e neasteptat de bun. 🙂 Si eu l-am incercat pt prima data, dar cu siguranta nu va fi ultima.
Furculita e tot de la bambu 🙂 am si cutit si furculita, poate mai gasesti pe viitor. Pup!
Maria, thanks a lot! You’re very nice, wright now I’m going for my award 🙂
Bine ai revenit Edith, se pare ca ai venit cu foarte proaspete prajiturica este excelenta, te astept cu cateva premii pe blogul meu, pupici.
Buna,
arata f bine cataiful intr-adevar, salivez aici in fata monitorului :).Am intrat sa vad ce ai mai gatit bun si inghit in sec aici in fata pozelor 🙂
vroiam sa iti spun Edith ca am gasit cataif nepreparat la un supermarket la Perla, chiar pe colt e un salon de coafura, si o banca, si un supermarket mic turcesc. Costa 10 lei “cutia”, daca te intereseaza.
Vicky, merci frumos! Vin acush!
Sinziana, merci mult, e vb despre magazinul acela aflat in diagonala intersectiei de Perla?
Merci mult de pont! 🙂 O sa incerc sa ajung sa iau.
Am facut si eu reteta si-a iesit mi-nu-na-ta!
O s-o refac la ziua celui mic.
Merci mult!
Bulinuta, ce rapida ai fost! Ma bucur mult ca ti-a placut 🙂
Ti-a iesit tare frumos!
Mercik! A fost muuult mai gustos decat aratos 🙂
Reteta asta cu siguranta a intrat in topul preferintelor in materie de dulciuri facute in casa! Foarte buna! Multumesc mult!
Tutuica, ma bucur ca v-a placut! Asa e, e tare bun cataiful 🙂
Te mai astept!
buna!eu sunt noua pe aici…dar vroiam sa iti zic ca am incercat tiramisu..o reteta perfecta!
azi pun in practica cataif….
de cand ti-am descoperit blog-ul toata ziua studiez….o zi buna !!!!
Magda, ma bucur ca ti-a placut tiramisu. Nu este chiar reteta clasica, dar e buna si asta.
Iar cataiful… mmmm. Sa pui esenta Butter Vanilla de la Dr Oetker pt ca ii da o aroma super!
Te astept sa-mi spui cum ti-a placut!
Bine te-am gasit, Edith!
Iti multumesc pentru reteta si explicatii. In mintea mea de copil fermecat de romanul La Medeleni, cataiful insemna tot binele si linistea pe care o regasesti doar in bucataria calda si bogata a casutei de la tara. Habar nu aveam ce e dar cu siguranta trebuia sa fie ceva minunat.
Am incercat odata o reteta de cataif, gustul a fost foarte bun dar era uscat si sfaramicios.
Acum, datorita explicatilor tale, stiu ce am de facut.
Am plecat la cumparaturi, dupa fidea… 🙂 Revin cu rezultatul.
Multumesc
Monica, bine ai venit!
Sper sa iti placa cataiful daca il incerci..
Te mai astept! 🙂
Buna Edith,
Iti multumesc pentru reteta asta minunata. Aseara, sotia mea, a incercat-o. Ce a iesit (vezi pe http://cristimare.blogspot.com/2010/02/cel-mai-bun-cataif-ever.html) nu se poate descrie in cuvinte. Cel mai bun cataif pe care l-am mancat vreodata.
De astazi blogul tau devine favorit pentru mine. Iti multumesc inca odata!
Edith, eu am mancat prima data Cataif la Craciunul asta si am ramas profund impresionata! Avea un strat de cataif foarte insiropat, un strat de budinca sau crema de lapte si ultimul de frisca.Deasura erau presarate bucatele de alune. Fantastic a fost! Asa ca am cautat si eu cataif si am gasit. Acum vad si reteta ta, nu stiam cum se face si n-am indraznit sa intreb pentru ca nu stiu inca bine limba(eu sunt in Grecia). Mersi mult, o sa-l incerc curand!
Ionela, cataiful asta nu seamana exact cu cel care se face in Grecia.. Mie ala nu imi place. In schimb asta mi-a placut f mult.
Tu il poti incerca si le compari 🙂
sa stii ca multumita retetei tale o sa ma incumet si eu! am si zahar vanilat grecesc cu mastic si cred ca o sa fie perfect! de abia astept sa o incerc si revin cu rezultatul.
Mitinita, sigur o sa te apropii mai tare de varianta greceasca/turceasca. Eu am facut varianta.. mai europenizata (pentru ca cel original nu imi place :D).
Buna Edith,
Reteta si pozele arata extraordinar de bine … astept si eu sa ma intorc acasa sa testez reteta ta … insaaa, trebuie sa fac o mica precizare, acesta nu e Cataif (Qataif), ci este Kunafa. Eu acum sunt in Kuwait, am mancat la Kunafa aici destullll si de multee feluri si trebuie sa recunosc, competitia e foarte mare 🙂 … totusi abia astept sa probez si eu reteta!!! Felicitari pentru toate retetele!!! Pupici!
Alexandra, multumesc pentru precizare… 🙂
Am spus ca este un cataif mai.. european si mai la indemana noua. Sincer, mie imi place mai mult varianta asta decat cea originala, am incercat-o si pe aceea 🙂
Iti multumesc pentru cuvintele frumoase si te mai astept! 🙂
Buna!
Este pentru prima data cand iti scriu, dar pentru a nu stiu cata oara, cand fac aceasta prajitura, luata de pe blogul tau. Este foarte buna, iar mama ( o persoana carcotasa, atunci cand este vorba sa manance ceva facut de mine ) a declarat-o prajitura ei favorita.
Felicitari pentru intreaga munca pe care o imparti cu noi, mai ales cu cei incepatori intr-ale bucatariei, ca mine!
Buna Camelia! Ma bucur mult ca mi-ai scris 🙂 Ma bucur cand primesc feddback de la voi, cei care imi incercati retetele 🙂
Ma bucur tare ca iti place pseudo-cataif-ul asta.
Iti multumesc pentru cuvintele frumoase si te mai astept!
As fi putut posta la oricare dintre retete… Este minunat! Toate retetele au imagini sugestive care chiar arata foarte bine! Se vede ca pui suflet si ai respect pentru cei care te urmaresc! De asemenea imi place mult faptul ca retetele sunt realistice, Sunt echilibrate si practice! Pentru oricine… Felicitari ! Cel putin pe mine m-ai cucerit definitiv! Pagina ta va fi sursa mea zilnica de inspiratie! Multumim mult pentru eforturile tale!
Careella, iti multumesc pentru cuvintele frumoase! 🙂
Sper ca retele sa fie pe gustul tau si te astept cu impresii cand incerci ceva!