Imi plac muraturile putin dulcegi, cum le face mama, asa ca am chemat-o
anul asta sa imi puna si mie muraturi.
Reteta de mai jos ii apartine, eu am fost doar ajutor de bucatar… iar poza am doar cu produsul final.
Ne trebuie:
castraveti
otet
sare pentru muraturi
zahar
ardei gras
usturoi
morcov
hrean
frunze de telina
bete de marar uscat
boabe de piper si mustar
Cum se face:
Cantitatile sunt pe litru de lichid si nu am precizat nici la castraveti
pentru ca fiecare pune ce cantitate vrea. Voi incerca sa explic mai jos.
Spalam castravetii, curatam morcovul (il taiem rondele sau fasii),
curatam ardeii (ii taiem fasii mai groase), curatam hreanul,
frunzele de telina si asezam cele de mai sus in borcane.
Borcanele astfel umplute, le umplem cu apa pe care o rasturnam intr-un vas gradat.
Procedam asa cu fiecare borcan in parte pentru a vedea cat lichid intra in borcane.
Buuun. Acum cantitatile:
La 1 litru de otet se pun 4 litri de apa (daca ii vreti mai acri, puteti pune a 1 litru de otet, 3 litri de apa). 1 lingura de sare si 4-5 linguri de zahar pe litrul de lichid.
Vedem cati litri de lichid ne intra in borcanele pline cu de toate si in functie de cantitatile
Acum, cand avem lamurita nebuloasa cu cantitatile de lichid, sare si zahar, punem amestecul
pe foc pana fierbe si se dizolva sarea si zaharul.
In borcanele in care deja avem pusi castravetii, hreanul, morcovii si ardeii mai punem
catei de usturoi, boabe de piper si mustar iar deasupra frunze de telina si bete de marar.
Peste toate turnam incet amestecul de otet, apa, sare si zahar
pe care il lasam 5 minute sa se mai raceasca sa nu se crape borcanele.
Pentru siguranta puteti pune borcanele in chiuveta (daca aveti de inox)
sau puteti pune lama unui cutit dedesubtul borcanului.
Sper ca am fost destul de… pe intelesul tuturor.
Spor la treaba!
… de sezon.
O zi minunata iti doresc
O zi frumoasa si tie, James! Merci de vizita!
Cred ca era vorba de ” la 1 litru apa 4 linguri cu otet”. Cine nu va sti, ca face cum scrie si e cam mult otet
Draga anonim, incearca tu sa pui 4 lg de otet intr-un litru de apa si vezi ce se simte. Daca tu crezi ca poti mura intr-un astfel de amestec castravetii, esti invitata mea 🙂
Este corect cum am spus in reteta, la 1 L de otet, 4 litri de apa (sau 3 daca iti plact mai acri..).
Super! Am facut si eu weekendul asta castraveti murati dar in urmatorul fel (cantitati pentru un borcan, ca cel din poza):
– o cescuta mica de otet
– o lingura de zahar
– o lingurita de sare
– boabe de piper si de mustar
– morcov de design
– 1/3 dintr-o ceapa
– bete de marar
Se pun toate ingredientele, apoi se completeaza cu apa. Se pune capacul si se agita. Borcanele se fierb intr-o oala mai inalta 20-25 de min. Se racesc si is gata de mancat 😀
Multumim, pentru reteta ta si felicitari:D
Buna!Ca sa fie conform cu dieta dukan as putea renunta la zahar?
Sigue, insa nu stiu cum ies fara zahar… Mie imi plac muraturile usor dulcege. Nu stiu cum s-ar comporta daca ai pune xylitol sau alt indulcitor pe care il folosesti…