Imi plac muraturile putin dulcegi, cum le face mama, asa ca am chemat-o
anul asta sa imi puna si mie muraturi.
Reteta de mai jos ii apartine, eu am fost doar ajutor de bucatar… iar poza am doar cu produsul final.

castravetimurati - CASTRAVETI MURATI IN OTET

 
Ne trebuie:
castraveti
otet
sare pentru muraturi
zahar
ardei gras
usturoi
morcov
hrean
frunze de telina
bete de marar uscat
boabe de piper si mustar
Cum se face:
Cantitatile sunt pe litru de lichid si nu am precizat nici la castraveti
pentru ca fiecare pune ce cantitate vrea. Voi incerca sa explic mai jos.
Spalam castravetii, curatam morcovul (il taiem rondele sau fasii),
curatam ardeii (ii taiem fasii mai groase), curatam hreanul,
frunzele de telina si asezam cele de mai sus in borcane.
Borcanele astfel umplute, le umplem cu apa pe care o rasturnam intr-un vas gradat.
Procedam asa cu fiecare borcan in parte pentru a vedea cat lichid intra in borcane.
Buuun. Acum cantitatile:
La 1 litru de otet se pun 4 litri de apa (daca ii vreti mai acri, puteti pune a 1 litru de otet, 3 litri de apa). 1 lingura de sare si 4-5 linguri de zahar pe litrul de lichid.
Vedem cati litri de lichid ne intra in borcanele pline cu de toate si in functie de cantitatile
de mai sus, facem niste calcule… destul de complicate daca e sa ma intrebati pe mine. laugh 1 - CASTRAVETI MURATI IN OTET
Acum, cand avem lamurita nebuloasa cu cantitatile de lichid, sare si zahar, punem amestecul
pe foc pana fierbe si se dizolva sarea si zaharul.
In borcanele in care deja avem pusi castravetii, hreanul, morcovii si ardeii mai punem
catei de usturoi, boabe de piper si mustar iar deasupra frunze de telina si bete de marar.
Peste toate turnam incet amestecul de otet, apa, sare si zahar
pe care il lasam 5 minute sa se mai raceasca sa nu se crape borcanele.
Pentru siguranta puteti pune borcanele in chiuveta (daca aveti de inox)
sau puteti pune lama unui cutit dedesubtul borcanului.
Sper ca am fost destul de… pe intelesul tuturor.
Haideti ca nu e asa greu, poate la anu’ ma incumet sa pun si eu. biggrin 1 - CASTRAVETI MURATI IN OTET
Spor la treaba!