caponata

A venit randul si caponatei, un aperitiv italian cu vinete tare bun, specific in Sicilia.

Neaparat sa il incercati cat se mai gasesc vinete romanesti pe piata.

Reteta este inspiratie de la Carmen, careia ii multumesc.

Ne trebuie:

4-5 vinete

250 g masline (eu am pus fara samburi)

3 cepe potrivite

4 rosii coapte

2 catei usturoi

2-3 tulpini de telina (nu am pus)

50 g capere (nu am pus)

8 linguri otet

1 lingura zahar

8-10 linguri ulei de masline

sare

busuioc

Cum se face:

Ideal ar fi sa aveti vinete mai subtiri, cele mai fara samburi.

Taiem vinetele cubulete potrivite si le punem in apa cu sare cca 1-2 ore.

vinete

Taiem rosiile in jumatate si le dam pe razatoare (mi se pare modalitatea cea mai rapida, dar le puteti decoji daca preferati).

Tocam ceapa si usturoiul si le calim in 2-3 linguri de ulei de maline.

Dupa ce s-au rumenit, adaugam rosiile, maslinele, caperele scurse si clatite cu putina apa, (eu nu am pus capere si tulpini de telina).

Amestecam bine si lasam sa fiarba la foc potrivit, pana se formeaza un sos.

Scugem vinetele de apa si le calim in alt vas, in mai multe transe (in 3 transe le-am calit eu) pentru ca sa se patrunda repede si uniorm.

Untitled-1

Dupa ce am terminat cu vinetele, calim cateva minute si tulpinile de telina, in acelasi vas.

Adaugam vinetele si telina peste sosul de rosii si lasam la foc mic cam cca 10 minute.

Dupa aceea presaram zaharul si otetul, amestecam, potrivim de sare, mai lasam sa fiarba cca 10 minute.

Tare buna calduta dar si mai buna rece.

Enjoy!

caponata 1