bulz
 
A venit frigul si ce poate fi mai bun decat un bulz fierbine aburind? De asta vara visez la el :))
De data asta am ales sa fac Bulz moldovenesc (varianta cu afumatura).
Varianta fara carne si cu un ou prajit deasupra este Bulz ardelenesc – din cate stiu eu. Ambele variante sunt minunate.
Insa eu cum sunt mai… carnivora, am ales varianta cu carne.
Nu va speriati ca e mai mult text in reteta, de fapt se face foaarte usor.
Nu am poze din timpul prepararii pentru ca abia asteptam sa fie gata sa il paaap, asa ca l-am facut pe repede inainte 😛
Ne trebuie:
malai
apa
branza de burduf
carnati afumati/costita afumata
unt
telemea (optional)
smantana (optional)
cascaval (optional)
sare
 
Cum se face:
Trebuie sa incepem cu mamaliga. Nu-mi place sa fac mamaliga deloc. Altfel as manca bulz mult mai des…
Cum se face mamaliga (pentru cei/cele care nu stiu):
Punem apa cu sare la fiert (nu are sens sa va dau cantitati, pentru ca nu le masor niciodata) intr-un tuci de preferat.
Cand incepe sa fiarba punem malaiul in ploaie si amestecam, de preferinta cu un tel – asa evitam sa se formeze cocoloase ,
pana capata o consistenta mai groasa, apoi inlocuim telul cu o lingura de lemn.
Nu trebuie sa o facem prea tare pentru ca mai trebuie lasata la fiert, iar apa din ea se va mai vapora, ingrosand-o.
Dupa ce am ajuns la consistenta dorita (ceva mai subtire decat cea dorita in final) lasam mamaliga sa fiarba, amestecand in ea destul de des si cu spor :)) , pentru a nu se lipi si a se fierbe tot malaiul.
Cand e gata (dupa cca 10 min dupa ce am pus malaiul si am tot amestecat in ea).
Rasturnam mamaliga pe o farfurie intinsa/fund de lemn.
Cat fierbe mamaliga calim putin si carnatii taiati rondele subtiri sau costita taiata suvite intr-o tigaie cu 1-2 lg de ulei.
Luam o tava ce merge la cuptor (sau tavite individuale) si o ungem cu unt, punem un strat nu foarte gros de mamaliga, cateva cubulete de unt,
branza de burduf, carnat/costita sau ambele, inca un strat de mamaliga, cubulete de unt, telemea rasa (sau tot branza de burduf) din nou carnati si acoperim cu inca un strat de mamaliga.
Pentru mai multa savoare, puteti pune si cateva lg de smantana intre straturi.
Punem cateva cubulete de unt si radem putin cascaval deasupra. Dam la cuptorul bine incins pt cca 10-15 min.
Cand am mancat, am pus deasupra si putina slanina prajita de casaaaa.
Merge foarte bine cu ceapa rosie, sau nu, cum doriti.
Bun bun bun.
Enjoy!

bulz 1