A venit frigul si ce poate fi mai bun decat un bulz fierbine aburind? De asta vara visez la el :))
De data asta am ales sa fac Bulz moldovenesc (varianta cu afumatura).
Varianta fara carne si cu un ou prajit deasupra este Bulz ardelenesc – din cate stiu eu. Ambele variante sunt minunate.
Insa eu cum sunt mai… carnivora, am ales varianta cu carne.
Nu va speriati ca e mai mult text in reteta, de fapt se face foaarte usor.
Nu am poze din timpul prepararii pentru ca abia asteptam sa fie gata sa il paaap, asa ca l-am facut pe repede inainte 😛
Ne trebuie:
malai
apa
branza de burduf
carnati afumati/costita afumata
unt
telemea (optional)
smantana (optional)
cascaval (optional)
sare
Cum se face:
Trebuie sa incepem cu mamaliga. Nu-mi place sa fac mamaliga deloc. Altfel as manca bulz mult mai des…
Cum se face mamaliga (pentru cei/cele care nu stiu):
Punem apa cu sare la fiert (nu are sens sa va dau cantitati, pentru ca nu le masor niciodata) intr-un tuci de preferat.
Cand incepe sa fiarba punem malaiul in ploaie si amestecam, de preferinta cu un tel – asa evitam sa se formeze cocoloase ,
pana capata o consistenta mai groasa, apoi inlocuim telul cu o lingura de lemn.
Nu trebuie sa o facem prea tare pentru ca mai trebuie lasata la fiert, iar apa din ea se va mai vapora, ingrosand-o.
Dupa ce am ajuns la consistenta dorita (ceva mai subtire decat cea dorita in final) lasam mamaliga sa fiarba, amestecand in ea destul de des si cu spor :)) , pentru a nu se lipi si a se fierbe tot malaiul.
Cand e gata (dupa cca 10 min dupa ce am pus malaiul si am tot amestecat in ea).
Rasturnam mamaliga pe o farfurie intinsa/fund de lemn.
Cat fierbe mamaliga calim putin si carnatii taiati rondele subtiri sau costita taiata suvite intr-o tigaie cu 1-2 lg de ulei.
Luam o tava ce merge la cuptor (sau tavite individuale) si o ungem cu unt, punem un strat nu foarte gros de mamaliga, cateva cubulete de unt,
branza de burduf, carnat/costita sau ambele, inca un strat de mamaliga, cubulete de unt, telemea rasa (sau tot branza de burduf) din nou carnati si acoperim cu inca un strat de mamaliga.
Pentru mai multa savoare, puteti pune si cateva lg de smantana intre straturi.
Punem cateva cubulete de unt si radem putin cascaval deasupra. Dam la cuptorul bine incins pt cca 10-15 min.
Cand am mancat, am pus deasupra si putina slanina prajita de casaaaa.
Merge foarte bine cu ceapa rosie, sau nu, cum doriti.
Bun bun bun.
Enjoy!
Buna,
Urmaresc de mult retetele tale si am incercat multe dintre ele si toate mi-au iesit foarte bine.Multumesc pentru ajutorul in bucatarie
Am si o intrebare pentru tine.
Ce pot face daca mi s-a taiat salata de icre?
Tatiana
Buna Tatiana,
Din cate stiu eu de la mama (eu nu prea fac icre) poti incerca sa pui zeama de lamaie in icrele taiate sau sa pui putina apa rece (iei putina apa in mana stropesti icrele, amesteci si repeti de 2-3 ori sa pui apa).
Daca nu merge nici una din metodele de mai sus, inseamna ca icrele sunt taiate rau si poti proceda in felul urmator: inmoi putina paine in apa, o storci bine si o pui intr-un bol. Peste ea pi cate o lg din icrele taiate,omogenizezi bine, pui inca o lingura si tot asa pana termini toate icrele taitate. Poti face acelasi lucru cu gris fiert in loc de paine inmuiata (depinde ce ai pus tu in icre initial).
Sper ca ti-am fost de ajutor, te astept sa-mi spui daca ai reusit 🙂
Ma bucur mult ca iti plac retetele mele si te mai astept!
Ce pofta mi-ai facut scumpa cu bulzul tau!! Nu am mai mancat de ani buni un bulz ca acasa dar daca am noroc si imi ajunge pachetul de acasa saptamana asta il fac sigur!! Arata excelent iar prezentarea de milioane ca de obicei!!
Pup!
Pup scumpa, tin pumnii sa primesti pachetul sa faci si tu papa bun 🙂
Fetelor exista bulz moldovenesc?? Eu chiar nu am auzit si nici nu am mancat nici la mama, nici la bunica, nici la vreo strabunica… Stiam ca bulz se face prin Ardeal. Alina, Iasi
Cred si eu ca-i bun. Imi lasa gura apa.
Buna,Edit
Multumesc mult pentru sfat .A mers foarte bine cu gris.O zi placuta si un weekend minunat
Tatiana
Tatiana, ma bucur ca ai reusit 🙂
Weekend fain si tie si nu prea racoros…
Mi-ai facut o pofta….Nu as refuza niciodata o portie de bulz. Week-end placut.
Probabil ca am sa incerc reteta ..
“Suna” foarte “gustos” ..
B.
@hapleablog: merci de vizita, weekend placut si tie! 🙂
@numeletrandafirului: sper sa o incerci pt e taare buna.
Merci de vizita 🙂
Unde gasesc si eu acest vas roman cu maner ca am tot cautat un vas mai mic si nu am gasit nicaieri.
Multumesc
Draga anonima, vasul asta l-am luat din Kaufland. Asemanatoare, micute, de o portie, gasesti si in Metro/Selgros.
Bafta!
Hi there,
I’d like to introduce to you a new website http://www.foodepix.com that we have
just recently launched. Foodepix is a photo gallery of delicious and mouth
watering food.
We’ve seen your blog and we love your pictures and recipes. We would love
to invite you to register with foodepix.com and upload your pictures.
Hope to see you there. 🙂
Thanks.
Buna Edith,
Am descoperit si eu blogul tau de retete, ai aici niste bunatati extraordinare!
Am facut si eu aseara bulzul moldovenesc cu singura modificare ca am adaugat si niste ceapa calita la kaizer, a iesit bestial. Sotul si-a pus de 3 ori in farfurie!
Felicitari pentru site si pentru retete si la cat mai multe!
Anca, mii de scuze, mi-a scapat comentariul tau.. 🙁
Ma bucur mult ca v-a placut bulzul 🙂
Te mai astept!