Reteta asta o am de la bunica mea.
Si acum imi aduc aminte ce succes avea acest aperitiv de fiecare data cand il facea.
Este pentru prima data cand il fac eu, insa de mancat am mancat de muulte ori…
Se face repede si este buuun-bun de tot.Ne trebuie:
30 gogosari
200 g bulion
200 ml otet
330 ml ulei
2-3 linguri de mustar
6 linguri de zahar
1/2 lingurita de pasta de ardei iute (optional)
sare, piper(din cantitatile astea ies 7-8 borcane de 400 g)Cum se face:
Se taie gogosarii solzi (nu foarte subtiri) si se aseaza intr-o cratita.

Separat se amesteca toate celelalte ingrediente si se toarna peste ardei.

Se amesteca si se da la cuptorul incins.

Amestecam in ei dupa cca 30 de minute.
Cand isi lasa zeama si incep sa fiarba
(la mine a durat aprox o ora – timp in care am amestecat de vreo 2-3 ori),
ii mai lasam la cuptor pt cca 15-20 de minute. Deci in total 1 h si 20 de minute.

Asa arata cand am scos de la cuptor:

Se toarna fiebinte in borcane

(eu am lasat cratita in cuptor 10-15 minute cu focul stins si apoi am pus in borcane).
Nu uitati sa puneti lama unui cutit sub borcane
sau sa le puneti in chiveta cand turnati compozitia fierbinte.
Se acopera borcanele dupa ce le puneti capacul, cu un pled pentru a se raci treptat.

Asta e tot. Simplu si delicioooos.

Poate fi consumat si imediat, de preferat rece. Sau dupa cateva zile, luni (3-4) ca atare pe paine sau ca garinitura la fritura, cartofi prajiti, etc.
Se pastreaza la loc racoros si intunecat, la fel ca si zacusca, timp de 3-4 luni, dar va asigur ca nu va rezista atat.