Este pentru prima data cand il fac eu, insa de mancat am mancat de muulte ori…
Se face repede si este buuun-bun de tot.Ne trebuie:
30 gogosari
200 g bulion
200 ml otet
330 ml ulei
2-3 linguri de mustar
6 linguri de zahar
1/2 lingurita de pasta de ardei iute (optional)
sare, piper(din cantitatile astea ies 7-8 borcane de 400 g)Cum se face:
Se taie gogosarii solzi (nu foarte subtiri) si se aseaza intr-o cratita.
Separat se amesteca toate celelalte ingrediente si se toarna peste ardei.
Se amesteca si se da la cuptorul incins.
Amestecam in ei dupa cca 30 de minute.
Cand isi lasa zeama si incep sa fiarba
(la mine a durat aprox o ora – timp in care am amestecat de vreo 2-3 ori),
ii mai lasam la cuptor pt cca 15-20 de minute. Deci in total 1 h si 20 de minute.
Asa arata cand am scos de la cuptor:
Se toarna fiebinte in borcane
(eu am lasat cratita in cuptor 10-15 minute cu focul stins si apoi am pus in borcane).
Nu uitati sa puneti lama unui cutit sub borcane
sau sa le puneti in chiveta cand turnati compozitia fierbinte.
Se acopera borcanele dupa ce le puneti capacul, cu un pled pentru a se raci treptat.
Asta e tot. Simplu si delicioooos.
Poate fi consumat si imediat, de preferat rece. Sau dupa cateva zile, luni (3-4) ca atare pe paine sau ca garinitura la fritura, cartofi prajiti, etc.
Se pastreaza la loc racoros si intunecat, la fel ca si zacusca, timp de 3-4 luni, dar va asigur ca nu va rezista atat.
Poate am timp sa l incerc si eu
🙂
e rapid si buuun de tot(poti face si jumatate de cantitate…).
Edith, ma impresionezi cu retetele tale de conserve. Ai admiratia mea, eu nu am reusit inca sa ma conving sa prestez astfel de minunatii 🙂
Oare de ce la tine arata atat de frumos si de gustos…!?
o zi minunata iti doresc
Esti o adevarata carte de retzete…imi place !Sunt pasionata de arta culinara…asta fiind si profesia mea!!!Te salut si iti doresc toate cele bune!
@ Bunny: sa stii ca e prima data cand le fac (iar la muraturi a fost doar.. ajutor de bucatar 😛 ).
Eu te admir pentru aluaturile pe care le fac (cred ca nu o sa ma incumet in veci :D)
@James: multumesc frumos, ca de obicei foarte dragut. Poate e doar lumina de vina 🙂
@tartoras: multumesc frumos, mai ales ca cuvintele vin din partea unei.. profesioniste. Adevarul e ca sunt o pofticioasa… si de aici multitudinea de retete 😛
Garantat, e o reteta foarte buna.
Am facut-o si eu, dar nu in acest an. Am aflat-o acum vreo 15 ani, de la bibliotecara Teodora – ce-o mai fi facand?
Asa-i, Didona ca-i buna? 🙂
EDITH ESTI GROZAVA.FELICITARII
Imi place mult blogul tau. Mi-am cumparat ingrediente pentru placinta cu mere si gris, vreau sa o incerc ar fi prima mea prajitura:) Ok acum referitor la acest aperitiv eu nu il prea intzeleg… e un fel de zacusca? Sau il mananci incalzit (ca pe o tocanitza?)
PS ai o gramada de minunatzii pe aici imi ploua in gura:), de abea astept sa inerc si aperitivele.
Draga anonima, da, este un fel de zacusca ce se mananca ca atare pe paine sau dintr-un castronel pe post de garnitura. E delicios. Merita sa il incerci, macar jumatate de cantitate 🙂
Se pastreaza exact ca zacusca cateva luni, insa nu va rezista atat, crede-ma!
Spor la placintica, te astept sa imi spui cum ti-a placut 🙂
Edith eu fac cantitatile egale..nu pun mustar si pun totul pe foc la fiert..cand da in clocot pun gogosarii pt 10 min apoi ii scot si tot asa pana termin ardeiul.La final le sterilizez si crede-ma ca tin de la an la an…anul trecut am avut 50 de borcane!!Noi servim la fripturi,sosuri…Un deliciu!!
Florenta, cred ca e minunata si varianta ta. Eu pe asta o stiu de la bunica si o ador. Insa nu rezista un an din pacate pt ca nu fac foarte mult, din cauza timpului… 🙁
Draga mea,am incercat si eu reteta cu exact aceleasi cantitati.
Spune-mi,te rog,din care motiv ar putea sa iasa usor amaruie la gust,pentru ca eu nu imi pot da seama,si daca as putea sa mai indrept ceva.
Draga anonima, e foarte probabil sa fie de la gogosari.
Foarte ciudat s-au comportat unele legume anul asta. Cred ca din cauza secetei nu stiu.
La mama in gradina unii castraveti, la capete erau amari. Daca inlaturai 1-2 cm de la capete erau ok.
Posibil sa fi nimerit tu cativa usor amarui…
Imi pare rau 🙁
Dragă Edith, mă tentează să-l fac și eu, dar am două întrebări:
– bulionul este făcut tot de tine sau merge și din comerț?
– ce fel de muștar ai folosit? făcea și mama un aperitiv de iarnă cu muștar și într-un an i s-a stricat din cauza muștarului
Oana, bulionul folosit este cumparat
In legatura cu mustarul, nu stiu sa-ti spun exact. Cel mai des am in casa din cel de Tecuci.
Sper ca te-am ajutat si sper sa-ti placa 🙂
Mi-a plăcut tare mult, am și dat câteva borcane, așa că mâine fac altele, că mi-a rămas doar unul 🙂 Mulțumesc mult!
PS: sper să apară comentariul, am mai încercat o dată și n-a mers. Am pus un comentariu și la musacaua de vinete și dovlecei și n-a apărut 🙁
Ma bucur ca ti-a placut 🙂
Am primit toate cele 4 comentarii ale tale, insa nu am avut timp sa raspund.
Ti-am raspuns si de cratita, la musaca.
Comentariile nu apar imediat pe blog, trebuie aprobate de mine. Iti apare un mesaj de genul asta dupa ce trimiti comentariul, sa te uiti 🙂
Scuze de spam de mesaje repetate :)Mesajul ăla nu apare dacă nu ești de la început logat în contul de Google, adică apare fereastra să te loghezi, după care nimic. Asta m-a derutat :). Am făcut al doilea set de aperitiv, de data asta l-am lăsat mai mult la cuptor, a scăzut mai mult și are alt gust, adică se simte mai pronunțat gustul de gogoșar copt. Mi-a ieșit mai puțin, dar acum am două versiuni, ambele foarte bune 🙂
Am facut aceasta reteta din momentul in care am citit-o (acum 3 ani) in fiecare toamna pentru ca este excelenta si va multumesc pentru ca ati publicat-o.
Este foarte buna pentru ca in special sarea si chiar otetul pot fi folosite intr-o cantitate mai mica, de fapt eu le potrivesc dupa gust, avand probleme cu tensiunea.
ma bucur ca ti-a placut 🙂
si eu fac ac.reteta, fara otet deloc, dupa ce pun compozitia in borcane, le sterilizez 15-20 minute, cit sa se lipeasca bine capacele, le las in cuptor pina a doua zi….
Ilona, cred ca a ta aduce mai mult cu o zacusca… Mie imi place mai acrisoara 🙂
nu, este destul de acrisoara, nu aduce a zacusca avind pasta de tomate, mustar……nici nu se simte ca nu are otet….
Buna ,iti multumesc de reteta am mai facut-o acum multi ani iar acum nu imi mai aminteam foarte bine ingredientele.Este super delicioasa 🙂 merci.
Cu placere! Ma bucur ca ti-a placut! 🙂
Foarte interesanta reteta, eu acum am descoperit-o insa nu am vazut sa se mentioneze de temperatura la care se incinge cuptorul.
Ana Maria, cand am facut reteta aveam un cuptor pe gaz, asa ca nu puteam mentiona temperaturi. 180 grade este ok 🙂