gogosarimurati - GOGOSARI IN OTET
Reteta este tot a mamei, pentru ca cel mai mult imi plac gogosarii pusi de ea.
Daca va plac gogosarii in otet putin dulcegi, va recomand reteta de mai jos.Ne trebuie:
7 kg de gogosari
6 linguri de sare grunjoasa(cu varf)
500 g de zahar
1 litru de otet
piper boabe
foi de dafin
hrean

(eu am facut doar jumatate de catitate si am pus si conopida)

Cum se fac:
Se taie gogosarii in jumatati, se spala, se scurg de apa si se aseaza cu fata in sus
intr-un lighean (eu am pus intr-o tava mai mare), pe un singur strat initial .
Se face un amestec din zahar si sare si turnam din acest amestec peste gogosari,
mai punem un strat de gogosari, punem din nou sare si zahar pana terminam gogosarii.
Lasam gogosarii astfel “tratati” de seara pana dimineata timp in care ei se “zemuiesc”.
Asa aratau ai mei dimineata:

IMGP3401 1 - GOGOSARI IN OTET

Si mai de aproape, sa vedeti zeama stransa in ei peste noapte:

IMGP3404 1 - GOGOSARI IN OTET
Dimineata (musai laugh 2 - GOGOSARI IN OTET) fierbem otetul cu piper si foi de dafin,
si se toarna peste gogosarii aflati in lighean/tava.
Ii lasam asa cateva ore bune (5-6 ore daca avem timp) sa se inmoaie,
asa incap mai multi in borcan.
Dupa ce trec suficiente ore, punem gogosarii in borcane, hreanul,
ii presam bine si turnam zeama peste ei pana se umple borcanul.

Putem pune si conopida printre gogosari (si in interiorul lor) – eu asa am pus -,
dar in acest caz va mai fi nevoie de suplimentarea cantitatii de lichid.
Amestecam otet cu apa (in cazul gogosarilor nu a fost nevoie de apa ca si-au lasat ei zeama)
– de obicei 1 parte de otet la 4 parti de apa – mai adaugam si 1-2 linguri de sare,
cateva de zahar, le fierbem la fel ca mai sus si le turnam in borcane in completare, pana se umplu.

Se pot consuma dupa o saptamana, maxim 10 zile si mai au avantajul ca nu contin conservant.