socata2 thumb3 1 - Socata

Cui nu ii place socata? In fiecare an astept perioada in care se face socul.

Mama imi facea mereu cand mergeam acasa.

De data asta, am gasit in piata si mi-am facut my own, ceea ce va doresc si voua 🙂

Este atat de simplu de facut incat este pacat sa nu folosim aceste minunate flori.

Florile se pot usca si puteti face socata si din flori uscate

(puneti 2-3 flori in plus fata de atunci cand le folositi pe cele proaspete).

Ne trebuie:

4-5 flori de soc

cca 300 g zahar

1 lamaie mare

3 litri apa

1 lg boabe de orez (optional)

Cum se face:

Lasam florile de soc in apa rece pt 1-2 min sa iasa gandaceii, apoi le mai scufundam de

2-3 ori intr-un recipient cu apa curata. In borcanul/castronul etc in care urmeaza sa facem socata, punem zaharul si apa

si amestecam  cu lingura pana ce zaharul este aproape dizolvat (se va mai dizolva si ulterior).

Apoi punem boabele de orez (pentru a obtine o bautura usor acidulata, daca nu va place asa, renuntati la orez),

florile de soc, 3-4 felii de lamaie si sucul de la restul de lamaie.

socatalamacerat thumb3 1 - Socata

Amestecam putin cu o lingura, acoperim vasul si lasam la temperatura camerei intre 24-48 de ore.

Eu pe parcursul zilei am tinut-o pe balcon, la soare.

Dupa cum va place de dulce/acra, mai puteti adauga zahar sau zeama de lamaie.

Zeama de lamaie o puteti pune si cand beti, direct in pahar.

De asemenea puteti pune si mai multe felii de lamaie (eu nu pun, pt ca nu vreau ca aroma cojii de lamaie sa acopere aroma socului,

pt ca in fond, bem socata nu limonada, nu? 🙂

Strecuram bautura printr-un tifon sau strecuratoare deasa, punem in sticle si le tinem la frigider.

Servim receeeeee.

socata thumb3 1 - Socata

Mmmmmm 🙂

Enjoy! (I am sure you will :))

socata1 thumb3 1 - Socata