Cui nu ii place socata? In fiecare an astept perioada in care se face socul.
Mama imi facea mereu cand mergeam acasa.
De data asta, am gasit in piata si mi-am facut my own, ceea ce va doresc si voua 🙂
Este atat de simplu de facut incat este pacat sa nu folosim aceste minunate flori.
Florile se pot usca si puteti face socata si din flori uscate
(puneti 2-3 flori in plus fata de atunci cand le folositi pe cele proaspete).
Ne trebuie:
4-5 flori de soc
cca 300 g zahar
1 lamaie mare
3 litri apa
1 lg boabe de orez (optional)
Cum se face:
Lasam florile de soc in apa rece pt 1-2 min sa iasa gandaceii, apoi le mai scufundam de
2-3 ori intr-un recipient cu apa curata. In borcanul/castronul etc in care urmeaza sa facem socata, punem zaharul si apa
si amestecam cu lingura pana ce zaharul este aproape dizolvat (se va mai dizolva si ulterior).
Apoi punem boabele de orez (pentru a obtine o bautura usor acidulata, daca nu va place asa, renuntati la orez),
florile de soc, 3-4 felii de lamaie si sucul de la restul de lamaie.
Amestecam putin cu o lingura, acoperim vasul si lasam la temperatura camerei intre 24-48 de ore.
Eu pe parcursul zilei am tinut-o pe balcon, la soare.
Dupa cum va place de dulce/acra, mai puteti adauga zahar sau zeama de lamaie.
Zeama de lamaie o puteti pune si cand beti, direct in pahar.
De asemenea puteti pune si mai multe felii de lamaie (eu nu pun, pt ca nu vreau ca aroma cojii de lamaie sa acopere aroma socului,
pt ca in fond, bem socata nu limonada, nu? 🙂
Strecuram bautura printr-un tifon sau strecuratoare deasa, punem in sticle si le tinem la frigider.
Servim receeeeee.
Mmmmmm 🙂
Enjoy! (I am sure you will :))
exact ca-i anotimpul ei! si eu mi-am facut putintica socata!!! asa aromata este! ( la noi se foloseste drojdie de bere pentru aciditate! )
Hmm… sa fie doar o coincidenta!? Chiar asta cautam azi-noapte, pe la 12.00, dupa ce toata ziua am umblat prin padure, peste dealuri, si-am gasit sa culeg cateva flori de soc!
Pe aici (in Anglia ;-)) nimeni nu le foloseste la nimic, desi am gasit in supermarketuri sirop de soc. La fel cu teiul ori salcamul… Ma rog, nu stiu ce pierd!! 🙂
Te pup, multumesc pentru reteta si numai bine, Edith!
Definitely we will :)) Shocant de bine arata !! Pupici
auzi edith,de fiecare data cand aud de socata,imi aduc aminte de o faza din viata noastra :facusem intr-un an socata,de tot frigiderul era plin de socata.era pe vremea impuscatului si a schimbului de casete video.in aceeasi perioada, vedem noi un film super : moscow on the hudson,asa se chema.a fgost relut si in anii din urma.era vorba de niste circari rusi care vroiau sa defecteze in america (cu robin williams.la un moment dat al filmului,cand personajele mai traiau in rusia comunista,unul din ei se duce cu o fata in apartamentul prietenului. deschide frigiderul si acolo era votca,votca,votca,pe toate rafturile.la care barbatul meu zice:uite io deschid frigiderul si la noi e socata,socata,socata si la aia era numai stolichnaya,
stolichnaya.
asa ca de cate ori aud de socata nu ma gandesc decat la filmul asta,vazut prin 1987-88.
Arata tare bine, deabia astept sa fie gata si a mea. Eu o las un pic mai mult si pun un pic de drojdie si iese un pic mai spre bere 🙂
ce bine arata… zici ca-i mojito, bune poze!
Pozele sunt de revista, ca de obicei. Chiar ieri seara am pus de runda 2 de socata pe anul asta si de data aceasta am inlocuit bucatica de drojdie cu o lingura de orez sa vedem ce iese. Oricum la vremea minunata fara soare va dura destul de mult pana va fi gata 🙁 La noi in Iasi am gasit flori de soc de vanzare si in piata (1 leu cam 12-15 floricele).
Roxana, ai avut noroc ca ai gasit si probabil e doar o coincidenta, vand in vedere ca e sezonul socului 😛
Pansy, m-ai amuzat cu povestioara ta :))
Ophelia, Antonia, Len, Anca, va multumesc pt vizita! 🙂
Simona, si eu tot in piata am gasit.
Chiar sunt curioasa cum este cea cu orez fata de cea facuta cu drojdie. Eu nu am baut din cea cu drojdie..
Draga Edith,
Am si eu o intrebare: socata e ok pentru gravide? Nu stie nimeni sa imi spuna daca atunci cand fermenteaza are si alcool.Pozele sunt super ca intotdeauna!
Madax draguta, felicitatri in primull rand (banuiesc ca despre tine este vb..) 🙂
In ceea ce priveste alcoolul din socata o parere avizata nu pot sa-ti dau nici eu din pacate.. insa dupa o fermentare de 24, max 48 de ore nu cred sa aiba alcool. Sunt persoane care il lasa cate 4 zile sa devina asemantor vinului.. Ca sa fii sigura il poti lasa 24 de ore.
Medicul ce zice? El ar tb sa stie cel mai bine..
Buna Edith,
Multumesc pentru urari(intr-adevar despre mine este vorba 🙂 )!
Medicul meu chiar nu stie, se pare ca ar merge.Pupici!
Eu nu am mai pus orez deloc si a iesit o minunatie. M-am gandit ca e o varianta mai sanatoasa la sucurile din comert. Mirosul socului e superb! Mi-am facut o cantitate destul de mare si am lasat-o 48 de ore si parca gustul e mai puternic asa (am tot gustat pe parcurs sa vad cum e).
Diana, asa e, merge si fara orez:)