Inca de la Craciun nu am mai cumparat deloc paine. Am facut numai in casa.
E minunat cand miroase-n casa a paine, in plus stii exact ce mananci, ca sa nu mai spun ca
painea de casa nu se compara cu cea cumparata…
Asa ca va sfatuiesc si pe voi sa faceti painea in casa, este infinit mai buna si mai sanatoasa.
Aleg mereu varianta simpla, de paine clasica, cu cat mai putine ingrediente.
Asa o face mama, asa o fac si eu si asa v-o arat si voua.
Ne trebuie:
600 g faina
1 lgt rasa de drojdie uscata (granule)
1 lgt sare
1 lgt zahar
350-400 ml apa calda
(iese o paine de 860 g)
Cum se face:
1. Cernem intr-un bol incapator faina, augam sarea, zaharul si drojdia (nu va ingrijorati, 1 ligurita rasa
nu este prea putina, creste perfect si asa painea nu va avea deloc gust de drojdie).
2. Amestecam putin ingredientele cu mana, apoi adaugam treptat apa calda.
Amestecam bine pana la omogenizare (nu este nevoie de framantare).
Eu dupa ce se omogenizeaza o mai framant de 3-4 ori, atat.
Vom obtine un aluat destul de moale si lipicios.
3. Acoperim cu un prosop de bucatarie si lasam sa creasca cca o ora la loc caldut – uneori o las si mai putin,
in functie de cat timp am la dispozitie (eu pun bolul pe aragaz si aprind focul la ochiul mic, cu flacara mica, acum ca este iarna).
4. Dupa o ora, avem 2 variante: fie rasturnam faina pe o planseta/masa infainata si framantam putin painea cu ceva adaos de faina pana nu se mai lipeste de mana.
Fie ungem bine cu ulei o planseta/masa si mainile si luam ½ din cantitatea de coca si formam un sul lung cam cat tava in care vom coace.
Punem sulul pe masa unsa cu ulei. Facem inca un sul din cealalta jumatate si le rotim usor unul in jurul celuilalt
(puteti sari peste operatiunea asta, si faceti de la inceput un singur sul).
Eu aleg varianta cu ulei, mi se pare mai rapida.
5. Punem painica astfel formata intr-o tava de cozonac unsa cu ulei si tapetata cu faina.
Mai lasam aluatul pus in tava la crescut, acoperit cu prosop inca 20-30 de minute.
6. Cocem la cuptorul incins la 180 grade penru cca 30-35 de minute.
7. Cand o scot de la cuptor, o pun pe un gratar, cu tot cu tava si o acopar cu un prosop de bucatarie ud si stors bine. O las asa 20-30 de minute, apoi o scot din tava.
Mie imi place coaja mai moale, dar daca preferati coaja crocanta, sariti peste operatiune.
Sa va mai spun cat este de minunata?!? 🙂
Enjoy!
Aici am facut o paine din 700 g de faina (600 g faina alba + 100 g faina integrala).
I-am dat forma rotunda si am copt-o in tava de la aragaz.
Tare frumoasa si gustoasa este.Si eu coc numai acasa painea.O zi buna.
Asa este , mirosul de paine proaspata facuta in casa nu se compara cu nimik !!!!! Si eu il ador !!!!!
Arata minunat painica ta, deja parca se simte si mirosul
Te invit cu drag sa participi la provocarea dulce Romanie a carei gazda voi fi in luna februarie.
Pupici !
scumpa mea, arata superb! Ador painea facuta in casa si de cate ori am ocazia si eu imi pregatesc 🙂
Superbisima si al fel fotografiile, ca de obicei! Te pup cu mare drag!
Arata ff bine! Si mie imi place mai mult painea facuta in casa!
si eu fac in casa paine, dar inmoi drojdia cu lapte si zahar(plamadeţ ii zice la Moldova). cand o framant ii pun si ulei si nu mi se mai lipeste de mana cand o las la crescut. problema e ca e cam sfarâmicioasa, se pierde in firmituri cand o tai. in rest e grozava, caci mai pun seminte de in, susan, floarea soarelui, dovleac sau mac in ea, dupa inspiratie/chef, plus o mana buna de tărâţă.
Si eu tot cam asa o fac, doar ca la sfarsitul framantatului adaug putin ulei, iar cand o scot din cuptor o pensulez cu putina apa si o acopar cu prosop uscat. Foccacia nu ai incercat?
Ai perfecta dreptate “E minunat cand miroase-n casa a paine, in plus stii exact ce mananci, ca sa nu mai vorbesc ca painea de casa nu se compara cu cea cumparata”!Delicioasa painica ta:X Ar trebui sa ne reapucam sa coacem acasa cum se facea mai demult(in copilarie cand mergeam la tara, matusa facea la sfarsit de saptamana un cuptor de paine si doamne ce frumos mirosea……)pupici si pofta buna:X!
Mmmm… Delicioasa!!!!
Painea facuta in casa….cea mai buna.Prezentarea este suuper.
Ce faina folosesti?
Ce bine arata.
Ai dreptate,are un gust mai bun si e mai satioasa.Si eu fac de vre-o 2 ani si ceva aproape tot timpul.In primul rand e mai sanatoasa si apoi faci si economie cu painea de casa.
ce bine arata painica :)))
si eu anul acesta tot acasa am facut painea, mult mai sanatoasa si mai buna, chiar ieri am facut doua franzelute 😉 dupa reteta aceasta http://ricette.giallozafferano.it/Pasta-per-il-pane.html
o sa vreau sa incerc si eu cu drojdie uscta caci nici mie nu imi place cum se simte gustul de drojdie 😀
imi place foarte mult mult blogul d-voastra, il urmaresc cu mult drag iar retetele sunt nemaipomenite, felicitari, si mii de multumiri pt felul minunat in care descrieti fiecare reteta si pt pozele foarte reusite 🙂
Ma bucur ca sunteti de acord cu mine, ca painea de casa nu se compara cu nimic.
Eu cred ca ar fi bine sa ii sabotam pe producatorii de paine, sa facem paine in casa si sa cumpere din ce in ce mai putina lume painea lor plina de prostii si cu gust rau 😛
Violeta, iti multumesc pentru ivitatite! 🙂
Emily scumpa, pup cu drag. Multumesc ca iti plac pozele 🙂
Lumi, a mea nu se sfarama deloc cand o tai.. Sa fie oare uleiul pe care il pui cauza pt care se sfarama? Incearca si reteta mea, care are o cantitate mica de drojdie si vezi cum ti se pare. Nu o sa mai aiba gust de drojdie, cu siguranta 🙂
Ionela, foccacia inca nu am facut.
Cine stie, poate curand.. 🙂
Anonim, folosesc faina Titan, de obicei. Dar nu pt ca as fi observat ca este mai buna decat altele.. pur si simplu o cumpar mai des ca se gaseste in supermarketul unde imi fac cumparaturile 🙂
Mirabela, o sa arunc si eu un ochi pe giallozafferano sa vad cum o fac ei 🙂
MA bucur ca iti plac retetele mele si te mai astept cu drag sa le incerci.
Si te rog, spune-mi “tu” 🙂
Arata intr-un mare fel! Cu siguranta voi incerca si reteta ta! Sunt in teste pentru cea mai buna painica de casa ever, cu fara prea mari batai de cap! Ii vine randul sambata;) Pupici
Edith…mi-i s-a pus pata pe facut paine!Musai sa ma puc de fACut paine in casa,dupa ce am vazut-o pe a tasi am citit si comentariile!
Multumim pt. tot!
eu fac zilnic, de peste 6 ani, câte o pâine de 1kg şi vroiam să atenţionez două aspecte: 1. făina este f. importantă. dacă se foloseşte din comerţ, eu recomand pt. pâinea albă, făină albă 650. această valoare reprezintă restul de cenuşă. făina nula are 480.
2. destul de important pt aluat este şi grăsimea. eu folosesc de obicei un pic de ulei(1-2 linguri), dar atunci când am, pun puţin unt. se poate şi fără grăsime dar e alt fel de aluat. în general e bine să faci pâinea în funcţie de mâncarea cu care o mănânci. un aluat e pt. micul dejun, altul pt. o ciorbă acră.
Anto, anca, ma bucur ca va place!
Emil, iti multumim penru sfaturi.
Sa stii ca eu fac destul de des si din faina alba cum este cea de fata si a iesit foarte ok de fiecare data..
In ceea ce priveste “potriveala” cu mancarea,asta s-a potrivit de minune si cu o felie de unt cu miere si cu o tocanita 🙂
am facut de doua ori painica asta si o sa continui sa o fac. este pufoasa si taaare buna. multumesc de reteta!!
Ancutam cu placere! Ma bucur ca iti place 🙂
Cum de curand ne-am mutat intr-un cartier nou, cam departe de “civilizatie”, unde este un singur magazinel mic, care, culmea, astazi este inchis, iar eu nu mai am paine…m-am vazut nevoita sa incerc pt prima data sa fac paine.:).Si cum retetele de pe blogul tau mi-au iesit de fiecare data fff bine, am cautat direct aici o reteta. Acum e la crescut. Revin cu rezultatul. 🙂
Foaaaarteee buna a iesit! ♥♥♥
Ma bucur tare ca ti-a placut.
Mai am o reteta simpla de tot si ff buna, poate o incerci si pe asta:
https://www.edithskitchen.ro/2008/04/paine-rapida-pufoasa.html
Am salvat deja si reteta asta, cred ca in weekend incerc. Merci!
Painica asta merge facuta si cu faina integrala oare?
Sigur, merge si cu faina integrala. Insa nu va iesi asa pufoasa si nu va mai creste asa mult, poti pune puutin mai multa drojdie eventual. Insa va fi mai sanatoasa 😉
Foarte buna reteta. A iesit cea mai buna paine pe care am facut-o pana acum. Deja sunt la a doua transa.
Am si eu o intrebare la painea asta.., e suficient 30-35 minute la cuptor? Cum stiu ca e coapta in mijloc? Cum verific? Testul cu scobitoarea? As face-o si eu dar mi-e teama ca va ramane in mijloc necoapta, mentionez ca nu am aragaz cu control asupra temperaturii in interiorul cuptorului. Foarte interesante retetele si mai ales sanatoase. Multumim de sfaturi! Criss
Sigur, sunt suficiente 30-35 minute pentru a se coace. Cu conditia ca cuptorul sa fie bine incins inainte. 🙂 O poti coace la aceeasi treapta la care coci si prajiturile, treapta 3 daca nu ma insel. Oricum, da, incearc-o cu scobitoarea 🙂 Te astept sa-mi spui cum ti-a placut 🙂
Am o nelamurire: care este cantitatea de drojdie folosita 1 lingurita (de la “NE TREBUIE”) sau 1/2 lingurita (de la “CUM SE FACE”). Painea arata fenomenal si as vrea sa o fac si eu.
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Alice, 1 lgt rasa sau 1/2 de lingurita e tot pe acolo 🙂 O sa modific sa nu mai fie confuzie 🙂