paine_1

Inca de la Craciun nu am mai cumparat deloc paine. Am facut numai in casa.

E minunat cand miroase-n casa a paine, in plus stii exact ce mananci, ca sa nu mai spun ca

painea de casa nu se compara cu cea cumparata…

Asa ca va sfatuiesc si pe voi sa faceti painea in casa, este infinit mai buna si mai sanatoasa.

Aleg mereu varianta simpla, de paine clasica, cu cat mai putine ingrediente.

Asa o face mama, asa o fac si eu si asa v-o arat si voua.

Ne trebuie:

600 g faina

1 lgt rasa de drojdie uscata (granule)

1 lgt sare

1 lgt zahar

350-400 ml apa calda

(iese o paine de 860 g)

Cum se face:

1. Cernem intr-un bol incapator faina, augam sarea, zaharul si drojdia (nu va ingrijorati, 1 ligurita rasa

nu este prea putina, creste perfect si asa painea nu va avea deloc gust de drojdie).

2. Amestecam putin ingredientele cu mana, apoi adaugam treptat apa calda.

Amestecam bine pana la omogenizare (nu este nevoie de framantare).

Eu dupa ce se omogenizeaza o mai framant de 3-4 ori, atat.

Vom obtine un aluat destul de moale si lipicios.

3. Acoperim cu un prosop de bucatarie si lasam sa creasca cca o ora la loc caldut – uneori o las si mai putin,

in functie de cat timp am la dispozitie (eu pun bolul pe aragaz si aprind focul la ochiul mic, cu flacara mica, acum ca este iarna).

Untitled-1

4. Dupa o ora, avem 2 variante: fie rasturnam faina pe o planseta/masa infainata si framantam putin painea cu ceva adaos de faina pana nu se mai lipeste de mana.

Fie ungem bine cu ulei o planseta/masa si mainile si luam ½ din cantitatea de coca si formam un sul lung cam cat tava in care vom coace. Punem sulul pe masa unsa cu ulei. Facem inca un sul din cealalta jumatate si le rotim usor unul in jurul celuilalt (puteti sari peste operatiunea asta, si faceti de la inceput un singur sul). Eu aleg varianta cu ulei, mi se pare mai rapida.

5. Punem painica astfel formata intr-o tava de cozonac unsa cu ulei si tapetata cu faina.

Mai lasam aluatul pus in tava la crescut, acoperit cu prosop inca 20-30 de minute.

Untitled-2

6. Cocem la cuptorul incins la 180 grade penru cca 30-35 de minute.

7. Cand o scot de la cuptor, o pun pe un gratar, cu tot cu tava si o acopar cu un prosop de bucatarie ud si stors bine. O las asa 20-30 de minute, apoi o scot din tava.

Mie imi place coaja mai moale, dar daca preferati coaja crocanta, sariti peste operatiune.

Sa va mai spun cat este de minunata?!? 🙂

Enjoy!

paine 1