V-am spus ca am inceput sa fac paine numai in casa, nu?
Asa ca au inceput si experimentele. Cel de fata este primul si unul foarte reusit,dupa gustul meu.
Ramane sa incercati si voi si sa imi spuneti daca v-a fost pe plac.
Mai mancasem paine cu ceapa (insa era calita..), iar ideea de a pune ceapa calita (si) in paine
nu prea m-a incantat.. desi sunt o mare iubitoare de ceapa calita.
Asa ca am recurs la alta solutie. Foarte la indemana: fulgii de ceapa.
Ne trebuie:
500 g faina integrala (Grania am folosit)
4-5 lg de tarate de grau
430-450 ml apa calduta
1 lgt cu varf de drojdie uscata
4 lg fulgi de ceapa
1 lgt sare
1 lgt zahar
3 lg ulei
Cum se face:
Va arat intai niste fulgi de ceapa pe care i-am gasit in Kaufland.
Este ceapa deshidratata prin congelare.
Eu am folosit niste fulgi de ceapa pe care ii aveam in casa.
II gasiti cu siguranta in orice plafar sau la raftul cu condimente din orice supermarket.
Cernem faina intr-un bol incapator (facem operatiunea asta ca sa o afanam putin, pentru ca
nu vom arunca taratele ce raman in sita, ci le punem in bol si pe ele).
Adugam taratele, drojdia, sarea, zaharul, omgenizam usor cu mana ingredientele apoi adaugam uleiul.
Punem apa la incalzit si in ea punem fulgii de ceapa sa se hidrateze putin (cat o lasam pe foc, nu este nevoie de mai mult timp).
Turnam apa treptat si amestecam sa se incorporeze toata (pana obtinem un aluat compact dar nu foarte vascos).
Acoperim bolul cu un prosop de bucatarie si lasam la crescut, la loc caldut, pt cca o ora.
Nu va creste la fel de mult ca si painea alba, dar va creste.
Rasturnam coca pe o suprafata infainata, o framantam cu putina faina pana nu se mai lipeste
de maini, o impartim in doua, ii dam o forma lunguiata si o punem in tava de la cuptor, pe hartie de copt.
Eu am vrut sa imi iasa baghete, insa au iesit mai groase…
Crestam din loc in loc cu un cutit bine ascutit, acoperim cu un prosop de bucatarie si le mai lasam sa creasca 20-30 de minute.
Coacem la cuptorul incalzit in prealabil la 180 grade pt cca 35-40 de minute, in functie de cutor.
Este tare buna, aromata, are cumva un usor gust de sarmale :))
Mi-a placut mult. Sper sa va placa si voua.
Enjoy!
Arata ff bine si cred ca este si gustoasa.
Am intrat si eu ” în febra” pregãtiri pâini acasã…sã fie de la vreme? am retinut ideea:)
Faci ce faci si iar ma uimesti. Nu spun ca incerc toate retetele pe care le vad la tine pe blog, dar iti spun ca pe toate le apreciez si le admir. Felicitari! Mult noroc si sanatate iti doresc!
Cat de bine arata toate painile tale :). Cu ceapa sigur e super gustoasa! duminica frumoasa
Arata bine !
fetele, ma bucur ca va place!
E tare buna, poate o incercati 😉
de doua zile fac zilnic cate o painica , fara ceapa e drept . e foarte gustoasa si usor de facut . mersi Edith!
Oana, ma bucur ca iti place painica.
Cu ceapa nu ai incercat-o? Macar una mica fa si vezi daca iti place 🙂
Te mai astept!
Dar cu ceapa proaspata nu merge ? Ai ideea cam cata ar trebui sa pun si cum s-o tai ? Fidelute sau rasa ?
Suzi
Poti incerca cu o ceapa mica, taiata fff marunt, ca pentru icre/vinete 🙂
E buna si pentru perioada de atac ??
Simona, painea nu se poate consuma in dieta dukan. Ai citit cu atentie ingredientele??
Salut Edith! Mie mi-a ieșit aluatul extrem de lipicios. O fi de vina faina? ( am respectat cantitățile din rețetă)
Anda, posibil sa fie de la faina. Trebuia sa mai adaugi 2-3 linguri de faina in plus.. Ce ai facut pana la urma?
Am mai adaugat faina, si am obtinut o consistenta un pic mai legata. Am dat la cuptor dar s-a facut mai greu – cam intr-o ora (de cate ori verificam aluatul se lipea de scobitoare). Intr-un final a iesit o paine cu coaja cam dura, insa comesitbila. data viitore incerc cu alta faina. merci de feedback.
Anda, nu stiu ce sa-ti spun, imi pare rau ca a iesit asa… Mai incearca si cu alt tip de faina. Ce faina ai folosit?
Nu trebuie sa Îți pară rău, a fost apreciata și așa, a doua zi nu mai era nicio firmitura și am făcut din nou cu alta faina. De data asta a ieșit bine. Merci!
Atunci ma bucur. 🙂
Te mai astept!
buna. in reteta vad doar ‘se adauga apa’ ..cu ceapa cu tot? sau doar apa in care a stat ceapa sa dea gust? multumesc
Maria, apa se pune cu tot cu ceapa aceea uscata, care intre timp s-a hidratat. 🙂
multumesc. si daca vreau sa fac reteta fara ceapa e suficient sa scot ceapa din lista de ingrediente sau trebuie sa ajustez cantitatile? (apa, faina..)?
Poti scoate doar ceapa, da, fara alte modificari 🙂