Nu, n-am gresit titlul. Este chiar paine din seminte, si nu paine cu seminte 🙂
Este o varianta de paine low carb, ce nu contine niciun fel de faina, doar grasimi sanatoase.
Se poate consuma in dieta low carb, ketogenica si paleo.
Poate fi consumata cu succes si de catre persoanele care au intoleranta la gluten.
Este o paine densa, satioasa, din care nu poti manca mai mult de 2 felii (eu cel putin).
Nu va asteptati sa aiba ceva in comun cu painea din faina alba, gen pufosenia sau gustul 🙂
Ne trebuie:
200 g amestec de seminte
3 linguri seminte chia
2 oua
1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
1/2 lingurita sare
50 ml apa
1 lingurita xylitol (optional)
– cantitati pentru o tava mica de 8×16 cm –
Cum se face:
Amestecul de seminte pe care l-am folosit eu:
50 g seminte floarea soarelui, 50 g seminte dovleac, 50 g mix de seminte cumparat, format din:
floarea soarelui, mac, susan, in, 30 g nuci si 20 g alune de padure).
Puteti pune ce combinatii va plac, in proportii variabile.
Am pus toate semintele in robotul de bucatarie si le-am maruntit bine.
Am pus peste amestecul rezultat, semintele de chia, bicarbonatul, sarea, xyilitolul
si am amestecat bine. Apoi am adaugat ouale si apa si am omogenizat bine.
Am pus compozitia obtinuta intr-o tavita mica de silicon si am mai presarat deasupra cateva seminte.
Am copt la cuptorul preincalzit la 180 C pentru 35 minute.
Feliem dupa ce se raceste complet (pentru a obtine felii compacte).
Este foarte satioasa, 2 feliute mici la o masa sunt mai mult decat suficiente.
Eu din painica asta am mancat vreo 3 zile…
Enjoy!
xylitolul la ce foloseste?
Xylitolul este un indulcitor natural. Eu pun zahar in paine, asa ca am pus si in asta. Dar este optional, cum am spus si in reteta.
Edith, totul în pozele tale arată perfect. Nu vb de pâinea cu seminte. Cautam niște aperitive… Am luat câteva retete și sper să îmi iasă bine. Multumesc pentru acest blog și timp dedicat coacerii dar mai ales pozelor 🙂 nu că s-ar manca , dar arată bine, nu te mai găsești la dezastru din bucătărie, la timpul alocat…. Iţi spui doar la cât arată de bine trebuie să fie și bun. Așa că Multumesc de imbold și nota de optimism pe care mi le-ai insuflat într-un moment desnădejde culinar
Valentina, iti multumesc frumos! Ma bucur ca retetele si fotografiile mele iti sunt de ajutor.
Sper sa ai succes cu aperitivele. Te astept sa-mi spui cum ti-au placut! 🙂
Spor!
O sa o incerc si eu 🙂
Eu nu suport bicarbonatul, il pot inlocui cu praf de copt? 🙂
Corina, cred ca da, nu am incercat. Eu cred ca merge si sa nu pui deloc. 🙂
cat de bine poate sa arate painea facuta de tine! Abia astept sa vad daca si familiei mele ii va place!
M ai omorat cu retetele tale dar ….si cu pozele:) Superbe, Am luat de la tine o multime de retete sa vedem de ce sunt in stare sa fac:) Mor dupa paine cu seminte, te rog din suflet spune mi cu ce pot inlocui semintele chia. Merci mult pentru tot, te pup cu drag
Diana, iti multumesc frumos! 🙂
Poti pune 1-2 lg tarate de psyllium. Daca nu ai, nu mai pune nimic.
Insa chia sunt foarte sanatoase si asa in paine, le putem include usor in dieta 🙂
am facut si eu aceasta paine de 2 ori… dar a iesit verde ca muschiul de copac iar la gust, lesinoasa. am respectat intocmai ingredientele si instructiunile
Poate iesi verde de la semintele de dovleac, insa verde ca muschiul de copac nu mi-a iesit niciodata… Nu stiu ce sa zic. Eu am fost ok cu gustul, pt ca intotdeauna am mancat-o combinata fie cu smantana fie cu mancare.
Imi pare rau ca nu ti-a placut.. 🙁
Edith, painea arata foarte foarte bine dar grasimile din seminte se oxideaza de la caldura si nu e tocmai sanatos. Daca se mananca cu o salata langa mai merge. E doar un sfat in urma a ceea ce am citit in ultimul timp.
Corina, multumesc de info. Nu stiam ca semintele coapte nu sunt sanatoase… Ca doar mancam seminte prajite de cand eram mici 🙂
Pentru 100 g care este reteta?
100 g de de seminte? sau…
Pt 100 g de seminte, imparti toate cantitatile la jumatate, logic, dar va trebui sa o faci intr-o forma foarte, foarte mica.
Edith,in loc de apa pot pune lapte de migdale(sau de cocos?).si in loc de xylitol,pot pune miere?
Laptele de migdale/cocos l-as pastra pt altceva (sa-l beau sau sa il folosesc la altceva), oricum nu se va simti in painica. As pune apa. Iar xylitolul este optional, dar da, poti pune miere. 🙂
Buna ziua!
Am încercat aceasta rețeta și e gustoasa dar in timpul coacerii partea de sus a devenit verzuie iar acum e verde toată.
Îmi puteți spune ce as fi putut gresii?
Mulțumesc!
Victoria, nu cred ca ai gresit nimic. Probabil au fost mai multe seminte de dovleac in compozitie…
Dar de buna a fost buna? 🙂
Buna, ma uit de ceva timp la reteta si mi-am facut in sfarsit curaj sa o fac si eu, dar am o nedumerire. Eu imi fac singura amestecul de seminte pentru ca suntem mari consumatori si am tot timpul seminte si nuci in casa in cantitati mari. Cand fac paine normala eu rumenesc un pic semintele inainte intr-o tigaie, astfel sunt mai aromate si painea e si ea mai gustoasa. La painica asta merge sa fac la fel, sau semintele trebuie sa fie crude?
Multumesc
Ioana, cu siguranta va iesi mai delicioasa cu ele putin rumenite inainte 🙂
Mie mi-a ieșit perfecta, aidoma cu cea din fotografiile dvs, mulțumesc!
Antonia, ma bucur ca ti-a placut. Te mai astept. 🙂
Da, a iesit cat se poate de verde, desi nu am folosit decat forte putine seminte de dovleac, dar cred ca e ceva reactie cu bicarbonatul. Nu ma deranjeaza de fel chestia asta, dar as vea sa stiu cat si unde se poate depozita? Sunt niste uleiuri acolo si cred ca se rancezesc, nu? E foarte concentrat si nu ma risc sa o mananc in doua zile, pentru ca fierea sigur ma va “recompensa” 😅🤢 Reteta o consider un success. Felicitari, Edith’s kitchen!
Marta, nu stiu de ce a iesit verde, posibil ceva reactii…
Eu cred ca am tinut-o intr-o punga in bucatarie, ca era ianuarie-februarie cand am facut-o. Dar o poti pastra intr-o punga sau caserola, la frigider, acum ca este atat de cald.
Ma bucur ca ti-a placut, te mai astept! 🙂