Iubesc negresele. Dovada ca am cateva retete pe blog deja. Fie de post, de dulce sau raw, pentru gusturi diferite.
Astazi avem din nou o negresa de post, absolut delicioasa, pufoasa, usor umeda.
Eu i-am pus glazura de ciocolata neagra. Heidi Espresso, musai, ascultati-ma pe mine si-mi veti multumi! 🙂
Nu am mai avut in casa inca o ciocolata neagra, ca altfel, o imbracam in ciocolata, trust me! :)))
Ne trebuie:
300 g faina
40 g cacao
180 g zahar brun (sau alb)
1 lingurita bicarbonat de sodiu
1/2 lingurita de sare
300 ml apa
10 linguri de ulei
1 lingura de otet
vanilie
ciocolata pentru ornat (optional)
– cantitati pentru o forma de cca 20 cm diametru –
Cum se face:
Cernem faina si cacaua, adaugam zaharul, bicarbonatul si sarea. Omogenizam compozitia.
Adaugam apoi uleiul, apa, vanilia, otetul si amestecam pana la omogenizare.
Turnam compozitia intr-o tava unsa cu ulei (si tapetata cu faina daca nu este antiaderenta)
si coacem la cuptorul preincalzit la 180 C pentru cca 45-55 minute (faceti testul scobitorii).
In functie de tava folosita, va diferi probabil usor timpul de coacere. Prajitura mea a fost mai inalta (cca 10 cm),
dar pentru prajituri inalte de 5-6 cm veti reduce usor timpul de coacere.
O lasam 10 minute sa se racoreasca in tava, apoi o scoatem din tava si o lasam sa se raceasca pe un gratar.
Glazuram daca dorim cu ciocolata topita + 2-3 lg ulei
(va rog eu sa doriti sa folositi Heidi Espresso – doar daca va place cafeaua! ca a fost taaare buna combinatia)
O pastram acoperita, sa nu se intareasca.
Tare buna a fost. Si mai buna a doua zi! 🙂
Enjoy!
Nota: Eu am folosit forma din imagine, care avea dimensiunile: baza mare – 23 cm, baza mica 11 cm,
iar pentru poza am taiat partea de deasupra care era bombata (de cca 4 cm inaltime). Ca sa va faceti o idee despre cum arata ea scoasa din tava.
Later edit: Am refacut-o in forma de o tava de cca 20 x 25 cm. A iesit inalta de cca 4-5 cm si am copt-o 30 minute.
Buna Edith, din pacate nu am cantar de bucatarie, cum sa pastrez proportiile 300 gr faina- o cana si un sfert , dar 40 gr de cacao -!cate linguri ar insemna?
Nico, vreo 4 linguri bune. Vezi si tu cum iti place culoarea 🙂
E f util un cantar in bucatarie, iti asigura rezultatele intotdeauna. Poate vei lua unul pe viitor.. 🙂
Minunate poze! Ne puteti da,va rog,o reteta ovo-lacto? Ma gandesc ca o sa iasa mai buna.
Multumesc! 🙂
Sunt pe blog mai multe retete de negresa: https://www.edithskitchen.ro/?s=negresa
Insa si asta este ff buna, nu zici ca e de post.
Multumesc Edith de raspuns, acusi ma apuc de biscuitii cu gem de caise si negresa aceasta! doamne ajuta!! maine fac prajitura cu gris si mere ptr Matei la gradi. pupici. De cantar cred ca trebuie sa ii arat mai intai sotului meu cat de bine ma descurc in bucuratie si apoi sa il primesc 😉 oricum am devenit o mai buna gospodina de cand te tot urmaresc :*
Oh, nasol daca te conditioneaza asa 😛
Buna Edith.Ce fel de otet ai folosit? Imi e frica sa nu se simta gustul prea tare.
Multumesc .
Otet de mere. Nu se simte. 🙂
Heeeeeeeeeelp! :)) nu ma pot opri din mancat! E cea mai buna, pufoasa si cicolatoasa negresa din viata mea! Am adaugat cateva afine congelate deasupra ( mergeau chiar mai multe). Yammy!!!! S -a dus naibii si dieta :))) Merci, Edith!
I knooow the feeeling :))) Te opresti cand o termini 😉 Ma bucur ca ti-a placut!
Ai facut glazura cu cioco recomandata de mine? 🙂
Oh, nu! Ramane pe data viitoare cu siguranta! Dar va trebui sa fac portie dubla! 🙂
asa! Eu m-am indragostit de ciocolata asta de cand am gustat-o prima data. Si negresa mi se pare muuult mai buna cu ea 😉
Buna Edith,
Am si eu o intrbare legata de bomboanele cu mandarine si ciocolata.As vrea sa le fac pt baietelul meu la gradi dar as dori sa stiu ce fel de biscuiti pot folosi? Mersi.
Buna! Poti folosi orice biscuiti iti plac: digestivi, petite beurre sau orice alt tip, cu cat sunt mai gustosi cu atat bomboanele vor fi mai bune 🙂
Buna!
Vroiam sa-ti multumesc pt retetade bomboane , compozitia a iesit bestiala acum urmeaza partea cea mai gra glazurarea e ok, dar dunguletele albe mi se par o incercare prea grea pt mine, dar sper sa-mi iasa ca ale tale.Oricum multumesc pt raspunsul prompt si pt retetele pe care le faci.
Alina, sper ca ti-au iesit bine pana la urma 🙂
Arata asa de bine!!!!!!!!se vede ca si mie imi plac tare mult negresele!!! dar am o intrebare, va rog!oare pot face din cantitatile acestea in tigaia dry cooker? sau e suficient doar pentru o tava de chec sau una medie de cozonac?
S-ar putea ca tigaia dry cooker sa fie putin cam mare, nu-mi dau seama exact ce diametru are. Daca e undeva la 25-27 cm diametru, eu zic ca ar merge. Una de cozonac cred ca e ok daca nu, una dreptunghiulara cum am spus la sfarsit de 20 x 25 cm
Super idee, multumesc! Am si eu o tava asemanatoare, iar acum ma gandesc serios sa o pun mai des la treaba 🙂
Felicitari si pentru fotografii, care arata demential!
Multumesc frumos! 🙂
A mea a iesit usor tuguiata si a trebuit sa ii tai motul sa o pot intoarce invers. 🙂
NU sint sigura ca acesta ciocolata este de post, din cate stiu eu pe cea de post se mentioneaza acest lucru -este vorba de cea cu peste 85% cacao,
Nu am vazut pe nicio ciocolata neagra (de calitate!) sa scrie ca este de post…
Aceasta este de post, altfel nu o recomandam! Ingrediente: zahar, masa de cacao, unt de cacao, cafea macinata, lectina de soia, extract natural de vanilie si espresso.
Doar ca urme scrie ca poate contine lapte, nuci sau gluten. Dar, daca vrei sa fii foarte stricta, si sa nu risit sa aiba URME de lapte, poti pune ciocolata pe care ai vazut tu ca scrie de post 🙂
Buna Edith,
Am incercat aceasta reteta si este extraordinar de buna,nu m-a asteptam . Este cea mai buna negresa mancata vreodata.
ma bucur ca ti-a placut 🙂
Si vin si aici cu o intrebare 😀 – pot inlocui faina alba cu alt tip? De migdale de exemplu ?
Oana, nu am incercat cu faina de migdale aceasta reteta, asa ca nu iti pot spune ce cantitate de faina de migdale ar trebui sa folosesti. Dar de inlocuit merge inlocuita, mai trebuie doar sa depistezi ce cantitate trebuie folosita 🙂
Sau poti incerca varianta asta care este low carb: https://www.edithskitchen.ro/tort-cu-ciocolata-si-nuci/
Ai un blog minunat! Felicitari!
Am incercat aceasta reteta ieri, de ziua mamei mele, doar ca am facut niste schimbari, ca sa-i dau o aroma de sarbatoare. Mai exact, am inlocuit apa cu vin fiert (si racorit) si am servit-o pudrata cu cacao si cu o reductie de vin fiert. Delicioasa!
Elena, ma bucur ca ti-a placut negresa. Cred ca a fost minunata cu vin, iar reductia de vin, mmm.. trebuie sa fi fost o nebunie.
Iti multumesc pentru cuvintele frumoase si te mai astept!
Inca o reteta care imi face cu ochiul!dar as vrea sa o fac cu faina de hrisca..ce zici?oare se poate?in aceasi cantitate?
Te pup!
Elena, nu am folosit niciodata faina de hrisca, asa ca nu stiu cum se comporta. Nu stiu ce sa-ti recomand, imi pare rau 🙁