Din nou tort, the ultimate combination: tort cu ciocolata si nuci, fara faina, cu blat de nuca.
Poate fi consumat in dieta ketogenica si in dieta low carb high fat (LCHF)
precum si de catre persoanele cu intoleranta la gluten. Pe blog puteti gasi si alte retete lor carb / fara gluten.
Ne trebuie:
100 g ciocolata 85% cacao
100 g unt
200 g nuca macinata + 2 linguri pentru deasupra
2 linguri rase de cacao neagra
5 oua
5 linguri xylitol
un praf de sare
vanilie
– cantitati pentru o forma de 21 cm –
Cum se face:
Topim untul si ciocolata intr-o craticioara. Le lasam sa se racoreasca putin, apoi adaugam galbenusurile,
cacaoa si nuca macinata. Omogenizam bine compozitia.
Batem albusurile spuma cu sare, apoi adaugam si xylitolul si mixam din nou.
Punem albusurile batute spuma in 3 transe peste compozitia cu nuca si ciocolata si omogenizam usor.
Punem compozitia intr-o tava (eu am folosit cu peretii detasabili) la baza careia am pun hartie de copt,
pe care am uns-o cu ulei, la fel si peretii tavii. Presaram deasupra putina nuca tocata grosier.
Coacem la cuptorul preincalzit la 180 C pentru 30-35 minute.
Enjoy!
Nota: daca nu tineti dieta low carb/ketogenica, puteti inlocui xylitolul cu 5-6 linguri de zahar.
Arata super, dar nu am xylitol, si nici Zahar nu as pune. Merge cu miere?
Eu nu folosesc miere la copt, am inteles ca devine toxica la temperaturi mai mari de 40 C…
Dar daca tu o folosesti, sigur, poti inlocui.
Nu devine toxica, astea sunt mituri…doar se distrug enzilele care dau proprietatile curative..
Da, am reusit pana la urma sa fac si tortul, a iesit ff bun! Mi s-a lasat putin, dar la mine chiar nu conteaza asta, poate nu am fost destul de atenta la albus… Eu folosesc eritritol ca indulcitor…
Nu-mi dau seama de ce ti s-a lasat.. Albusul trebuie batut spuma tare, ca la orice prajitura – sa nu curga din bol. Al meu nu a crescut oricum f mult 🙂
Ma bucur ca ti-a placut. Te mai astept!
Da, am batut bine, ma gandeam ca am gresit putin cand l-am amestecat cu compozitia cealalta, si acolo nu am fost destul de atenta…oricum l-am facut ptr mine, asa ca nu ma deranjeaza ca s-a lasat un picut…e ataaat de buuun!!
Super bun a iesit, de acum incolo asta e “negresa mea”!
Alina, ma bucur ca ti-a placut 😉
te mai astept!
A iesit super bun la gust, dar casant. Oare am pus prea multa nuca? Cand l-am taiat s-a faramitat.
Este din cauza fainii de migdale. Cam toate deserturile sunt usor sfaramicioase.
Dar daca al tau era foarte casant si s-a faramitat rau la taiere, ma gandesc ca poate l-ai tinut putin mai mult la cuptor?
Faina de migdale?? Nu apare in lista ingredientelor… Puteti, va rog, sa ma lamuriti?! multumesc
Din cauza nucilor, am gresit. Majoritatea deserturilor low carb facute de mine sunt cu faina de migdale, de aici confuzia! 🙂
Multumesc! 🙂
Asa este…cred ca l-am tinut un pic mai mult in cuptor. Multumesc!
Putem înlocui untul cu unt de cocos ?
nu am incercat, dar cred ca ar trebui sa mearga..
Se poate folosii îndulcitor stevia în loc de xyilitol?
Roxana, sigur. 🙂
Genial, foarte gustos
Buna ziua, aveti idee cate calorii are tortul per 100gr? Multumesc
Din pacate nu stiu. Sunteti pe un site cu retete, nu unul cu profil nutrtional 🙂