Reteta o am de la mama, ea o savura cu ani buni in urma si m-am hotarat sa o incerc si eu.
Reteta originala nu avea colorant si frisca lichida, acestea fiind modificarile mele…
250 g zahar pudra
500 ml lapte
150 ml alcool
7-8 linguri frisca lichida
1 fiola vanilie (eu am pus butter vanilla)
3-4 picaturi de colorant galben (daca nu aveti oua de la tara)
(daca nu puneti frisca lichida, puneti cca 130 ml alcool sa nu iasa foarte tare)
Se freaca galbenusurile cu zaharul pana se face ca o crema:
Apoi se adauga laptele, in fir subtire si mixam in continuare pana punem tot laptele.
In aceasi mod adaugam si frisca lichida (nebatuta!) alcoolul apoi esenta de vanilie (daca aveti butter vanilla de la Dr Oetker,
va sfatuiesc sa folositi din aceea petru ca ii da o aroma deosebita).
Neavand oua de casa, eu am pus si 3-4 picaturi de colorant alimentar galben pentru culoare.
Se lasa la frigider pentru cateva ore si apoi se serveste.
Eu l-am pus proaspat in pahare pentru poza,
insa daca il lasati la frigider cateva ore, spuma care se vede deasupra, va disparea.
Se poate pastra pana la 8 saptamani in frigider in sticle cu capac.
Edith, draga mea, poti sa-mi spui de unde ai luat alcoolul?
Eu am folosit pana acum votka pentru ca nu am gasit alcool, dar cred ca rezultatul difera ca gust.
Multam si un 2009 SUUUPER pentru tine si cei dragi!
Dana, l-am luat de la un supermarket de la Iancului. Nici nu m-am gandit ca nu se gaseste.. eu nu am cautat in alta parte, dar prin hypermarket-uri sigur gasesti. Bafta!
Si tu sa ai un an foarte bun altaturi de cei dragi!
Este o bautura pentru barbati sau pentru femei?
O zi minunata iti doresc
James, fiind lichior, da este o bautura preferata in special de femei, insa poate place si barbatilor, de ce nu?
Exista bauturi care sunt DOAR pentru femei sau DOAR pt barbati? Nu cred.. 🙂
O zi frumoasa!
Edith, cred ca a fost foarte bun lichiorul, iar prezentarea este de exceptie!! Te pup! 🙂
Multumesc, Iulia! E dulce si aromat lichiorul… 🙂 Pup!
Laptele trebuie fiert inainte?
Nu trebuie fiert laptele daca folosesti unul UHT (eu am folosit cum se vede Dorna). Daca folosesti din cel la punga trebuie sa il fierbi si sa il racesti.
stiu ca e o bautura delicioasa,am fost servita de o prietena draga…
Edith,imi place data in care ai postat-o,7 ian. fiind ziua mea de nastere…
Marina, poate il incerci, daca iti place 🙂 Ma bucur ca s-a nimerit asa 🙂
Buna…imi poti spune daca pot folosi țuica de la tara in loc de alcool ? ca nu gasesc …si in ce cantitate ?
Draga anonim, nu te sfatuiesc sa folosesti tuica. Asta este o bautura de dama, aromata.
Cel mult, poti folosi vodka.. si pui 200 ml sau cat iti place de alcoolizat (gusti si mai adaugi vodka daca mai vrei..).
Alcool din asta se gaseste in mai toate supermarketurile, imposibil sa nu gasesti.
Lichior meltenesc se numeste daca pui tuica =)))
timp de pastrare 30-50 ani din propria exoerenta
Sincer, imi vine greu sa cred… Totusi, contine oua crude. 🙂