A venit in sfarsit timpul sa va arat si bomboanele facute de Revelion.
Au fost tare bune si aromate si nu se fac deloc greu, in schimb au un aspect “WOW”!
Cu siguranta veti impresiona orice musafir cu ele.
Alt avantaj pe care il au este ca pot fi facute cu 1-2 saptamani inainte de eveniment si pastreza la frigider foarte bine.
Eu chiar am facut un experiment, am pastrat doua bucati intr-o cutie de plastic in frigider, o am si acum si arata la fel ca atunci, insa este si mai buna la gust.
Aromele se intrepatrund abia dupa cateva zile.
Ne trebuie:
150 g nuci
240 g biscuiti
3-4 lg zahar pudra
2 lg cacao
2 lg miere
coaja de la 2 mandarine/portocale
60 ml suc mandarine/portocale
cicolata cu lapte+neagra pt glazura
ciocolata alba pt ornat
– pentru 40 de bucati –
Cum se fac:
1. Macinam marunt, in robotul de bucatarie cu cutit, nucile si biscuitii (separat, pentru ca au texturi diferite si necesita timp diferit de mixare).
2. Apoi facem un amestec din nuci, biscuiti, zahar pudra, cacao, miere, coaja de mandarina/portocala, sucul de mandarina/portocala.
Puteti elimina coaja de mandarine/portocale, sau o puteti inlocui cu esenta de rom, migdale sau cafea.
In loc de sucul de portocala puteti adauga whiskey, rom (bautura, nu esenta) sau visinata..
3. Omogenizam bine amestecul cu o lingura si dam la frigider pt minim 1/2h- 1 ora (puteti lasa si peste noaapte).
4. Formam bilute egale, le asezam pe o tava acoperita cu folie de plastic si le dam din nou la frigider pana pregatim glazura.
5. Pentru glazurarea bomboanelor, topim ciocolata cu lapte+neagra cu 1 lgt de ulei la bain marie (nu mai retin exact cantitatea folosita, incercati cu 100 g initial, daca mai trebuie, mai topiti ulterior).
(in reteta originala se topea cicolata cu unt, insa mie mi s-a format o masa compacta, nu s-a topit,
din cauza untului care cred ca era plin de apa, asa ca a trebuit sa arunc prima glazura…)
Puneti ciocolata topita intr-un bol mic si mai adanc si cu ajutorul unei lingurite, furculite sau ustensile pentru inmuiat bomboanele in ciocolata, le acoperiti de ciocolata pe toate partile.
Lasati putin sa se scurga surplusul deasupra castronului si le asezati usor pe o tava acoperita cu hartie de copt.
La baza bomboanelor se vor forma niste depuneri de ciocolata pe care, cand se racesc, le puteti indeparta, cu grija, taind cu cutitul la baza bomboanei de jur imprejur.
Evitati pe cat posibil sa atingeti bomboanele atat cand ciocolata este moale, cat si dupa. Vor ramane urmele degetelor pe ele.
6. Dupa ce le glazuram, le dam la frigider pentru cca 20 de minute, pana se intareste ciocolata.
7. Apoi daca vrem, le ornam cu ciocolata alba topita (punem 4-5 patratele de ciocolata alba intr-o punguta mica,
impreuna cu 1/2 lgt de ulei, o topim in apa fierbinte, omogenizam ciocolata prin punga cu degetele, apoi taiem la un colt un varf subtire, apoi tragem dungulite neregulate pe suprafata bomboanelor).
8. Le dam din nou la frigider cateva minute, apoi le putem pune in hartii pentru bomboane.
Recomandat este sa aveti mainile reci si perfect uscate pt aceasta operatiune, si sa faceti
transferul repede, sa nu tineti mult bomboana in mana, pentru a nu lasa urme de degete pe ciocolata.
Puteti alege si varianta mai simpla, nu le glazurati cu ciocolata, ci le tavaliti prin nuca macinata, cacao sau zahar pudra.
Enjoy!
Aici puteti vedea sursa retetei si un video care va va ajuta cu siguranta: Joy of Baking.
_________________________________________________
Cu aceasta reteta particip la Sunday Lunch pe blogul Disturbingly delicious!
Superbe sunt! Abia asteptam sa le postezi. Merg acum sa vad video-ul , poate ma incumet si eu sa le fac.. 😛
nu trebuie sa te cunoasca cineva, este suficient sa-ti vada site-ul si preparatele si te va indragii vesnic. eu sunt una dintre ele. felicitari!
Ce frumoase sunt si cred ca super delicioase!!!Mmm, ce pofte mi-ai trezit:))Pup!
FFF delicioase! Ai un premiu la mine pe blog!
Vai cat de bine arata! vreau si eu biluta sau doua, trei…nu cred ca imi ajunge una 🙂
Awww cat sunt de perfecte!!!
Delicioase si aromate tb sa fie!
Sunt mai mult decat perfecte!!!
Foarte bine arata!… Cred ca am sa le fac si eu!…
Faza cu ciocolata topita cu unt am patit-o si eu la prajitura ca re tocmai o am pe blog, Nulaco: in loc sa se topeasca mi s-a facut pasta… La fel si eu am aruncat-o si am topit ciocolata cu o lingura de ulei!…
Magnifica reteta! Cred ca sunt “decadente”! As vrea sa le incerc, desi sunt sigura ca nu vor iesi asa de frumoase ca ale tale! Multumesc pt idee, Edith!
Intradevar wow!!!Si usor de facut dar si impresionant de aspectuoase:X Pupici
ce bune trebuie sa fie!
Vai de mine cum arata…Cu poza de final m-ai dat gata.Imi ploua in gura.
chiar azi ma gandesc sa fac si eu reteta asta, si am o intrebare. oare cu nuca prajita merge? ma gandesc ca poate ies bomboanele mai bune:)
In acest moment compozitita se afla la frigider, de abia astept sa vad daca imi ies. Cat despre faza cu untul, daca se taie incercati cu un cub, doua de gheata.
Fantastice! Eu as fi vrut sa vad si o sectiune.
Ma bucur ca va plac, sunt tare bune, nu se fac asa greu cum pare, tin destul de mult la frigider si nu in ultimul rand, fac o impresie buna musafirilor 🙂
Claudiu, sigur ca poti praji nucile.
In reteta originala (din filmulet) chiar asa se face.. numai ca eu nu prefer nucile prajite.
Iulia, ma bucur ca le-ai incercat, sper sa ii placa.
Mie nu mi s-a taiat ciocolata, ci s-a intarit brusc, s-a strnas toata intr-un loc, desi era la bain marie, in loc sa se topeasca..
Ionela, mai am una singura in frigider. Daca am timp, o sa fac poza la o sectiune sa o pun pe blog. 🙂
mama mia ce frumoase sunt! Ador combinatia de ciocolata cu citrice 🙂
te pup fata frumoasa! Sa ai o zi minunataaaaaa
Ce faine sunt! Ingrediente acceptabile, cantitati rezolnabile si un gust nemaipoment, cred. Am salvat reteta si voi reveni sa-ti spun cum mi-au iesit. Pupici
Pup Emily, ma bucur ca iti plac pup:*
Simona, sunt tare bune, si mai bune dupa 2-3 zile 🙂
am o intrebare: de unde ai luat hartiutele acelea mici si colorate, pe care ai asezat bomboanele?
Ioana, cele rosii le-am gasit intr-un magazin TCM, iar cele albe le am de la bomboanele rafaello 😛
Eu nu inteleg cum se leaga compozitia cu doar atatea ingrediente lichide si asa de multe uscate. Am incercat si am doar un amestec uscat… poate ma ajuta daca postai si o imagine cu compozitia inainte de a face bilutele… 🙁
Raluca, ai cantarit toate ingredientele sau le-ai pus din ochi? Este f important sa ai aceste cantitati si nu mai mult.
Poti pune suc de mandarine/portocale in plus (3-4 linguri) pana obtii o compozitie omogena usor lipicioasa. Cand faci bilutele, framanti usor in mana aluatul intai.
Am dat la sfarsit link catre sursa retetei, unde poti vedea un filmulet cu prepararea. Daca te uiti acolo o sa vezi si consistenta compozitiei…
Da, le-am cantarit pe toate. Am citit reteta de mai multe ori. Poate e din cauza ca eu am tocat nuca la o masina de tocat speciala pentru nuci si a iesit o nuca pufoasa, deloc uleioasa. Oricum, pana la urma am rezolvat cu putin unt. Au iesit delicioase!
Nu cred ca de la asta… Si eu le fac la robot si iese tot oarecum pufoasa.. Sau cine stie, chiar o fi diferenta.. Bine ca ai rezolvat pana la urma. Ma bucur ca ti-au placut. 🙂
Am facut bomboanele acestea de anul nou! Au iesit super bune! Recomand tuturor!
Jeni, ma bucur ca ti-au placut 🙂
buna.si eu le-am facut aseara.minunate.foarte finute si gustoaseee.fratele meu mi-a zis ca daca as servi pe cineva necunoscut,nu m-ar crede ca-s facute in casa..asta-i de bine!le recomand
Anca, ma bucur tare ca le-ai incercat si au fost un succes.
Te mai astept sa te inspiri! 😉