Este perioada biscuitilor si fursecurilor, imi este tare drag sa coc in perioada asta.
Sa miroasa in casa a vanilie si a biscuiti proaspat scosi din cuptor.
Astazi, biscuiti cu ciocolata, fragezi, deloc greu de facut, cu putine ingrediente. Ca sa nu mai spun ca sunt si frumusei 🙂
Pentru alte retete puteti vizita sectiunea de fursecuri si bomboane, deserturi festive
dar si aperitive festive.
Ne trebuie:
230 g unt 80% grasime (la temperatura camerei)
170 g zahar
vanilie
1 ou
380 g faina
1lingurita praf de copt
un varf de cutit de sare
Pentru ornat:
100 g ciocolata neagra
bilute de zahar colorate (optional)
– cantitati pentru cca 45 bucati –
Cum se fac:
Intr-un bol amestecam faina cu praful de copt si cu sarea.
Intr-un alt bol, mixam untul aflat la temperatura camerei cu zaharul adaugat treptat
(eu mixez intai putin untul simplu si apoi adaug treptat zaharul) si vanilia.
Mixam la viteza mare timp de cca 1 minut, adaugam oul si continuam sa mixam pana la omogenizare.
Adaugam treptat faina amestecata in prealabil mai sus (schimbam paleta de la mixer cu cea pentru framantat).
Omogenizam bine cu mana compozitia, si punem aluatul pe o folie de plastic, il aplatizam
si il dam la rece pentru cca 30 minute.
Pe o suprafata usor infainata, intindem o foaie groasa de cca 4-5 mm si decupam formele dorite.
Daca aluatul se inmoaie, il mai aplatizam si il dam la rece inca 10-15 minute.
Coacem fursecurile, pe hartie de copt, la cuptorul preincalzit la 180 C pentru 8-10 minute.
Vor fi usor moi imediat dupa coacere, dar se vor intari. Le lasam in tava 5 minute, apoi le transferam pe un gratar.
Dupa ce se racesc complet (de preferat dupa cateva ore) le ornam cu ciocolata. Eu am folosit ciocolata neagra cu cafea.
Puteti folosi orice sortiment va place. Daca folositi ciocolata cu lapte, posibil sa iasa ceva mai dulci,
asa ca puteti scadea putin cantitatea de zahar folosita in compozitie.
Topim ciocolata cu o lingurita de ulei la bain-marie si inmuiem fiecare fursec in ciocolata,
il punem pe hartie de copt si presaram deasupra decoratiunile de szahar colorate.
Le alsam la rece (10-15 minute afara sunt suficiente, sau 5 minute la frigider).
Le depozitam in cutii acoperite si le putem pastra timp de mai multe zile.
Am facut si un filmulet, rezumat al retetei. Sper sa va ajute 🙂
Daca v-a placut, va astept si pe canalul de youtube Edith’s Kitchen.
Fragezi si buni!
Enjoy!
In sfarsit am gasit reteta perfecta de fursecuri…le-am facut azi sunt nemaipomenite. Multumesc de reteta!
Sarbatori binecuvantate alaturi de cei dragi!
Octavia, ma bucur tare ca ti-au placut! 🙂
Sarbatori frumoase sa ai!
nu se poate sa pun 200 sau 250g unt? 230 e putin prea specific iar eu nu am cantar electronic… ce frumos e cand vad 235g in retete…
nu cred ca poti schimba cantitatea de unt, nu va mai avea aceeasi consistenta aluatul. Poti taia o bucata de unt din 250 g (pe acelea cum le cantaresti? 🙂 )
Un cantar electronic este df util pentru dulciuri 😉
Bună ziua. Se poate inlocui untul cu untura?
Iuliana, nu stiu cum vor iesi cu untura, deci nu te sfatuiesc. Foloseste unt, sunt minunate! 🙂