Suntem in plin sezon al vinetelor, asa ca va aduc o reteta noua si delicioasa cu vinete.
Pregatite la cuptor, cu usturoi si chilli, servite cu iaurt racoros. Tare bune caldute, dar parca mai bune reci.
Se fac repede si se mananca si mai repede! Sper sa va placa la fel de mult cum mi-au placut mie.
Ne trebuie:
3 vinete
6-7 catei de usturoi
8 linguri de ulei (6 + 2)
1 lingurita fulgi chilli
sare, piper
patrunjel (optional)
iaurt grecesc – pentru servit
– cantitati pentru 2 portii –
Cum se fac:
Taiem cozile vinetelor si le taiem in jumatate pe lung. Crestam miezul vinetei fara sa intepam coaja (ca in imagini).
Punem vinetele intr-o tava antiaderenta sau de yena sau in tava de la aragaz (pe hartie de copt).
Condimentam cu sare, piper, fulgi de chilli si cate o lingura de ulei pe fiecare jumatate de vanata (6 linguri in total).
Avem grija ca uleiul, sarea si condimentele sa patrunda si intre taieturi (operatiune ce va necesita sa va ajutati de degete).
Coacem vinetele la cuptorul preincalzit la 190 C pentru 30-35 minute.
Intre timp, pisam usturoiul si il amestecam cu celelalte 2 linguri de ulei. Dupa cele 35 minute, scoatem vinetele si
cu ajutorul unei pensule de silicon, le ungem cu amestecul de ulei si usturoi, si intre taieturi.
Mai coacem inca 15 minute (20 daca vinetele sunt mari).
Lasam sa se racoreasca putin si le servim cu iaurt grecesc, cu sau fara patrunjel tocat deasupra.
Foarte gustoase sunt! Mie mi-au placut mult si reci.
Nota: a doua oara cand le-am facut am presarat pe ele si putin condiment pentru friptura de pui (atentie, sa nu
folositi din cel cu potentiator de aroma – monoglutamat!).
Enjoy!
Multumesc Andra pentru reteta!
Care este problema cu condimentul cu potentiator de aroma – monoglutamat? Nici nu stiu care este, dar o sa ma uit acum pe ambalajul de la al meu, Dar daca ar fi, care este partea negativa a acestuia?
Multumesc!
Monoglutamatul de sodiu (E621), alaturi de acidul citric (E330) este considerat unul dintre cei mai periculosi aditivi alimentari. Insa cum se stie, in industria alimentara sunt musamalizate multe efecte negative ale aditivilor folositi in productie..
Poti citi mai multe pe net despre el: http://dr-gheorghe-mencinicopschi.blogspot.ro/2012/02/monoglutamatul-de-sodiu.html
Edith, m-am îndrăgostit de gustul vinetelor coapte, îți mulțumesc pentru bunătățile împărtășite!
Ma bucur ca iti plac 🙂
Ce frumoase sunt!!! Ma bucur draga Edith ca ti-au placut! <3
Hugs! :*
Daa, multumesc inca odata! 🙂
Pup! :*
Abia astetept sa incerc reteta ta maine… chiar ma gandeam ce as putea sa gatesc din vintetele care tocmai s-au facut la minein gradina, iar reteta ta suna foarte bine asa ca o sa o incerc maine si revin sa iti zic cum a iesit!
Sper sa fie pe gustul tau 🙂
Au iesit suuuper!! Multumesc pentru idee! Eu am pus la sfarsit cate o feliuata de mozarela si am mai lasat 2 min.
Simona, ma bucur ca ti-au placut. 🙂
Daca iti place combinatia vinete-usturoi-mozzarella, poate incerci si: https://edithskitchen.ro/vinete-cu-mozzarella-la-cuptor/
Dragă Edith,
Sunt delicioase și ușor de făcut, deja rețeta a ajuns la multă lume 🙂 Să știi că am făcut la fel și cu dovlecei și a ieșit la fel de bun
Oana, ma bucur tare 🙂
o BUNATATE, MAI BUNE DECAT CARNEA !!! Multumesc frumos !!! UN DELICIU !!! FELICITARI !!!
Mariana, ma bucur ca ti-au placut 🙂
Sotul vine de la munca si i-am pregatit reteta prezentata de tine. Usora si woow!! Imi place mult! O am la “favorite” pentru a o face si alte dati. Un inceput de saptamana minunat iti doresc! Mersi pentru idee!!!
Nelly, ma bucur ca le-ai incercat si ti-au placut 🙂
Te mai astept!
Genial! Super bun! 🙂
ma bucur ca ti-au placut 🙂
Alternativa delicioasa: vinetele taiate pe lung, unse cu ulei, frecate cu usturoi si presarate cu un pic de sare si piper, se gatesc pe gratar; imediat cum se iau de pe gratar (calde fiind), se adauga bucatele de branza de capra (cremoasa), busuioc proaspat taiat marunt si seminte de pin usor prajite. Sunt exceptionale!
Cred ca-s bune si astea, dar nimic nu se compara (dupa parerea mea) cu gustul de vinete prajite in ulei 😛
E drept, mai rar ca-s tare nesanatoase si calorioase 🙂
Vinetele se pot face si pe gratar sau doar la cuptor?
Alina, daca nu ai cuptor, poti pregati vinetele pe gratar, unse cu ulei, iar cand sunt gata sa pui usturoi pisat peste ele… Ca si salata asta de dovlecei: https://www.edithskitchen.ro/salata-calda-de-dovlecei/
Ai aici o alta varianta, prajite in ulei:https://www.edithskitchen.ro/vinete-prajite-cu-usturoi/
Folosesc aceasta reteta , ca si pe cea cu dovlecei ( reducand din cant. de ulei ) in cura de slabire. Aspectul preparatelor este si el important.
Ma bucur ca iti sunt de folos 🙂