Astazi sarbatorim fara motiv, avem tort de clatite cu frisca si piersici, un deliciu de desert.
De cand l-am vazut la Licuta, mi-a facut cu ochiul si am asteptat cred mai bine de an pana i-a venit randul.
Imi pare rau doar ca nu l-am pregatit mai devreme. Trebuie sa-l incercati! Este un desert minunat care se face repede
si, daca e mare graba, putei folosi si clatite cumparate (cum am facut eu acum).
Ne trebuie:
Pentru clatite:
2 oua
cca 130 g faina
cca 400 ml lapte/apa
vanilie
2 linguri ulei
un praf de sare
Pentru umplutura:
500 ml smantana pentru frisca
2-3 linguri zahar pudra
vanilie
o conserva compot de piersici Sun Food
Am folosit in reteta compotul de piersici in sirop slab indulcit de la Sun Food care este delicios.
Cum se face:
Pregatim clatitele. Batem ouale usor cu furculita cu ulei,sare, sahar si vanilie. Adaugam 3-4 linguri de faina,
omogenizand bine, sa nu fie cocoloase. Adaugam treptat lapte (apa) si amestecam pana se subtiaza usor, apoi
adaugam din nou o parte din faina, omogenizam bine, turnam din nou lapte cate putin, si tot asa pana terminam
faina. Puneti atata lapte (apa) cat sa obtineti un aluat fin care curge, dar este usor vascos.
Pregatim clatitele: incingem bine o tigaie antiaderenta, apoi o ungem cu putin ulei (cu o pensula de silicon),
punem cate un polonic de compozitie incet, rotind tigaia pentru a-i acoperi toata suprafata cu aluat.
Pentru tort am folosit 8 bucati de diametru mic. Lasam clatitele sa se raceasca si ne ocupam de umplutura.
Eu, recunosc ca am cumparat clatitele de data asta, pentru ca asteptam musafiri.
Punem piersicile la scurs intr-o sita.
Batem frisca (racita peste noapte la frigider in prealabil), adaugam zaharul pudra si vanilia si mai mixam putin.
Atentie, daca folositi smantana pentru frisca (si nu frisca vegetala), nu exagerati cu mixarea, pentru ca riscati
ca frisca sa se transforme in unt.
Taiem jumatatile de piersici felii, catea mai groase pentru ornat deasupra, iar restul subtiri, pentru
pus intre felii.
Asamblam tortul. Punem o clatita pe platou, adaugam 1 lingura de frisca, intindem bine,
si deasupra punem felii de piersica. Continuam tot asa pana terminam frisca.
Stratul de frisca de deasupra sa fie mai gros decat cel dintre foi.
Dam tortul la frigider cca 1-2 ore (sau 15 minunte la congelator), dupa care il feliem cu grija.
Dupa mai multe ore de stat la frigider, feliile se vor taia mai bine si mai usor.
Am pus si ceva sirop de caramel deasupra.
Bun, delicios, aspectuos.
Enjoy!
Un fel de caciula lui guguta reteta cu specific moldovenesc, dar reinventata. Inlocuim structura, fructele, cam tot 🙂 Tre sa fie foarte bun. In weekendul asta o sa-mi fericesc sotul. Multumim pentru retete 🙂
Nu stiu cum este caciula lui guguta :)) Dar, da a fost buuun 🙂
Te mai astept sa te inspiri!