tort cu frisca si zmeura 1

Tortul asta simplu si racors, de vara, isi astepta randul inca de anul trecut sa vina pe blog

si abia acum reusesc sa vi-l arat.

Eu sunt o mare amatoare de zmeura, ii ador aroma, asa ca, vrand un desert rapid,

m-am oprit asupra mini-tortului de fata.

Inca se mai gaseste zmeura prin piata, asa ca profitati. Eu am pus si la congelator.

Iese delicios cu orice fructe, oricum.

Tortul l-am facut intr-o forma de cozonac, insa il puteti face si intr-o forma

rotunda de cca 18-20 cm diametru.

Cu reteta de astazi sper ca vor fi incantati si cei care sunt nemultumiti ca public numai retete dukan.

Asta este situatia, trebuie sa ma suportati inca cateva luni, pentru ca eu ce postez mananc.. nu poti face retete special pentru blog..

Insa asa cum le-am mai spus, cele 300 de retete din urma cred ca sunt sursa suficienta de inspiratie pt ei 🙂

Ne trebuie:

piscoturi

200 g crema de branza

5-6 lg zahar pudra

500 ml frisca

cca 150 g zmeura

vanilie

sirop de zmeura

5 g de gelatina (2,5 foi de gelatina am pus eu)

3-4 lg de lapte

2-3 cuburi de ciocolata (pt ornat – optional)

– Lungime tava cozonac – 29 cm –

Cum se face:

Batem frisca lichida si o dam la rece.

Mixam crema de branza (aflata la temperatura camerei) cu zaharul pudra cca 1-2 minute.

Adaugam jumatate din frisca batuta peste crema de branza si omogenizam bine.

Restul de frisca il pastram la frigider pentru imbracat si ornat tortul.

Inmuiem in apa rece pt 5 minute foile de gelatina, le stoarcem bine,

apoi le dizolvam in 3-4 linguri de lapte incalzite in prealabil.

Omogenizam bine pana se topesc folile, luam 4-5 linguri din amestecul de

crema de branza si frisca si punem peste gelatina cu lapte, omogenizam bine,

apoi turnam totul peste restul de compozitie crema de branza si frisca.

Din nou omogenizam bine.

Asamblarea:

Captusim forma de cozonac pe dinauntru cu folie alimentara si lasam marginile sa iasa in afara.

Diluam sirop de zmeura cu cateva linguri de apa si inmuiem pe rand piscoturile,

cate o secunda pe fiecare parte.

Acoperim fundul tavii cu un strat de piscoturi inmuiate,

punem 1/2 din cantiatea de crema de frisca+crema de branza,

adaugam zmeura din loc in loc, in unele locuri o impigem cu degetul in crema,

si punem restul de crema peste ele.

Deasupra punem alt rand de piscoturi insiropate in sirop de zmeura diluat cu apa.

Acoperim prajitura cu marginile foliei lasate si dam la frigider pentru minim 2 ore.

Eu le las peste noapte de obicei.

Punem platoul pe care urmeaza sa asezam prajitura la gura tavii de cozonac si

intoarcem cu grija tava cu gura in jos, pe platou.

IMG_7948_1

Imbracam intr-un strat de frisca tot tortul si ornam dupa preferinte.

Eu am ornat cu cateva “zmeurici” jeleuri si putina ciocolata topita.

Bun, racoros, deloc greu de facut, numai bun pentru o zi de vara.

Enjoy!

tort cu frisca si zmeura