O prajiturica acrisoara si racoroasa numai buna pentru zilele calde
(asta daca aveti chef sa stati in bucatarie…)
Reteta LauraA
Ne trebuie:
Blat:
200 gr unt
70 gr zahar
240 gr faina
3 lingurite coaja portocala
Crema:
60 gr faina
200 gr suc lamaie, portocala
(eu am pus o lamaie si 2 portocale)
4 oua mari
220 gr zahar
3 lingurite coaja potocala
Cantitatile sunt pentru o tava cu dimensiunile 20cm x 25cm.
Pentru blat,
amestecam intr-un bol faina cu zaharul si coaja de portocala, adaugam untul
la temperatura camerei, si framantam cu mana pana rezulta o bila omogena si compacta.
Intindem aluatul obtinut direct (cu mana) in tava pe hartia de copt si o intepam cu furculita.
Eu am udat hartia de copt pentru a se inmuia si sa se muleze mai bine pe tava.
Dam la cuptorul incins pentru 15 minute (cand se coloreaza usor pe margini e gata).
Pentru crema care va merge la cuptor,
amestecam ouale cu zaharul pana-si dubleaza volumul.
adaugam faina si sucul de lamaie si portocala si coaja de portocala si mixam inca vreo 3 minute
Dupa 15 minute scoatem blatul din cuptor si adaugam peste blatul fierbinte crema
o mai dam pentru 15-20 minute la cuptor.
O lasam sa se raceasca complet dupa care o taiem si o pudram.
MMMMMMMM…ce bine arata!:-D
Ce buna si aromata trebuie sa fie !
Edith,felicitari! Arata super! Multi pupici!!!
frumos,usor si bun,ca de obicei.
dar cum reusesti sa intanzi in ditamai tava aluatul cu mina?(scuze de intrebare).
pupici MARI,edith,si tar mi-era dor sa mai incerc o reteta de la tine.o voi face.
Ana-Maria, Ala, Iulia, merci, e bunutza!
Mari, se intinde usor daca pui untul moale-moale.
Lasi untul intr-un castron si acum ca e f cald se inmoaie repede. Si daca e untul f moale aluatul se intinde usor.
Il poti intinde si cu dosul unei linguri daca ti se pare mai usor si, sa stii ca tava nu e mare.
Sa-mi spui dc ti-a placut!
un deliciu!
“cine-i harnic si munceste,mai mereu premii primeste!”
te asteapta 2 premii la mine.puppp you!
:)) Flori, merci mult! Pupici!
N-am rezistat tentatiei si am incercat-o aseara. E delicioasa, acrisoara si ff aromata. O reteta de nota 10!
Oana, o harnicuta ca de obicei! Super, ma bucur tare ca ti-a placut 🙂
Excelenta prajitura! Minunata prezentare! Totul la superlativ:)
Bucatar maniac, merci frumos! 🙂
Minunata de-a dreptul!
super prajitura!!!
Am trimis reteta prietenei mele si mi-a luat-o inainte. Dar maine nu scapa 😀 deja mi-am trimis prietenu la cumparaturi.
Ducesa, anonim, merci!
Cristina,sper ca ti-a placut! 🙂
Edith, sa stii ca am facut o si pe asta de Paste si s a bucurat de acelasi succes ca si creme a la creme…i a placut foarte mult surioarei mele care asteapta un bebel :).Insa, am o alta propunere pt tine…dak tot te am declarat aceasta anna olson a noastra poate arunci un ochi si pe reteta asta http://daruindveidobandi.blogspot.com/2008/05/prajitura-cu-crema-de-ciocolata.html
prajitura promite ff mult…eu am incercat o dar nu mi a iesit la fel de bine ca preotesei Natalia..si ma gandeam ca ar trebui un pic modificata reteta 😉
Wett, ce m-ai amuzat cu Anna Olson :)) Nu sunt nici pe departe, as vrea eu!
In ceea ce priveste reteta pe care mi-ai aratat-o, nu ma pot pronunta, nu am incercat asa ceva. Cel mai bine intrebi direct autoarea ei. Imi pare f buna, poate o sa o incerc si eu, insa o sa bat putin galebnusurile la bain marie cu zaharul pana se ingroasa putin, sa nu le las crude.
Arata supeeerrrrrr! Mi-am notat-o si urmeaza sa o pun in practica foarte curand, dar vreau sa stiu, sper sa nu ti se para stupida intrebarea – 200g suc de lamaie sau 200ml?
Mitica, da este vorba de 200 ml :)Asa scria in reteta originala, asa am scris si eu 😛
Te astept sa-mi spui cum ti-a placut!
A trecut testul cu varf si indesat. Imi place foarte tare, nu e gretos de dulce ca alte prajituri si e super aromata 🙂
Multumesc pt reteta!
Deci vreau sa spun ca esti geniala. Am mai spus in alt comentariu ca ai retete simple si extraordinare.
@Mitica: scuze, mi-a scapat comentariul tau. Ma bucur ca ti-a placut, te mai astept!
Ramy, merci frumos. Ma bucur ca iti plac retetele 🙂
Te mai astept!
Arata extraordinar!!!
De n-ar trebui sa plec la birou, acum as face-o! Insa…nu scpapa ea neincercata! Saptamana viitoare vin cu dovada!
Alexandra, e o praji buna si racoroasa, sper sa iti placa! 🙂
Te mai astept!
Buna Edith!
Am incercat si eu prajitura dar nu mi-a iesit:( Adevarul e ca am pus cantitatile din ochi, poate din cauza asta. Blatul se faramita, era fainos, iar crema a iesit cam acra (am pus zeama de la o lamaie si de la 2 portocale). Ma poti ajuta cu un sfat pentru data viitoare? 😀 Multumesc!
Adriana, nu stii ca la prajituri nu prea se pun cantitatile din ochi? 😉 Crema mie nu mi-a iesit acra.. ai pus 220g? 🙂 Si nici blatul nu ar tb sa fie sfaramicios..
Eu zic sa o mai incerci odata,cu cantitatile cantarite 🙂
reteta asta suna foarte bine. o sa o incerc si eu azi. eu cred ca merge mai bine in perioada asta de primavara si iarna pentru ca acum gasim la discretie lamai si portocale proaspete (atat cat pot ele fi de proaspete) si zemoase 🙂 vara… mai greu (stiu asta pt ca tare greu am gasit portocale bune, pt bebe, vara trecuta).
Ramo, ma bucur ca iti place, sper sa iti placa si la gust daca o incerci :). Te mai astept!
Buna seara!
Edith, draga mea, m-ai “omorat” cu retetele tale.
In seara asta am facut minunatia asta cu lamaie. Cu toate ca nu mi-a iesit f pufoasa, compenseaza la arome si finete. Sper ca data viitoare sa o reusesc la toate capitolele.
Felicitari pentru retete!
Marina
Marina, ma bucur ca ti-a placut. Sa stii ca la mine a fost o exceptie ca a iesit deasupra pufoasa. Nu iese chiar asa de obicei 🙂 Deci TI-A IESIT! 🙂
Te mai astept cu drag sa incerci si alte retete. 🙂
Buna, Edith! Sunt si eu o fana inraita a bucatariei tale….incerc de toate nu doar prajituri, sa stii…sunt lacto-vegetariana, dar ptr.fiica mea si sotul meu ma incumet la orice….nu stiu de ce prajitura cu lamaie si portocala mie nu imi iese….pun la gram tot ce scrie in reteta, dar nu imi iese. Nu imi creste deloc, imi iese foarte slaninoasa, oare de ce? De sanatoasa e sanatoasa tocami de aceea m-am incapatanat sa o incerc a doua oara ptr.fiica mea, dar nu mi-a iesit. Daca ai idee, care ar putea fi motivul, te rog scrie-mi. Daca as sti ca imi iese ok, maine as face-o din nou. Multumesc si Sarbatori Fericite in continuare.
Draga mea, imi pare rau ca nu ti-a iesit prajitura asta.
Eu o singura data am incercat-o, atunci am si fotografiat-o pentru blog.
Nu imi dau seama ce s-a putut intampla la tine de doua ore sa nu iti iasa… Baza oricum fiind cu unt, va fi putin umeda si mai grasa..
Coci blatul inainte de a pune compozitia de citrice, da?
Sa stii ca nu am facut nimic in plus fata de ce scrie in reteta.. poti vedea si reteta originala, este dat link catre ea.
Chiar nu am idee ce se intampla, imi pare rau 🙁
Vezi ca mai am si alte retete mai sanatoase, pe baza de branza/crema de branza si fructe..
Sarbatori fericite si tie!
Pai acum ca imi spui ca reteta e asa cum scrie si nu stii de ce nu mi-a iesit, stau si ma intreb daca nu mi-a fost cuptorul prea rece….in sensul ca l-am incalzit eu de dinainte dar Zanussi al meu are timer dar nu arata gradele. Eu folosesc treapta a 3 a la copt, din 9 maxim. Oare trebuia sa dau la maxim cuptorul in rastimpul de 15 minute cat ar trebui sa se coaca blatul? Eu am pus blatul pe 3 si l-am lasat mult mai mult, cred vreo 25 minute inainte sa pun crema. Se colorase deja pe margini si mi-am zis ca e ok. Imi place tare mult gustul si asa cum a iesit asa ca cu siguranta o mai incerc. Cuptorul incins si la foc incins sunt ptr.mine dileme….
Nu stiu exact cum se comporta cuptorul tau. Eu cand aveam ceol pe gaz, il incalzeam bine cu focul dat maricel, cca 15 minute inainte de a baga prajitura la cuptor.
Nu da cuptorul la maxim cand ai prajitura in el, sa nu se arda. Da-l inainte daca vrei..
Oricum baza ramane putin uleioasa, daca asa ti-a iesit nu ai de ce sa iti faci griji.
Eu nu folosesc expresia “foc incins” ci doar “cuptor incins”. Si ti-am spus cum procedam. 15 min foc mediu si ar trebui sa fie de ajuns..
buna seara, edith…vroiam sa te felicit inca o data pentru tot ce ai facut cu acest blog si sa anunt, mandra, ca am facut deja de 2 ori aceasta prajitura in decurs de o saptamana!:)
este minunata, racoritoare, aromata si parfumata!este suuuper buna si a fost apreciata de toata familia!
Oana, ma bucur ca ai incercat reteta si ti-a placut 🙂
Te mai astept cu drag cuimpresii cand incerci si alte retete! 🙂
O zi faina!
edith te rog da-mi detalii regeritoare la dimensiunea tavii; eu am una cam maricica si mi-e teama ca nu va iesi prajiturica; asa ca in functie de dimesiunile tavii o sa modific si cantitatile; merci frumos
Dimensiunile tavii sunt scrise imediat dupa ingrediente 🙂
“Cantitatile sunt pentru o tava cu dimensiunile 30/22 cm.”
merci frumos; imi pare rau (nu am fost atenta)
nu-i nicio problema 🙂 Si mie imi mai scapa uneori, uit sa trec.
Spor si te mai astept!
buna,astazi am facut prajitura,e foarte aromata si buna dar mie mi-a iesit blatul foarte farimicios,de ce oare? Chiar si asa s-a mancat toata 😀
dam este normal sa fie sfaramicios. Este clasicul aluat de tarta 🙂
Ma bucur ca v-a placut, te mai astep! 🙂
am facut prajitura!! e super de delicioasa!!!
Karina, ma bucur ca ti-a placut 🙂
este foarte buna, dar nu stiu, ori mi se pare mie, dar e un pic prea aromata.personal, data viitoare am sa pun mai putin lamaie 😀 mi-ar place sa-i simt gustul un pic mai discret ! In rest, reteta e de nota 10 ! Multumim
In mod sigur e chestie de gusturi 🙂 O poti adapta sa fie exact pe gustul tau.
Ma bucur ca ti-a placut. Te mai astept!
o prajitura super buna.am dat-o pe spate pe soacra mea cu aceasta reteta .
Oana, ma bucur tare! Te mai astept! 🙂
Delicioasa!Racoritoare si aromata!Multumim 🙂
Cu drag! 🙂
arata genial, si pare usor de facut
Usor de facut si foarte aromata, exact cum imi place mie! ;-)) Multumesc!
Ffffff buna si rapid de facut! Mi-as dori insa un blat mai putin sfaramicios. Ai cumva vreo reteta de blat o idee mai pufos? Un fel de foaie de prajitura , dar pun mai pufoasa, mai moale? La multi ani pe 2016! 😘
Dap, asta 🙂 https://www.edithskitchen.ro/prajitura-cu-iaurt-si-gem-de-piersici/
La multi ani, te pup!
Mersi pentru raspuns! Si asta cu blatul, chiar e o chestie de gusturi, unora chiar le-a placut partea “crantanitoare” a prajiturii! 🙂
Cu drag! Sper sa-ti placa si tie asta. Te astept sa-mi spui 🙂