O idee dulce pentru sarbatorile pascale (dar nu numai). Daca nu vreti sa faceti pasca sau daca iubiti
dulciurile cu lamaie, veti iubi acest desert:
crema de branza aromatizata cu coaja de lamaie si vanilie, lemon curd fresh si aromat, delicioase.
Noua ne-a placut mult. Are avantajul ca lemon curd-ul poate fi pregatit din timp cu 2-3 zile inainte si pastrat intr-un borcan,
inchis cu capac, in frigider. Asa veti pregati desertul mult mai repede in apropierea sarbatorilor.
Ne trebuie:
foietaj (o foaie de 450-500 g)
120 g crema de branza Philadelphia (la temp. camerei)
50 g zahar
vanilie
1 lingurita coaja de lamaie
un praf de sare
4-5 linguri de Lemon curd
1 ou+1 lingura apa
Pentru lemon curd:
60 g zahar
80 ml suc de lamaie (1 lamaie si 1/2)
2 lingurite coaja de lamaie (2 lamai)
2 oua la temperatura camerei
60 g unt
Pentru glazura:
2 lingurite cu varf zahar pudra
1 lingurita lapte
Cum se face:
Dezghetam foietajul la frigider, peste noapte.
Facem intai lemon curd-ul (in aceeasi zi, sau cu 2-3 zile inainte, si il pastram la frigider, intr-un borcan inchis).
Cum se face Lemon curd:
Intr-o craticioara mica, antiaderenta, amestecam pana la omogenizare cu un tel, zaharul,
sucul si coaja de lamaie si ouale.
Adaugam untul si punem la foc mic, amestecand continuu cu telul, inca de la inceput.
Amestecam continuu pana cand apar primele bule si se ingroasa,
telul lasand urme in crema pe fundul cratitii, cca 7-8 minute.
Transferam lemon curd-ul intr-un bol si il acoperim cu plastic, folia de plastic fiind in contact direct cu crema.
Apoi il dam la frigider.
Intr-un bol mic amestecam crema de branza (aflata la temperatura camerei)
cu sarea, zaharul, vanilia si coaja de lamaie. Omogenizam bine.
Punem foietajul pe hartie de copt, in tava si il decupam ca in foto mai jos.
Il impartim in 3 parti relativ egale pe verticala, apoi decupam fasii pe laterale,
punem pe partea din mijloc amestecul de crema de branza in strat uniform, apoi punem deasupra cremei de branza lemon curd-ul
pe care il nivelam si pe el intr-un strat cam de aceeasi grosime, apoi impletim, urmand pasii din foto.
(mi-a ramas putin lemon curd din cantitatea preparata, insa nu m-am suparat :)) )
Ungem cu ou batut la care am adaugat o lingura de apa (eu am batut un ou de prepelita la care am pus 1/2 lingurita de apa).
Coacem la cuptorul preincalzit la 200 C timp de 25-30 de minute.
Lasam sa se raceasca putin si facem glazura: amestecam intr-un castronel miic, zaharul pudra si laptele,
obtinem o glazura lichida pe care o turnam peste prajitura
fie cu ajutorul unei furculite, fie o punem intr-un cornet facut din hartie de copt si facem linii fine deasupra.
(puteti sari peste procesul de glazurare, daca nu mai vreti sa faceti asta, insa parca arata mai frumos asa).
O taiem rece. Savuram cu pofta pentru ca este delicioasa.
Enjoy!