De Craciun, de facutul carnatilor se ocupa mama. Nu facem prea multi, asa doar pentru a manca si carnati de casa de sarbatori.
Nu am gasit timpul si dispozitia necesara sa ii fac eu, insa am intrebat-o cum ii face ca sa va dau si voua reteta.
Ca si cu cozonacul, stiu ca intr-o zi voi face si mi se vor parea foaarte simplu de facut
(ma rog, chiar sunt mai simplu de facut decat cozonacii 🙂 )
Gasiti pe blog si reteta de toba de casa, la fel de delicioasa.
Ne trebuie:
3 kg carne de porc (sau amestec vita+porc)
cca 100 g usturoi
o mana de sare
20 g boia – dulce sau iute (depinde daca ii doriti picanti)
15-20 g piper macinat proaspat
100 ml apa (optional)
cca 4-6 m carnati
Cum se fac:
Din cele 3 kg de carne undeva pana intr-un kg sa fie grasime, sau carnea sa fie impanata.
Matele (cumparate, deja curatate) se spala bine cu apa calda si se lasa sa stea o jumatate de ora in apa amestecata cu cateva linguri de otet.
Se clatesc cu apa rece inainte sa de a le folosi.
Carnea se da prim masina de tocat si se ameste ca cu celelalte ingredientele (usturoiul trebuie pisat). Optional puteti adauga 100 ml apa in compozitie.
Montam pe masina de tocat accesoriul pentru carnati si rulam cate un mat, lasand o bucata la capat pe care o innodam.
Punem matele pe dispozitivul de facut carnati, montat la masina de tocat, inodam capatul exterior si le umplem, portionand carnatii
la o lungime de cca 13 cm sau cat de lungi va plac. Dupa lungimea dorita, rasuciti matul. Nu ii umpleti prea tare, dar nici nu ii lasati prea goi.
Punem carnatii pe o sfoara la aer, pe balcon (sau in curte) pentru 2-3 zile. Asta daca temperatura ne permite si este rece afara (sub 0 grade).
Apoi ii puteti afuma sau ii pastrati la congelator, sau chiar afara, bine acoperiti si protejati de praf, daca vreme este rece si va permite.
Tare buni, nu se compara cu cei cumparati. Iar daca aveti si posibilitatea sa-i afumati, ceva mai bun nici ca puteti obtine! 🙂
Enjoy!