De ziua lui Ioan nu am mai facut tort.
Aveam in minte prajitura asta de ceva vreme si cand i-am “povestit-o” a fost taaare incantat si a fost de acord sa renuntam la tort si sa o incerc.
Tot ce va pot spune este… sa o incercati!! 🙂
Desi este mai lunga reteta, nu va speriati, se face destul de simplu, dar sunt eu vorbareata :))
Ne trebuie:
Blat:
6 oua
100 ml ulei
6 lg de zahar
6 lg de faina
1 pachet praf de copt
Crema:
700 g iaurt cu piersici (am folosit de piersici si fructul pasiunii)
250 ml frisca lichida
2 plicuri de gelatina
Topping:
cca 600 g de dulceata de piersici (2 borcanele si 1/2)
2 plicuri tort gelee transparent
Gemul si iaurtul pe care le-am folosit:
Cum se face:
Blatul
Galbenusurile se amesteca cu zaharul (se mixeaza f putin, nu sa se topeasca zaharul,
amestecul tb sa ramana fluid). Se adauga uleiul, cate putin si se mixeaza sa se omogenizeze.
Se adauga apoi faina amestecata cu praful de copt.
Apoi se incorporeza foarte usor albusurile batute spuma.
Se pune aluatul in tava unsa cu ulei si tapetata cu faina – eu am pus pe fund hartie de copt (dimensiune tava 30 x 25).
Se coace la cuptorul preincalzit pana trece testul scobitorii (cca 25 min).
Se lasa sa se raceasca in tava.
Crema:
Batem frisca si o lasam deoparte (nu o dam la rece). Daca frisca nu este indulcita, puneti 3-4 lg de zahar pudra cand o bateti.
Scoatem iaurtul din timp din frigider (sa nu fie f rece cand il punem pese gelatina).
Punem gelatina la hidratat in cca 100 ml lapte.
Dupa 10 minute, punem vasul pe baie de apa si amestecam continuu pana se dizolva gelatina (atentie, nu o fierbeti!).
Cand gelatina este dizolvata, punem cate o lingura de frisca (in total 3-4) peste gelatina, omogenizand bine, apoi punem frisca+gelatina peste restul de frisca.
Totul se amesteca cu iaurtul (trebuie sa va asigurati ca frisca si iaurtul nu sunt reci, altfel gelatina va face mici bobite in crema.
Nu este mare tragedie, dar ar fi mai bine sa nu faca :))
Asamblare:
Am pus inelul dreptunghiular in jurul blatului (pe care l-am scos din tava si l-am pus pe o tava) si am turnat crema de iaurt si frisca.
Iaurtul meu a avut si bucati de fructe in el.
Daca nu aveti inel dreptunghiular, lasati blatul in tava si dati la frigider amestecul de iaurt pt 15-20 minute, apoi il intindeti uniform peste blat.
Lasam la frigider 2-3 ore (eu am lasat pana a doua zi).
Topping-ul:
Amestecam plicurile de tort gelee cu cca 100ml apa si punem pe foc. Procedam conform instructiunilor de pe plic, lasam sa fiarba 1 minut (parca asa scrie..).
Apoi adaugam gemul si omogenizam bine pe foc inca 2-3 minute sa se mai subtieze si gemul pt a-l putea intinde uniform.
Intindem gemul peste crema de iaurt si mai dam la frigider pt inca 2-3 ore.
Indepartam inelul din jurul prajiturii si o portionam.
Foaarte buna, racoroasa si frumoasa.
Enjoy!
Concluzii: Este rapida, racoroasa, numai buna pentru vremea calda. Blatul moale, pufos, gemul aromat.
Gemul asta este foarte bun l-am descoperit mai demult si va recomand sa il incercati (se gaseste in Kaufland).
Puteti folosi si alt gem/iaurt, dupa gust.
Nu uitati de BUCATARIE LA CUTIE 🙂
Acum puteti cumpara retetele mele tiparite, o colectie de 40 de retete, tiparite pe cartonase individuale, plastifiate, toate puse intr-o cutiuta draguta.:)
Click pe imagine pentru a o cumpara la pretul de 34 de lei + taxe postale
Interesant inelul dreptunghiular! Ințeleg că merge si fără, dar totuși pe unde se găsește? Este similar cu cel rotund, de la tava de tort? Adică are și fund detașabil? Este reglabil sau are o singură dimensiune?
oana, merge si fara inel, numai ca, crema de iaurt tb sa fie putin intarita (lasata la rece) cans o pui peste blat.
Inelul este reglabil, nu are fund si l-am comandat pe net.
Daca vrei, trimite-mi un mail la edithfrincu@yahoo.com si iti dau adresa site-ului de unde l-am cuparat (nu vreau sa le fac reclama :D)
arata delicios…cu siguranta am sa incerc si eu reteta…sunt foarte pofticioasa de dulciuri:))
Prajitura ta e grozava! Imi trimiti si mie o bucatica daca cumva a mai ramas ceva? 😉
Foarte faina reteta. Imi plac cremele de iaurt…sunt foarte bune.
Pupici
PS. trimite-mi si mie pls adresa de unde ai cumparat inelul.
bianca.ms.76@gmail.com
Adela, e buna si racoroasa, ma bucur ca iti place! 🙂
Andreea, din pacate nu mai am, in 2 zile a fost gata 😛
Merci, Bianca, ti-am trimis mail 🙂
So delightful…beauties 🙂
Arata super prajitura! va rog sa imi spuneti si mie de unde ati cumparat inelul. multumesc anticipat.(puradicaa@yahoo.com)
interesanta reteta,sigur o sa o incerc.imi poti spune si mie site-ul pt forma? mersi!Ramona
In 2 zile a fost gata???? Ha, esti fericita, la mine nu rezista nici cateva ore. Cand am facut prajitura Fanta, tot de la tine, de abia am apucat sa fac o poza cu telefonul… Nu stiu unde a disparut!
@Magic of spice: thanks 🙂
Raluca, iti trimit mail 🙂
Ramona, trimite-mi un mail te rog, ca nu am adresa ta de e-mail.
@Pitbu: dap, 2 zile, ca suntem doi si papam mai cu.. lacatzel la gura, ca am luat in greutate nepermis de mult (mai mult eu :))
Pfff, ce delicios arata!!!!!!!!
Foarte apetisanta.
Laura, Paradis, va multumesc 🙂
Raluca, iti multumesc, iti trimit linkul pe mail.
Te mai astept! 🙂
Buna,arata foarte bine prajitura,vreau sa o fac dar nu stiu cate grame au cele 2 plicuri de gelatina din crema si ce fel de gelatina e(foite sau granule).Apropo,ai un blog minunat si retete explicate foarte bine.Astept un rasp pentru ca vreau sa incerc reteta pentru Pasti.O zi buna.
Elia, ma bucur ca iti place blogul meu 🙂
Un plic de gelatina are 10 g, am folosit 20 g in reteta (indiferent daca folosesti gelatina granule sau foi pui 20 g).
Te astept cu impresii!
felicitari pt blog, va urmaresc de ceva timp, aveti retete minunate. ma intereseaza si pe mine inelul detasabil. daves005@yahoo.com ms mult si tineti-o tot asa. dana.
Dana, intra pe bannerul de sus cel portocaliu, al celor de la “Pentru copt”. Gasesti acolo chiar mai ieftin decat l-am luat eu..
Si te rog, nu-mi mai vorbi cu dvs. 🙂
Te mai astept!
Iti multumesc frumos, Edith:) asa ca o paranteza, vreau sa-ti spun ca prima reteta incercata, de la tine, a fost chiftelute la cuptor cu seminte de in si susan. de atunci numai asa le pregatesc. multumesc inca o data si un week-end minunat.
Dana, ma bucur mult ca ti-au placut chiftelutele.
Sper sa incerci si prajitura asta, pt ca este foaarte buna 🙂
O saptamana faina sa ai!
oare nuamai eu am descoperit retetele astea asa tarziu???????? totusi imi pare bine ca inca santeti aici.reteta e fabuloasa si imi place.felicitari
Anna, mai bine mai tarziu decat niciodata :)) Bine ai venit!
Sper sa iti placa ce incerci de la mine 🙂 Te mai astept!
Aceasta reteta se poate face si cu iaurt de visine si cu dulceata de visine?
Sigur, poti folosi orice fructe sau combinatii de fructe preferi 🙂
draga edith desi te urmaresc in mod constant nu am mai postat comentarii pana acum (laudele le meriti oricum pe deplin si cititoarele fidele stiu asta ). am pregatit acest “deliciu” pt masa de revelion. sunt insa putin dezamagita ca, desi ti-am urmat sfatul si am scos din timp iaurtul si frisca tot s-au format bobite in compozitie :(( Dar cum spui tu.. nu e o tragedie si sper sa fie savurata cu placere.
iti doresc un an nou fericit alaturi de jumatatea ta si nu inceta sa ne “uimesti” cu noi surprize culinare. La multi ani!!
Gabriela, inseamna ca iaurtul era inca race. Alt motiv nu vad..
Sper ca totusi v-a placut la gust si nu ati simtit bobitele 🙂
Un an nou fericit si tie! 🙂
si o precizare..pt “carcotasii” de pe bloguri…(nelipsiti si de pe cel al lui edith evident) pleonasmul a fost folosit intentionat pt a sublinia faptul ca satisfactia suprema a unei gazde este aceea de a ghici pe fetzele oaspetilor sai placerea de a-i savura bucatele… La multi ani tuturor carcotasilor de serviciu :))
:)) Gabriela, despre ce pleonasm vorbesti? 🙂
excelenta!
Am facut de multe ori prajitura si a iesit f. Buna de fiecare data.
Buna Edith ,
Arata super prajitura ,cu siguranta am sa o incerc si eu dar de unde ai luat iaurtul ca eu la noi n-am vazut asa ceva.Meriti laude pentru tot ceea ce faci ,abia acuma te-am descoperit dar am sunt placut surprinsa sa vad cat de sanatos gatesti .Feilicitari !!!!!
Buna Lena. Este tare buna prajitura, poate o incerci.
Asa cum se vede si in poza, am folosit iaurt la galetusa de la Mega Image, marca proprioe 365. Nu stiu daca sortimentul asta cu piersici si fructul pasiunii mai exista acum, insa cu siguranta gasesti iaurt cu piersici, poate chiar si cu fructe exotice sau fructul pasiunii.
Nu gatesc asa sanatos, ti se pare 🙂 Folosesc si eu ca tot omul, zahar, faina alba, sosuri, uneori si prajel, insa din cand in cand, mai gatesc si feluri mai sanatoase 🙂
Edith mi ar incapea bine jumatate din cantitatile tale intr o forma de tort de 26cm ? Am tava dreptunghiulara dar e cam mare de 38*25cm…te pup
Adina, cred ca vor iesi straturile mai groase in forma de 26 cm. Daca asta nu te deranjeaza, eu zic ca ar merge. Posibil ca la blat, fiind mai gros, sa fie nevoie de putin mai mult timp sa se coaca.. Sau nu 🙂
Incerci cu scobitoarea dupa 25 si vezi.
Te astept sa-mi spui cum a iesit (sa-mi lasi eventual si linkul unei poze de pe fb sau de undeva…) Sunt curioasa cum iese 🙂
Vreau sa o fac si eu, dar nu stiu cum sa folosesc gelatina in crema. Mereu am probleme cu gelatina. Am luat 4 pliculete de tort gelee. O fi bine?
Olivia, gelatina nu este acelasi lucru cu tort gelee, din pacate. Tort gelee se foloseste pentru tartele cu fructe, se pune deasupra, pentru a da luciul acela specific. Deci trebuie sa iei gelatina.
In ceea ce priveste folosirea gelatinei, eu zic ca am explicat destul de clar in reteta. Tot ce trebuie sa stii este ca nu trebuie fiarta, pentru ca isi pierde proprietatile. Si nu se folosesc 500 ml de lichid cum scrie acolo, ci mult mai putin (eu scriu in retete cat lichid am folosit)
Multumesc pentru explicatii!
Toppingul de gem caldut se pune peste crema de iaurt scoasa rece din frigider?
Banuiesc ca toppingul se poate adauga si a doua zi…
Da, eu am pus toppingul a doua zi. Sau dupa ce crema a stat pe blat la frigider minim 2-3 ore 🙂
Am făcut prăjitura asta de multe ori, e foarte bună, fina și aromată
Gratiela, ma bucur ca ai incercat-o si ti-a placut 🙂
Intr-adevar, e tare buna!