tort raw cu zmeura

A venit vara de-a binelea, cu caldura ei cu tot. Cred ca acum nimanui nu ii mai place sa stea in bucatarie prea mult.

Asa ca la ordinea zilei sunt salatele, felurile rapide si dulciurile preparate fara foc 🙂

Un astfel de dulce avem si astazi, un tort raw cu zmeura, sanatos si gustos, ca sa imi scuzati absenta.

Ca sa vedeti cu ce ma ocup cand nu postez retete pe blog, intrati aici sau aici 🙂

Ne tebuie:

Pentru blat:

150 g migdale crude

100 g curmale

3 lg ulei de cocos

1 lg tarate de psyllium (optional)

1 lgt seminte de in macinate (optional)

Pentru crema:

400 g caju crud

100 g unt de cacao/unt de cocos

250 ml apa

2-3 lg de zmeura

vanilie

5 lg miere/xylitol (sau dupa gust)

Pentru topping:

300 g zmeura

3 foi gelatina

4-5 lg miere/xylitol

– cantitati pentru un tort cu diametru de 18 cm –

Cum se face:

Blatul:

Punem la inmuiat curmalele in apa pentru cca 30-40 minute. Maruntim migdalele in robot, adaugam apoi curmalele,

untul de cocos, semintele de in macinate si taratele de psyllium si punem din nou in functiune robotul pana compozitia este

omogenizata. Punem compozitia intr-o tava cu peretii detasabili, pe fundul careia am pus folie de plastic sau hartie de copt

(eu nu am pus, pentru ca este dintr-un material antiaderent). Presam bine cu o lingura sau cu mana si dam la frigider.

Crema:

Caju-ul se lasa la hidratat peste noapte, sau minim 5-6 ore. Punem caju-ul in blender, impreuna cu apa

(eu am impartit cantitatea in 3 pentru a obtine un amestec cat mai fin). Adaugam apoi peste caju-ul devenit pasta,

untul de cacao topit sau uleiul de cocos, vanilia, mierea.

Punem 1/2 din cantitate peste baza de migdale si curmale, adaugam din loc in loc cateva zmeurici,

IMG_4296_1

apoi punem restul de compozitie de caju. Dam la frigider pana pregatim jeleul de zmeura.

Topping/Jeleu:

Hidratam foile de gelatina in apa rece, le stoarcem bine si le punem intr-un ibric impreuna cu 5-6 zmeurici pasate.

Incalzim usor pe foc pana se dizolva gelatina (atentie, sa nu fiarba! Nu tineti vasul direct pe foc,

ci la 2-3 cm deasupra flacarii). Amestecam cu restul de zmeura pasata si mierea/xylitolul.

Punem peste tort si dam la congelator pentru minim 2-3 ore.

Il scoatem cu 15 minute inainte de a-l servi si portionam cu grija.

Bun, racoros, aromat si cel mai important, sanatos!

Poate fi facut cu orice alte fructe.

Enjoy!

tort raw cu zmeura 1

PS. Poza cu feliuta nu am, pentru ca a fost devorat de musafiri si n-am mai apucat sa fac 🙂