A venit vara de-a binelea, cu caldura ei cu tot. Cred ca acum nimanui nu ii mai place sa stea in bucatarie prea mult.
Asa ca la ordinea zilei sunt salatele, felurile rapide si dulciurile preparate fara foc 🙂
Un astfel de dulce avem si astazi, un tort raw cu zmeura, sanatos si gustos, ca sa imi scuzati absenta.
Ca sa vedeti cu ce ma ocup cand nu postez retete pe blog, intrati aici sau aici 🙂
Ne tebuie:
Pentru blat:
150 g migdale crude
100 g curmale
3 lg ulei de cocos
1 lg tarate de psyllium (optional)
1 lgt seminte de in macinate (optional)
Pentru crema:
400 g caju crud
100 g unt de cacao/unt de cocos
250 ml apa
2-3 lg de zmeura
vanilie
5 lg miere/xylitol (sau dupa gust)
Pentru topping:
300 g zmeura
3 foi gelatina
4-5 lg miere/xylitol
– cantitati pentru un tort cu diametru de 18 cm –
Cum se face:
Blatul:
Punem la inmuiat curmalele in apa pentru cca 30-40 minute. Maruntim migdalele in robot, adaugam apoi curmalele,
untul de cocos, semintele de in macinate si taratele de psyllium si punem din nou in functiune robotul pana compozitia este
omogenizata. Punem compozitia intr-o tava cu peretii detasabili, pe fundul careia am pus folie de plastic sau hartie de copt
(eu nu am pus, pentru ca este dintr-un material antiaderent). Presam bine cu o lingura sau cu mana si dam la frigider.
Crema:
Caju-ul se lasa la hidratat peste noapte, sau minim 5-6 ore. Punem caju-ul in blender, impreuna cu apa
(eu am impartit cantitatea in 3 pentru a obtine un amestec cat mai fin). Adaugam apoi peste caju-ul devenit pasta,
untul de cacao topit sau uleiul de cocos, vanilia, mierea.
Punem 1/2 din cantitate peste baza de migdale si curmale, adaugam din loc in loc cateva zmeurici,
apoi punem restul de compozitie de caju. Dam la frigider pana pregatim jeleul de zmeura.
Topping/Jeleu:
Hidratam foile de gelatina in apa rece, le stoarcem bine si le punem intr-un ibric impreuna cu 5-6 zmeurici pasate.
Incalzim usor pe foc pana se dizolva gelatina (atentie, sa nu fiarba! Nu tineti vasul direct pe foc,
ci la 2-3 cm deasupra flacarii). Amestecam cu restul de zmeura pasata si mierea/xylitolul.
Punem peste tort si dam la congelator pentru minim 2-3 ore.
Il scoatem cu 15 minute inainte de a-l servi si portionam cu grija.
Bun, racoros, aromat si cel mai important, sanatos!
Poate fi facut cu orice alte fructe.
Enjoy!
PS. Poza cu feliuta nu am, pentru ca a fost devorat de musafiri si n-am mai apucat sa fac 🙂
Superb tortul (si cred ca si foarte bun) si superbe pozele tale! Stau de 20 de minute pe site-ul tau foto si nu-mi mai vine sa plec 🙂
Multumesc frumos! Ma bucur ca iti plac fotografiile mele 🙂
Vai, m-am topit imediat cum am vazut titlul, iar de rezultat pot sa spun ca simt gustul tortului, aroma si delicatetea! Felicitari pentru tot ce faci iar prima mea incercare cu zmeura s-a concretizat zilele trecute cand am facut “muffins cu zmeura” urmand reteta ta. Mmmmmmmm…. bune bune buneeeee!
Am fost atat de entuziasmata de rezultat incat am oferit tuturor cititorilor mei cate un muffins virtual: http://www.vixyblu.blogspot.ro/2013/06/muffins-cu-zmeura.html
Si cred ca am tentat multe fete cand au vazut articolul pentru ca zilele trecute au duduit cuptoarele de la atatea muffins. :)))
O saptamana frumoasa Edith si multumesc pentru reteta! (am incercat cateva de pe internet dar a ta imi place cel mai mult).
Vixyblu, ma bucur ca ai incercat muffinsurile si ti-au placut 🙂 Fug sa le vad 🙂
Iti multumesc pentru cuvintele frumoase si multe felicitari si tie pentru minunatiile pe care le faci 🙂
Nu e chiar raw 🙂 Adica topping-ul nu e raw 🙂
Arata f bine, mai ales crema, imita perfect crema de branza.
daca ne impiedicam de tratarea termica a gelatinei, care la 40C se topeste, putem folosi agar-agar 🙂
Arata imbietor!
Doamnee, cat de bine arata. Abia astept sa il incerc 🙂
Arata foarte bine, deja mi s-a facut pofta. Trebuie neaparat sa incerc si eu reteta.
oh, ce tort frumos! <3
Te imbratisez!
Buna dimineata.
Unde ai gasit unt de cacao sau ulei de cocos? multumesc 🙂
Buna, untul de cacao l-am luat mai demult de pe driedfruits.ro. Sper sa mai aoba. Este ambalat la kg din cate imi amintesc, insa are termen lung. Uleiul de cocos se gaseste in plafarurile mai mari, iar in magazinele Plafar cu siguranta, am vazut eu vreo 2-3 feluri 🙂
Buna!
De unde cumperi untul de cacao? Eu am cautat la Mega Image (unde gasesc cam orice de obicei) si nu am gasit :(.
Cristina, ma scris mai sus 🙂 Nu am vazut niciodata in Mega.
Ce culoare frumoasa are !!! <3
Arata senzational, dar gelatina nu e raw!!! Nu e nici macar vegetariana… Se poate inlocui cu agar-agar ca sa fie raw.
ciao EDITH! Felicitari pt tot ceea ce creezi! INTRBARE ACEST TORT MERGE SI CU ZMEURA CONGELATA?
Buna, da, si eu tot zmeura congelata am avut 🙂
Cum ai facut cu samburii? Si dat compozitia prin sita?
Nu am dat compozitia prin sita. Daca vrei, o poti face. Insa stratul de deasupra va fi mult mai subtire, daca folosesti tot 300 g de zmeura.
Bună ziua
Când vă referiți la “vanilie” în lista de ingrediente a cremei, este vorba de semințele dintr-o păstaie de vanilie, esență de vanilie din fiolă sau zahăr vanilat? Eu aș folosi păstaie de vanilie, dar nu știu dacă e potrivită (mi-e frică să nu rămână semințele la un loc, nefiind în compoziție un lichid în care să se împrăștie…).
Când pun jeleul peste tort, acesta este încă în forma în care l-am creat, nu? Inelul detașabil îl înlătur doar când urmează să tăiem tortul? Tava de sub tort, adică ce rămâne după ce scot pereții, o mai scot? Că nu prea știu cum să fac asta…
Vă mulțumesc pentru rețetele minunate pe care le împărtășiți cu noi! Vă doresc să aveți sărbători minunate!
Buna Ioana 🙂
Poti pune pastai de vanilie pe care o pui cu caju-ul si apa in blender. Asa se va repartiza uniform.
Da, jeleul se pune pe tort cand inca este in forma. Se scoate forma doar dupa orele indicate in reteta, si se feliaza.
Baza tavii o poti lasa acolo sau, daca ai invitati si vrei sa transferi tortul pe un platou, bagi cu grija pe sub blatul tortului doua palete, diametral opuse (si pe o parte si pe cealalta) si il transferi pe platou. Sper ca am fost explicita 🙂
Sarbatori frumoase sa ai si te rog spune-mi “tu” 😉
Te mai astept!
L-am facut cu coacaze. Absolut genial.
Sorina, ma bucur ca ti-a placut 🙂
Buna. Pot sa folosesc și zmeura congelata?
Arata super tortul ! Cred ca este si fff bun 😍
Florina, scuze pt intarziere, da, poti folosi zmeura congelata. 🙂