tortganachecujeleudezmeura2 thumb3 1 - TORT GANACHE CU JELEU DE ZMEURA

In primul rand vreau sa va multumesc tuturor celor care mi-ati facut urari de ziua mea.

Anul acesta am primit incredibil de multe urari fie pe e-mail fie pe contul de Facebook.

De ziua mea ce tort puteam sa fac decat cu ciocolata? :))

Dar, cum este sezonul zmeurei care-mi place tare, am zis sa le combin pe cele doua, pentru ca merg de minune.

Asa a rezultat tortul de mai jos, deloc complicat de facut dar foarte bun si aratos.

Poze din timpul prepararii nu am, dar sunt sigura ca va descurcati si fara.

Bun, destul cu vorbaria, sa trecem la treaba. 🙂

Ne trebuie:

Pt blat:

3 oua

50 ml ulei

3 lg zahar

1 lg cacao

2 lg faina

1/2 pachet praf de copt

Pt. ganache:

500 ml frisca lichida

350 g ciocolata

Pt. jeleul de zmeura:

1kg zmeura

10-12 lg zahar

6 foi de gelatina (10g)

Pentru ornat:

un plic de tort gelee rosu

3-4 lg de zahar pudra

1 lgt de apa

bilute albe de zahar

zmeura

(pentru o tava cu diametrul 21 cm)

Cum se face:

Blatul:

Galbenusurile se amesteca cu zaharul (se mixeaza cca 1 minut, nu sa se topeasca zaharul, amestecul tb sa ramana fluid). Se adauga uleiul, cate putin si se mixeaza sa se omogenizeze.

Se adauga apoi faina amestecata cu cacao si praful de copt.

Apoi se incorporeza foarte usor albusurile batute spuma.

Se pune aluatul in tava cu hartie de copt pe fund si pe pereti unsa cu ulei si tapetata cu faina.

Coaceti pt cca 25 min in cuptorul bine incins (pana trece testul scobitorii).

Lasam sa se raceasca pe un gratar

(blatul poate fi facut si cu o zi inainte si pus in folie de plastic/punga dupa ce se raceste complet).

Ganache-ul:

Punem frisca lichida la incalzit, intre timp rupem ciocolata cubulete si o adaugam peste frisca.

Cand frisca s-a incalzit bine, luam vasul de pe foc si amestecam pana ciocolata se topeste in intregime.

Transferam amestecl intr-un bol de mixer, lasam sa se raceasca si apoi dam la frigider

pt minim 5-6 ore (de preferat peste noapte).

Inainte de a il pune pe tort si dupa ce a stat la frigider timpul necesar, batem ganache-ul cu mixerul pana obtinem o crema compacta.

Ne ocupam de jeleul de zmeura.

Spalam zmeura (o puteti pune intr-o sita si sa lasati jetul de apa sa treaca peste ea de cateva ori). Lasam putin sa se scurga.

Punem zmeura impreuna cu zaharul pe foc, amestecam din cand in cand, apoi lasam sa fiarba la foc mic, amestecand din cand in cand, cca 30 min.

Lasam sa se raceasca.

Jeleul il putem face de seara, impreuna cu blatul si ganache-ul.

Inainte de a-l pune pe tort, inmuiem foile de gelatina in putina apa rece, punem intr-un ibric 2-3 lg de amestec de zmeura, punem foile de gelatina inmuiate

si lasam putin pe foc timp in care amestecam sa se dizolve gelatina.

Mai adaugam peste zmeura cu gelatina cateva linguri din compozitia rece de zmeura, apoi omogenizam totul.

Asamblarea tortului.

Punem blatul pe platoul pe care urmeaza sa servim tortul, punem inelul tavii in jurul blatului.

Punem deasupra in strat uniform ganache-ul (dupa ce l-am mixat bine cum am spus mai sus)

nivelam deasupra.

Dam la la frigider cca 2 ore sau congelator pentru cca 20 de minute.

Turnam jeleul de zmeura peste ganache (dupa ce am adaugat gelatina cum am spus mai sus).

Nivelam si dam la frigider pt 3-4 ore (eu am lasat peste noapte).

De preferat este sa punem la 1-2 ore dupa ce ati pus jeleul si stratul de tort gelle ca sa aiba timp sa se intareasca.

Fac o paranteza:

Nu este obligatoriu sa punet si tort jelee deasupra. Puteti lasa doar jeleul de zmeura.

Eu am sperat sa obtin o suprafata neteda si lucioasa dar nu am obtinut..

(l-am preparat cu mai putina apa ce-i drept decat scia pe plic.. poate asta o fi cauza..).

Daca puneti tort gelee, dati la frigider pt inca 1-2 ore sa se intareasca inainte de a-l orna.

Eu nu am mai avut timp si era inca umed jeleul cand am ornat.. asa ca ornamentele albe nu au iesit cum am vrut eu.

Voi sa nu faceti ca mine :)).

Revenim.

Scoatem inelul din jurul tortului si ornam tortul dupa preferinte.

Eu am facut un amestec de zahar pudra cu putina apa, pana am obtinut un amestec nu foarte fluid cu care putem orna.

Punem amestecul intr-o punguta, o taiem la un colt si facem diverse modele pe tort.

Ornam cu bilute de zahar si zmeura.

La mine din cauza ca nu am avut timp sa las tort gelee-ul sa se intareasca, ornamentele din zahar s-au topit partial pe jeleul care era inca umed…

tortganachecujeleudezmeura1 thumb3 1 - TORT GANACHE CU JELEU DE ZMEURA

Si inca o feliuta pentru voi! 🙂

tort252520ganache252520cu252520jeleu252520de252520zmeura thumb25255B325255D - TORT GANACHE CU JELEU DE ZMEURA

Enjoy!

PS. Mai primesc mesaje/comentarii in care imi spune persoana ca are nevoie azi de tort si s-a apucat azi sa il faca, etc…

Pentru incepatoarele care imi viziteaza blogul, va dau un sfat, nu faceti niciodata tortul in ziua cand vreti sa il serviti.

Tortul are timp de inchegare (daca este cu cioco/gelatina/unt), trebuie lasate aromele sa se imbine ca sa obitinem rezultatul scontat.