In primul rand vreau sa va multumesc tuturor celor care mi-ati facut urari de ziua mea.
Anul acesta am primit incredibil de multe urari fie pe e-mail fie pe contul de Facebook.
De ziua mea ce tort puteam sa fac decat cu ciocolata? :))
Dar, cum este sezonul zmeurei care-mi place tare, am zis sa le combin pe cele doua, pentru ca merg de minune.
Asa a rezultat tortul de mai jos, deloc complicat de facut dar foarte bun si aratos.
Poze din timpul prepararii nu am, dar sunt sigura ca va descurcati si fara.
Bun, destul cu vorbaria, sa trecem la treaba. 🙂
Ne trebuie:
Pt blat:
3 oua
50 ml ulei
3 lg zahar
1 lg cacao
2 lg faina
1/2 pachet praf de copt
Pt. ganache:
500 ml frisca lichida
350 g ciocolata
Pt. jeleul de zmeura:
1kg zmeura
10-12 lg zahar
6 foi de gelatina (10g)
Pentru ornat:
un plic de tort gelee rosu
3-4 lg de zahar pudra
1 lgt de apa
bilute albe de zahar
zmeura
(pentru o tava cu diametrul 21 cm)
Cum se face:
Blatul:
Galbenusurile se amesteca cu zaharul (se mixeaza cca 1 minut, nu sa se topeasca zaharul, amestecul tb sa ramana fluid). Se adauga uleiul, cate putin si se mixeaza sa se omogenizeze.
Se adauga apoi faina amestecata cu cacao si praful de copt.
Apoi se incorporeza foarte usor albusurile batute spuma.
Se pune aluatul in tava cu hartie de copt pe fund si pe pereti unsa cu ulei si tapetata cu faina.
Coaceti pt cca 25 min in cuptorul bine incins (pana trece testul scobitorii).
Lasam sa se raceasca pe un gratar
(blatul poate fi facut si cu o zi inainte si pus in folie de plastic/punga dupa ce se raceste complet).
Ganache-ul:
Punem frisca lichida la incalzit, intre timp rupem ciocolata cubulete si o adaugam peste frisca.
Cand frisca s-a incalzit bine, luam vasul de pe foc si amestecam pana ciocolata se topeste in intregime.
Transferam amestecl intr-un bol de mixer, lasam sa se raceasca si apoi dam la frigider
pt minim 5-6 ore (de preferat peste noapte).
Inainte de a il pune pe tort si dupa ce a stat la frigider timpul necesar, batem ganache-ul cu mixerul pana obtinem o crema compacta.
Ne ocupam de jeleul de zmeura.
Spalam zmeura (o puteti pune intr-o sita si sa lasati jetul de apa sa treaca peste ea de cateva ori). Lasam putin sa se scurga.
Punem zmeura impreuna cu zaharul pe foc, amestecam din cand in cand, apoi lasam sa fiarba la foc mic, amestecand din cand in cand, cca 30 min.
Lasam sa se raceasca.
Jeleul il putem face de seara, impreuna cu blatul si ganache-ul.
Inainte de a-l pune pe tort, inmuiem foile de gelatina in putina apa rece, punem intr-un ibric 2-3 lg de amestec de zmeura, punem foile de gelatina inmuiate
si lasam putin pe foc timp in care amestecam sa se dizolve gelatina.
Mai adaugam peste zmeura cu gelatina cateva linguri din compozitia rece de zmeura, apoi omogenizam totul.
Asamblarea tortului.
Punem blatul pe platoul pe care urmeaza sa servim tortul, punem inelul tavii in jurul blatului.
Punem deasupra in strat uniform ganache-ul (dupa ce l-am mixat bine cum am spus mai sus)
nivelam deasupra.
Dam la la frigider cca 2 ore sau congelator pentru cca 20 de minute.
Turnam jeleul de zmeura peste ganache (dupa ce am adaugat gelatina cum am spus mai sus).
Nivelam si dam la frigider pt 3-4 ore (eu am lasat peste noapte).
De preferat este sa punem la 1-2 ore dupa ce ati pus jeleul si stratul de tort gelle ca sa aiba timp sa se intareasca.
Fac o paranteza:
Nu este obligatoriu sa punet si tort jelee deasupra. Puteti lasa doar jeleul de zmeura.
Eu am sperat sa obtin o suprafata neteda si lucioasa dar nu am obtinut..
(l-am preparat cu mai putina apa ce-i drept decat scia pe plic.. poate asta o fi cauza..).
Daca puneti tort gelee, dati la frigider pt inca 1-2 ore sa se intareasca inainte de a-l orna.
Eu nu am mai avut timp si era inca umed jeleul cand am ornat.. asa ca ornamentele albe nu au iesit cum am vrut eu.
Voi sa nu faceti ca mine :)).
Revenim.
Scoatem inelul din jurul tortului si ornam tortul dupa preferinte.
Eu am facut un amestec de zahar pudra cu putina apa, pana am obtinut un amestec nu foarte fluid cu care putem orna.
Punem amestecul intr-o punguta, o taiem la un colt si facem diverse modele pe tort.
Ornam cu bilute de zahar si zmeura.
La mine din cauza ca nu am avut timp sa las tort gelee-ul sa se intareasca, ornamentele din zahar s-au topit partial pe jeleul care era inca umed…
Si inca o feliuta pentru voi! 🙂
Enjoy!
PS. Mai primesc mesaje/comentarii in care imi spune persoana ca are nevoie azi de tort si s-a apucat azi sa il faca, etc…
Pentru incepatoarele care imi viziteaza blogul, va dau un sfat, nu faceti niciodata tortul in ziua cand vreti sa il serviti.
Tortul are timp de inchegare (daca este cu cioco/gelatina/unt), trebuie lasate aromele sa se imbine ca sa obitinem rezultatul scontat.
Foarte-foarte fain tortul tau, arata minunat, iar combinatia de ciocolata cu zmeura e excelenta! “la multi ani!” si la multe torturi pe care sa ni le arati si noua! 🙂
La multi ani, Edith, si la cat mai multe retete minunate ca si pana acum! Tortul arata splendid, sigur si gustul e pe masura!
La multi ani si din partea mea, cu intarziere caci nu am stiut ca este ziua ta! Sanatate si bucurii! Cat despre tort,e divin,nu m-as incumeta niciodata sa fac, caci stiu ca nu m-as pricepe, dar ce as mai vrea o feliuta!!! Unii oameni chiar au talent si nu gatesc ci fac arta culinara! 🙂 te felicit, tot ce iese din mainile tale arata super!
cioco si zmeura…ce poate fi mai bun ?
La multi ani Edith.. cu intarziere iti spun pe blog… si asta pentru ca deja imi e frica sa intru ;))) Arata intr-un mare fel tortul!! Pozele astea… hmmm adorm cu ele-n gand!! Pupici si sa fii iubita!!!
Grozav tortulet!!! Mai cu intarziere dar…La multi ani!!! Sa fii sanatoasa si cat mai fericita!!!Pupici!
La multi ani!
multa fericire si tot ce-ti doresti
cat mai multe poze frumoase si cat mai multe mancaruri delicioase
salutari de la Bv
Congratulations this looks so delicious and irresistible!
Bestial arata tortul!!! Mmmm sigur a fost delicios.
la multi ani inca odata!!!
La multi ani! Frumos foc tortuletul!
La multi ani cu sanatate si spor in toate! Desi am intarziat cu urarea, unde am fost plecata nu am avut net si nici nu am avut posibilitatea sa fac un tort de ziua mea ca tot a fost zilele trecute.. dar cand ma uit la tortul acesta minunat imi vine sa ma apuc acum de el :)) Arata demential!
Va multumesc mult pentru urari!! 🙂
Ma bucur ca va place tortul. Intr-adevar a fost taare bun 🙂
Ginet, thanks, I’m glad you like it! 🙂
La multi ani cu intarziere draga mea edith! sa ai parte de tot ce e mai frumos in viata!
Tortuletul e super iar aceasta combinatie stiu ca e tare delicioasa!
Iulia, iti multumesc mult! Pup!
Buna Edith,
As avea o mare rugaminte: daca poti sa imi spui ce tip de frisca ai folosit. As vrea sa fac tortul, dar nu stiu daca sa folosesc frisca vegetala sau frisca “adevarata”
Multumesc mult! Ioanaa
Ioana, eu am folosit frisca vegetala. Dar poti folosi si frisca naturala 🙂
Te astept cu impresii daca il incerci.
Multumesc mult Edith!
A iesit super 😉 Nu am mai avut rabdare sa fac si jeleul de zmeura, dar chiar si asa, doar pudrat cu cacao, a fost delicios. Si am folosit ciocolata noisette, chiar i-a dat o aroma foarte faina 🙂
Ioana, ma bucur ca ti-a placut.
Eu zica ca odata sa faci si cu jeleul de zmeura. Nu se comparaaa 🙂
Sa va fie de bine si te mai astept! 🙂
Edith, tortul este minunat, sunt convinsa, iar fiica mea isi doreste tare mult sa i-l fac de ziua ei, adica la sfarsitul acestei saptamani. Ai tu idee unde as putea gasi foi de gelatina? Stiu ca sunt mai indicate pt creme, decat granulele.
Multumesc mult!
Roxana, gelatina foi gasesti sigur in Metro. In rest, mai cauta, posibil si prin Carrefour sa fie, Bila.. Eu mai iau dintr-n supermaket nu foarte mare din zona Stefan cel mare si am mai vazut si alte supermarketuri mai mici.
Cand gasesti, fa-ti provizii 😉 Granulele sunt de origine animala (ai vazut ce urat miros). Eu nu mai folosesc de ceva vreme. Iti recomand sa folosesti numai foi, indiferent la ce folosesti. 🙂
Te astept cu impresi, sper sa-i placa! E taaare bun! 🙂
Buna Edith!
Am tot cautat ce sa fac pentru duminica de mancare si am ales: pui cu bancon si ceapa, si tortuletul asta. Am o intrebare, ce marime are tava rotunda care ai folosit-o tu?
te pup
Buna Vio, tava a avut diametrul de 21 cm (scrie in reteta 🙂
Spor la treaba si te astept cu impresii 🙂
Multumesc pentru reteta! Tortul e o minunatie, mi-a iesit perfect, de asemenea si puiul cu bacon facut in bere, cred ca e prima oara cand gust asa o combinatie, eu am servit puiul cu cartofi natur. Acum pregatesc , tot de la tine, budinca cu varza murata si orez. Sunt f curioasa de gust. Oricum zilnic consult retetele tale si pregatesc de la tine ceva, esti o sursa de insiratie infinita. Ar trebuii sa iti deschizi un restaurant, cred ca ai avea succes. O zi buna!
Ma bucur mult ca ti-a placut, Vio! Intr-adevar tortul asta este minunat! 🙂
Imi pare bine ca ai incercat si alte retete si ti-au placut.
Te mai astept cu drag si pe viitor 🙂
Iti multumesc frumos, insa ma limitez la blog si la fotografie 🙂
Felicitari!
Un blog rafinat..
O bucatareasa desavarsita.
Poze de calitate..mancare exceptionala, dulciurile nu mai am cuvinte.
Si acum revenind la tortulet, am mica intrebare referitoare la jeleu. Daca inlocuiesc zmeura cu capsuni oare o sa mai iasa la fel de bun?
Draga mea, iti multumesc pt cuvintele frumoase! 🙂
Poti folosi desigur si capsuni, insa eu prefer combinatia zmeura-cioco celei de capsuni-cioco. E chestie de gusturi, dar rau nu are de ce sa iasa 🙂
Spor si sper sa-ti placa!
Te mai astept!
felicitari. este tortul minunat,blogul , in general e minunat , oferi cele mai tari retete, e sursa mea de inspiratie. iti multumesc mult. de fiecare data cand vin invitati, fac acest tort si e f apreciat….
Draga mea, ma bucur mult ca iti place tortul asta.
Si iti multumesc pentru cuvintele frumoase 🙂
Te mai astept cu drag sa te inspiri.
Cat de PERFECT ti-a iesit, felicitari!
Abea astept sa apara zmeura 😛
O saptamana frumoasa, pupici!
multumesc, dar nu e asa perfect 😛
Daca aveam rabdare sa se usuce jeleul, decorul de deasupra s-ar fi zavut mult mai frumos. Asa..
Oricum ma bucur ca va place, de bun, este foaarte bun.
O saptamana frumoasa!
Demential!!!! Felicitari.
Merci!! 🙂
Am facut si eu tortul, este foarte bun! Si in plus se face si usor. Decorul de deasupra mie mi s-a topit, desi jeleul era tare…..Asa ca am pus zmeura si ciocolata rasa mare si a aratat foarte bine. A fost apreciat de toata lumea.
Am facut si eu tortul, este chiar foarte bun! Am avut probleme cu decorul, zaharul s-a topit tot si dupa o ora nu mai era decor 🙂 . Am rezolvat prolema cu ciocolata rasa mare, asa a rezistat. Oricum tortul este usor de realizat si super gustos gustos ….cu siguranta o sa il refac.
Dedicut, scuze pt intarziere, am primit ambele tale mesaje 🙂
Ma bucur ca ti-a placut, insa nu inteleg de ce s-a topit glazura de zahar, daca jeleul era uscat.. Cu prima ocazie, mai testez si eu 🙂
Te mai astept!
Buna! Am o intrebare… As dori sa fac acest tort superb dar la blat trebuie doar doua linguri de faina?hmmmm. Ms.
da, 2 lg de faina trebuie + 1 de cacao la 3 oua 🙂
Ce tip de ciocolata ai folosit? Neagra sau cu lapte? Ms.
de obicei folosesc jumate neagra, jumate cu lapte.
Am facut si eu tortul de 2ori pana acum si este f.bun si f.usor de facut si sigur nu ma voi opri aici.Doar ca as vrea sa specif ceva.prima data l.am facut intr.o tava cu diam.22dar mi s.a parut prea inalt,iar a2a oara l.am facut intr.o tava cu diam26 care dupa parerea mea este mai potrivit.
Draga EDITH iti multumesc de toate retele minunat de gustoase,care au succes garantat..tot ceea ce am facut pana acum nu doar ca mi.au iesit f.bine ci sunt si ffff.gustoase.FELICITARI!!!
Ma bucur ca ti-a placut. 🙂
Eu am facut in tava de 21 cm diametru, si mi s-a parut ok asa. Fiecare dupa preferinte 🙂
Ma bucur mult ca ti-a placut ce ai incercat de la mine si te mai astept 🙂
MMMMMMMMMMMMMMM este minunat,nu pot spune decat ca nu voi dormi la noapte cu gandul la acest deliciu, abia astept sa il fac si eu.o problema este ca nu prea am de unde sa gasesc acum zmeura, poate imi dai osugeste pt un alt fruct sau poate zmeura congelata, daca cumva gasesc???multumesc mult. eu sunt mare fan al preparatelor tale.
Sigur, poti folosi zmeura congelata 🙂
Mie imi place mult combinatia zmeura-ciocolata. Insa poti face si cu fructe de padure congelate sau cu visine (se gasesc congelate in unele supermarketuri).
Te astept cu impresii 🙂
Draga Edith, iti multumesc mult pentru aceasta reteta minunata! Eu am pregatit recent acest tort pentru ziua mamei mele, l-a vazut doar cand l-am pus pe masa si i-a placut enorm – ea nefiind o mare amatoare de dulciuri. Eu am inlocuit fructele+zahar cu dulceata de zmeura si foi de gelatina cu gelatina plic, neavand magazine mari in apropiere. Am folosit si eu tort gelee, a iesit dragut, am respectat reteta de pe plic, a avut mult timp (aproape 24 de ore) sa se usuce insa atunci cand am decorat (eu am folosit creioanele de la dr Oetker) am avut aceeasi problema ca si tine 🙁 Cred ca ar fi aratat mai bine (si mai neted/lucios si culoarea mai frumoasa) daca renuntam la el si lasam jeleul de zmeura ca strat superior…poate data urmatoare 😉 Mult succes in toate proiectele tale! Cu drag, Martina
Martina, ma bucur tare ca v-a placut tortul si tie si mamei tale. 🙂
Este f ciudat ce se intampla cu tort gelee-ul asta. Normal ar trbebui sa fie uscat. Cred ca e mai bine sa nu il mai punem, ai dreptate 🙂
Iti multumesc frumos si te mai astept!
Buna! Blatul nu trebuie insiropat deloc? Multumesc
Blatul nu tebuie insiropat,insa daca vrei neaparat il poti insiropa. Eu nu ma dau in vant dupa blaturile insiropate. Impreuna cu ganache-ul si jeleul de zmeura “gusta” bine putin blat ceva mai uscat.. 🙂
Buna! Vreau sa fac acest tort pentru o masa festiva de 8 persoane. E suficient incat sa am o felie pentru fiecare si binenteles si ceva “supliment” ? Multumesc!
Buna, scuze pentru intarziere. Tortul poate fi taiat in 8 felii. Nu prea iti mai ramane “supliment”, decat daca tai feliile mai subriri..
Buna,cred ca ar merge si sub forma de prajitura,dar blatul facut dublu!ce parere ai!Felicitari!
Sigur, merge facut si sub forma de prajitura, insa s-ar putea ca si celelalte cantitati sa trebuiasca usor marite. Depinde si de tava in care vei face.. Da, blatul cred ca merge dublat.
Pot sa-l fac cu afine din congelator? Nu am zmeura !
Sigur, merge si cu afine. Insa nu va avea acelasi gust minunat 🙂
In hypermarketuri sa stii ca gasesti zmeura congelata.
Buna Edith,
la jeleu pui 12 linguri sau 12 lingurite de zahar ?
Multumesc
Ana
Ana, 12 linguri (este totusi 1kg de zmeura 🙂 ). Lg=linguri, lgt=lingurite (ca sa stii pentru alte retete 🙂 )
Sper ca n-a venit prea tarziu raspunsul meu…
Buna seara., crezi ca ad putea sa folosesc gem de zmeura fara zahar doar 100% fruct in loc de zmeura proaspata? Cam ce cantitate sa pun ?
Cred ca poti folosi. Numai sa-l incalzesti putin si sa adaugi putina gelatina, sa stea frumos. Cred ca undeva la doua borcanele mici.. 600-700 g daca faci in forma de dimensiunea celei in care am facut eu.
Bună! Crezi ca în loc de frișcă lichida pot folosi smântână pentru frișcă ?
Sigur 🙂
Buna.Am facut pentru azi,8 martie,acest tort….incredibil de bun…cu o combinatie perfecta de gust,as spune eu…si usor de facut.Multumesc pentru reteta.Un 8 martie dulce tuturor!!!!!!
Anca, cu drag! Ma bucur tare ca ti-a placut.
La multi ani! 🙂