un aperitiv gustos si de maaare efect. Cu siguranta va face senzatie la orice ocazie.
Ne trebuie:
500 g somon afumat
2 castraveti de sera
1/2 legatura marar
2 cepe rosii
500 g smantana
zeama de la o lamaie
6 foi gelatina
sare, piper
(eu am facut totul la 1/2 de cantitate si au fost cca 7 portii)
Cum se face:
Se unge o forma rotunda cu cateva picaturi de ulei si se tapeteaza cu folie transparenta
– eu am facut intr-un bol de plastic.
Somonul se taie in cuburi de 1/2 cm.
Un castravete se curata de coaja si se taie cuburi. Mararul se toaca.
Ceapa se toaca marunt.
Jumatate din somon se intinde pe fundul formei.
Restul de somon se amesteca cu marar, ceapa, castravete, smantana si sucul de lamaie.
Se prepara gelatina (eu am pus 1/2 de pachet = 5 g) conform instructiunilor
si se adauga la amestecul de mai sus.
Se condimenteaza cu sare si piper.
Se pune totul in forma si se netezeste.
Se lasa la rece peste noapte. Se rastoarna pe o farfurie.
Se orneaza cu castraveti tati felii.
Si sectionat:
La multi ani !!! Extraordinar tortul, l-as manca intr-o clipita, sunt mare fan somon…de toate felurile. Mmmmmm…..felicitari !!! Pupici !
La multi ani, Ginuca! Merci frumos, si mie imi place muult somonul afumat Pup! 🙂
La multi ani si un an nou minunat iti doresc
Hallo Edith!
La multi,multi ani in Noul An! Iti doresc(din pacate cu ceva intiriere)ca Noul An sa-ti/va aduca numai Fericire, Bucurii,Intelepciune si nu in ultimul rind,Sanatate!
Timp sa gatesti multe papaici delicioase si sa ni-le relatezi si noua in Blogul tau Minunat.
Cu prietenie
Laura S.
Esti un adevarat magician. Tu ma provoci sa incerc sa’mi fac si eu. Pare bun, imi lasa gura apa la calculator..
La multi ani, James si un an minunat sa ai!
La multi ani, Laura! Multa sanatate, buxurii multe si tot ce iti doresti in 2009 sa ti se implineasca!
@Costinuta: Eeee.. nici chiar asa 😛
Incearca-l si ai sa vezi ca nu e greu deloc 🙂
Tare, tare frumusel ti-a iesit tortuletul de somon, draga mea Laura!
Ma bucur mult ca l-ai pregatit pentru o masa atat de speciala, cum e cea de revelion! 🙂
Imi place la nebunie forma in care l-ai “cladit” 😛 …unde ai gasit-o?!
Acum mi-ai facut pofta de somon afumat, hi, hi…ca si eu sint fan! :))
La multi ani fericiti!!!
Te pup cu drag!
Oauuu ce frumoas ti-a iesit !
Laurica, mutumesc frumos si iti multumesc si pt reteta ca esti o sursa de inspiratie inepuizabila 🙂
Forma.. e dintr-un plastic destul de moale si a fost “acoperis” la un tort inghetat acoperit cu martipan luat de la Ikea. Este cu vernil tortul in poza, poate mai gasesti.. se numeste ceva de genul.. princess cake sau asa ceva..
Si mie mi-a placut, cum l-am vazut m-am gandit la ceva cu gelatina in el 😛
La multi ani! Pup!
Arata foarte bine tortuletul si cred ca este si foarte bun.Ca de obicei,ma impresionezi cu bunatatile pe care le faci.
Multumesc frumos, gargaritzo! 🙂
Foarte bine arata tortul si cu siguranta este tare gustos, faci numai bunatati Edith, ca de obicei! Pup!
Merci frumos, Iulia! Daa e bunnut, mai ales ca sunt fan somon.. 🙂
Exceptional blogul tau, Edith din punct de vedere tehnic si artistic. Te urmaresc de vre-un an.
Sunt in Italia, lucrez la Trieste, in mijlocul a 11 oameni foarte mandri de bucataria lor. Desi vocatia mea nu este bucataria (sunt nevoit sa gatesc pt. ca sunt singur) i-am uluit de ziua mea, pe care am organizat-o exclusiv cu preparate prezentate de tine. Cota mea a crescut substantial…
Lorenzo, iti multumesc pt cuvintele frumoase si ma bucur ca iti plac retetele mele.
In ceea ce priveste meniul de la ziua ta… ce pot sa zic decat felcitari ca te-ai incumetat sa incerci retete noi si ca ti-ai impresionat in mod placut invitatii.
Apropo, ce retete ai incercat?
Sper sa iti placa in continuare retetele pe care le postez si te mai astept.
Buna Edith,
Am facut tortuletul duminica trecuta pt ziua baiatului meu si a iesit demential! Noi suntem mari amatori de peste si fructe de mare.. Multumesc din suflet
Vale
Vale, ma bucur ca ai ales tortuletul asta de somon pt o ocazie asa deosebita. La multi ani baiatului si ma bucur ca v-a placut.
Sper sa mai gasesti si alte retete pe placul tau.
Te mai astept! 🙂
Am cumparat si maine am sa surprind pe ai mei cu aceasta reteta ca mereu zic ca fac multe dulciuri si nu fac mancaruri care sa nu fie dulce. Eu ma relaxez mult cand sunt in bucatarie si as petrece ziua intreaga.
Copii nu ma lasa din pacate si al meu nu prea este de dulciuri dar cand pot fac ptr prieteni.
Cand o sa am poze am sa-ti arat.
Trebuie sa fac redusa reteta ca este cam scump samonul pe aici si nu pre este economia in bun moment. ( fac ce pot).
Pupici si pe aici ne citim…
Falina, acum le faci un tort.. sarat :))
Astept sa imi trimiti poze cand il faci 🙂 Gasesti adresa mea de e-mail la profil.
Si eu am facut reteta la 1/2 din cantitate ca nici aici nu este foarte ieftin. Asta este…
6 foi gelatina adica 6 pliculete praf gelatina? Imi place foarte mult blogul tau si il urmaresc de vreo 6 luni. Am gatit multe din retete sotul meu e din Buc eu din Sibiu…mi-a spus “daca ii spun lui mama ca am mancat ciulama de pui…”:) Dar sunt cu vointa multa si cunostinta mai putina de aceea nu inteleg cum e cu gelatina (din pacate nu am folosit niciodata). Pe aici am vazut ca se gaseste granulata ca si un fel de zahar in pliculet…
Pupici si multumesc pt retele minunate!
Claudia, exista si gelatina la foi (la noi se gaseste mai rar ce-i drept). Cea de la care am luat reteta a folosit 6 foi de gelatina pt cantitatile scrise la ingrediente.
Eu am facut 1/2 de cantitate si am folosit 1/2 de plic (din ala ca zaharul cum zici tu 🙂 ). Scrie in reteta, daca te uiti cu atentie.
Daca nu ai mai folosit pana acum gelatina, sa citesti cu atentie pe plic si sa respecti intocmai instructiunile. Trebuie sa ai grija sa nu fiarba pe foc cand o dizolvi. Lichidul in care o dizolvi se infierbanta doar, NU se fierbe, pt ca nu se mai intareste apoi.
Cu putina atentie sigur iti iese.
Te mai astept sa-mi spui cum ti-a iesit 🙂
Edith, care trebuie sa fie consistenta amestecului de castraveti dupa ce pui gelatina? Tare ca la tortul diplomat sau doar cat sa lege ingredientele? Din poze nu imi dau seama.
Mi-e teama sa nu pun prea multa gelatina si sa fie prea vartos.
Merci.
Din cantitatile scrise in reteta mie mi-a iesit un tort nu prea inchegat, nu la fel ca diplomatul. Nu m-ar fi deranjat sa fie putin mai tare.
Deci pune gelatina fara grija, daca ai musafiri, eu zic ca este mai aratos putin mai inchegat.
Super idee!!!!
Grozav!!!
Gata,m-am hotarat,il fac!! Vroiam sa fac vol-au-vent cu somon,dar fac toruletul tau! Abia astept sa vad cum e.Aici marar nu se gaseste,cred ca mai am un pliculet uscat.Daca amestec putin in compozitie si il las sa se hidrateze putin inainte de a pune gelatina,ce zici,e ok?
La Multi Ani!
Chiar acum ma apuc sa-l fac
Minunat! Felicitari! Cum pe mine ma apuca sarbatorile de iarna la dieta (Dukan), ma gandesc ca daca inlocuim smantana cu branzica dietetica ar trebui sa iasa o minune gustoasa, sanatoasa si pe placul dukan 🙂
Raluca, sigur, poate fi facut si dukan cu branzica dietetica, pe care o poti mixa 2-3 minute cu mixerul si va deveni ff fina 🙂