tort-cu-ciocolata-1

Da, stiu, e aproape vara afara si eu vin cu tort cu fulgi de zapada!! :))

Dar nu orice tort, ci un tort cu ciocolata, care, zic eu, este oricand binevenit!

Sa va spun despre tort. L-am avut pe masa de revelion si nu am apucat sa il postez pana acum.

Dar e atat de bun incat va spun ca era pacat sa mai stea ascuns pana la iarna, cand se potrivea decorul… 😛

Blatul este cel de la delicioasa negresa de post care imi place tare iar crema este un ganache delicios.

Ne trebuie:

Pt blat:

300 g faina

40 g cacao

1 lingurita rasa bicarbonat de sodiu

180 g zahar

1/2 lingurita sare

300 ml apa

10 linguri ulei

1 lingura otet

vanilie

Pt crema:

400 ml smantana pentru frisca

230 ciocolata neagra

Pt glazura:

100 g ciocolata (50 g cu lapte, 50 g neagra)

un cub de unt

3 linguri lapte

vanilie

– cantitati pentru o forma de 18 cm diametru –

Cum se face:

Blatul:

Cernem faina si cacaua, apoi adaugam zaharul, bicarbonatul si sarea. Omogenizam compozitia.

Adaugam amestecului uleiul, apa, vanilia, otetul si amestecam pana la omogenizare.

Turnam compozitia intr-o tava unsa cu ulei (si tapetata cu faina daca nu este antiaderenta)

si coacem la cuptorul preincalzit la 180 C pentru cca 40-45 minute (faceti testul scobitorii).

Lasam blatul sa se raceasca si il taiem in 3.

Eu, ca sa fiu sigura ca voi putea taia in 3, am cantarit compozitia inainte de a o turna in tava de tort

si am impartit-o in 3 si am copt cele 3 blaturi pe rand, cca 15 minute.

Crema:

Crema ar trebui preparata inaintea blatului, sau chiar cu  zi inainte, pentru a avea timp sa se intareasca.

Incalzim bine smantana pentru frisca intr-un vas, luam de pe foc si adaugam ciocolata rupta bucati.

Lasam 2-3 minute apoi amestecam pana cand ciocolata este topita in intregime. Daca mai este nevoie,

mai punem putin pe foc (atentie, sa nu fiarba!). Lasam sa se raceasca si tinem la frigider minim 4-5 ore,

dupa care mixam crema bine timp de 1-2 minute.

Punem crema intre blaturile de tort. Optional, puteti insiropa blatul. Eu nu l-am insiropat.

Pana facem glazura, pastram tortul la frigider.

Glazura

Punem intr-un vas metalic ciocolata, untul, vanilia si laptele si punem vasul la bain-marie.

Amestecam continuu pana cand ciocolata este topita in totalitate.

Daca vreti ca glazura sa acopere tot tortul, mariti cantitatile cu inca jumatate.

Turnam glaura usor racita peste tort (lasam sa cada artistic pe margini :)) si dam la frigider minim o ora.

Feliem si savuram cu mare, mare pofta! Este taaaaare bun!

Enjoy!

tort-cu-ciocolata