Desi nu e una din retetele mele peferate, l-am facut de Paste dupa reteta mamei (la cererea ei).
Desi nu ai zice ca exista dulciuri dupa care nu ma dau in vant…
uite ca tiramisu e unul dintre ele!
Ne trebuie:
2 cani de apa
4 lingurite de cafea
400 g piscoturi
450 g smantana
4 oua
2 plicuri de frisca
1 intaritor de frisca
2 linguri de zahar pudra
1 fiola de esenta de rom
Desi nu ai zice ca exista dulciuri dupa care nu ma dau in vant…
uite ca tiramisu e unul dintre ele!
Ne trebuie:
2 cani de apa
4 lingurite de cafea
400 g piscoturi
450 g smantana
4 oua
2 plicuri de frisca
1 intaritor de frisca
2 linguri de zahar pudra
1 fiola de esenta de rom
Cum se face:
Facem cafeaua din cele doua cani de apa si cele 4 lingurite de cafea. Cand se raceste adaugam romul.
Galbenusurile se amesteca cu zaharul peste care se adauga smantana.
Se da amestecul la frigider.
Facem cafeaua din cele doua cani de apa si cele 4 lingurite de cafea. Cand se raceste adaugam romul.
Galbenusurile se amesteca cu zaharul peste care se adauga smantana.
Se da amestecul la frigider.
Se bat albusurile spuma, se adauga plicurile de frisca si intaritorul (ambele praf)
si se mixeaza bine. Se obtine o compozitie tare.
si se mixeaza bine. Se obtine o compozitie tare.
Se amesteca cele doua creme (cea de frisca si ce de galbenusuri)
si se pun la congelator cca 1/2 h (fara grija ca nu ingheata!).
si se pun la congelator cca 1/2 h (fara grija ca nu ingheata!).
Insiropam piscoturile in cafea (scurt, pe fiecare parte, se inmoaie foarte repede)
si le asezam in tava de aragaz (8 piscorturi pe 3 randuri).
Se poate face evident si in alt fel de tava.
Se poate face evident si in alt fel de tava.
Se pune 1/2 din crema peste piscoturi apoi celalalt strat de piscoturi (insiropate si ele).
Acoperim cu restul de crema. Deasupra se cerne cacao (sau dupa preferinta, se rade ciocolata).
Acoperim cu restul de crema. Deasupra se cerne cacao (sau dupa preferinta, se rade ciocolata).
Se pastreaza la frigider pentru a nu se inmuia crema.Sectiune:
dragut, si pare si simplu
da, e simplu si e preferatul multor persoane… 🙂
Ti-a iesit f bine! Si eu prefer tiramisu facut in casa, ma refer la crema, decat sa cumpar prafuri din comert :*
Merci! :*
Eu nici pe unul nici pe altul:P
Culmea ca am f putine dulciuri care nu-mi plac…
Elegant, a iesit foarte frumos ! nici eu nu ma prea omor dupa prajitura asta, dar macar 1-2 ori pe an tot of fac, caci este foarte usoara 🙂 Pupici !
Eu nu stiu daca o mai repet 😀
Oricum sunt atatea altele care imi plac incat nici nu se pune ca asta nu-mi place in mod deosebit.. :))
Ciao Edith,sunt Iulia(Italy),m-am uitat la reteta ta de tiramisu,seamana cu cea originala,numai ca aici in italia ei folosesc o crema de branza chemata:mascarpone pe care-l amesteca cu mixerul cu galbenusurile,cu zahar si albusurile spuma la sfarsit,in rest e totul la fel.Nu stiu daca in Romania se gaseste mascarpone,daca da, poti sa-l incerci si asa,te pup!
Da, Iulia, stiu ca se face cu mascarpone. Asta e o reteta pe care o am de la mama (si ea o are la randul ei de la altcineva..).
Se gaseste si la noi mascarpone, insa in provincie (unde sta mama) nu se gaseste chiar peste tot. M-am gandit ca poate vor sa faca tiramusu si persoane care stau in orase mai mici sau sate unde nu gasesc mascarpone, iar reteta asta le poate fi de folos..
Merci de vizita si te mai astept!
ete na ia nu mai comentati atat cu mascarpone vostru, mie mi-a fost lene sa ies din casa si l-am facut cu crema de branza philadelphia si l-am mancat la lingura, dupa care l-am bagat la congelator sa se intareasca putin si am uitat de el, am mancat si inghetata de tiramisu, :))) reteta cu smantana e foarte de bun gust, cui nu-i convine sa puna mascarpone. mie imi vine mai bine fara. :)) pupici edith . claudia
:)) Claudia, hai ca m-ai facut sa rad. Na, fiecare face cu ce ii place, pun pariu ca si cu philadelphia a fost bun 🙂
Iar cu inghetata tiramisu ai fost mortala… :))
super tare reteta…imi plac retetele tale f. mult. E a doua oara cand fac tiramisu, prima data l-am facut cu mascarpone si mi-a iesit crema foarte moale, nu e nici o diferenta, iese super si asa mai ales daca te lasi pe ultima suta de metri si nu gasesti mascarpone
Buna, Edith! O intrebare am si eu: cafeaua in care se inmoaie piscoturile trebuie sa fie dulce? Sau crezi ca poate fi inlocuita cafeaua cu altceva? te pup!
Corina, eu am inducit-o putin.
Cu ce te-ai gandit sa insiropezi piscoturile? Nu iti place cafeaua sau ai vreun copilas care o sa manance si el?
Varianta originala e cu cafea, de aici ii vine si numele, ceva de genul ca te trezeste..
Poti face insa si un sirop ca acela cu care insiropezi torturile (caramelizezi 2-3 lg de zahar, pui cca 200 ml apa peste el si lasi sa fiarba pana se dizolva zaharul) Cand se raceste pui romul si apoi inmoi piscoturile.
Sper ca ti-am fost de folos 🙂
Te mai astept.
Multumesc, Edith, o sa folosesc siropul de zahar. Nu prea ne place cafeaua in prajituri, asta e si motivul pentru care nu vreau s-o folosesc.
In seara asta o sa-l fac, e pentru prima data si sper sa-mi iasa. E pentru aniversarea sotului, caruia sigur ii va placea. Initial, m-am orientat la tortul amandina, care mi se pare delicios, dar un pic mai complicat. Pana la urma, daca imi permite timpul, le voi face pe amandoua.
Multumesc din nou!
Corina, nici tortul amamdina nu este greu, doar tb sa urmezi reteta cu atentie 🙂
Crema la acest tiramisu nu este foarte batoasa. Daca o vrei ceva mai batoasa, si ai la indemana mascarpone il poti amesteca cu crema de oua si renunti la praful de frisca.
Spor si te mai atept cand incerci si alte retete 🙂
Am reusit sa-l fac, dar, din pacate, crema a iesit mult prea moale, de consistenta smantanii. De vina cred ca a fost chiar smantana, care n-a fost foarte groasa.
La gust e foarte bun, dar crema m-a cam suparat. Am fost foarte incantata cand am facut compozitia de albus cu praf de frisca, era foarte tare, dar cand am adaugat cealalta compozitie, de galbenusuri cu smantana, s-a inmuiat. Data viitoare o sa fac cu mascarpone, poate va iesi mai tare.
Anyway, we like it!
Te pup, Edith!
Corina,e posibil sa fi fost de la smantana.. Nici crema mea nu a fost foarte batoasa dar nici moale moale nu a fost.
Reteta asta e o solutie pt cei care nu gasesc mascarpone sau nu au in casa cand vor sa faca tiramisu.
Mai poate fi pus si in cupe individuale si asa crema poate fi oricat de moale 🙂
Important e ca v-a placut.
Te mai astept!
ce smantana ai folosit? arata superb si intradevar e mai la indemana decat mascarpone
Sincer, nu mai stiu. Este o postare de acum aproape 6 ani 🙂
In orice caz, ia o smantana grasa (25-30 % grasime), din cea clasica, acra (sour cream). Nu din cea dulce pt frisca, care este lichida.
Bună Edith! Îmi plac mult rețele tale, chiar dacă am descoperit de foarte puțin timp blogul tău. As vrea sa te întreb, crema de oua o pot pune puțin pe baie de aburi? Am încercat sa mai fac și alte rețete de tiramisu, cu ou crud, și pot sa spun ca nu a ieșit, efectiv straturile au luat-o la vale, de aceea încerc sa evit ouăle crude în tiramisu.
Găsisem, la un moment dat, o rețeta de tiramisu, crema era făcută pe baie de aburi(înainte de a pune mascarpone) , pot sa spun ca era genială acea cremă, dar din păcate am pierdut-o :(.
Ella, poti pune crema putin la bain-marie, insa reteta originala de tiamisu nu are nevoie de asta.
Poti incerca sa faci prajitura intr-o tava cu pereti, astfel ca prajitura nu se mai mai “darama”. Oricum dupa o zi, nu cred ca o mai ia la vale. Poti incerca si sa insiropezi mai putin piscoturile, astfel, ele vor mai absorbi din umezeala cremei, prajitura devenind mai stabila. Insa musai sa o lasi la frigider cateva ore inainte de a o manca.
Ma bucur ca iti plac retetele mele si te mai astept. 🙂
imi place cum tia esit eu mai inlocuiesc cafeaua cu capucino , adaug in crema din zagar si galbenus o cutie de marscapone cacao e bine sa o pudrezi inainte de al taia arata mult mai bine , mai cucerit cu multimea de retete ,voi sta zile lungi citind intregile retete ,felicitarii..
Nicoleta, tiramisu-ul asta este o varianta mai aparte, nu este cea clasica cu mascarpone. Este tocmai pentru cei care nu licuiesc intr-un oras mare si nu gasesc mascarpone…
Sper sa gasesti retete pe gustul tau! 🙂