tarte tatin

Abia astgept sa apara merele ionatane (adevarate), preferatele mele!!

Cel mai mult imi plac placintele sau tartele cu mere ionatane pentru ca sunt acrisoare.

Cu niste pseudo ionatane, tot acrisioare, am decis sa fac faimoasa tarta frantuzeasca cu mere aka Tarte Tatin.

Daca inlocuiti untul cu margarina, aveti un dulce delicios de post!

Ne trebuie:

Un aluat foietaj (400 g)

4 mere potrivite

6-7 lg de zahar

cca 50 g unt

(cca 8 felii)

Cum se face:

Lasam aluatul de foietaj la dezghetat la temperatura camerei.

Curatam merele de coaja, le taiem in sferturi (eu le-am taiat in 8) si le punem in tava, aranjate circular.

Punem peste ele 6-7 lg de zahar (sau cate doriti, in fct de cat de acre sunt merele si cat de dulce doriti sa iasa tarta) si untul taiat cubulete.

Dam tava la cuptorul bine incins pt cca 20-25 min.

mere in tava

Intre timp, luam aluatul dezghetat si decupam cu cutitul un rotund (cu ajutorul unui platou cam de dimensiunile tavii, chiar putin mai mare).

Resturile de aluat le-am facut o biluta si le-am recongelat (desi nu se recomanda…) pentru a le refolosi la grilajul de deasupra pentru o viitoare tarta.

Scoatem tava din cuptor dupa cele 25 de min, punem cu grija aluatul deasupra si bagam marginile usor inauntru, intre mere si tava. Il intepam pe toata suprafata sa respire merele si dam din nou la cuptor pt cca 20 min.

tarta tava

Aluatul o sa se umfle putin, nu va speriati, isi revine. Cand scoateti tava din cuptor, acoperiti-o pt 10 min cu ceva.

Apoi punem platoul pe gura tavii si cu o miscare iscusita si atenta (sa nu ne zboare din mana tava sau platoul :)) ) intoarcem tarta pe platou.

Et voila! Le tarte tatin! French cuisine at home 🙂

Servim cu frisca sau cu inghetata sau simpla.

tarte tatin 2

E delicioasa.

Enjoy!

tarte tatin 1