Abia astgept sa apara merele ionatane (adevarate), preferatele mele!!
Cel mai mult imi plac placintele sau tartele cu mere ionatane pentru ca sunt acrisoare.
Cu niste pseudo ionatane, tot acrisioare, am decis sa fac faimoasa tarta frantuzeasca cu mere aka Tarte Tatin.
Daca inlocuiti untul cu margarina, aveti un dulce delicios de post!
Ne trebuie:
Un aluat foietaj (400 g)
4 mere potrivite
6-7 lg de zahar
cca 50 g unt
(cca 8 felii)
Cum se face:
Lasam aluatul de foietaj la dezghetat la temperatura camerei.
Curatam merele de coaja, le taiem in sferturi (eu le-am taiat in 8) si le punem in tava, aranjate circular.
Punem peste ele 6-7 lg de zahar (sau cate doriti, in fct de cat de acre sunt merele si cat de dulce doriti sa iasa tarta) si untul taiat cubulete.
Dam tava la cuptorul bine incins pt cca 20-25 min.
Intre timp, luam aluatul dezghetat si decupam cu cutitul un rotund (cu ajutorul unui platou cam de dimensiunile tavii, chiar putin mai mare).
Resturile de aluat le-am facut o biluta si le-am recongelat (desi nu se recomanda…) pentru a le refolosi la grilajul de deasupra pentru o viitoare tarta.
Scoatem tava din cuptor dupa cele 25 de min, punem cu grija aluatul deasupra si bagam marginile usor inauntru, intre mere si tava. Il intepam pe toata suprafata sa respire merele si dam din nou la cuptor pt cca 20 min.
Aluatul o sa se umfle putin, nu va speriati, isi revine. Cand scoateti tava din cuptor, acoperiti-o pt 10 min cu ceva.
Apoi punem platoul pe gura tavii si cu o miscare iscusita si atenta (sa nu ne zboare din mana tava sau platoul :)) ) intoarcem tarta pe platou.
Et voila! Le tarte tatin! French cuisine at home 🙂
Servim cu frisca sau cu inghetata sau simpla.
E delicioasa.
Enjoy!
foarte bine arata! o zi buna!
Un clasic! 🙂 Arata minunat si banuiesc ca si gustul e pe masura 🙂
Foarte aspectuoasa tarta asta. Si eu astept merele prospete…si bune:)
Pupici
ce frumos arata, mi-ai facut pofta..
o incerc si eu 🙂
pentru varianta de post, putem inlocui cu ceva untul?
pupici
Corina
Edith, am recitit si m-am lamurit..eram prea atenta le reteta si poze, ca sa mai observ si detaliile 😀
Cred ca are o aroma divina!
A very lovely tart 🙂
Am facut-o si eu ieri ca am avut niste musafiri,nici nu s-a racit bine si nu mai era nimic pe platou,am ornat-o cu frisca facuta in casa si a fost delicioasa,resturile de aluat le-am taiat fasii,le-am dat cu ou si apoi cu mac si susan,singura chestie e ca aluatul a fost cam gras nustiu de ce,am avut aluat linco,.
Adela, Poppy, Bianca, multumesc 🙂
Corina, in orice reteta care contine unt il poti inlocui cu margarina, iar laptele cu lapte de soia, ca sa obtii produse de post 🙂
Sper sa iti placa daca o incerci!
@MOMY of Sofi and Francesca: ma bucur ca ti-a placut. Aluatul de foietaj este cam gras de obicei, contine destul de multa margarina..
Buna Edith…am facut-o si eu acum vreo luna ,cred ,cu foetaj dar merele erau cam dulci si eu am folosit caramel…mie nu mi-a placut,mi s-a parut cam prea dulce..probabil cu mere mai acrisoare merge mai bine. Fotografia era la fel…te puup!Acum caut o reteta de amandina la tine sa o trimit cuiva de pe FB!!-Iulia Tanase-
Iuliana, eu intotdeauna tortul de mere sau alte prajituri cu mere, le fac cu mere ionatane, pt ca sunt acrisoare 🙂
Pup!
Tarta mea este gata, si arata minunat, il las totusi sa se raceasca ( pana plec la aeroport dupa iubitul meu)inainte sa fie devorat :))Multumesc pt reteta asta si multe altele. Un weekend dulce la toata lumea !!!
Sper ca ti-a placut 🙂
Maaaama, arata divin! Vroiam sa te intreb ca nu am gasit pe site-ul tau: as putea sa o fac cu altfel de aluat decat foietaj? de exemplu sa folosesc niste tarate ceva (grau, ovaz, psyllium, etc)? Eu si sotul suntem la dieta, iar sotul e innebunit dupa dulce. si as face o varianta sa manace si fetita mea de 5 ani, sa nu fac separat. As fi folosit putin zahar xylytol sau miere, fff putin unt, pentru gust si as fi preferat o baza mai sanatoasa, sa aiba ceva fibre ..as putea adapta cumva? sau ai cumva vreo reteta? Ma batea gandul sa folosesc vreun aluat de la tine de la biscuiti? sau turtite ceva? Daca as face retea asta probabil as manca o tava:)) eu tb sa ma mentin chiar sa mai dau 2 kg jos, ma ingras din orice, iar sotul a slabit deja 7 kg si mai vrea vreo 7… dar din cand in cand o varianta de mar copt, nu e bai…vreau sa ne schimbam si modul de a manca dulce, ador site-ul tau, ca ai variante de dulciuri mai putin calorioase si multe chiar sanatoase! Multe le combin: pt noi fac cu xylitol, iar pt fetita pun putina miere…
Este minunat ce faci, zilnic intru aici si ma uita la poze… ce faci tu este exact cum mi-am imaginat eu sa bucataresc, dar nu am stiut ce vreau… pt mine nu conteaza doar produsul ci si modul de prezentare si de a-l consuma… esti atat de fina si delicata in tot ce faci!!!
Spor! Ada
Ada, chiar nu stiu cum ar iesi cu alta baza. Nu am nicio idee.. Te referi la biscuitii dukan banuiesc, nu? Ca alti biscuiti sunt la fel de caloriosi ca si aluatul de foietaj..
Te astept sa-mi spui cum ai incercat-o 🙂
Si iti multumesc frumos pentru cuvintele tale 🙂
Buna, Edith, nu am apucat sa scriu atunci ce am reusit sa fac:)) Nu iesit spectaculoasa ca a ta, insa a fost comestibila:)) In loc de foietaj, am facut un soi de pandispan, in care in loc de faina am pus 2 linguri tarate de psyllium, 2 de grau si 1 de amidon. Am pus taratele astea ca mi s-au parut mai usoare si mai fine decat ovazul. Am intors-o si a fost ff buna. Am facut un strat de pandispan ff subtire (gen 5 oua la o tava mare de aragaz, iar cand am intors-o a fost groasa de max 1 cm. dar as fi vrut sa fac ceva mai crocand cum e foietajul de asta ma gandeam la biscuiti:)) a iesit buna la gust, a mancat si fetita mea. maine dimineata fac dovleceii tai pane, ca arata bestial si nu vreu sa prajesc pane-ul. Spor si asteptam retetele tale minunate… de poze nu mai vb… le-as face tablu si le-as pune in bucatarie:))
Ma bucur ca ai gasit solutia 🙂
SPer sa va placa dovleceii. 🙂 Te mai astept!