Imi plac mult prunele, iar in deserturi capata o aroma deosebita.
Astazi va arat o tarta simpla si foarte gustoasa, de sezon.
Ne trebuie:
Pt aluat:
350 g faina
150 g unt
80 g zahar
1 ou
un varf de cutit de sare
4-5 lg apa rece
Pt umplutura:
600-700 g prune
2-3 lg de zahar
2 lg amidon
2 lg gris
(diametru tava: 26 cm)
Cum se face:
Aluatul:
Punem toate ingredientele in robotul de bucatarie si mixam pana obtinem un aluat compact.
Facem o bila din aluat, o invelim in folie alimentara si dam la frigider cca 30’.
Dupa cele 30 de minute (il puteti lasa si de pe o zi pe alta|) intindem foaie subtire de cca 3-4 mm (oprim putin aluat si pentru grilaj).
Punem foaia in tava, taiem surplusul de pe margini si coacem aluatul 15 minute la cuptorul incins in prealabil.
Scoatem de la cuptor si punem in ea 1-2 lg rase de gris in strat uniform pentru a absorbi umezeala de la prune.
Umplutura:
Scoatem samburii prunelor (spalate bine in prealabil), le taiem in jumatate, apoi fiecare jumatate in 3-4 felii.
Amestecam feliile de prine cu zaharul. Lasam pe foc cca 15 minute, amestecand din cand in cand.
Punem peste amodon 4-5 lg din zeama lasata de prune, omogenizam bine si turnam amestecum peste prune.
Mai lasam sa fiarba cca 5-7 minute.
Turnam compozitia calduta peste aluatul precopt, asezam grilajul deasupra,
ungem grilajul cu ou batut si coacem la cuptorul incins cca 20 minute.
Cand o scoatem de la cuptor este de preferat sa o tinem acoperita pentru a nu se intari.
Eu dupa ce s-a racorit cca 15 minute am tinut-o intr-un suport de tort cu capac.
Este perfecta a doua zi, cand se inmoaie blatul.
Insa o puteti consuma si calda sau rece dupa ce a stat acoperita 1-2-3 ore.
Si feliuta:
Poza cu sectiunea si poza cu felia sunt facute pe fuga fiindca musafirii erau nerabdatori 🙂
Enjoy!
Urmeaza o alta tarta cu prune, so stay tuned :))
Absolut delicioasa!
Minunat arata! CE crezi ca am luat cand am iesit de la servici?? Pruneeee :))
Revin cu impresii.
Superbe pozele 🙂
E mininata! sigur o voi face!
Claudia V
ooo, este 22:34, dar nu as refuza o felie nici la ora asta!!
Inteleg ca te-ai grabit, dar ai putea data viitoare sa pui mai multe poze? Multumesc.
Fetele, ma bucur ca va place! Multumesc pt vizita! 🙂
Daniela, astept vesti 🙂
Petruta, ma tem ca nu inteleg ce vrei sa spui? Ce alte poze ai vrea sa vezi??
Minunata tarta!!! nu-ti mai zic ca-mi plac pozele ca stii deja ;)) Eu in loc de gris ii mai pun nuci/migdale macinate, si asta pt ca al meu cred c-a mancat prea mult gris in copilarie si acu sa nu-l vada 😉 Ii buna si cu nuca..Pupici Edith
Arata extraordinar de bine tarta ta.
Edith, foarte frumoasa tarta!
nu am cuvinte sa exprim felul in care arata !!!!!! …. si cu siguranta e delicioasa !!!
buna Edith,arata super tarta,dar nu inteleg ceva…oul se pune in aluat sau este pentru uns grilajul?
mersi,Ioana
Ioana, oul de la aluat, se pune in aluat.
Eu am uns grilajul cu un alt ou (ce mi-a ramas din el l-am folosit la niste galusti..).
mersi mult…deja e pe masa,astept sa se raceasca:)
Sper sa-ti placa 🙂
Enjoy!
Poate o incerci si pe cealalta tarta cu prune: https://www.edithskitchen.ro/2011/10/tarta-cu-prune.html
A fost super super buna,ca toate retetele care le-am facut pana acum de pe blogul tau…felicitari pentru blog,o adevarata sursa de inspiratie…ms mult…Ioana
Ioana, ma bucur mult ca ti-a placut.
Multumesc si te mai astept cu drag sa te inspiri 😉
Buna Edith,
Eu nu am suport cu capac. Daca o invelesc in folie alimentara e ok? Sau in staniol? Dacac o fac astazi pt invitatii de maine e ok, nu? Sa se inmoaie blatul bine.
Buna, scuze, sper sa nu fie prea tarziu. Sigur, orice metoda de a o impiedica sa se usuce e buna 🙂
Eu folosesc folie alimentara de obicei (e mai etansa decat folia de al) sau pur si simplu o punga noua, pe care o inod ca sa nu intre aerul
Sper sa-ti placa 🙂
daca nu am robot de bucatarie? pot sa fac aluatul la mana?
Sigur, insa sa incerci sa il faci repede, sa nu stai mult cu mana pe el, sa nu se inmoaie f tare untul.
arata foarte bine, dar eu fac tarta asta fara sa coc aluatul in prealabil, fara sa fierb prunele separat si fara amidon sau gris. mai simplu si iese f buna …
Diane, e bine de stiut ca merge si asa.. Eu mereu coc aluaturile, nu vreau sa ramana crude..
Arata super tarta!dar care e smecheria sa se framante rpd aluatul pt ca untul sa ramana rece?ce skimba in aluat daca se inmoaie?orikum dupa se pune la frigider si se intareste inapoi…va rog sa ma lamuriti in legatura cu kestia asta?.care e explicatia?
Cred ca pentru a ramane fraged dupa coacere..
Am incercato si eu, este foarte usoara de facut, explicatiile si pozele sunt suficiente pentru reusita tartei!Felicitari!
Ma bucur ca ti-a placut 🙂
Este super,am inercat-o si este delicioasa,multumim pentru retete!!!
Andreea Zamfir FB
Buna, Edith! Fac aceasta tarta pentru a doua oara si este de-a dreptul delicioasa!!!! De fapt, am testat nenumarate retete de-ale tale, toate cu un succes nebun,….de la briose, torturi, ciorbe si mancaruri, toate au iesit delicioase!!! Si, bineinteles, mai am multe retete de-ale tale pe care vreau sa le gatesc cat de repede reusesc (sunt si fericita posesoare a 2 fetite de 3,5 si 1,5 ani, deci timpul este foarte foarte pretios). Voiam sa-ti cer si un sfat, cu ocazia asta: ce sa fac sa nu se mai pleosteasca blaturile de tort cand sunt aproape gata si deschid usa cuptorului sa le verific? Ele cresc foarte frumos, insa de cum deschid usa cuptorului la final (dupa culoare imi cam dau seama ca sunt gata), se dezumfla….nu de tot, sunt inca utilizabile si coapte in interior, insa pur si simplu se lasa si nu-mi dau seama unde gresesc….mentionez ca am un cuptor electric foarte bun (coace foarte bine), la care setez temperatura si pot opta si pentru diverse feluri de directie a caldurii (de sus, de jos, din ambele parti)…la alte preparate nu am nicio problema, toate ies foarte bine, doar cu blaturile am problema asta…mersi mult mult de tot!!!!
Irina, ma bucur ca iti place tarta. 🙂
Ai incercat si blaturi de la mine care s-au lasat? Patesti asta indiferent de reteta, sau folosesti mereu aceeasi reteta? Nu toate retetele se lasa cand le scoti din cuptor. O explicatie nu o am nici eu 🙂
Arata intr-un mare fel…Se poate face si cu mere in loc de prune?
Simona, scuze pentru intarziere. Sigur, merge si cu mere, taiate cubulete sau felii 🙂
Multumesc frumos!
Arata foarte gustoasa tarta cu prune, eu vreau sa incerc cu zmeura sa vad cum iasa.
sigur iese buna 😉
arata superb….dar am o intrebare…lg e prescurtare de la lingura sau de la lingurita
Multumesc, Luminita!
lg=lingura, lgt=lingurita 🙂
Te astept cu impresii!
Buna!Esti mereu o inspiratie valoroasa pentru mine!te rog, spune-mi, dacabnu am amidon pot sa o fac ?pot sa il inlocuiesc sau sa il elimin?multumesc
Corina, ma bucur sa aud asta 🙂
Il poti inlocui cu faina, pt ca are rolul de a ingrosa sosul lasat de fructe. Insa amidonul se gaseste la orice minimarket 🙂