tarta cu lime

Astazi avem o tarta cu lamaie, mai precis cu lime de data asta, dietetica, ce se poate consuma

in dieta Dukan. Insa nu numai ce tin dieta dukan o pot incerca. Este o reteta sanatoasa,

ideala pentru cei care iubesc dulciurile dar nu vor sa consume dulciurile clasice cu unt, faina, zahar

si grasimi. Desi pare ca are multe ingrediente si ca se face greu, se face foarte usor. Musai sa o incercati.

Ne trebuie:

Pentru crusta:

6 lg tarate de ovaz

4 lg tarate de grau

2 lg branza degresata (0,2%)

2 lg xylitol (sau alt indulcitor)

4 oua de prepelita (sau un ou mic)

3 lg de lapte (+ extra daca mai este neoie)

vanilie

un praf de sare

Pentru  crema:

2 oua (sau 10 oua de prepelita)

1 lime (zeama si coaja rasa)

3 lg cu varf de amidon

4 lg xylitol

250 ml lapte 0,1% grasime

2 foi de gelatina (4 g)

un praf de sare

un varf de lingurita turmeric (optional)

– cantitati pentru o forma de 18 cm diametru –

Cum se face:

Crusta:

Amestecam toate ingredientele intr-un bol, Intindem aluatul intr-o tava cuperetii detasabili

(cu mana si/sau cu lingura), inclusiv 2-3 cm pe peretii tavii. Trebuie sa obtinem un amestec nici foarte tare

nici f moale, ce poate fi intins cu o lingura.

El oricum se va intari la copt.  Daca amestecul este prea tare, mai puneti 1-2 lg de lapte.

Daca amestecul este prea moale, adaugati inca 1 lg de tarate de ovaz. Marginea de sus eu am indreptat-o

taind-o cu un cutit.

Coacem crusta la cuptorul preincalzit la 180 C pentru cca 20-25 minute.

aluat tarta in tava

Lasam sa se raceasca in tava, desfacand peretii laterali, pentru a se raci mai repede.

Crema:

Radem lime-ul si apoi stoarecm sucul.

Batem ouale, punem peste ele amidonul, zeama de lime, laptele, xylitolul, sarea si turmericul (pentru culoare – daca folosim)

si punem pe foc, amestecand continuu cu un tel timp de 3-4 minute. Crema se va ingrosa.

Hidratam foile de gelatina in apa rece pentru 3-4 minute si le adaugam in crema calda, impreuna cu

coaja rasa de la lime si lasam crema sa se racoreasca.

crema tarta

Turnam crema peste crusta coapta anterior (si racita) – punem inapoi inelul tavii dupa ce l-am deschis

sa se raceasca crusta – si dam la frigider pentru minim 3 ore pentru a permite cremei sa se intareasca.

Optional, putem orna cu putina coaja rasa de la un alt lime.

Tarta se poate taia in 6-8 felii si se poate consuma in 3 zile.

Buna, aromata, racoroasa, lejera.

Daca nu tineti dieta, o puteti servi cu putina frisca. Mmmmm, buna de tot tarta cu lime. 🙂

tarta cu lime 2

Enjoy!

tarta cu lime 1

Note: lg = lingura (primesc de multe ori intrebari de la voi: ce reprezinta lg sau lgt)

Cantitatile sunt pentru o tarta cu diametrul de 18 cm si a avut cca 2,5-3 cm inaltime. Daca folosti o forma mai mare, mariti usot cantitatile.

Puteti folosi un alt indulcitor decat xylitolul (recomand sa evitati indulcitorii lichizi sau solizi artificiali).

Daca folositi gelatina granule, se lasa la inmuiat in 2-3 lg de lapte pana se umfla, apoi se  incalzeste usor pana se dizolva (nu o fierbeti!) si o adaugati in crema calda.