Stelutele astea sunt o incantare pentru ochi si pentru papilele gustative.
Au un gust discret de migdale, foarte bun.
Daca vreti puteti pune scortisoara sau esenta de migdale, dupa gust. Eu le-am lasat simple.
Desi trebuiesc lasate cateva ore inainte de a le coace, eu zic ca merita asteptarea…
Ne trebuie:
3 albusuri
250 g zahar pudra (+extra pt intins foaia)
500 g migdale macinate (puteti folosi si nuci)
migdale intregi pentru ornat
(pt cca 53 de bucati)
Cum se fac:
Cernem zaharul pudra.
Macinam migdalele (eu le-am maruntit cu robotul de bucatarie).
Batem albusurile spuma cu un praf de sare.
Adaugam treptat zaharul pana obtinem o spuma lucioasa.
Oprim 3 linguri (mai cu varf) din acest amestec pentru glazurarea ulterioara a fursecurilor.
Adaugam amestecul de migdale peste albusurile ramase si omogenizam bine.
Punem aluatul la frigider pt cca o ora.
Presaram pe hartie de copt zahar pudra, acoperim aluatul cu foile de plastic si intindem foaie groasa de cca 1/2 cm.
Decupam stelute si le punem in tava, pe hartie de copt (ne ajutam de o paleta pentru a nu deforma stelutele).
Sfatul meu: nu intindeti tot aluatul odata (cum am facut eu si m-am chinuit putin..)
impartiti-l in jumatate (asa nu va trebui sa il intindeti foarte mult si sa il presati prea tare pe foaia de copt)
si neaparat intindeti pe foaie de copt (nu pe suprafata de lemn cum am facut eu, pt ca se lipeste).
Punem glazura din albusuri oprita, pe fiecare steluta, apoi punem cate o jumatate de sambure
de migdala in mijloc (eu le-am taiat cu atentie cu un cutit, exact pe despicatura lor naturala).
Dupa ce le glazuram, lasam fursecurile sa se usuce, in tava, pt cca 5-6 ore (eu le-am lasat vreo 4 cred), la temperatura camerei.
Apoi le coacem la cuptorul preincalzit la 180 grade pt cca 10 minute.
Le lasam in tava 5 minute, apoi cu o paleta le transferam pe un gratar si le lasam sa se raceasca definitiv.
Nu le luati din tava prea repede, pentru ca sunt moi si se pot deforma/rupe.
Nu-i asa ca-s tare frumusele si siiigur ii vor placea Mosului si puiutilor vostri.
Enjoy!
superbe si delicioase! pupici
ce perfecte sunt,precis stelutele acestea intra intr-o categorie aparte.
buna,
doua intrebari:
1.cam cite ies?cu aproximatie,evident.
2.daca le fac miine sint comestibile de Craciun?nu au nevoie de timp sa se fragezeasca?
multumesc mult pt tot,pt toate retetele pe care le postezi,pt ca scriind asa detaliat mi-ai dat curaj sa ma arunc in retete care imi pareau complicate(si mi-au iesit!!!!!)pt pozele frumoase si retetele gustoase care au mai pus 3 kg pe mine.:D
te pup,sa ai sarbatori fericite cu liniste si….odihna. Corina.
Nu mi-e clar cum se face glazura, cum adica “albusurile oparite”>?
Emily, multumesc, pup! 🙂
Multumesc Adina! La ce categorie te referi?:) Vrei sa spui ca sunt deosebite? 🙂
Corina, iti raspund pe rand:
1. 53 mi-au iesit mie, am uitat sa scriu, o sa completez. merci
2. sigur ca sunt comestibile, chiar imediat dupa ce le faci 🙂
Se pot pastra lejet 10 zile cred eu intr-o cutie.
Ma bucur mult ca iti sunt de ajutor retetele mele.
Asta e si ideea, sa fie pe intelesul incepatorilor, pentru ca cei avansati stiu sa citeasca printre randuri 😉
Sarbatori frumoase alaturi de cei dragi sa ai! 🙂
draga anonim, daca citeai mai cu atentie ai fi vazut. Albusurile nu sunt “oparite” cum spui tu.
Citez din reteta:
“Oprim 3 linguri (mai cu varf) din acest amestec pentru glazurarea ulterioara a fursecurilor.”…
“Punem glazura din albusuri oprita, pe fiecare steluta”
Edith,in mod sigur la categoria deosebite,par atat de fragede ca numai deosebite pot fi. Si stiu ce bune sunt cele facute migdale macinate.
woww cat sunt de minunate si perfecte!!!si cu siguranta de-li-cioa-se!!Sarbatori fericite!!
Super delicioase si apetisante! Iti doresc sarbatori fericite, bucurii, sanatate si dorinte implinite … Te pup cu drag!
Ce frumoase sunt asa albe !!!! Sarbatori fericite iti doresc si numai bucurii de la mosu 😉 !!!
Super!!! Acum mi-am macinat nuca si…pe cai!!!
O intrebare, de fapt o sugestie vreu: ce sa fac cu galbenusurile ramase? Imi poti sugera o reteta la care sa le folosesc?
Multumesc
Buna.
Intampin o mare problema cu stelutele astea. Nu reusesc sa le pun in tava. Aluatul e prea moale si oricate spatule as folosi…nu merge. Am pus putine aluatul in congelator. Sper sa reusesc asa. Of!!!
Oana, eu cu galbenusirile nu am facut nimic. Ca nu am avut la ce sa le folosesc.. O crema pe baza de unt, lapte si galbenusuri pot face.. nu stiu.
Ai intins aluatul pe foaie de copt pudrata cu zahar pudra?
Cu o paleta mica eu nu am avur probleme sa le iau. Doar la inceput, cand am intins pe un tocator de lemn, pt ca s-a cam lipit..
Sigur ai pus 500 g de nuci da?
Lingurile de albus pe care le-ai oprit pt glazura au fost cu varf? Si asta conteaza..
Edith, multumesc. Gresisem ca am intins foaia prea subtire. Cand m-am prins, nu a mai fost nevoie sa le desprind, ca ramaneau in forma si …hop!, numai el impingeam apoi in tava. Acum sunt la uscat. Pe la 6-7 le pun in cuptor. In 10 min nu se face bezeaua aurie? Vad ca al tine e alba.
da, nu trebuie intinsa foaia subtire.. cam de 1/2 cm,chiar 6 mm..
Nu s-a rumenit bezeaua. la a doua tura foaarte putin, asta fiindca cuptorul era deja inchis mult dupa ce am copt prima tura.
Daca ai cuptor care rumeneste deasupra, da focul mai mic.
Dar neaparat preincalzeste-l bine.
Daca ai cuptor electric da doar de jos caldura si pune tava mai sus de jumate.
Buna Edith!
La multi ani! Cu toate urarile de bine din partea mea si a copiilor mei…. care adora prajiturelele de la tine:) As vrea sa fac aceste stelute… spune-mi, te rog, unt nu se pune in compozitie? Nu ies prea tari fara?
Dana
Buna Dana,
Nu mai trebuie niciun ingredient in plus fata de cele spuse in reteta. Sunt ca un fel de pricomogdale, nu au unt si nu ies tari 🙂
Pupici tie si puiutilor tai! 🙂
La multi ani!
Edith, ma uitam peste reteta de fursecuri si tare as dori s-o fac anul asta.Spune-mi te rog, are ceva daca tin mai putine ore (1-2ore)la uscat fursecurile inainte sa le bag in cuptor?
Nu inteleg dece au nevoie de atatea ore sa stea la uscat inainte?
Stiu multe retete de fursecuri pe baza de albus dar nici una nu zice de tinut la uscat atatea ore?Am zis ca poate tu ai stii mai bine dece se procedeaza asa…
Multumesc anticipat pentru raspuns.
PS|:imi place mult situl tau si e trecut la favorite.
Poti incerca sa le lasi si doar 1-2 ore, insa nu stiu cum vor iesi. Asa era reteta originala pe care am luat-o dintr-o revista cu dulciuri pentru craciun. Nu scria de ce se procedeaza asa.
Chiar sunt curioasa daca ies daca le lasi doar o ora 🙂 Sa imi spui si mie te rog.
Ma bucur ca iti plac retetele mele, te mai astept sa te inspiri!
Buna Edith, spune-mi te rog, fursecurile trebuiesc lasate la uscat 5-6 ore inainte sa le pui la cuptor? se pot lsa peste noapte? la frigider sau la temperatura camerei?
Mulrumesc mult, Violeta
Buna Violet. Da, fursecurile se lasa la uscat 5-6 ore la temperatura camerei inainte de a le coace. Nu le-am lasat peste noapte, deci nu stiu sa iti spun cum se vor comporta. Sa nu fie prea mult 10-12 ore…
Multumesc, apreciez sfatul. O sa le incerc weekendul asta, arata minunat!
pupici, Violet
Superbe!
Am faina de migdale, pot inlocui migdalele cu aceeasi cantitate de faina?
Multumesc.
Corina
Corina, nu stiu cum iese cu faina de migdale, nu am incercat..
Pune 450 g si vezi ce consistenta are aluatul. Apoi mai adaugi. Daca poate fi intins si nu se lipeste rau, poti decupa forme e ok, daca nu, mai adauga treptat cate 1 lg..
As vrea sa incerc si eu reteta asta, arata foarte bine fursecurile. Dar am niste nedumeriri… Migdalele trebuie prajite sau crude? Albusul batut cu zahar – cel pentru glazurat – nu se va lasa cat timp sta aluatul la frigider? Il mai bat putin inainte sa ung stelutele? Cum ai reusit sa intinzi glazura asa frumos pe fursecuri? Si nu e vreo problema daca fursecurile (si glazura) stau atatea ore la temperatura camerei? Stiam ca albusul se altereaza destul de repede. Scuze ca te-am bombardat cu atatea intrebari…Multumesc!
Raluca, toate indicatiile sunt date in reteta. Daca nu scrie ca migdalele se prajesc, atunci nu se prajesc 🙂 Dar, daca tu vrei sa le prajesti, o poti face..
Albusul pt glazura nu se lasa, pentru ca nu este o spuma foarte aerata, datorita cantitatii mari de zahar pudra, va deveni royal icing, cea cu care se decoreaza biscuitii… Dupa ce o pui pe biscuiti, o indrepti cu lama unui cutit (ornezi 2-3 biscuiti apoi o indrepti, daca ii ornezi pe toti si apoi o indrepti, risti sa se intareasca la primii ornati). Nu va fi perfect dreapta, nici a mea nu a fost, asa pare in foto ca este alba..
Modul de preparare este foarte asemanator cu al macarons-ilor care se lasa si ei la uscat la temp camerei cateva ore.. Si eu stiam de albusuri ca nu e bine sa stea mult, da totusi am incercat reteta si nu am avut probleme.
Te astept sa-mi spui cum ti-au iesit!
Am facut! Foarte bune, s-au mancat foarte rapid. Cam migaloasa partea cu decupatul si pictatul, dar pana la urma merita. Glazura trebuie sa ramana alba? La mine era usor aurie, ar fi trebuit sa le scot mai repede din cuptor?
Raluca, poate rumeneste cuptorul tau mai tare deasupra.. Nici la mine nu au fost perfect albe, a capatat usor o tenta aurie. Poate daca le lasi cu 1-2 minute mai putin la cuptor, sau pui tava pe un gratar mai jos in ultimele 3-4 minute de coacere, eviti schimbarea prea mult a culorii.
Ma bucur ca ti-au placut. te mai astept! 🙂