Toata lumea stie sa faca salata de boeuf, nu?
Uite sa stiti ca am primit de-a lungul timpului cateva cereri
pentru a posta o reteta, asa ca va arat cum fac eu salata de boeuf.
Nu conteaza ca este de la Craciunul trecut (sau celalalt), nu? :))) Este oricand bine venita pe masa noastra,
nu doar de sarbatori printre aperitive festive.
Ne trebuie:
4-5 cartofi potriviti
5 morcovi mari
1 conserva mica de mazare
2-3 gogosari in otet
2-3 castraveciori in otet
1-2 gogonele in otet/saramura
2-3 linguri mustar
sare, piper
carne de vita/pui fiarta (optional)
Pentru maioneza:
2 oua
ulei
1 lg zeama de lamaie (optional)
– cantitati pt cca 6-7-8 portii –
Cum se face:
Fierbem cartofii in coaja si separat morcovii curatati si taiati in 2 pe lung,
(eu ii tai asa ca sa fiarba mai repede, insa ii puteti lasa intregi).
Operatiunea asta eu o fac de seara, pentru ca a doua zi sa am legumele
reci sa le pot toca.
Tocam cubulete mici toate legumele: cartofii curatati de coaja, morcovul,
si muraturile. Eu prefer sa pun din toate muraturile, pentru ca fiecare are aroma ei specifica.
Cantitatea de muraturi difera in functie de cat de acra va place salata.
Eu de obicei o potrivesc de acreala la sfarsit, dupa ce pun maioneza.
Facem maioneza dintr-un ou crud si unul fiert. Albusul de la oul fiert il tocam si il punem in salata
(sau il pastram pentru ornat).
Pasam galbenusul fiert cu o lingura de lemn, adaugam peste el galbenusul crud si incepem sa amestecam
intr-un singur sens, turnand uleiul continuu in fir subtire. Nu schimbati sensul de amestecare,
pentru ca maioneza se va taia. Puteti adauga putina zeama de lamaie pe parcurs, aceasta o va intari si albi.
Adaugati atat ulei cat sa obtineti o cantitate necesara pentru a o amesteca in salata
si pentru a o acoperi cu un strat subtire de maioneza.
Adaugam si mazarea peste legumele taiate marunt, carnea de vita/pui tocata marunt,
potrivim de sare si piepr si adaugam maioneza si mustarul nu uitati sa opriti 3-4 lg de
maioneza pentru acoperit salata deasupra.
Gustam. Daca va place mai acra, mai adaugati muraturi.
Nota: puteti alege varianta de maioneza rapida:
Puneti ouale intregi crude in vasul blenderului vertical (paharul acela inalt, transparent)
adaugam peste ele 1 lg de mustar si cca 200 ml ulei.
Punem blenderul in amestec, aproape de baza vasului, il pornim si il ridicam treptat
si foarte incet in sus. Veti obeserva ca la baza ramane maioneza.
Cand totul s-a transformat in maioneza, mai mixati cca 10-20 secunde.
Punem salata pe un platou, o nivelam sa arate ca un tort, o acoperim cu un strat subtire de maioneza
si ornam dupa pricepere si preferinte.
Enjoy!
Nu uitati ca va puteti inspira pentru aperitivele si dulciurile de sarbatori de aici:
***********************************************************
Nu uitati, concursul Ispita Culinara continua.
Intrati sa vedeti ce retete cu specific de sarbatori ii propun concurentii lui Cristian Borod.
Poate va inspira in alegerea meniului de sarbatori!
Stii ca nu am facut niciodata saltata de boeuf? Numai mama o face :)) Ar fi cazul sa o incerc si eu.
Imi place cum ai ornat-o 😉
ce-mi place cum ai decorat-o! 🙂
Mi-ai dat o idee cum sa o fac anul asta. 🙂 Morcovii cu ce i-ai decupat?
Ce ingenioasa ideea maionezei rapide! cu siguranta o sa o pun in aplicare, ca si asa nu imi place sa fac maioneza. Multumesc pentru idee! 🙂
Sarbatori fericite iti doresc!
Am facut si eu de Craciun, pentru prima data, salata de beouf dupa reteta ta 🙂
Chiar am si ornat-o la fel. A fost foarte apreciata, asa ca nu puteam sa nu iti multumesc.
Iti doresc sa ai un an bun cu sanatate si multa iubire, draga Edith!
PS Pentru revelion tot de la tine o sa ma inspir 😛
Eu cand pregatesc salata boeuf tai legumele crude si le pun la fiert la abur. Asa stiu ca nu ma mai chinuii sa le tai fiind moi. Arata delicios 😜
Ce idee buna! Nu m-am gandit 🙂
Morcovii totusi, prefer sa ii tai fierti :))