Merele sunt vedeta toamnei (dupa parererea mea, care nu sunt o mare amatoare de dovleac).
Astazi avem o prajitura absolut delicioasa cu mere, pufoasa si gustoasa. Desigur, o puteti face si cu pere, gutui, struguri, prune, piersici, caise…
Nu va impiedicati de alternarea mai ciudata a ingredientelor, pentru ca va asigur ca rezultatul merita!
Ne trebuie:
4 oua
250 g zahar
300 g faina
50 ml ulei
un praf de sare
coaja si zeama de la o lamaie
2 lingurite praf de copt
vanilie
450-500 g mere (cantarite dupa curatare)
– cantitati pentru o tava de 22 x 32 cm –
Cum se face:
Batem albusurile cu un praf de sare si apoi adaugam 150 g zahar si mixam pana obtinem o spuma
ce nu curge din bol.
Mixam galbenusurile cu restul de 100 g zahar pentru 2 minute, apoi adaugam treptat uleiul, mixand in continuare si apoi coaja de lamaie si vanila.
Adaugam jumatate din cantitatea de faina amestecata cu praful de copt (eu am pus si 1/2 lingurita turmeric pentru culoare)
apoi zeama de lamaie. Adaugam apoi treptat jumatate din cantitatea de albusuri in compozitia de galbenusuri, amestecand cu o paleta.
Apoi adaugam restul de faina si dupa incorporam cealalta jumatate de albusuri.
Alternati ingredientele in asa fel incat mereu compozitia sa se poate amesteca usor, sa nu fie tare.
Adaugam merele taiate cubulete (merele au fost cantarite dupa ce le-am curatat si taiat cubulete.
Eu am pus doar 350 g dar au fost prea putine, asa ca va sfatuiesc sa puneti cat scrie la ingrediente.)
Eu am calit 10 minute merele cubulete cu 2 linguri de zahar (luate din cantitatea totala de zahar), dar nu este neaparat obligatoriu.
Punem compozitia intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu faina si coacem la cuptorul preincalzit la 180 C
timp de 30 minute (faceti testul scobitorii).
Buna de tot, pufoasa si aromata!
Enjoy!
Am facut in aceasta seara, am pus sofran in loc de turmeric, la sfarsit am pus cacao amestecata cu zahar vanilat + ciocolata rasa pudrata peste ea iar marul l-am calit cu o lingura de zahar + o lingura de miere, s-a schimbat gustul semnificativ! Reteta e super, e un punct de plecare maxim pentru cei ce vor sa se joace, blatul e super, combinatiile sunt nelimitate! Multumesc pentru reteta!
Interesanta si varianta cu cacao. 🙂
Daca ai folosit cacao, sofranul nu isi mai avea rostul. Eu am pus turmeric pentru a-i da o culoare placuta 🙂
Ma bucur ca ti-a placut. Te mai astept!
am incercat reteta. compozitia mi se paruse asa dubioasa, eram convinsa ca nu o sa mi iasa. INSAAAAA… a iesit delicioasa si pufoasa, si nici nu se usuca de pe o zi pe alta. ft ft buna!
Ma bucur ca ti-a placut!
Ai incercat vreodata ceva de la mine si nu ti-a iesit? De ce credeai ca nu o sa iasa? 🙂
de obicei imi iese ce incerc,insa nu respectasem ce ai mentinat in descriere, sa nu pun faina multa din prima,si s a lucrat mai greu aluatul :d dar a iesit oricum :d
Alta data, daca nu respecti reteta si nu iti iese, nu e vina meaaaa 🙂
Eu am facut-o cu prune, ca trebuia sa scap de ele. Si chiar a iesit pufoasa, iar eu am un cuptor care usuca foarte tare. De repetat. 🙂
Ma bucur ca ti-a placut 🙂
Se poate adapta la o dieta low care? In loc de faina de grau sa pun de cocos? Sau ar merge mAi bine de migdale? Multumesc
Catalina, nu am incercat sa fac prajitura asta low carb (banuiesc ca asa o vrei), deci n-as sti sa-ti spun ce maerge mai bine si in ce cantitate.
Insa gasesti o multime de retete low carb aici: https://www.edithskitchen.ro/category/retete-low-carb/ 🙂
Buna, multumesc pentru reteta, as dori sa o incerc dar credeti ca as putea sa inlocuiesc o parte din zahar cu miere? macar 100 gr. si a 2-a intrebare: cat inseamna 2 lingurite de praf de cop: 1 pliculet de 10gr. sau 2 pliculete? Multumesc
Narcisa, nu am inlocuit zaharul deci nu stiu sa-ti spun, poti incerca 🙂
2 lingurite de praf de copt, inseamna ceva mai putin de 1 pliculet. Desfaci plicul si iei din el 2 lingurite 😉