Prajitura asta este cunoscuta mai de toata lumea, fie sub denumirea de prajitura isteata,
fie sub denumirea de “Prajitura desteapta”. Este acelasi lucru, o prajitura care la copt
se separa in trei straturi: un blat la baza, crema la mijloc si un blat pufos deasupra.
De data asta avem varianta dukan a acestei prajituri.
Puteti varia aromele in functie de preferinte: o puteti lasa simpla, vanilata, sau cu rom,
coaja/aroma de lamaie, coaja/aroma de portocala, de fiecare data poate fi altfel.
Cum am spus mai sus, este o reteta Dukan, ce poate fi consumata, in limita cantitatii zilnice
de tarate, in orice faza a dietei.
Ne trebuie:
4 oua
4 linguri tarate de ovaz (macinate in robot)
1 lg amidon
150 g branza degresata (am folosit Lacteea 0.2%)
cca 10 linguri indulcitor (Xylitol)
500 ml lapte degresat 0.1% grasime
vanilie
un praf de sare
Cum se face:
Frecam cca 2 minute branza cu indulcitorul.
Se separa albusurile de galbenusuri si se adauga in branza, treptat cate un galbenus, mixand continuu.
Se adauga laptele fiert si racit si amidonul amestecat cu taratele de ovaz, apoi vanilia.
Omogenizam bine. Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare si se incorporeaza usor in restul compozitiei.
Amestecul este mai mult lichid decat solid, asa trebuie sa fie.
Se toarna aluatul intr-o tava in care s-a pus hartie de copt in prealabil si se baga usor
in cuptorul preincalzit la 120 C (cu grija sa nu curga).
Se coace la foc minim cca 120 C, timp de 1 ora, maxim 1 ora si 10 min.
Se portioneaza dupa ce se raceste.
Enjoy!
Praji asta isteata e si draguta si pun pariu f yummy!!
E posibil sa iasa fara amidon? Sunt la faza de croaziera a dietei dukan si stiu ca nu e permis amidonul.
Amidonul este aliment tolerat in croaziera. Se poate consuma 1 sau 2 lg/zi (nu stiu exact – poti citi pe site..). Daca nu folosesti amidon, nu garantez ca iti iese..
Iese si fara amidon. Eu o fac fara, si iese buna. Pupici !
Raluca, multumim pt info 🙂 E bine de stiut 🙂
ce pot sa mai spun?m-am saturat din pozele geniale pe care le-ai facut.esti formidabila,si toate adjectivele frumoase la un loc.eu gatesc numai retete de la tine chiar daca nu tin dieta.as avea marea rugaminte, daca se poate si nu te deranjeaza, sa imi spui si mie o varianta nedietetica la aceasta prajitura.iti multumesc din suflet.
P.S prajitura nedietetica cu budinca de ciocolata a fost bestiala.iti multumesc pt sfatul de pe facebook.
Emilia, iti multumesc mult!! Ma bucur tare ca ti-a placut prajitura cu budinca 🙂 Daca nu tii dieta, am o gramada de dulciuri nedietetice, ai de unde alege.
O varianta nedietetica a acestei prajituri am gasit aici: http://gourmandine.ro/reteta-prajituri/prajitura-desteapta/
Nu am incercat-o insa stiu ca Iulia face prajituri minunate.
Spor! 🙂
Ma bucur ca va place! 🙂
Ce dimensiuni are tava in care ai facut prajitura? Arata foarte bine!
Cami, din pacate nu mai retin exact in ce tava am facut-o, am uitat sa notez (am facut-o acum 1-2 luni..), insa o dimensiune aproximativa ar fi de 20/24 cm..
iti multumesc din tot sufletul.m-ai salvat de la multe cautari.azi fac smoothie cu banane si migadale.
Si noua ne place aceasta prajitura!
Edith, deja mi-ai dat peste cap toate ideile despre diete! Dukan asta se pare ca este mamasitata lor! Arata intr-un mare fel dulcegaria asta si cred ca-i dementiala! So, jeleurile rules- le-am facut de doua ori deja (ca aveam interdictii in portia lui Edi);), asa ca sambata e asta pe lista! Dukana ma fac pe bune!
Antoo, care dukan mah, ca te zboara vantu’ daca mai slabesti putin. Stai linistitita! 🙂
Ma bucur tare ca va plac jeleurile 🙂
Multumesc frumos!! Ma bucur ca va place 🙂
Am preparat aseara aceasta reteta, nu a iesit ca in pozele d-voastra dar a fost foarte gustoasa si va multumesc pentru reteta. E posibil sa vedem si o reteta pentru o budinca de vanilie adaptata la regimul dukan (faza de croaziera)?
Elena
Elena, in primul rand te rog sa nu imi mai vb cu dvs 🙂
Cum arata prajitura ta? Ma bucur ca ti-a placut 🙂
La reteta asta, am scris cum se prepara budinca de cacao. Pt budinca de vanilie, elimini cacaoa, adaugi multa vanilie si pui 1 lg de amidon in plus 🙂
https://www.edithskitchen.ro/2012/06/prajitura-cu-budinca-de-cacao.html
Am facut-o ieri si mi-a iesit nesperat de aratoasa si buna, parfumata 🙂 Pacat ca folosesc un indulcitor oribil, Stevia, care strica orice dulce 🙁 Musai sa-mi iau xylitol!
Ma bucur ca ti-a placut 🙂
De ce nesperat? 🙂
Daaa, stevia is the worst! Neaparat ia xylitol..
Sa poti mananca dulciuri care nu ingrasa e visul oricarei femei.
Esti o adevarata inspiratie Edith si iti multumim pentru tot ceea faci pentru noi. Datorita tie am descoperit ca intr-o dieta se pot manca preparate foarte gustoase cu putine calorii.
Esti extraordinara, tine-o tot asa! 🙂
Ana, ma bucur tare ca iti plac retetele mele! Asa este, in dieta asta avem noroc de multe preparate bune 🙂
Spor la slabit si te mai astept!
Buna ziua!
Am facut si eu prajitura. Si am pus la 120 de grade, 1 ora si 10 min, dar nu prea e solida cand o scot din cuptor. Am pus si amidon, am pus de toate. Laptele l-am inlocuit cu lapte de orez iar ca indulcitor am folosit sirop de agave…:((
Si dupa ce s-a racit tot moale era?
Ai respectat toate cantitatilem, sau le-ai pus din ochi?
Chiar nu imi dau seama care poate fi motivul..
Probabil ca nu s-a respectat regula la inlocuire: cand inlocuiesti o componenta solida cu ceva lichid (aici xylitolul cu agave), trebuie sa scazi din cantitatea de lichid totala din reteta (daca s-au pus 20 ml de sirop agave, atunci trebuie ca laptele sa fie cu 20 ml mai putin).
Olga, asa este. Nu am luat in seama siropul de agave..
Am mai pus-o in cuptor 10-15 min la 180 grade , am lasat-o sa se raceasca si a fost f ok dupa. Probabil depinde si de cuptor.
Foarte delicioasa!
Multumesc
Ma bucur ca ai rezolvat-o pana la urma 🙂
Chiar nu stiu de ce s-a comportat asa…
buna Edith
imi poti spune te rog ce marca de xylitol folosesti sau de unde il cumperi? am vazut ca unul este facut din porumb, altul din coaja de mesteacan..
multumesc anticipat
Buna Mati. Il iau de pe internet. Se gaseste sub numele de Xilovit sau Xyilit. Am inteles ca cel din coaja de mesteacan ar fi mai bun, insa ambele sunt bune.
buna, imi spui te rog si mie cum este branza de la lacteea, ca si cea de la piata doar ca este degresata sau pasta ca si philadelphia. eu sunt in suedia si nu gasesc decat cottage si gen philadelphia cu 0,2. multumesc
Lacteea este branza proaspata de vaci, clasica, nu este nici cottatge cheese nici philadelphia.
parca nu era voie lapte doar la cafea…am gasit multe retete cu lapte.avem voie sau nu?
eu stiu ca este voia cca 200 ml/zi. Mai informeaza-te pe net.
FOARTE BUNA!MI-A IESIT PERFECT.
Ma bucur ca ti-a iesit si ti-a placut, Irina! 🙂
Daca nu am amidon, pot pune o lingura de faina in schimb? Nu tin dieta Dukan, dar imi plac retetele acestea fiindca sunt mai sanatoase. Dana
Dana, poti folosi faina daca nu tii dieta 🙂
O am la cuptor! Mi-e o fricaaaaa…stiu c-am mai facut-o odata, demuuuult, reteta clasica, nu Dukan, si nu mi-a iesit! Acum am avut lacteea doar vreo 50g, restul am pus quark, si in loc de xylitol, am pus indulcitor praf diamant. Dupa juma de ora la cuptor arata crescuta si frumusica, dar sa vedem…
te astept sa-mi spui cum a fost 🙂
Hola soy Española e hice tu Galleta Elegante…. http://roski-cocinayalgomas-yus.blogspot.com.es/2013/05/galleta-elegante-pastel-inteligente.html …gracias un bico
Buna, este permisa si in joia sfanta in consolidare? multumesc frumos
Nu am ajuns la consolidare deci nu iti pot spune sigur daca este permis laptele in joia sfanta. Daca este permis, atunci ai voie si praji asta 🙂
Pot sa dublez reteta?
sigur, dar va trebui sa o mananci in 4-5 zile si sa o faci intr-o tava destul de mare: 25×35 cm – cca
Buna Edith,as vrea sa te rog sa imi dai si mie site de unde iti procuri tu Xylitolul, laptele degresat si in general produsele pt retetele Dukan. Multumesc anticipat,Claudia!
Claudia, xylitol si alti indulcitori, precum si lapte praf degresat gasesti la NoSugarShop, gasesti bannerul lor la mine pe blog in sidebar in dreapta 🙂
In cazul in care nu tinem dieta,branza poate fi inlocuita cu iaurt grecesc?
Mikaela, nu stiu ce iese cu iaurt. Poti folosi branza dulce nedegresata, daca nu tii dieta 🙂
Bine,asa voi face.Multumesc frumos pentru raspuns!
Cu drag! Sper sa-ti placa.
Te mai astept! 🙂
Am făcut-o astăzi. Este foarte bună și se face destul de ușor și repede. Mulțumesc ! Te urmăresc cu drag!
Anca, ma bucur ca ti-a placut, te mai astept. 🙂