
Crema de branza face toti banii (si glazura ar fi facut daca as fi folosit un alt
suc de portocale in loc de Fanta…). Amanunte cititi in continuare.
Pentru blat:
100 ml ulei
6 lg de zahar
2 lg de cacao
4 lg de faina
1 pachet praf de copt
Pentru crema:
500 g branza de vaci
200g unt
150 g zahar
esenta de vanilie (Butter vanilla)
Pentru glazura:
850 ml Fanta (sau orice alt suc va place)
2 plicuri de budinca de vanilie
5 linguri de zahar
Galbenusurile se amesteca cu zaharul (se mixeaza f putin, nu sa se topeasca zaharul,
amestecul tb sa ramana fluid). Se adauga uleiul, cate putin si se mixeaza sa se omogenizeze.

Se lasa sa se raceasca in tava.
– desi Fricheso e putin sarata nu s-a simtit la gust):
Untul (putin lichefiat) se freaca cu zaharul pana devine spuma, apoi se adauga branza,
esenta de vanilie si se mixeaza sa omogenizam bine.
Iese o crema atat de buuuna, incat nu ma mai puteam opri din.. gustat,
la asta contribuind mult esenta de vanilie (eu folosesc Butter Vanilla de la Dr. Oetker
de cate ori o reteta necesita esenta de vanilie, pentru ca are un gust super!)
Crema se intinde pe blatul racit si se da la frigider.
Glazura:
Se prepara dupa indicatiile de pe plic, numai ca in loc de lapte punem sucul.
Am pus doar 850 ml de fanta sa fiu sigura ca va fi tare cand se va raci.
Se amesteca pe foc pana se ingroasa.
Fac o paranteza.
Nu mi-a placut Fanta! Dar deloc!
Eu nu sunt bautoare de sucuri acidulate si am gustat-o
abia dupa ce am facut glazura. Mare greseala… ca mi s-a parut oribila la gust.
Mi s-a parut ca are gust de suc de la dozator (cum era odata…).
Data viitoare cand o sa mai fac prajitura o sa pun fie suc stors de mine de portocale
fie santal sau un alt suc la cutie.
Deci si pe voi va sfatuiesc sa gustati intai sucul si daca va place sa il folositi.
Revenim la bundinca..
Cand este doar putin calduta, se adauga peste crema.
Se lasa la rece pana se intareste glazura (cca 2 ore sunt de ajuns).
Aici glazura era deja intarita.
Portionam prajitura dupa plac – eu am taiat-o romburi.
Buna, usoara si racoroasa si deloc greu de facut. Minunata Prajitura Fanta!
Absolut minunata, de nota 10 !!! Cu siguranta un suc stros pe moment este mult mai indicat, multumiri pentru sfat. Pupici !
O!ce frumoasa ti-a iesit!si eu am facut-o f.mult aceasta prajitura,e f.f.buna!am s-o fac iar in curind!!
Edith!!!!!!!!! Ce bine arata prajitura… si straturile perfect definite!
Si eu o fac si este foarte buna!
Fooaaarte bine arata si cred ca este si taaare buna!! Pup!!
Vreau si eu o bucatica ?? 😀 😛
Edith ti-a iesit foarte bine. Am sa o incerc si eu, reteta mea e putin diferita ca a ta 🙂
O zi buna!
@Ginette: sar’na! Asa este, sau maar cu santal sau ceva la cutie..
Pup!
@Mariana: multumesc, intr-adevar e buuna
@CristinaK: merci frumos!
@Iulia: multumeeesc 🙂 Pup!
@Isabela: nu mai am din pacate, ca am facut-o mai demult. Dar sunt sigura ca iti faci tu! 😉
Sunt curioasa sa vad si varianta ta. 🙂
Edith ce bine arataa prajitura ! Eu am reteta mai demult dar nu m-am incumetat sa o incerc pantru ca mie nu-mi place Fanta :(. Dintre toate sucurile acidulate asta nu-mi place !
Amalia, si eu am aflat ca nu-mi place Fanta dupa ce am fcut budinca :))
Am zis in reteta ca poate fi inlocuit cu orice alt suc neacidulat de portocale. E pacat sa nu o incerci din cauza duduii :)) Fanta, ca e tare buna prajiturica.
Arata superb! O sa o fac si eu, dar cu suc de portocale facut in casa! Mie nu-mi place Fanta nici macar sa o beau, dar s-o mai pun si in prajituri! Sa vedem ce iese!
arata superb..dar nu inteleg cum faci glazura..folosesti in loc de lapre suc pt a face budinca?multa sanatate
dar… cu coca cola…nu se poate… nu imi place fanta…
Gianni
Edith e superba prajiturica, si-ti multumesc muuuult, esti o scumpa!!!!!!
Merci, Lavinia! o sa fie siiigur f buna cu suc natural, Fanta (dupa parerea mea) e o porcarie 😀
Astept impresiile 🙂
@Anomin: exact, il loc de lapte la prepararea budincii am folosit suc 🙂
Te mai astept!
Gianni, sincer nu stiu ce gust ar avea cu Cola, insa daca tie iti place, poti incerca :). Cred ca ideea e sa se combine gustul de cacao cu cel de braza si cel de portocale.
Nici mie nu-mi place Fanta si data viitoare o sa folosesc Santal sau un alt suc natural.
Rux, cu drag, sper sa-ti placa daca o incerci 🙂
Ti-a iesit super Edith!Felicitari!
Eu inca nu am incercat-o dar o voi face in viitor.Te pup!
Merci frumos, Iulia.
Sa o faci ca e tare buna!
Te-ai necajit un pic cu glazura de Fanta. Nu stiu cat e de buna, dar arata de milioane. O s-o incerc.Te pup.
Da, Marcela.. Poate la voi e mai buna sau incerci direct cu un suc natural.
E foaarte buna, sa-mi spui cum ti-a placut 🙂 Pup!
vin si eu cu laude ca arata superba.Am si eu reteta asta altfel si in loc de fanta eu pun totdeauna suc fructe de padure,sau sucul de la compot de visine.
Paradis, multumesc frumos! Sa stii ca si mie mi-au trecut prin cap o multime de idei cum sa o fac data viitoare. Mie imi place mult combinatia de portocala-ciocolata asa ca s-ar putea sa raman pe portocale dar rosii 😛
eu am facut prajitura si mi-a iesit exact ca in foto si este foarte gustoasa
Loredana, ma bucur tare ca ti-a iesit bine si ca ti-a placut 🙂
E superba prajitura, am facut-o si eu ieri si a iesit ca in poza. Am facut glazura cu suc natural de portocale si a iesit foarte gustoasa. Musafirii mei au fost foarte incantati. Multumesc mult pentru idee!
Alexandra, ma bucur ca ti-a iesit buna si frumoasa 🙂 Asa-i ca -i simpla de tot dar de mare efect?
Te mai astept!
Nu cred ca a ajuns ultimul meu comentariu.Voiam doar sa spun ca prajitura asta e super aspectoasa si e taaaare buuna. Eu am facut-o duminica dimineata, am avut dupamasa musafiri (2 adulti si un copilas) si seara mai aveam 2 bucatele. Baietelul meu a fost foarte incantat si mai vrea prajitura “cu suc si cacao”. Felicitari Edith pentru retelete bune si foarte bine detailate. Blog-ul tau este o salvare in momentele de lipsa de inspiratie in bucatarie. Tine-o tot asa!
Alexandra, comentariul in care ziceai ca a iesit ca in poza si le-a plact musafirilor a ajuns.
Ma bucur ca v-a placut, iar cel mic bineinteles ca a fost incantat. Este o prajitura.. vesela oarecum.
Multumesc pt cuvintele frumoase. Te mai astept cand esti in pana de idei 🙂
Buna Edith, am facut biscuitii tai Truffle (ff frumos au iesit) si acum vreau sa incerc Prajitura Fanta. Voiam sa te intreb in leg cu branza…am vazut ca tu ai folosit la cutie. Ambele cutii sunt branza-crema? ma gandeam sa folosesc branza de vaci de la napolact dar mi-e frica sa nu fie prea sfaramicioasa…ce ma sfatuiesti? Multumesc mult
Cristina, ma bucur ca ti-au iesit frumos biscuitii truffle (sper ca si buni :P).
Inlegatura cu branza, prima cutie e cu branza crema, iar a doua e branza dulce dar ceva mai fina. In felul asta mi-a iesit mai cremos amestecul.
Daca ai un magazin Plus in preajma, te sfatuiesc sa cumperi Fricheso (ca cea din poza), e accesibila ca pret si este ca si Philadelphia.
Daca nu ai, poti pune o cutie de Philadelphia si restul br dulce normala.
Lacteea, este mai putin sfaramicioasa decat cea la pachet, deci si asta este buna.
Eu prefer mai cremoasa, acum tu hotarasti.
Vezi ce suc folosesti, ca ai vazut ca eu am fost f dezamagita de Fanta in priv. gustului… 🙂
Te astept sa-mi spui cum ti-a iesit!
Sarbatori fericite!
Felicitari pentru prajitura , nota 10 !!!
Am facut-o si eu astazi si mi-a iesit buna de tot , mmm 🙂 un deliciu .
Eu am pus ce aveam prin casa momentan : branza proaspata de vaca iar suc am pus Prigat de portocale .Data viitoare voi incerca ce ai folosit tu.
Oricum inca o data felicitari pentru tot ce faci .
Dany, iti multumesc frumos si ma bucur ca ti-a placut 🙂
Cred ca a fost mai buna cu Prigat decat ar fi fost cu Fanta, sau poate e doar chestie de gust 🙂
Te mai astept!
Buna Edith. In primul rand vreau sa-ti spun ca ai un site suuuuuper, mereu ma uit pe aici sa vad ce sa mai fac. Imi place ca arati tot cum se face. Aseara am facut si prajitura Fanta, eu am folosit suc e portocale Tymbark. Mi-a iesit si mie ca in pozele tale, numai ca nu prea imi place si nu stiu de ce. Crema de branza a iesit suuuuper buna, blatul si el e bun, numai ca toate la un loc nu-mi place. Cred ca sucul e de vina, nici nu stiu ce sa mai zic. Data viit incer cu alt suc, de fructe de padure probabil.
Pupici si felicitari pt site.
Relly, chiar nu stiu de ce nu ti-a placut, mai ales ca ai folosit suc Timbark. 🙁 Imi pare rau.
Poate o sa-ti placa cu un alt suc, sau.. poate pui de ex un compot de piersici, pasezi piersicile, amesteci cu compotul si pui budinca in el, sau pui gelatina. (ideea asta mi-a venit acum pt ca mie imi place mult compotul de piersici). Deci daca celelalte doua straturi ti-au placut, te poti “juca” cu cel de-al treilea.
Te astept sa-mi spui ca ti-a placut si ce varianta ai folosit 🙂
Sau.. poate incerci alta reteta 😛
Chiar daca mie nu mi-a placut foarte mult, sotul a fost tare incantat de ea, si alte persoane la fel. O sa incerc cu alt suc data viitoare, sau cum ai spus tu cu compot. Oricum prajitura mi se pare super simpla si sigur o s-o repet.
Buna Edith, am facut iar prajitura, de data asta cu suc Santal de fructe de padure si a iesit o bunaciune de prajitura. A papat si piticu meu…. cand faceam crema a fost suficient sa-i dau o data sa guste ca dupa nu am mai scapat de el, venea si-mi arata castronul sa-i mai dau.
Data trecuta nu mi-a placut din cauza sucului care e un pic cam amarui, acum e super buna.
Pupici.
Relly, ma bucur ca in varianta cu fructe de padure ti-a placut. Era pacat, ca e o prajitura bunutza 🙂
Te mai astept daca mai incerci si alte retete!
Deci hai sa-ti povestesc ce am facut… (fara deci)
M-am apucat sa fac si eu prajitura ta, pentru ca mi-au placut culorile mai mult… insa nu a iesit ca la tine.
Prima chestie a fost cu blatul, nu a vrut sa urmeze instructiunile mele, am pastrat galbenusul fluid, am pus ulei si cand am pus faina, s-a facut ditamai coca tare. Pfffff, ce sa mai inglobez in ea albusurile spuma… nu mai aveam nici o sansa, asa ca m-am gandit sa diluez treaba cu niste suc de portocale. Am reusit astfel sa inglobez si albusurile si blatul a iesit super. Ba chiar a crescut cam de doua ori decat in pozele tale, nush ce a avut, cred ca de la faina, am folosit d-aia speciala 550.
A doua chestie… crema alba a iesit cam tare, asa trebuia sa fie? Poate din cauza ca untul era gras, iar branza cu siguranta NU era dietetica, ci cea mai grasa pe care am gasit-o, ca asa imi place. Oricum, a iesit buna, pentru ca in loc sa pun butter vanilla, am pus bourbon vanille, si a iesit alta prajitura de peste 🙂
In schimb, la piece de resistance, puddingul de portocale, pff, genial. Am urmat sfatul tau si nu am folosit sucuri, ci am stors personal 2 kile de portocale. Ce pot sa spun, bestial, absolut fantastic. Si am pus si mai putin zahar decat ai scris in reteta, asa ca se simtea glazura aia mai acrisoara… vai, ce nebunie.
Super prajitura. Stii ce ma gandeam? Ar merge niste stafide. 😉
Hihi ce de aventuri ai avut…
Poate au fost ouale mai micute.. nush de ce ai patit asta cu blatul. Sau o fi de la faina 550, care e mai pretentioasa decat aia alba 000.
Crema alba tb sa fie suficient de moale pt a o putea intinde uniform (branza sa fie la temp camerei si untul f moale ca sa iasa prin mixare un amestec usor de intins ce se va itnari ulterior la frigider).
Poti incerca si cu stafide, nu are de ce sa nu fie buna 🙂
arata super
am facut-o si eu miercuri cind am fost libera, ca sa avem ceva dulce in cursul saptaminii (am sperat ca ramine si pt weekend, dar de unde!). a iesit extrem de buna si s-a mincat rapid. am pus in glazura nectar de piersici (bine ca ai spus ca iese oribila cu Fanta caci luam tzeapa si eu; nici noi nu sintem bautori de Fanta)si a fost deosebita la gust. merci de reteta!
Ma bucur ca ti-a placut!
Te mai astept! 🙂
o reteta asemanatoare fac si eu de ceva vreme, doar ca faceam budinca de casa cu 2 lgt de sirop din duleata plus compot (sau mai scapam suc la cutie :P), plus minus cateva ingrediente. oricum m-a scapat de un chin ideea de budinca la plic! si am pus suc de frute de padure/cirese, cu care iese dementiala! (nu-mi imaginez cum iese cu fanta dar..nu cred ca voi incerca prea curand:P) sarumana’ de idee
Da, dar budinca asta are tot felul de prostii in ea 😛 E rapida ce-i drept…
Te mai astept! 🙂
Foarte frumoasa. O am pastrata de ceva vreme dar in seara asta o fac. Am scos din frigider tot ce am nevoie si dupa cina copiiilor o pregatesc. Cand o vom gusta iti voi spune si parerea mea dar sigur v-a fi gustoasa. Te pup si pe curand.
Falina, am primit mailul cu poze, merci! Astept si pozele cu prajitura taiata si.. sper ca ti-a placut 🙂
Buna Edith! Imi place tare mult reteta ta si as vrea sa o incerc. Doar ca eu nu sunt in tara si pe-aici n-am vazut alta branza de vaca decat cottage cheese sau philadelhia (crema de branza). Ar fi ok vreuna dintre cele 2? Multumesc
Valentina, merge sa faci cu Philadelphia. Cea din poza, Frichesso, este la fel cu Philadelphia.
Cea mai buna prajitura. Am facut-o si am primit numai laude. I-am dat si fetitei mele de un an ….minunata. Iti multumesc pentru reteta . Va fi o traditie in familie cu aceasta reteta. Te pup. (Am inlocuit fanta cu suc de portocale).
bna Edith te-am gasit de curad, si ai enit la timp cui acasta sper reta
am fact-o ierisi a iesit sper gustoasa.am folosit suc de la DON SIMON.care este fff bun pt copii.am mai incercat cateva retete si toate mi-au iesit bine,fara gres.te pup.mult succes
Simona,ma bucur ca ti-a fost utila reteta si ca ti-a placut.
Te mai astept cu impresii cand mai incerci si alte retete 🙂
Buna Edith.Sunt un mare fan al blogului tau,doar ca e prima oara cand iti scriu. keep up the good work, faci niste minunatii!! Anyway, am incercat prajitura , a fost foarte usor doar ca nu mi s-a intarit glazura foarte bine. Am incercat sa pun mai putin suc natural (nu Fanta, am incercat cu un suc de portocale f. bun), dar budinca nu s-a intarit asa cum trebuia. Ai vreun sfat pentru urmatoarea incercare?
Continua sa ne inspiri, you are wonderful!
Oana
Oana, imi pare tare rau ca nu s-a inchegat budinca 🙁
Ai pus mai putin de 1 L de suc?
Budincile au fost din acelea care se fierb?
Chiar nu imi dau seama ce s-a intamplat, daca ai respectat astea 2 conditii… In mod normal la un plic de budinca se pun 500 ml de lapte, deci daca pui mai putin lichid obligatoriu trebuie sa se intareasca.
Nu erau cumva expirate budincile? Ai respectat exact instructiunile de pe plic la prepararea lor?
Iti multumesc frumos pentru cuvintele frumoase si sper ca daca o sa o mai incerci sa iti iasa…
Te mai astept!
Edith,
Ce greutate are un plic de budinca?
Foarte frumoasa prajitura, ma pregatesc s-o fac cu ananas.
Cuisinette, undeva la 40g, e standard greutatea la plicurile de budinca Dr Oetker. Mergi la magazin si le cumperi, atunci o sa vezi.
Yum, cu suc de ananas? Mmm buna 🙂
Merci de vizita si te mai astept!
Multumesc, am facut-o pana la urma cu suc de portocale stors de mine si in forma de tort.
Glazura nici mie nu mi s-a intarit si asta pt ca eu aici nu am budinca Dr Oetker si am incercat sa fac cu budinca instant (de aceea am intrebat de greutate), nu este acelasi lucru, dar in fine a iesit dupa ce i-am adaugat ceva gelatina.
Este foate delicioasa prajitura.
Cuisinette, nu ma gandeam ca nu se gaseste peste tot budinca de la dr oetker.. Important e ca in final ti=a iesit si ti-a placut! 🙂
Am tot auzit de prajitura fanta, si de multe ori aveam retineri tocmai din cauza sucului.Nici noi nu suntem consumatori de sucuri acidulate (Fanta cu atat mai putin).
Dar cred ca inlocuirea cu un suc natural, este tocmai bine.Merci pentru idee.Chiar o sa incerc prajitura, pentru ca arata SUUUPER.
Numai bine.
Foooooarte buna prajitura! Si eu o fac destul de des.:) Dar ma intrebam, ca tot ai zis ca sucul fanta nu este bun…Atunci de ce se numeste prajitura fanta? nu pentru ca trebuie suc fanta? daca pui altceva nu se va mai numi prajitura fanta, nu? Oricum esteee superba prajitura si arata foarte bine si aici la tine! Bafta in continuare la preparat prajituri!
Draga anonima, am numit-o fanta pentru ca am facut-o cu fanta, plus de asta asa este cunoscuta de toata lumea. Personal nu imiplace fanta (si nu sunt singura..) daca tie iti place nu e nicio problema, faci cu fanta.
Daca tu vei folosi tot fanta sau alt suc, are importanta cum se numeste prajitura? Nu cred ca ii pui o eticheta cand o servesti 😀
Ii poti da fix ce nume vrei tu 😉
Te mai astept, poate cu un comentariu in care sa imi spui ca ai incercat vreuna din retetele de pe blog.
Buna Edith,buna si fetelor care ti-au scris.Ce sa zic?Arata demential.Gata ,o fac .Am citit si experientele fetelor.Sper sa-mi iasa.Multumim mult pentru sfatul legat de Fanta.Nici la noi in casa nu se beau bauturi acidulate.Nu vreau sa schimb aroma glazurei .Imi place portocala si…ma intreb cum ti-a iesit culoarea glazurei asa de intensa??E superb.Sper sa-mi iasa straturile bine definite,asa ca la tine.Ce mai…esti grozava.Te pup,numai bine.Anca
Anca, culoarea galbena a iesit de la fanta+budinca, nu am pus nimic altceva. Sigur iti ies staturile definite asa, pt ca lasi timp sa treaca pana pui celelalt strat 🙂
Te mai astept!
Buna Edith.Am facut si eu prajitura…care mi-a iesit(spre surprinderea mea).Am folosit Prigat de portocale.Am luat teapa,ca sa spun asa,cu crema de branza.De la Carrefour mi-am facut cumparaturile,acolo nu am gasit Fricheso,in schimb aveau Lacteea dar mi-am speriat ca scria “branza dietetica'(acum am vazut ca si tu ai folosit la fel,nu stiu daca este si alta varianta).In concluzie am luat o crema de branza de la ‘LaDorna’ care este cam tare,nu este cremoasa si m-am cam chinuit sa fac crema.Si nu am gasit butter vanilla pe nicaieri.A cautat sotul meu prin toate hypermarketurile si nu a gasit butter vanilla.Asa ca am pus esenta de vanilie din aia obisnuita,la fiole de la Dr.Oetker.
Dar am dat pe spate toti musafirii si colegii la munca.Este foarte buna si aspectoasa.
Merci inca o data pentru retete si sfaturi.Am mai incercat inca 2 aperitive dar o sa scriu la fiecare ce experiente am mai avut si cu ele.Te pup.Anca
Buna Anca!
Lacteea am folosit si eu, intr-adevar, iar Frichesso seamana cu Dorna cea pe care ai folosit-o tu.
Pentru a putea manevra crema cum trebuie, untul trebuia sa fie la temperatura camerei (chiar spre lichefiat cum am scris in reteta) si crema de branza la fel.
PE viitor cand o sa mai faci creme cu unt/mascarpone/crema de branza, ai grija sa fie tinute 1-2 ore la temperatura camerei si le vei putea mixa mult mai usor.
Una peste alta, ma bucur ca ti-a iesit prajiturica si ca ti-a placut 🙂
Butter Vanilla intr-adevar nu se gaseste peste tot, poti incerca pliculetele de Burbon Vanilla (cele cu lichid in ele) parca tot de la Dr Oetker. Si alea sunt f bune.
Pup!
Buna Edith.Untul era foarte moale.Branza intr-adevar nu am tint-o prea mult la cald.
Pliculete de la Dr Oetker,Burbon Vanilla,am gasit cu un praf in ele,nu lichid.Parca asa erau.E,cand o sa gasesc Butter Vanilla,o sa-mi fac un stoc in casa.
Te pup
Data viitoare sa fie si crema de branza la temp camerei, nu o sa mai ai probleme 🙂
Burbon vanilla este si la plic maro (este cel praf de care zici) si mai este la niste pliculete plastifiate, tot vanilie burbon (nu ii stiu acum exact denumirea – se gaseste din aceasi gama si coaja de lamaie/portocala la plic). Si esenta asta este f buna dc nu ai baton de vanilie sau butter vanilla (de care eu am inceput sa ma cam plictisesc, ca l-am folosit atat de muuult.. :)).
Edith, am si eu o intrebare, daca nu pun cacao in blat crezi ca imi iese??ca nu am voie cacao, pentru ca alaptez si o agit pe micuta
@cutiacubijuuri: sigur, inlocuiesti cacaua cu faina. In orice reteta care contine faina poti face asta. Deci pui 6 lg de faina.
Aceeasi foaie de aici am folosit-o si la prajitura cu iaurt si gem de piersici: http://edithfrincu.blogspot.com/2011/03/prajitura-cu-iaurt-si-gem-de-piersici.html
Este foarte bun si pufos.
Buna Edith!
Incep prin a-ti spune ca ai un blog minunat. Am incercat multe dintre retetele tale si toate au iesit perfect.
Ultima oara cand am facut aceasta prajitura a fost de Craciun. Am facut cu Fanta (suc ce se afla printre bauturile mele preferate) si atat mie cat si celorlalte persoane care au gustat ni s-a parut grozava.
Insa am o intrebare: crezi ca as putea folosi in loc de unt , margarina Unirea?
Multumesc anticipat pentru raspuns si te rog, continua sa ne incanti cu retete care de care mai deosebite!
Iolanda, iti multumesc mult si ma bucur tare ca iti plac retetele mele si ca iti reusesc 🙂
Sigur ca poti inlocui untul cu margarina. In principiu in orice prajitura poti face asta.
Te mai astept!
Am repetat istoria. Am facut din nou, exact dupa reteta ta. Aceeasi chestie cu blatul… de fapt de data asta s-a comportat un pic mai ciudat. Faina inglobata in galbenusurile cu ulei, “s-a taiat”. Cu alte cuvinte, galbenusurile s-au facut cocoloase cu faina, si uleiul a ramas pe dinafara. Nu am reusit nici chip sa omogenizez prostia, asa ca am pus si albusurile peste si ce-o fi o fi.
Oricum e ultima data cand mai fac asa, de acum in colo, blat clasic, galbenusurile peste albusuri, si la final faina. Nush de ce m-am chinuit si am perseverat sa o fac altfel, mai ales ca nu mi-a iesit din prima.
A, si am redus ouale la 3, ca daca pun 6 cate zici tu, imi da afara din tava, si tot blatul imi iese mai inalt decat toata prajitura originala.
Spor!
Nu inteleg de ce nu iti iese tie blatul.. eu l-am folosit la cel putin alte doua prajituri si nu am avut probleme..
aici:
http://edithfrincu.blogspot.com/2011/01/tort-cu-crema-de-branza-si-cirese.html
si aici:
http://edithfrincu.blogspot.com/2011/03/prajitura-cu-iaurt-si-gem-de-piersici.html
Oricum imi pare rau ca singura reteta pe care ai incercat-o de la mine nu ti-a iesit (sau cel putin singura la care imi amintesc ca ai lasat comentariu..).
Eheeee, nu e singura, e preferata mea intr-adevar, poate din cauza asta am lasat comentariu… dar am incercat si alte prajituri.
Oricum nu-i bai ca nu-mi iese asa, il fac in alta ordine, vorba aia, tot dracul ala iese :)) Mie mai mult im place ideea prajiturii si combinatia de crema cu “pudding” de portocale. Demential!
Si ca veni vorba, pretenul meu are o idee pe care o pun in practica data viitoare. Cica sa variem topingul. Jumate de tava cu pudding de portocale rosii si jumate cu pudding de kiwi. Aa… ce zici de asta? 🙂
se ppoate pune si numai brinza de vaci nu’
?
ca aici in spania nu cred ca gasesc altceva.osa incerc asa si o sa-ti spun cum a iesit
Rahela, pti face si doar cu branza de vaci dar sa fie mai fina, sau o combini cu crema de branza (Philadelphia trebuie sa gasesti..).
Te astept sa-mi spui cum ti-a iesit 🙂
Buna Edith! Aveam de ceva vreme salvat acest blog minunat insa nu am apucat pana acum decat sa admir minunatiile tale!
Iti multumesc ca ma inspiri cu atatea retete!
Astazi am facut si eu aceasta pajitura si mi-a iesit delicioasa! Este ft gustoasa si atat de racoritoare!
Spor in continuare !
Deea, iti multumesc frumos si ma bucur ca ti-a placut prajitura.
Sper sa mai incerci si alte retete.
Te mai astept cu drag! 🙂
Hi nu am citi toate commenturile poate sa mai intrebat ce pot folosi in loc de branza ce ai folosito tu cottage cheese sau kesam crezi ca ar merge ? vreau neaparat sa fac prajitura dar nu gasesc branza de vaci :O) multumesc
Cottage cheese nu poti folosi insa poti folos crema de branza gen Philadelphia.
Nu stiu ce este kesam-ul de care zici tu 🙂
acum am taiat si gustat prajitura e prima data in viata ce o fac si mi-a iesit super merci mult reteta e de milioane felicitari ptr treaba buna care o faci si la cat mai multe retete P.S. am folosit philadelphia si kesam care este cred ca o alternativa(http://en.wikipedia.org/wiki/Quark_%28food%29) norvegiana de ficheso eu traiesc in norvegia :O)oricum merci inca o data superr reteta
Inez, ma bucur ca ti-a placut! Cred ca a iesit minunat de fina cu philadelphia 🙂
Te mai astept!
am facut prajitura exact ca in reteta,doar ca in branza am pus stafide,chiar si cu fanta,a iesit absolut minunata,aspectuoasa,buna,multumesc
Nusica, ma bucur ca ti-a placut.
In legatura cu fanta… stii cum e, gusturile difera, eu ma bucur daca va place. 🙂
Te mai astept!
Hallo, iti multumesc pentru reteta postata, nu e singura pe care o incerc din cele postate de tine. Am facut si eu aceasta prajitura si mi-a iesit foarte buna. Am preferat sa o facu cu suc natural de portocale fiindca nu sunt fan Fanta si ca branza am folosit branza de vaci normala..delicios!!!
Spor la gatit!
ElizaBeth, ma bucur ca ti-a placut 🙂
Te mai astept 🙂
Draga Edith si dragi cititoare, poate va ajuta putin si experienta mea la aceasta prajitura. Am reteta asta de cand a aparut mult blamata fanta pe piata. Am facut-o in acea varianta dar sincer nici eu nu apreciez sucurile din comert si am adaptat-o. De foarte multi ani cand fac gemuri las fructele cu zahar de pe o zi pe alta si fiindu-mi mila sa irosesc atata bunatate fierband gemul pana se scade, fac cu totul altceva. Scurg siropul lasat si fac din el sirop cu care fac sucuri cu apa minerala sau apa plata dupa pofte. Peste fructe pun alt rand de zahar si in final fac gemul.
Ei si sa revin: din acel sirop diluat cu apa fac glazura pentru aceasta prajitura.
Si mai am un sfat pentru voi: eu am fost invatata de persoana care mi-a dat reteta. Cumpar branza de vaci din cea mai uscata sau daca e zemoasa cumpar ceva mai multa si o scurg, apoi cand vreau sa o folosesc o dau prin strecuratoare frecata cu lingura. In final veti observa ca aceasta crema are gustul si textura ca si cea de la gustoasele prajituri Diplomat.
Sper ca sfaturile mele sa va fie de folos. Cu mult drag, Mona.
Am uitat sa va spun ca o combinatie foarte reusita a blatului de cacao se poate face cu siropul de visine.
Aceeasi Mona
Draga Mona, iti multumim pentru sfaturi 🙂 Ideea cu branza de vaci data prin sita e minunata, chiar trebuie incercata. La fel si ideea cu siropul. si eu procedez la fel la prajitura cu visine, folosesc siropul lasat de visinele cu zahar la suc.
Te mai astept!
Buna! Foarte tare reteta…ma refer ca e explicita si pozele aduc un plus de ajutor in prepararea acesteia.
In legatura cu “nemultumirea” ta fata de Fanta…vroiam sa spun ca mama face prajitura acesta uneori, insa a ei se numeste “Prajitura Mirinda” si foloseste sucul cu acelasi nume- Mirinda. Acuma da, depinde de gusturi. Era ca o sugestie din partea mea, doar ca e bine sa gusti si acel sus inainte, poate nu e pe placul tau si a celor dragi tie. Sincer, eu nu am incercat reteta, dar datorita modului foarte bun de prezentare o sa ma apuc sa o fac. Si da, e o prajitura foarte gustoasa.
draga mea, pentru mine, mirinda, fanta, tot una este 😛 Nu-mi place niciuna. Dar desigur, gusturile difera 🙂
BUNA.ARATA FOARTE BINE. AZI O SA INCERC SI EU.SPER SA IMI IASA SI MIE
Am facut si noi prajitura si a iesit tot ca in reteta… e foarte usoara si racoroasa. Se pune si multa dragoste in ea, ca sa iasa asa de buna. Multumim din suflet pentru reteta.
Dana, ma bucur ca ti-a placut 🙂
te mai astept!
Si eu am facut-o pt prima data anul trecut, cand eram insarcinata si mi-era o poftaaaa…Mai mancasem inainte, adusese o colega de birou cateva prajituri Fanta facute de mama ei si mi-a mers la inima prajitura! In week-endul acesta as vrea s-o fac caci e dementiala…plus ca, baiatul cel mare e innebunit dupa ea. Eu nu am folosit suc Fanta, ci un suc de portocale neacidulat. Cineva mi-a zis ca o face cu suc proaspat de portocale.
Cred ca cu suc proaspat este cea mai buna 🙂
Foarte bine arata,miamiii 🙂 abia astept sa o fac si eu! Dar ce vreau sa te intreb…branza,ai folosit cele 2 cutii (adica 250 gr branza crema si 250 gr branza fina ?) ? Si untul… Daca pun 500 gr de branza de vaci normala ,fara sa pun branza crema,iese la fel de buna? Multumesc:*
Laura, cu crema de branza, crema va iesi mai cremoasa. De obicei banza dulce clasica e mai innecacioasa.
Sigur ca poti folosi doar branza dulce, insa gustul ei maxim si textura cea mai buna le obtii folosind macar jumatate de cantitate crema de branza.
Sau, ar mai fi o solutie, mixeaza branza dulce (clasica) putin cu mixerul inainte de a pune untul moale. Asta ii va da cremozitate..
Buna Edith, eu fac aceasta prajitura numai cu suc mirinda si iese delicioasa. Deasemenea o data fac blat cu cacao, o data fara. Am mancat la cineva cu fanta dar nu mi-a placut. O zi frumoasa. Spor! Roxana
cu mirinda nu am incercat, insa pt mine e acelasi lucru ca si fanta, ca e suc acidulat :))
O zi frumoasa si tie si te mai astept! 🙂
pt blat punem doar galbenusurile fara albus?k la ingr scrie 6 oua apoi doar galbenusurile(la cum se face)
daca citesti mai cu atentie textul o za afli cum se face!
“Galbenusurile se amesteca cu zaharul (se mixeaza f putin, nu sa se topeasca zaharul,
amestecul tb sa ramana fluid). Se adauga uleiul, cate putin si se mixeaza sa se omogenizeze.
Se adauga apoi faina amestecata cu cacao si praful de copt. Apoi se incorporeza foarte usor albusurile batute spuma.”
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Ma bucur ca ti-a placut Iulia! 🙂
Cred ca va arata minunat si cu visine sau kiwi! 🙂
am facut o de craciun acum…a iesit delicioasaaaa!!!!…eu am pus cappy pulpy si a iesit un jeleu yamy…sigur o sa o refac …dar as vrea sa incerc si cu visine sau kiwi:D
Iulia ma bucur ca ti-a placut 🙂
Se poate folosi mascarpone??? nu dispun de branzica de vaca 🙁 ….
da, poti folosi mascarpone.
multumesc
Buna Edith,
Am facut prajitura impreuna cu sotia….
…cu suc proaspat … e un deliciu….
Multumim din suflet.
Ma bucur ca v-a placut 🙂
si eu o fac dar fara cacao este delicioasa
am facut-o de 2 ori…e delicioasa. am incercat si cu suc de fructe de padure si iese excelenta doar ca am inlocuit budinca de vanilie cu budinca de frisca…e delicioasa oricum…multumim Edith!!!
am făcut-o cum ai propus tu..cu suc natural de portocale! DEMENŢIALĂ!!
mâine vreau să o fac cu sucul din compot de fructe de pădure…Oare iasă la fel de bună?
plus…mai am nişte fructe de pădure congelate.. Aş vrea să le introduc cumva şi pe ele. Unde îmi sugerezi să le pun? în crema de brânză? deasupra la crema de brânză şi apoi peste ele gelatina aceea? sau pot să le incorporez cumva în “gelatină”(mă rog…budinca cu suc)?
ma bucur ca ti-a placut 🙂
Poti incerca si cu sucul de compot, oricum depinde si de gustul fiecaruia 🙂
Fructele de padure le poti pune in budinca, pana sa se raceasca. Insa sa le dezgheti si sa le lasi la scurs intr-o sita pt o ora..
Te astept sa-mi spui cum a iesit 🙂
Am facut si eu azi prajitura, dar blatul nu prea a iesit asa cum ma asteptam. Am folosit branza de vaci proaspata, si crema a iesit super buna si cremoasa.
La ce te referi cand spui ca blatul nu a iesit asa cum te asteptai? Data viitoare, poti folosi orice alta reteta de blat iti plce..
Buna Edith,
Pot folosi branza dulce facuta in casa, in loc de crema de branza la cutie?
Multumesc pentru retete, sunt super!!!!
Buna, branzica de casa nu este foarte fina, insa mixand-o cu zaharul cred ca devine mai fina. Poti incerca. 🙂
Buna am si eu o intrebare acu sunt in plina activitate fac prajitura asta deci blatul a iesit supe branza la fel am folosit philadelphia si branza normala dar acu imi prind urechile la budinca am luat cappy tempo de portocale ce nu stiu e e daca trebuie sa pun zahar in budinca ca si cand o fac cu lapte sau nu?
Asa cum am scris in reteta, se pun 5 lg de zahar. Ai toate ingredientele pt budinca de suc mai sus.
cat de mare trebuie sa fie tava ?
Scrie in reteta: “Se pune aluatul in tava unsa cu ulei si tapetata cu faina (dimensiune tava 35 x 25).”
Multumesc pentru reteta, am facut-o sambata, a iesit minunata. Am pus suc de portocale, pana la urma am pus toata cutia (1 L) si a iesit perfect. Tava mea era un pic mai mare (cam 28/38 cm), dar n-am modificat cantitatile, a iuesit un pic mai scunda, dar delicioasa si de mare efect!
Ca de obicei, cand am musafiri e „meniu Edith”. 🙂 Am mai facut prăjitura Hawai (o mai incercasem), checul picant cu piept de pui (la care am adaugat si ciuperci si marar și n-a prea fost picant, ca am pus un ardei din recolta proprie, din ghiveci, care nu era iute, dar a dat culoare si aroma), muffins cu smantana si ceapa verde (in loc de chives) si aperitivul cu bacon si cascaval (la care am pus si masline) . Multumesc, inca o data! Tot ce fac de la tine iese bun!
Oana, ma bucur tare ca ti-a placut si ca iti place ce incerci de la mine 🙂 Wow, ce meniu super ai avut! 🙂
Si iti multumesc pentru cuvintele frumoase!
Te mai astept cu drag! 🙂
Buna Edith,
Am facut iar minunatia asta de prajitura, doar ca de data asta nu mi-a iesit crema de branza. La gust a fost ok, dar din cauza cremei de branza care era moale, am mancat-o cu lingura :)))))
Ma tot intreb cu ce am gresit…..am folosit crema de branza Exquisa 0, 2% grasime. Eu am bagat din start untul cu zaharul la mixer. Trebuia frecat cu lingura? Sa fie asta cauza? Poate ma ajuti tu , te rog ! Mulțumesc mult.
Buna Anca. Daca ai avut crema de branza moale, ar fi trebuit sa maresti cantitatea de unt, sa o ajute sa se intareasca. Poate 300 g unt ar fi trebuit.
Te sfatuiesc ca pe viitor cand vezi ca branza e moale sa o pui intr-o sita in care ai pus tifon si sa o lasi la scurs 1-2 ore. Se va intari dar isi va si reduce greutatea, deci si acest aspect va tb sa il iei in considerare.
Buna Edith,
Intr-adevar branza avea in cutie putin zer pe care l-am scurs si atat. Data viitoare o sa folosesc crema de branza pe care ai folosit-o tu. Ma rog, macar una din cele doua. Multumesc mult pentru lamuriri. Te pup, numai bine 🙂
Lacteea gasesti sigur, Frichesso luam din Plus. Acum in Lidl nu cred ca se mai gaseste. Dar au alte marci. Si marca proprie de crema de branza de la Kaufland este f buna si accesibila ca pret.
Multumesc.
Ai incercat cu suc natural?cum a iesit?(nici eu nu sunt o fana a sucului fanta)
Luiza, nu am apucat sa o mai incerc cu suc natural. Am incercat multe alte retete, iar prajiturii fanta nu i-a mai venit randul 🙂
Insa cu siguranta este mai buna cu suc natural decat cu fanta 🙂
buna, Edith! e minunat site-ul tau, mereu gasesc ceva interesant de incercat. pt aceasta prajitura, daca folosesc mascarpone pt crema, se pastreaza si cantitatile? adica 500 gr mascarpone si 200 gr unt? oare nu iese prea grasa din cauza branzei mascarpone?
Mary, s-ar putea sa iasa cam grasa.. Poti folosi 700 g mascarpone si 1-2 (2-4 g) foi de gelatina dizolvate in 2-3 lg de lapte 🙂
E o prajitura pe care nu am avut ocazia sa o gust pana acum, dar asa frumos o prezinti, ca ma tenteaza 🙂
foarte buna prajitura.eu in crema de branza am pus si un plic de gelatina ca era prea moale si asa a iesit super.
Ma bucur ca ti-a placut. 🙂
La mine nu a fost nevoie de gelatina.. Untul a fost suficient pentru a inchega crema de branza. Poate ai avut tu o branza mai moale.
foarte buna
aceasta este prajitura preferata a familieimele, ultima data am facut cu scu de portocale natural deci a iesit suuuper buna. FELICITARI PENTRU BLOG,
Multumesc Crina! Te mai astept! 🙂
Am incercat si eu reteta in seara asta si nu mi-a iesit blatul 🙁 l-am facut si de 2 ori, chiar nu inteleg unde am gresit…totul bine pana cand am incorporat bezeaua, atunci, si prima si a 2-a oara mi s-a facut crema cu pete albe asa de la albus, l-am adaugat treptat, dar tot crema nu era omogen maronie, ci se vedeau pete mici,mici albe de albus…l-am incorporat cu o lingura de jos in sus. De ce am zis ca nu mi-a iesit, nu e compact asa, are goluri f mari prin el, nu arata ca in pozele tale…cred ca sunt goluri de aer in compozitie si se vad urat in aluat, de asemenea am lasat 35 min si imi pare incruzit asa 🙁 offfff….de 2 ori sa fi gresit? cu ce oare? Merci mult, poate ma poti lamuri tu
Mariana, trebuia sa fi amestecat pana cand tot albusul era bine incorporat, sa nu se mai vada petele mici albe…
In ceea ce priveste faptul ca a iesit crud, ai preincalzit cuptorul inainte? Tava a fost cat a mea sau mai mica?
Eu am facut de mai multe ori blatul asta si a iesit bine de fiecare data. L-am facut si alb la prajitura asta si a iesit f pufos si aerat: https://www.edithskitchen.ro/prajitura-cu-iaurt-si-gem-de-piersici/
Chiar nu-mi dau seama ce s-a intamplat si de 2 ori!! 🙁 Ai respectat inctocmai cantitatile, procedeul, tot?