Am “ochit” prajiturica asta de acum un an, insa abia acum i-a venit randul sa o incerc.
E tare buna si frumoasa, cu siguranta va veti impresiona musafirii cu ea.
Reteta alfinuta
Ne trebuie:
Pt. bilute de branza si cocos:
250 g branza dulce
50 g nuca de cocos
50 g zahar
2 galbenusuri
2 linguri de amidon (rase)
Pt. blatul de ciocolata:
4 oua
60 g zahar
50 g ciocolata topita
2 linguri faina
2 linguri amidon
3 linguri cacao (rase)
un praf de sare
1/2 lingurita praf de copt
Glazura:
100 ml lapte
50 g zahar
50 g unt
100 g ciocolata (50 g cioco neagra si 50g cioco cu lapte am pus eu)
Cum se face:
Bilute de cocos:
Se amesteca toate ingredientele. Se modeleaza cu mainile umezite bilute de marimea unei nuci mai mari.
Se aseaza intr-o tava tapetata cu hartie de copt si unsa cu unt.
Aluatul de cicolata:
Batem albusurile spuma cu un praf de sare.
Separat mixam cateva minute galbenusurile si zaharul.
Se incorporeaza in galbenusuri ciocolata topita
si apoi punem peste ele albusurile spuma,
faina amestecata cu amidonul, praful de copt si cacaua si amestecam cu o paleta.
Se toarna compozitia rezultata peste bilele de branza.
Folositi o forma de 24 cm diametru (sau chiar 22 cm).
Reteta recomanda o tava cu diam. 26 si asa am folosit, dar mi-ar fi placut ca bilutele sa fie acoperite de aluat…
Se da prajitura la cuptorul preincalzit la 180 grade si se coace cca. 20-25 de minute.
Glazura:
Punem intr-un ibric laptele, zaharul si untul si se fierb la foc mic cateva minute (2-3 minute), pana se ingroasa putin
Adaugam apoi ciocolata rupta in bucatele si lasam putin pe foc pana cand se topeste ciocolata.
(eu am pus si 2 cubulete de ciocolata neagra in plus, sa fiu sigura ca nu este prea lichida glazura).
Lasam sa se raceasca bine, dupa care se toarna deasupra prajiturii caldute sau rece.
Prajitura se taie doar cand este rece.
Numai buna pentru iubitorii de ciocolata!
Enjoy!
Apetisant arata,abia astept s-oncerc si eu,ne place foarte mult cocosul!Pupici Edith!
Minunata!!!
ohh my goodnesss:):):)
it’s seems amazingg..
Prajiturica asta neaparat trebuie incercata , acum am pus eu ochii pe ea 😉 … ador combinatia cocos-cioco!!!
Doamne, Edith, cand ai timp sa gatesti toate minunatiile astea?
La multi ani, un An Nou fericit si plin de impliniri!
Fetele, va multumesc. Ma bucur ca va place!
Tiana, printre picaturi asa.. gasesc timp 🙂
Delicioasa prajitura… tocmai am facut-o! Partea amuzanta e ca tava mea este de 28 de centimetri, dar am facut bilele mai mititele 😀 Trebuie sa iau o tava mai mica si de abia astept sa mai incerc retetele tale 🙂
Draga anonima, deci ti-a iesit ok chiar si cu tava de 28 cm??
E musai sa ai in casa si o tva mai mica, e tare folositoare 🙂
Te mai astept cu impresii cand mai incerci ceva!
am facut si eu azi prajiturica… a iesit minunat,abia astept s o gust mmm,….
ma bucur ca ai incercat-o, sper sa-ti placa 🙂
Am facut-o si eu, tava mea era buna ca diametru, a crescut frumos,s-au acoperit bilutele, insa glazura nu prea vrea sa-mi stea pe prajitura 😀 poate am pus-o prea repede…
Silvia, glazura trebuia sa se raceasca inainte sa o pui pe prajitura, cam la temp. camerei sa fie asa.. Pe masura ce se raceste, ea se mai intareste. Tu cum ai procedat?
Dar ti-a placut? 🙂
Buna ziua,
Am facut si eu prajitura delicoasa dar a iesit cam tare. Am lasat-o la cuptor 25 min la 180 grade, dar mi s-a parut necoapta cand am incercat cu scobitoarea si am mai lasat-o. Cat o lasati voi la cuptor?
Lingurile de faina se pun cu varf, iar cele de amidon rase, in compozitie?
Lingurile de faina se pun normale (nici cu varf, nici rase). Unde se specifica ca sunt rase, se pun rase, unde nu se specifica, se pun normale 🙂
Posibil sa le fi pus tu cu varf si d-aia a iesit mai tare..
Eu am lasat-o 25 de minute cred, cum scrie si in reteta.
Posibil faina sa fi facut coacerea mai grea si a si intarit-o..
Buna Edith
Pentru branza dulce ce fel de branza ai folosit?
Sincer, nu mai stiu exact. Posibil Lacteea.. chiar nu mai retin. Ideea e sa fie putin mai fina, nu foarte seaca si cu granulatie mare 🙂
Edith, multumim pt reteta! As vrea s-o incerc, dar am o intrebare: se poate folosi altceva in loc de amidon… pt ca eu nu am gasit 🙁 Care este mai exact rolul lui?
Dany, scuze pt intarziere.
Amidonul se gaseste in orice supermarket, imposibil sa nu gasesti. Gustin se numeste si arata asa: http://static.cauti.ro/images/merchant_products/60/60318/16724/1672400_1_large.jpg
Poti folosi faina in loc de amidon, sper sa iasa ok. Amidonul are rolul de a ingrosa/lega compozitia..
Poti folosi cream cheese in loc de branza dulce? As vrea sa fac reteta, dar asta am in casa.
Nu am incercat, dar trebuie sa iasa ok. Ar tb sa iasa si mai fine bilutele la gust, cu crema de branza 🙂
Sa ne spui si noua cum a iesit 🙂
Eu zic asa. Dupa ce am facut-o si eu si am mancat-o, apoi am strans feedback-uri de la cobai… am ajuns la urmatoarele concluzii:
1. E buna… dar trebuie gasita o solutie sa fie mai moi bilele de cocos. Studiez!
2. Nu merge in forma de tort, as opta mai curand pentru forma de cozonac. Inchipuie-ti feliile ce misto ar iesi, sectiune probabil pe doua bile.
3. Ca sa ii dea un chelcăshoz special asa, ce zici de o glazura de dulceata acrisoara, mure, zmeura, coacaze, etc? Stii, ca la cheesecake, ii trebuie ceva zemos si aromat sa ii taie din uscaciune.
Si ultima concluzie este ca TU trebuie sa incerci ce am zis io mai sus, si sa faci poze, ca te pricepi. Eu stric ideile degeaba cu telefonul meu :))
Spor si succesuri nemasurate!
Da, bilutele ies cam tari, asa este..
Merge in forma de tort, dar mai mica putin.. Iese faina si in forma de cozonc insa nu mai e asa.. festiva
Ideea cu dulceata e buna, insa nu mure, pote afine ceva, si pasata sa fie fina, imi place ca glazura sa arate bine, fina si neteda, cum tebuie 😛
Ultima concluzie: fa-o tu, ca eu nu am timp :)))
mi-a reusit! e super-buna!
ma bucur ca ti-a placut 🙂
arata excelent! perfecta pentru sarbatorile de iarna. multumesc pentru reteta!
Cu placere, sper sa-ti placa! 🙂
Revin cu informatii. Am incercat sa fac bilele sa iasa mai moi, mai pufoase… am pus mai putine “prafuri” si am adaugat niste smantana. Am reusit, au iesit ffffff bune… problema e ca n-au mai fost bile :))))) si s-au latit pana au ajuns un strat omogen. Deci no fun! Ramanem cum am stabilit, mai uscacioase 🙂 Asta e!
Pfoai, deci asa! Nashpa. 😛
Draga Edith am descoperit acest blog (un adevarat imperiu de bunatati)de doar 2 saptamani.. am facut-o pe aceasta in weekend si vreau sa spun ca a iesit absolut delicioasa! nici nu am mai avut pe duminica :)) de abea astept sa incerc altele.
P.S. Multumesc pt raspunsul la diferentele intre cupcakes si muffins!
Anca, ma bucur tare ca ai descoperit blogul meu ai ca ti-a placut prajiturica.
Te astept cu impresii cand incerci si alte retete 🙂
waw….arata intr-un mare fel…felicitari…iti urmaresc toate retetele si sunt super…bravo
Simona, sper ca ai si incercat din retetele mele 🙂
Te mai astept!
Vreau si euuuuuuuu! Vaiiiii, cum arata! Din pacate, nu am branza de vaci aici, peste Dunare… :(((
Diana, poti folsi ricotta sau daca nu gasesti nici din asta, poti folosi crema de branza (gen Philadephia). Daca compozitia iese prea moale pentru a face bilute cu crema de branza (nu am incercat..) mai pui 1 lingurita de cocos, 1 lgt de amidon in plus.. pana obtii consistenta ce poate fi modelata in bilute 😉
Atunci cu ricotta va fi! Aia e tava de tort cu pereti detasabili? Multumesc! :*
da, numai tavi cu pereti detasabili folsoesc (cele rotunde).
Un adevarat treat si arata si bine in farfurie. Eu am gasit doar amidon din cartofi aici si a iesit un piculet tare blatul dar nu a stricat cu nimic gustul prajiturii.
Ramo, ma bucur ca ti-a placut 🙂 Ce e drept, nu am incerat cu amidon de cartofi, e posibil sa fie de la el..
am facut si eu..e la racit…am avut tava cam mare si nu s-au acoperit toate bilele…si mi-au iesit mor..cred ca din cauza branzei…nu am citit comm unde precizezi sa mai pun amidon sau cocos..next time voi sti..abia astept sa o gust
Din cauza asta dau dimensiunile tavilor pe care le folosesc, sa nu fie neplaceri 🙂
Nu inteleg cum ti-au iesit? au fost moi? Probabil ai avut o branza mai zemoasa.. Nu si-au pastrat forma la copt?
Am uitat sa iti arat ca anul trecut de Pasti.. Am facut-o in 2 variante: asta postata de tine si alta cu ciocolata alba si colorant in bilute.. dar avand colorant lichid si cum n-am stiut nici cat sa pun sa nu iasa prea moi, etc.. Au iesit roz. :))) The family liked them anyway! Foarte diferite la gust.
Pana acum am facut-o doar de Sf. Pasti, pt ca bilutele aduc a oua.. in lumea mea. :)))))
https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-frc3/v/t1.0-9/600836_10151544292011245_328455126_n.jpg?oh=794e485d00be88ce6db088abaa961190&oe=5481CD01
Ce frumoase sunt ambele! Multumesc pentru foto.
Super ideea cu prajitura fara cacao si cu bilutele roz 😉 Cred ca si putina aroma in bilute ar fi mers de minune. Poate una de zmeura, visine, trandafir.. 🙂
M-am hotarat pe moment. Arome.. next time. :)))
Multumesc pt. reteta. 😉