pentru ca nu are ingrediente “pretentioase” (oricand le poti avea in casa…)
Crema:
200 g zahar
200 g unt (1 pachet)
1/2 litru de lapte
4 linguri de faina ( nu cu varf!)
400-500 g biscuiti populari
si inca aprox. 150 ml lapte pentru inmuiat biscuitii
Se face asa:
(amestecati des sa se topeasca toate cocoloasele de zahar care se formeaza).
Zaharul a devenit lichid
Cand zaharul este complet lichid se adauga pachetul de unt
si se amesteca pana se topeste untul.
Aici este topit untul in intregime.
Apoi se adauga laptele (din care opriti cca 50-100 grame) si se amesteca bine
din cand in cand pentru a topi orice rest de zahar ramas pe fundul vasului.
Pana se topeste zaharul se amesteca laptele oprit cu cele 4 linguri de faina
(laptele se pune treptat peste faina si se amesteca pentru a nu ramane cocoloase)
pana se formeaza o pasta moale omogena.
Cand zaharul de pe fundul vasului este topit turnam in amestecul de faina si lapte,
incet, amestecand continuu pentru a evita formarea de cocoloase.
Se fierbe crema in continuare si se amesteca continuu pentru a nu se lipi de vas
pana se obtine o ciulama. Este gata cand incepe sa faca bule de aer de la fiert.
Se da crema la racit (eu am pus-o afara pe pervazul geamului pentru a se raci mai repede)
si se amesteca din cand in cand in ea pentru ca se formeaza desupra o crusta mai tare.
Cand crema este putin calduta (sau s-a racit) se iau biscutitii si o tava
(de preferat de forma patrata sau dreptunghiulara)
si se aseaza un strat de biscuiti (unul langa altul).
Biscuitii in prealabil se inmoaie in lapte (eu am pus in lapte un pliculet de zahar vanilat) – fiecare
biscuite 5-6 secunde pe fiecare parte dar nu foarte mult pentru a nu se inmuia prea tare.
Se aseaza un rand de biscuiti,
apoi crema peste ei, din nou biscuiti (nu uitati sa ii inmuiati in lapte)
din nou crema si tot asa… cat vreti de inalta prajitura (sau cat de multi biscuiti aveti).
Eu am pus 4 straturi de biscuiti.
Deaspra acoperiti cu crema si ornati cu ce vreti voi.
Eu am pus nuca de cocos. Merge si cu nuca macinata, stafide, sau orice altceva.
Nb. Prajitura se poate face cu orice fel de crema, data viitoare o sa o fac cu crema de lamaie.
Dam la frigider pt 1-2 ore sa se mai inmoaie biscuitii.
Prajitura se pastreaza la frigider.
A iesit cam asa:
Si taiata o feliuta pt voi 🙂
Enjoy!
BUNA EU SUNT O IMPATIMITA A PRAJITURILOR ,DIN PACATE EU LOCUIESC IN ITALIA SI NU AM CUPTOR LA ARAGAZ AICI ,DAK AI PUTEA SA IMI DAI NISTE RETETE DE PRAJITURI LA RECE TIAS MULTUMI ENORM .PUPICI .NATALIA
CRED K E FOARTE BUNA AM FACUTO SI MIA IESIT SUPER ,PE VITOR DAK AI PUBLICA NISTE RETETE DE PRAJITURI FARA SA FIE NEVOIE DE CUPTOR .PUPICI .NATALIA
Natalia, ma bucur ca ti-a placut.
Uita-te ca am multe dulciuri fara coacere: tortul mousse de pepene galben, tortul mousse cu jeleu de capsuni (fructe pe care le poti inlocui cu ce iti place), tortul ganache cu biscuiti, bomboanele rafaello, tiramisu, rulada de biscuiti cu cocos, desertul cu frisca si fructe, melba cu piersici, charlota cu cacao, napolitanele cu crema, papanasii fierti cu branza, trufe cu nuca…
Deci ai de unde alege.
Sigur gasesti si pe acolo blaturi de cumparat si le poti umple cu creme pe baza de frisca+ gelatina+fructe sau ciocolata+frisca sau creme instant sau creme fierte.
Si prajitura asta cu biscuiti poate fi facuta cu tot felul de creme si combinatii, dupa gust.
Sper ca ti-am fost de folos.
Te mai astept.
Buna!Am facut si eu prajitura si mi-a iesit ffffffff buna.E super reteta.
Draga anonima, ma bucur ca ti-a placut! Te mai astept.
Buna Edith!Eu sunt innebunita dupa caramel, iar sotul meu dupa biscuiti asa ca am incercat aceasta reteta.Mi-a iesit crema cam subtire,dar la gust a fost delicioasa!Multumesc!
Buna!
Ieri am descoperit blogul tau si sunt incantata de ce am descperit aici! Am vazut ca ai mai multe retete de prajituri care se prepara la rece si ma intreb daca ma poti ajuta?
Am nevoie de un aluat (in genul salamului de biscuiti) dar fara rahat, care sa poata fi modelat in forma de iezisor,dar sa nu fie nici foarte uscat sau inecacios. Dupa ce ii dau forma dorita (sper sa-mi iasa!!!!) imbrac aluatul in crema sau frisca.
Ce spui, ai vreo idee?
Multumesc
Crisu, stiu ca pt asa ceva se foloseste chiar salam de biscuiti. Si dc nu vrei, nu pui rahat…
Eu nu am facut asa ceva, dar am mai vazut.
Bafta! 🙂
Rapidă și bună, mi-am permis cateva îmbunătățiri , am pus în loc de făină amidon de porum cca. 3 linguri (iese mult mai fină) și 150 g. nuca prajita si sfărâmată …pur și simplu am devoarat-o la final 🙂
Mulțumesc a fost un desert delicios 😉
Andrei, cred ca a fost delicioasa cu imbunatatile aduse 🙂
Ma bucut ca ti-a placut. te mai astept! 🙂
Si chiar ma gandeam ce sa fac bun…Si voi incerca prajiturica ta pentru ca este atat de rapid de facut.
Si pentru ca tot iti scriu, te felicit cu toata sinceritatea pentru tot ceea ce faci aici! Ma pot abina la bunataturile tale? Dar..ce sa fac mai intai?! Inca o data, felicitari: pentru retete, fotografii, indicatii!
Alexandrina, m-as bucura sa iti fi placut prajiturica, daca ai incercat-o.
Merci pt. cuvintele frumoase si pt ca ma vizitezi!
Sigur ca te poti abona, te mai astept 🙂
E foarte buna prajitura, in weekend o fac iar, la solicitarea expresa a prietenului meu, e innebunit dupa aceasta prajitura. Multumesc pentru toate retele minunate.
Ioana ,cu multa placere! Asa-i ca-i taaare buna?
Eu de mica eram innebunita dupa crema asta pe care o facea mama pentru foile Lica.
Te mai atstept cu drag! 🙂
Executata, delicioasa…am avut si o reclamatie….prea putina
clar se impune portie dubla
hihi, ma speriasei cu reclamatia :))
Atunci dubla sa fie! 🙂
auzi fai taranco care ai zis ca nu este buna prajitura si ca ai irosit ingredientele, asta inseamna ca NU AI TREABA CU BUCATARIA…. prietena mea a facut prajitura si as face crima sa pap in fiecare zi :):X asa ca vezi-ti de porcii tai si numai ne vizita ca te haules baules
Vaaai, draga anonim, voi cred ca vreti sa ma imbolnaviti de inima :))
Iar m-am speriat cand am citit inceputul comentariului tau 😀
Merci ca mi-ai luat apararea, esti dragut, dar te rog sa nu mai folosesti asa cuvine urate 🙂
Esti prietenul Ioanei? 🙂
Sa o pui sa iti faca si alte dulciuri ca mai am care sunt tare bune 🙂
Mi-ar placea mie ca prietenul meu sa intre pe bloguri culinare…dar nici o sansa, plus ca nu corespunde limbajul. Eu sunt cu cautarile el cu intrebarea “ce mai imi faci bun?”
acum ma tenteaza varianta cu crema de lamaie
Ioana, poate pe viitor o sa intre cine stie? Sa iti comande meniul :))
Si cu crema de lamaie e taare buna 🙂
Buna,
a iesit SUUUUper Buna,ma ling pe degete,nu alta 🙂
in loc de unt,eu am pus margarina Unirea,am avut in casa si mi`a fost lene sa cobor dupa unt 😀
Si inca o specificatie,biscuitii i`am inmuiat in lapte caldut,se inmoaie mai repede.In rest:Felicitari!
Ma bucur ca ti-a placut.
Te-as sfatui insa sa nu mai cumperi margarina 😀
Foarte buna precizarea cu laptele caldut, multzam 🙂
Te mai astept!
sunt doar adolescenta :)) dar imi place foarte mult sa gatesc ..fiind incepatoare am cautat retete mai usoare. ..si am dat peste tortul asta… mi-a iesit super din prima…si parintii au ramas umpic surprinsi de succesul meu..si normal si mandri! daca mai ai retete de prajituri gustoase si usor de preparat:D..te-as ruga sa imi recomanzi:).
Draga mea, ma bucur pentru succesul tau 🙂 Asta trebuie sa iti dea curaj sa incerci din ce in ce mai multe retete si ai sa vezi ca ai sa incepi si cu cele putin mai complicate.
Cateva retete ce mie mi se par mai simple:
http://edithfrincu.blogspot.com/2008/09/desert-cu-eugenii.html
http://edithfrincu.blogspot.com/2008/07/desert-cu-frisca-si-fructe.html
http://edithfrincu.blogspot.com/2008/05/charlota-cu-cacao.html
http://edithfrincu.blogspot.com/2009/02/pancakes.html
http://edithfrincu.blogspot.com/2009/07/cheesecake-cu-piersici-la-rece.html
http://edithfrincu.blogspot.com/2009/04/cheesecake-cu-afine.html
http://edithfrincu.blogspot.com/2008/01/napolitane-cu-crema.html
http://edithfrincu.blogspot.com/2008/05/palmieri.html
http://edithfrincu.blogspot.com/2009/06/prajitura-hawaii.html
Acum, doar tu hotarasti care din ele ti se pare mai usoara si care iti face cu ochiul 🙂
Te astept sa-mi spui ca ai mai avut succes si cu alte retete 🙂 Bafta!;)
Edith felicitari! Aceasta prajitura pare banala, insa crema face toti banii! O mentiune as avea; faina este putina la restul ingredientelor, eu am pus vreo 7 linguri rase (desi intial am respectat intocmai ce ai dat tu, dar vazand ca nu se ingroase, mi-am permis sa mai adaug). SUUPER BUN!
Alina, ma bucur ca ti-a placut.
Sa stii ca reteta exact asa o am de la mama si asa am facut-o si eu, poate nu ai lasat-o sa fiarba suficient si sa se ingroase. Plus ca se mai ingroasa si cand se raceste.. deci 4 lg sunt suficiente.
Oricum, e bine ca pana la urma ti-a iesit si important e ca ti-a placut 🙂
Te mai astept!
buna EDITH vreau sati spun ca am incercat si aceasta prajitura a ta si mia iesit super sotul meu nu amancat mancare toata ziua ci nu mai prajitura asta
ia placut enorm de mult eu am tinuto si in frigider este mult mai gustoasa rece.ms de reteta si mult succes
Simona, ma bucur tare ca ti-a placut prajitura.
Asa este, e buna rece, am uitat sa scriu in reteta ca se tine la frigider,o sa adaug acum, merci ca mi-ai amintit 🙂
Te mai astept! 🙂
E bestiala prajitura am incercat-o din curiozitate si pot sa spun ca e f f f buna!
Marieta, ma bucur tare ca ti-a placut. Asa e, e tare tare buna.
Nici eu nu am mai facut-o de mult.. ar fi cazul 🙂
Te mai astept!
Buna!Am facut si eu prajitura si mi-a iesit ffffffff buna.E super reteta.
Eu am facut prajitura asta in 2010(cred)si vreau sa spun ca este MINUNATA…cea mai simpla prajitura fara sa folosesti cuptorul ! Cred ca marele secret este sa faci o crema buna,mie mi-a iesit asa de buna crema ca fratele meu a lins si oala 🙂 ,este si f.rapida…am vazut primul comentariu (care din pacate apare cand lasi linkul pe vreo pagina) si am vrut sa apar aceasta reteta…probabil d-na/d-ra a uitat zaharul pe foc si s-a ars :-)) sau s-a lipit crema pe foc si probabil ii mirosea a ars 🙂
Am facut-o si noi si a iesit foarte buna.Multumim de reteta.
Lorena, scuze, mi-a scapat comentariul tau.
Ma bucur mult ca ti-a placut 🙂
Comentariul respectiv l-am sters 🙂
Mama si Chris, ma bucur ca v-a placut 🙂
Felicitari pt.blog il urmaresc cu placere si admiratie. Si eu sunt o priceputa in ale bucatariei De ani de zile vreau sa fac aceasta prajitura simpla si f.buna; mama mea o facea si mi se parea o minune.Ea facea crema fiarta si cu galbenusuri iar albusurile batute spuma cu putin zahar le punea deasupra ca ornament . Am sa fac prajitura, dar sa mai terminam din prajiturile pe care le-am facut chiar aseara.
Ivona, iti multumesc frumos. Ma bucur ca iti place blogul meu 🙂
In legatura cu prajitura asta, si eu tot de la mama o stiu, este gustul copilariei 🙂 Insa eu sunt mai retincenta in ceea ce priveste albusurile crude.. Stiu ca nu sunt chiar sanatoase..
Am facut si eu aseara prajiturica…initial am crezut ca am dat-o-n bara…crema mi s-a parut prea moale, tava folosita a fost cam mare, si nu mi-a permis decat 2 straturi de crema, biscuitii mi s-au parut prea tari…parca nu intra laptele in ei…am lasat-o vreo 2 ore, am taiat…arata acceptabil, iar la gust foaaarte buna…azi dimineata insa…s-a taiat impecabil, si parca si mai buna a fost asa rece.
Deci, cu siguranta, voi repeta figura…In we mi-am programat Prajitura Fanta, am mancat la cineva we trecut si a fost suuuper!
Ma bucur ca ai incercat-o si ti-a placut. Asa e, a doua zi e si mai buna 🙂
Sper ca si prajitura fanta ti-a placut 🙂
Te mai astept!
Buna,am descoperit aceasta reteta si am facut prajitura a iesit foarte buna nu am cuptor si nici nu stiu sa le fac dar aceasta a iesit delicioasa si mi s/a parut foarte usoara adica e publicata pe limba celor ce nu se pricet.Iti multumesc foarte mult ca mi ai facut ziua mai dulce.
Draga anonim, ma bucur tare ca ti-a placut.
Mai am si alte retete de dulciuri la rece, vezi la sectiunea dulciuri si fursecuri/bomboane. Asta ca sa te mai indulcesti si alta data 😉
Te mai astept!
Am facut si eu prajiturica si, lasand la o parte faptul ca m-am ars la deget cu zaharul caramel si budinca a iesit cam cu cocoloase de la faina (evident n-o sa invat niciodata cum se integreaza faina cu apa in diferite compozitii) a iesit f buna. as vrea sa incerc si cu un strat de mere calite, ma intreb daca ar merge
Alexa, ma bucur ca ti-a placut prajitura.
Nu stiu cum ar iesi cu un strat de mere (banuiesc ca vrei sa le calesti ca la placinta, nu?). Sa nu o ia la plimbare straturile cand o tai.. Eventual pui 2-3 lg de unt in mere, ca sa se compacteze cand se raceste prajitura…
a 2-a oara am fiert mai mult crema, a iesit destul de taricica (mai buna adica), am calit 2 mere (eu pun 1 pachet de biscuiti petit si nu a luat-o la plimbare) fara zahar si chiar mi-a placut, mere-caramel nu e o combinatie rea, urmeaza a 3-a cu rondele de banane:d multumesc mult de reteta oricum, prietenul meu e innebunit dupa prajitura
Ma bucur ca a iesti mai bine a doua oara. Mie imi place atat de mult asa cum este, incat nu as schimba nimic la ea 😉
Te mai astept sa incerci si alte retete!
Edith, pot folosi biscuiti petite beurre? Nu se inmoaie prea tare? Eu locuiesc in Canada si nu gasesc aici biscuiti populari.
scuze pt intarziere. Da, poti folosi daca numai din astia ai. Inmoaie-i insa ff putin in lapte. Nu stiu cum va fi prajitura in final pentru ca nu am folosit, insa poti incerca 🙂
Buna ziua si La multi ani! sunt o fana a site-ului, am testat f multe retete si sunt super incantata, atat eu cat si cei care au avut ocazia sa guste din cele pregatite de mine. O intrebare pentru aceasta prajitura, vreau sa o fac de post si nu stiu daca merge cu margarina si lapte de soia (sau alt lichid). Am vazut ca a mai fost realizata cu margarina, dar se poate inlocui si laptele? Multumesc!
Buna, ma bucur mult ca ti-a placut ce ai incercat de la mine.
Nu am incercat sa fac creme cu lapte de soia, nu stiu cum se comporta, dar ar trebui sa mearga. Poti incerca intai cu o cantitate mica, sa nu strici ingredientele.. Asigura-te ca si biscuitii sunt de post 🙂
Te mai astetp!
E dementiala crema asta. E preferata prietenului meu. De fiecare data cand ma duc la el, ma tot pune sa ii fac tort cu crema caramel. :))
Am pus crema asta si intre biscuiti, si pe blat de tort, e extraordinara.
Alexandra
Alexandra, ma bucur tare ca va place 🙂
Buna Edith, mi se pare super reteta si as vrea sa o incerc si eu in wkend. O intrebare. Exista riscul sa nu se inmoaie biscuitii? Eu am niste biscuiti populari mai mari ca dimensiuni si ultima prajitura la care i-am folosit a avut aceasta problema ( nu s-au inmuiat suficient si la taiere se ridicau de parti, desi i-am insiropat bine. ?..)
Multumesc
Inmod normal, daca ii inspiropezi cu lapte cald si lasi prajitura pana a doua zi la frigider inainte de a o taia, eu zic ca se vor inmuia 🙂 Daca nu se inmoaie, e semn ca trebuie sa schimbi biscuitii 😉
Te astept sa-mi spui cum ti-a iesit 🙂
Am executat prajitura.
Gustul nota 10
Aspectul a lasat de dorit, deoarece biscuitii erau o idee bombati si s-au lasat stanga dreapta……
Dar oricum s-a mancat intr-o singura zi.
O sa incerc cu biscuiti petit beurre, sa vedem cum se prezinta. Oricum am trecut-o la ” de pastrat”. Am o lista intreaga de retete de la tine de facut asa ca….
Multumesc frumos
da,musai trebuie sa schimbi biscitii. Petite beurre sa nu se inmoaie prea mult, sa nu ii lasi mult in lapte, stiu ca abosrb f repede lichidul. Ma bucur ca ti-a placut 🙂
Te astept cu impresii cand mai incerci ceva 🙂
Buna.E super delicioasa prajitura yamiiiii 🙂 O fac des asa de iubita la noi in casa .Daniela H.Bejenaru .
Daniela, ma bucur ca va place. Este si una din preferatele mele.
Hei, vreau si eu sa folosesc reteta pt crema de caramel, dar nu pt acest tip de prajitura. As vrea sa pun un strat destul de gros ca glazura peste un tort pt 20 de persoane, dar nu e deranj daca mai ramane crema, chiar dimpotriva. Imi poti spune cam ce cantitate de crema iese, te rog?
Sincer, nu stiu exact ce cantitate iese.. Poate undeva in jur de 2 cani. Cred ca iti ajunge pentru a imbraca tortul..
Insa ca sa o folosesti ca glazura, iti sugerez sa pui ceva mai mult unt, sa fie mai tare si sa nu curga de e tort. Si musai sa o pui rece. 🙂
Buna seara! Ma numesc Torina si as dori sa stiu daca pot folosi aceasta crema pt un tort si daca se intareste la frigider sau trebuie sa pun si gelatina?
Torina, te sfatuiesc sa pui gelatina. Nu este suficient de groasa pentru a pune in strat gros intr-un tort si acesta sa aoba o tinuta si o sectiune frumoasa. 🙂
Stefania Mladinovici
Am preparat prajitura aceasta intr-o seara, asaaa…intr-o doara!:)))Delicioasaaa, rapida ….adica extraordinara!:)Multumim , Edith pt ca existi si pt ce creezi cu ingrediente la indemana majoritatii!:)
Stefania, ma bucur tare ca ti-a placut. Este si una dintre preferatele mele! 🙂
Iti multumesc pentru cuvintele frumoase si te mai astept! 🙂
Eu am facut crema, am lasat-o la racit un pic, si abia astept sa fac ansamblarea!! Multumesc mult Edith!! 🙂
Laura, sper ca ti-a placut prajiturica 🙂