V-am mai spus ca imi place levantica (sau lavanda), nu? 🙂
Cred ca ati vazut deja, biscuitii cu levantica, cupcakes-urile cu levantica
sau limonada cu levantica. Daca nu ati incercat-o inca in deserturi, eu zic sa faceti o incercare, poate va place.
E drept, nu este pe gustul tuturor, insa am intalnit multe persoane care o iubesc.
Astazi avem un desert Dukan, lejer si deloc calorios, la care puteti apela cu incredere
si cei care nu tineti dieta dar vreti sa consumati dulciuri mai sanatoase.
Acest desert poate sta foarte bine si pe masa de sarbatori, si desigur, puteti folosi orice alte culori si arome doriti.
Nu va speriati ca am scris mult, reteta este foarte simpla, insa ca de obicei, vreau ca reteta sa fie pe intelesul tuturor 🙂
Ne trebuie:
Pentru blat:
2 lg tarate de ovaz macinate
1 lg amidon
1 lg tarate de psyllium
1 ou
1 lgt praf de copt
2 lg lapte
2 lg indulcitor (xylilol)
un praf de sare, vanilie
Pentru crema:
500 g iaurt fin (am folosit probiotic de la Oly cu 2% grasime)
7 lg indulcitor (xylilol)
2 albusuri (ouale sa fie mai micute)
4 foi de gelatina (cca 8 g)
cateva picaturi de esenta de levantica
colorant violet (de la Wilton am folosit)
– cantitati pentr o forma cu diametru de 18 cm –
Esenta de levantica o gasiti pe site-ul pastaidevanilie.ro, alaturi de multe alte bunatati.
Merita sa aruncati un ochi pe acolo cu siguranta nu veti pleca cu mana goala 😉
Cum se face:
Blatul:
Mixam oul cu sare si indulcitorul pentru cca 2-3 minute.
Adaugam si restul ingredientelor, turnam intr-o tava cu diametrul 18 cm si coacem
la cuptorul preincalzit la 180C pentru cca 20 minute.
Crema:
Folosim un bol de sticla sau inox pentru a-l putea folosi si la bain-marie.
Batem albusurile cu un praf de sare pana se intaresc, apoi punem bolul desupra unui vas
in care am pus apa cca 2-3 degete (bolul nu trebuie sa atinga apa), adaugam in ploaie xylitolul
si mixam continuu pe aburi pana obtinem o spuma tare si lucioasa, iar albusurile
se incalzesc usor. Eu evit sa folosesc albusurile crude.
Daca nu aveti nimic impotriva, puteti sari peste operatiunea mixarii lor pe baie de aburi
si sa le mixati normal, cu indulcitorul.
Adaugam peste albusuri iaurtul, cateva picaturi de esenta de levantica, vanilie
si omogenizam usor amestecul.
Gustati amestecul si puneti dupa gust numarul de picaturi de esenta de levantica, incepeti cu 3-4 picaturi.
Inmuiem foile de gelatina in apa rece pentru 5 minute, apoi le punem in 2-3 lg de lapte cald,
si amestecam pana se dizolva complet.
Adaugam 2-3 lg din amestecul de iaurt peste gelatina+lapte, apoi turnam totul
peste compozitia de iaurt si omogenizam bine.
Oprim din amestec 4-5 lg in care punem colorant (violet de la Wilton in cazul meu).
Asamblare:
Punem blatul racit pe un platou, in jurul lui asezam inelul tavii in care l-am copt
si turnam peste el crema.
Punem apoi punem cu lingura compozitia violet din loc in loc, lasand-o sa cada din lingura
de la o inaltime de cca 30 cm (ca sa se afunde usor),
apoi marmoram suprafata cu ajutorul unei scobitori.
Dam la frigider pt cca 3-4 ore, apoi indepartam inelul din jurul prajiturii si portionam.
Nota: Puteti folosi si levantica infuzata in locul esentei de levantica.
Aduceti aproape de fierbere 5-6 lg de lapte, adaugati 2 lgt de levantica culinara si acoperiti
pt cca 15 minute, strecurati si dizolvati in el gelatina (mai incalziti laptele ff putin).
Adaugati laptele in crema si urmati pasii asamblarii.
Ma uit la ea cu gura cascata de 5 minute :)))
Arata superb, felicitari! O s ao incerc si eu, chiar daca nu tin dieta. Sunt curioasa cum este levantica in deserturi 🙂
Alina
Multumesc Alina, ma bucur ca iti place 🙂
te astept cu impresii daca o incerci 😉
Arata absolut senzational! Felicitari din suflet, draga Edith!
Multummesc frumos, Ioana 🙂
Spendida culoarea,,,,sigur am sa o incerc,mai ales ca nu am facut cu levantica prajituri,,,,este timpul sa fac.O zi frumoasa!
Mirela, merita sa incerci, poate iti place aroma 🙂
Doamne Edith, cat e de frumoasaaaa! Pfiuuu, unde mai pui ca-s topita dupa levantica si dupa … mov! 😀
Raluca, multumeeeesc 🙂 Poate o incerci 😉
Arata bine dar nu m-ai lamurit deloc cu blatul. Cate oua are? 1 ou asa cum scrii la ingrediente sau mai multe asa cum scrii in descrierea blatului? Oricum ft bine arata si cred ca o sa o fac cat de curand insa fara lavanda daca imi permiti aceasta modificare ( cred k o fac cu matcha, ar merge oare). Pupici!
Un singur ou are blatul, am modificat si in text 🙂
Atentie, cantitatile sunt pt o forma de 18 cm diametru 🙂
Cu siguranta iese buna si cu matcha, daca ai incercat-o si iti place la gust. Merge si cu cacao, rom, fistic, lamaie, portocala sau alte esente minunate de pe pastaidevanilie.ro 🙂
Spor!
super…opera de arta !
mercii 🙂
oh la laaaaa, cum arataaaaaa
E superbaaaaaa! Vroiam sa fac si eu ceva similar, dar parca am emotii acum :)) Sunt superbe fotografiile! Iar prajitura e dementiala! Stii doar ca ador levantica! Te pup!
Multumesc, draguta mea :*
Sunt convinsa ca si a ta o sa iasa superba <3
WoooW ce deliciu!!!
multumesc! 🙂
foarte tare, felicitari
multumesc! 🙂
Nu am folosit niciodată lavanda în dulciuri. La cum arată desertul tău merită să-i acord o şansă.
Adriana, sa o incerci, poate iti va place 🙂
Oricum prajitura merge incercata cu orice alta aroma iti place tie.
Edith, astept sa apara capsunele. Astept sa produc o dulceata de capsune cu levantica. 😀
Suna interesant, nu am incercat combinatia.. 🙂
Arată superb! Trebuie neaparăt să încerc şi eu reţeta de sărbători. 😀
multumesc! sper sa-ti placa daca o incerci 🙂
Nici nu stiu ce sa laud , prajiturica sau pozele ? Sunt superbe ambele !!!!
Multumesc frumos, Adina! 😉
ARATA SUPER! EDITH,O INTREBARE, DACA NU SUNTEM FANI LAVANDA, O PUTEM FACE CU APA DE FLORI DE PORTOCAL SAU APA DE TRANDAFIRI? PT. DIETA DUKAN DESIGUR 🙂
Sigur, merge cu apa de flori de portocal, cu apa de trandafir, cu cacao, rom, vanilie, coaja de lamaie, portocala, lime.. 🙂
MULTUMESC MULT, S-A NOTAT PT. MENIUL DE PASTE!
Buna, Edith. Vreau sa folosesc esenta de la Pastai de vanilie intr-un mousse. Doar ce am cumparat-o. E acelasi ambalaj. Dar scrie pe el ca e ulei de lavanda, E ok in prajituri? Eu am avut de la Fares si il puneam in cada cand faceam baie, Mi se pare ca e o chestie similara. Merge la dulciuri?
Multumesc.
Laura, daca este acelasi ambalaj cu cel din reteta mea, este ok, este alimentar. Daca nu e la fel, vezi pe site. Din cate stiu pe pastaidevanilie.ro se vand doar produse alimentare. Nu am mai vizitat site-ul in ultima vreme sa vad daca s-a schimbat ceva in sensul asta. Asa ca cel mai sigur, citesti descrierea produsului respectiv. Stiu va erau info despre utilizari/dozaj la fiecare produs in parte 🙂
Eu zic ca e safe. Ai grija cu cantitatea 🙂
Buna ziua! Cum adica ” Eu evit sa folosesc albusurile crude” ???????
Adica sa le las crude in preparatul final. 😉