De cand am vazut prajitura asta (acum mai bine de 3 ani..) mi-a cazut cu tronc :)) dar abia acum am reusit sa o incerc. Si bine am facut.
E tare buna. Are cocos, ciocolata, crema, exact ce imi place mie cel mai mult.
Desi nu este ea cea mai aspectuoasa prajitura, va asigur ca gustul intrece cu mult aspectul 🙂
Am facut mici modificari fata de reteta originala, insa rezultatul este tare bun
Reteta Alis
Ne trebuie:
Blat:
4 albusuri
300 g zahar
250 g nuca de cocos
Ciocolata:
2 linguri zahar
1 lingura ness cafe (eu am pus 2 de inka)
150 g ciocolata (100 g amaruie + 50 g cu lapte)
4 lg lapte
Crema:
500 g frisca lichida
1 plic praf instant de budinca de vanilie
cca 200 ml lapte
Ciocolata rasa – pt ornat
(tava: 32×22 cm – insa merge si puuutin mai mare)
Cum se face:
Batem albusurile spuma cu un praf de sare, adaugam zaharul in ploaie,
mixand continuu, pana rezulta o spuma tare si lucioasa.
Punem nuca de cocos si amestecam cu o paleta.
Punem compozitia intr-o tava tapetata cu hartie si apoi unsa cu ulei (am uns putin si tava inainte de a pune hartia, ca sa faca aderenta buna).
Coacem la 160 grade, pana devine usor aurie deasupra.
Lasam la racit, fara sa scoatem blatul din tava, fiindca este foarte casant.
Dupa ce se raceste, il rasturnam pe platoul de servit si scoatem cu mare grija hartia (eu l-am pus inapoi in tava dupa ce am indepartat hartia).
Incepem asamblarea prajiturii.
Pentru stratul de ciocolata, punem toate ingredientele intr-un vas pe bain-marie, amestecam pana se omogenizeaza.
Punem imediat crema obtinuta peste blatul racit.
Pentru crema de vanilie, punem impreuna frisca cu praful de budinca si cca 1/2 din cantitatea de lapte
si mixam (daca se intareste prea rau, mai adaugati pe masura ce mixati lapte- eu am folosit cca 200 ml).
In final trebuie sa obtineti o consistenta ceva mai ferma decat la frisca. Crema rezultata se pune peste stratul de ciocolata.
Radem deasupra ciocolata
Dam la frigider cateva ore, apoi o taiem. Se pastreaza in frigider. Consumata rece e mult mai buna.
Este si mai buna a doua zi.
Enjoy!
M-ai dat pe spate cu aceasta reteta, in plus are tot ce ii trebuie exact cum ai spus si tu: cocos, cioco si crema fina de vanilie!!!! ce poate fi mai bun?!?!? e pe lista pentru sambata.
Te pup, Claudia
Multumesc pentru aceasta delicioasa reteta, am facut-o si nu a tinut mai mult de o zi! Delicioasa!!
Claudia, ma bucur ca e pe gustul tau. Daca ai incercat-o sper ca ti-a placut. Te astept cu impresii 🙂
ElizaBeth, ma bucur ca ti-a placut! Te mai astept! 🙂
Superba prajiturica! Multumesc pentru retetele delicioase si prenzentarile de mare efect.Te pup!
Licuta, ma bucur ca iti place si scuze pentru intarziere. Inca imi revin dupa concediu 🙂
buna edith:) chiar daca sunt mai novice in ale bucatariei, am facut astazi aceasta prajitura..si a iesit absolut delicioasa 🙂
dar am o mica dilema…in cazul blatului (inainte de a fi pus la cuptor), zaharul trebuie sa fie complet topit? eu am mixat ceva timp…dar nu am reusit de niciun fel sa il topesc pe tot..
zaharul se topeste singur de la caldura cuptorului…nu prea gatesc dar presupun ca e retata blatului de beza
Alexandra,ma bucur ca ti-a placut!
Sa stii ca daca urmezi cu exactitate o reteta nu are cum sa nu iti iasa 🙂 (cel putin retetele de la mine de pe blog, pt altele nu garantez :P).
In ceea ce priveste nelamurirea ta, nu trebuia sa se topeasca zaharul, ci doar sa obitnem o spuma lucioasa si tare :). Cand trebuie sa se topeasca zaharul in vreo reteta (asta daca trebuie..) o sa mentionez asta.
Te mai astept sa incerci si alte retete! 🙂
Merci Edith pt reteta. Desi e foarte cald, ieri am executata aceasta minunata prajitura.. A iesit… MINUNAT!!!!! Familia a fost foarte incantata, fratele meu in special care de regula nu se omoara dupa prajiturile cu crema m0a intrebat cand mai fac.. :)))))) SO… THANK YOU!!!!
Anca, ma bucur tare ca v-a placut! 🙂
te mai astept!
Foarte bună prăjitura! Am făcut-o şi eu şi am primit numai laude :))Însă am avut o mică problemă… blatul care se rupe, în unele părţi chiar fărâmiţează. Există vreo soluţie pentru asta?
Adina, ma bucur ca ti-a placut prajitura.
Intr-adevar blatul este putin sfaramicios, avand in vedere ca nu are faina, ci doar cocos care este mai… zgrumturos. Nu ai ce sa ii faci, asa iese 🙂
Buna!
am vazut retea si as vrea sa o incerc si eu…
am insa o intrebare…la crema, frisca se amsteca cu praful de budinca…nu necesita fierbere budinca?
multumesc si astept raspuns..
Ani
Buna Ani,
Budinca folosita aici este instant, se prepara la rece.
Vezi in poza, Creme Ole -scrie pe ea ca este fara fierbere…
Este ca si praful de frisca, se prepara cu lapte, insa noi ca sa obtinem crema mai consistenta o batem cu frisca lichida si cu putin lapte..
Sper ca am fost pe intelesul tau.
Spor!
buna edith,am facut si eu reteta scrisa de tine si l-am dat pe spate pe sotul meu.sambata merg acasa la parintii mei,o sa le fac si lor aceasta prajitura.te pup si multumec pentru retetele tale
Veronica, ma bucur mult ca ai avut succes cu prajitura asta. Adevarul este ca e tare buna 🙂
Te mai astept sa incerci si alte retete 🙂
Buna!
Felicitari pentru site! Am facut multe retete si evident, am fost ,atat eu cat si cei dragi, foarte incantati!
Vreau sa fac aceasta prajitura pentru petrecerea de revelion, de aceea as dori sa iti adresez cateva intrebari! Sper sa nu ti se para stupide, stiu ca retetele tale sunt explicate foarte bine, dar pentru ca nu am timp sa o incerc, vreau sa fiu sigura ca imi va iesi din prima ca… in poze 😀
Daca as insiropa putin de tot blatul, crezi ca e posibil sa nu se mai sfarame cand il tai?
In reteta scrie budinca de vanilie, tu folosesti Creme Ole. Sa inteleg ca recomanzi Creme Ole si nu Pudding de la Dr. Oetker (sau ma rog, alta marca).
Iar pentru crema, neaparat Frisca lichida si nu smantana dulce, da?
Iti multumesc anticipat pentru intelegere 🙂
Noul an sa iti aduca multe multe bucurii tie si familiei tale, si neaparat multa sanatate!
Buna Iolanda.
Hai sa o luam pe rand.
Nu stiu cum ar reactiona blatul daca il insiropezi. Asa ca din pacate nu stiu ce sfat sa iti dau. 🙁 Oricum blatul nu se faramiteaza fff rau, asa pe alocuri..
Trebuie folosita o budinca instant, in speta Creme Ole, care se prepara la rece, si nu se fierbe (am mai explicat mai sus intr-un comentariu).
Nu se foloseste Pudding, care se fierbe (contine amidon si nu poate fi folosita nefiarta).
Cred ca poti folosi si smantana lichida (daca vrei neaparat), insa mai sigur este sa mergi pe frisca, sa nu risti sa fie prea moale crema…
Sper ca am fost destul de explicita si nu iti face probleme, de cate ori ai nelamuriri, sunt aici 🙂
Iti multumesc mult pentru urari, si pentru ca imi incerci retetele si te mai astept si pe viitor!
La multi ani, sanatate si bucurii multe sa ai si tu parte in noul an!
Am preparat-o pt rev!Ein frigi la rece,,urmand k maine sa-i vedem si gustul.Ms fruos pt reteta si un An Nou fericit!
Draga mea, sper ca v-a placut 🙂
Un an nou fericit!
Extraordinar de buna, mai ales ca ador cocosul.
Asta e doua prajitura a mea, si a celor din jurul meu ,am incercat-o si cu acelasi blat , dar frisca amestecata cu 1 plic de gelatina si capsuni date prin blender , reusita .
Catalina, ma bucur ca ti-a placut si asta 🙂
Cred ca a fost minunata si cu capsuni 😉
Arata delicios! In poza este un strat de crema de vanilie, unul de cioco si inca unul de vanilie?
prajitura este compusa din blat de cocos, apoi un strat de ciocolata, apoi crema de vanilie, asa cum scrie si in reteta…
Am facut-o si eu, dar nu mi-a iesit ca in poza. Blatul mult mai mic (poate imi tb o tava mai ingusta) iar crema mi-a iesit f moale, cred ca am gresit ceva la ea, insa s-a mai intarit putin la frigider. Dar per total o reteta minunata !:)
Dany, ce dimensiuni a avut tava ta? Eu am scris ce dimensiuni sunt indicate ca sa iti iasa prajitura ok.
La crema ce ai facut mai exact? Crema trebuia sa sa intareasca f bine, pentru ca, Creme Ole se face (conform indicatiilor de pe ambalaj) cu lapte. Iar noi, folosind frisca in loc de lapte, automat iese mult mai groasa decat daca am fi mixat-o cu lapte. Creme Ole ai folosit, da? Ca cea din poza.. si nu altceva..
Una peste alta, ma bucur ca ti-a placut, insa daca vrei sa iti iasa exact cum mi-a iesit mie, trebuie sa respecti intocmai indicatiile din reteta, de la cantitati, procedeu de preparare pana la dimensiunile tavii 🙂
Te mai astept!
Am facut si eu aceasta prajitura, dar nu stiu de ce nu mi.a iesit atata aluat cat trebuia, cu greu am umplut tava(de mentionat tava are dimensiunile cerute), cu ce am gresit?
Dacatava a avut 32×22 cm si ai respectat intocmai cantitatile si modul de preparare, chiar nu stiu ce s-a intamplat. Imi pare rau 🙁
Nu ai pus compozitia intr-o tava mai mica?
Eu am facut prajutura dar sub forma de tort. Arata minunat, maine (de ziua mea) il vom gusta, trebuie sa fie bun si la gust 🙂 Multumim pentru reteta!
Sper ca v-a placut. La multi ani! 🙂
As vrea sa fac si eu prajitura aceasta pentru Craciun.
Spune`mi te rog daca se poate taia pentru platou sau este nevoie sa o mananci cu lingurita (am inteles ca blatul este foarte sfaramicios)
Mersii:*
Astept raspunsul tau
Doina, am primit de ieri comentariul tau, insa nu am avut timp sa raspund.
Dupa cum vezi in poza poate fi taiata si pusa pe platou. Insa se mananca cu lingurita, pentru ca datorita cremei nu prea poti sa musti din ea, ca te manjesti la gura 😛
Intr-adevar blatul este sfaramicios, se va sfarama pe alocuri, dupa cum vezi in poze nu de tot. Trebuie doar taiat cu grija.
Spor! 🙂
Edith, ai retete delicioase si fotografii superbe! Am incercat aceasta prajitura http://www.facebook.com/photo.php?fbid=519337098087870&set=a.309566529064929.72099.100000347529146&type=1&theater . Delicioasa!!!
Daniela, ma bucur ca ti-a placut 🙂 Nu am putut vedea poza din pacate, probabil nu suntem prietene pe FB si poza este vizibila doar prietenilor..
Se pare ca nu stiu cand blatul de bezea este gata – l-am copt prea mult – si s-a facut prea tare… sa vedem ce se intampla dupa ce sta la rece putin.. altfel, prajitura este delicioasa..
Pana la urma cum ti-a iesit? Asa era si reteta initiala dupa care am facut eu prajitura, nu avea timp de coacere..
Hello..am facut si eu prajitura…adica, acum o fac…am terminat blatul…dar…mi s-a rupt :((….ma gandesc ca se repara….data viitorae, incers ca pun o lingura de faina …oare nu-l leaga mai bine ?
Imi pare rau ca s-a rupt. Trebuie manevrat cu grija, am spus in reteta ca este f casant. Nu am incercat sa ii pun faina, nu stiu cum va iesi, incearca.
Deci galbenusurile nu se folosesc?
Nu, nu se folosesc galbenusurile.
Prajitura asta este geniala! Are gustul batoanelor bounty, doar ca putin mai cremoase. Eu am faut ceva modificari retetei si, chiar si asa, a fost foarte laudata: blatul l-am facut intr-o tava 30X18 si a iesit mai mult decat perfect (chiar l-am putut scoate din tava cald, fara sa se rupa), pentru stratul de ciocolata am folosit doar cioco amaruie, iar in lipsa budincii Crem Ole( la magazinele de pe langa casa nu am gasit) am folosit crema de prajituri cu gust de vanilie tot de la Dr. Oetker si nu am mai pus cei 200 ml de lapte.
Felicitari pentru blogul minunat, ma declar fan infocat! Numai bine,
Valentina
Valentina, in primul rand iti multumesc mult pentru civintele frumoase! 🙂
Ma bucur ca ti-a placut prajitura chiar si cu cateva modificari 🙂
Te mai astept!
Buna Edith! Felicitari pentru blog, imi incanta mereu papilele gustative si vazul si mai des 🙂 vreau sa ii fac aceasta prajitura mamei, insa cum ea tine dukan ma gandeam sa o intocmesc in dukanstyle, astfel : in loc de zahar – indulcitor, in loc de ciocolata de la crema – cacao/ nutella dukan/ cioco montignac cu 95%/ 100%, iar in loc de frisca pentru gatit sa folosesc crema de branz. Ce spui, ar merge? 🙂 Multumesc anticipat!
Cred ca o poti adapta asa pentru dukan 🙂 Insa ce faci cu nuca de cocos care nu este permisa? Poti face un blat clasic cu tarate..
Ma gandeam sa pastrez nuca, este pe la sfarsitul consolidarii mama, deci poate din cate am inteles
aaa, atunci e ok, are voie 😉
super prajitura
Eu fac multe prajituri si des, dar toti au spus ca aceasta este cea mai buna din toate
Ma bucur ca va place 🙂
Creme a la creme ai incercat-o? Mie parca mi-a placut si mai mult 🙂
https://www.edithskitchen.ro/2008/11/creme-la-creme.html
la multi ani, am facut prajitura, e super buna la gust numai ca mi se cam sfarama blatul de jos ,cu cocos.nu stiu de ce.
La multi ani, Nicole!
Blatul este unul destul de sfaramicios si casant, cum am spus si in reteta. Practic nu are decat albus de ou, zahar si cocos. este un soi de bezea..
Am incercat-o si eu! A iesit delicioasa.Multumim ca ne-ati impartasit reteta.
Ma bucur ca ti-a placut, Cristina! 🙂
Pot face blatul in tava de la cuptor. Mi se pare tare intetesanta reteta aceasta pe langa altele pe care le-am citit si incercat de la tine. Sper sa imi iasa caci luni este ziua sotului meu si vreau sa o pregatesc maine ca sa aibe timp de stat si la frigi peste noapte. Fiul meu s-a declarat ajutor de bucatar jr.
Cris, s-ar putea sa mearga, nu stiu exact ce dimensiuni are tava de cuptor.. Undeva la 30×30 cred ca ar merge…
Am facut prajitura – multumim pentru reteta! Fooooarte buna la gust, doar ca la manevra cu scosul hartiei de copt am reusit sa fac blatul bucatele-bucatele, asa ca a trebuit sa il recompun ca pe puzzle… :(. Daca as incerca sa coc blatul intr-o tava de inox, fara hartie pe fund (doar sa ung tava cu ulei), ca sa nu mai fie nevoie sa il scot – crezi ca s-ar lipi foarte rau?
Raluca, ma bucur ca ti-a placut. Eu cred ca s-a intamplat ceva la tine acolo de s-a rupt blatul.. Ai uns cu ulei hartia de copt? foaia trebuie manevrata usor, se scoate foarte usor hartia de copt de pe ea, nu ar trebui sa se rupa..
Cred ca se lipeste tare de o tava de inox. Poate doar de o tava antiaderenta sa nu se lipeasca, dar nu garantez..