prajituracucafeasiglazura5

Am facut prajitura asta de Craciun, acum am dat peste ea si am vazut ca nu am postat-o, asa ca here it is!

Este ideala cand va raman albusuri de la maioneza sau alte prajituri/creme.

Scuzati calitatea pozei, este facuta, dupa cum v-am spus si la alte preparate facute de Craciun, exact inainte sa vina musafirii, in graba…

Ne trebuie:

1 ceasca de albusuri (eu am avut 4)

1 ceasca de zahar

2 lg ulei

1 si 1/2 ceasca de faina

1 lgt cu varf de cacao

un pumn de stafide

un praf de sare

Pt glazura:

100 g ciocolata (50 g neagra, 50 g cu lapte)

75 ml frisca lichida

25 g unt

Pt decor: (optional)

50 g unt

1 lg zahar pudra

1 lgt cacao

pt insiropat:

cca 150 ml cafea tare neindulcita

Cum se face:

Punem albusurile intr-o ceasca/cana si vedem nivelul acestora.

In functie de cat ocupa in cana albusurile, masuram aceeasi cantitate si celelalte ingrediente.

Batem spuma albusurile cu un praf de sare pana stau tapene, adaugam in ploaie, mixand continuu,

zaharul si mixam pana obtinem o spuma batoasa.

Adaugam uleiul, faina, cacao, stafidele si esenta de cafea (se gaseste in Mega Image).
Daca nu aveti esenta de cafea, puteti folosi in loc de cacao 1-2 lgt de ness.

IMG_9615

Ungem o tava cu ulei si tapetam cu faina, turnam compozitia si coacem cca 30 minute, pana trece testul scobitorii.

prajitura cu cafea in tava

Lasam sa se raceasca.

Facem o cafea tare (cca 150 ml) si insiropam prajitura (o intepam din loc in loc cu o scobitoare, sa intre cafeaua mai bine in ea).

Intre timp facem glazura. Punem frisca lichida pe foc, adaugam ciocolata rupta cubulete si untul si amestecam

pana se topesc si rezulta un amestec omogen.

Nu lasati sa fiarba, cand frisca se incalzeste, luati de pe foc si amestecati. Daca mai este nevoie mai puneti cateva secunde pe foc, amestecand continuu.

Turnam glazura peste  prajitura racita, din mijloc, fara a atinge glazura cu nimic.

Ornam (daca vrem).

Eu am avut niste crema de la Rulada cu crema de cacao (crema de unt mixat cu zahar pudra si cacao) si am facut cateva “moate” deasupra.

Enjoy!