A venit toamna si ce poate fi mai bun decat un desert cu vin?
Din nou o reteta cu vin delicioasa care arata foarte imbietor si miroase a toamna.
Din nou o reteta cu vin delicioasa care arata foarte imbietor si miroase a toamna.
Ne trebuie:
6 pere mici
750 ml vin rosu demidulce
8 lg de zahar
4-5 boabe de piper
scortisoara
cuisoare – 1,2 buc
7-8 boabe de struguri
1/2 lamaie
coaja de portocala
2 stelute de anason
2 lgt cu varf amidon
(pt 2-3 portii)
Cum se fac:
Punem vinul la fiert cu zaharul, scortisoara, cuisoarele, piperul si boabele de struguri.
Fac o paranteza. Am citit ca boabele de struguri puse in vin la fiert absorb sulfitii din vin, deci nu ii vom manca.
Daca aveti un vin natural, renuntati la boabele de struguri.
Revenim. Cat fierbe vinul curatam de coaja perele (lasam putina coaja in jurul cozii) si taiem partea de jos sa fie dreapta pentru a sta perele in picioare.
Le stropim cu zeama de lamaie sa nu oxideze.
Lasam vinul sa fiarba cca 5 minute apoi punem incet perele, coaja de portocala taiata fasii subtiri
si lasam la fiert cca 30-40 min.
In utimele 5 minute am pus si 2 stelute de anason pentru o usoara aroma, apoi le-am folisit la decor, sunt asa frumoase…
Cand perele sunt fierte (sa nu fie moi – eu le-am incercat in partea de jos cu o scobitoare), le scoatem intr-un castron si le acoperim.
Daca vinul a scazut mult il lasam pe tot in continuare in cratita la fiert (scoatem toate mirodeniile puse, inclusiv boabele de struguri).
Eu am baut putin din vin ca prea mirosea bine, asa ca sa fi ramas vreo 300 ml in vas pe foc.
Il mai lasam sa fiarba cca 5 minute, intre timp dizolvam cele 2 lgt de amidon in putina apa, si turnam peste vinul de pe foc si amestecam des cu un tel para pana se ingroasa putin.
Servim perele cu cate o lg-doua de sos pe ele si eventual ornate cu coaja deportocala.
Foarte bune si aromate, cu gust de toamna.
Enjoy!
PS: Un sfat, cat fieb perele dati drumul la hota si la geam si evitati sa stati tot timpul in preajma lor, va ametiti de la vapori :))
Scortisoara si stelutele de anason le-am luat de la Pukka Food, un magazin vintage cu tot felul de bunatati bio de pe langa Cismigiu.
Arata minunat perele tale! Iar Puka e foarte tare intr-adevar! Dar nu au condimente de la Nomu… Sti cumva de unde pot sa le iau?
Stelutele nu merg puse in vin de la inceput? Eu as elimina amidonul, ma gandesc ca s-ar ingrosa sosul prin fierbere in continuare. De vreo cateva zile eram cu gandul la desertul acesta dar nu aveam anason stelat, sper sa dau usor de magazinul de care spui. Merci!
@le blog: nu am idee unde gasesti condimentele de la nomu. Scrie-le pe site, cred ca se pot cumpara de la ei.
@mada: sigur ca poti pune stelutele de anason de la inceput. Eu nu ma dau in vant dupa aroma lor, in schimb imi plac pentru decor. Nici eu nu gaseam anason pana sa gasesc la pukka. De la sala palatului se ajunge in 5 min, eventual iei un taxi, eu asa am facut.
Poti renunta la amidon, insa trebuie sa fierbi multicel vinul sa se mai ingroase. Si nu stiu cat de mult se va ingrosa… poti incerca.
deja le simt aroma:)))superbe poze..si reteta:)
arata gozav!o devin deendenta …!
Just me, pansy, multumesc frumos!! >:D<
Beautiful photograph! i love how the orange peel stands in such a distinct contrast to the deep pink of the pears and the background!
Asha, thanks! 🙂
Edith, am dat lovitura cu reteta aceasta, multumesc!
Super, ma bucur!
Te mai astept!