Astazi avem un preparat tare gustos si rapid, ce merge de minune atat la micul dejun, pranz sau cina, cat si
ca aperitiv la mese festive – pate de ton. Fie ca il punem ca atare intr-un bol pe masa, fie in choux-uri asa cum
l-am servit eu. Este delicios oricum.
Ne trebuie:
2 cepe
2-3 lg de ulei
2 conserve ton (in suc propriu)
1 buc foaie de dafin
1 lgt boia dulce
1 lgt sos chilli (optional)
1/2 lgt praf de usturoi
50 ml vin alb
100 g unt
sare, piper
Am folosit conserve de ton in suc propriu de la Sun Food – 100% conserve sanatoase.
Cum se face:
Simplu de tot. Calim ceapa tocata cubulete in ulei pentru cca 5 minute, punem tonul scurs de lichid,
50 ml apa, 50 ml vin, sare, piper si foaia de dafin.
Fierbem acoperit cca 15 minute. In ultimele 2-3 minute punem boiaua, sosul chilli si praful de usturoi.
Mixam amestecul cu blenderul de mana, apoi amestecam compozitia fina obtinuta cu 100 g unt la temperatura camerei.
Servim pe felii de paine (prajita sau nu).
Eu l-am avut ca aperitv pe masa de Revelion si l-am servit in choux-uri (o sa pun si reteta curand pe blog).
Am pus pate-ul untr-un sac-a-poche cu varf stelat si l-am dat la frigider cca 1 ora. Apoi am putut sa obtin forma din castroane.
Este delicios, musai sa-l incercati!
Enjoy!
Note: Daca vreti sa il consume si copii, renuntati la vin.
Folositi un blender stick, de mana, pentru a obtine un amestec fin. Puteti folosi si un robot de bucatarie, dar nu stiu daca va iesi la fel de fin.
Arata fenomenal si cred ca ar fi excelent pe niste paine prajita!
Ce idee buna! Il incerc neaparat in wekeend. Cred ca e minunat la micul dejun, pe o felie de pane prajita 🙂
L-am incercat si pe asta, astazi (ieri nu aveam ton si am fost astazi la cumparaturi). Minunat de bun. Nu m-am gandit pana acum sa fac pate de ton, asa ca iti multumesc pentru idee, Edith. Si asta va ramane pe lista de apertive pt sarbatori.
Ce ma fac eu cu tine,Edith?? Imi maresti lista de aperitive preferate pe zi ce trece :))
Am făcut şi eu acest pate. Este extrem de bun! Tot îmi vine să mănânc! Mulţumesc pentru reţetă.
Camelia, ma bucur tare ca l-ai incercat si ti-a placut 🙂
Te mai astept!
Daca as pune Riccotta 12 % in loc de unt , ar schimba “textura” gustului mult ? …Hmmmm, risc ! Vreau s-o aduc in conf cu dieta Dukan …. Si totusi, daca ai timp, imi poti da o sugestie ? Multumesc, Edith !
Gabriela, sigur, daca ricotta ta este ferma (si din cate stiu eu asa sunt toate) poti folosi linistita 🙂
Iti multumesc muuuult ! Am preferat sa te intreb aici, pt ca vreau sa mai citeasca si altcineva strict la reteta … Banuiesc ca sunt multe persoane ce-si doresc sa adapteze … Te-mbratisez cu drag <3
E perfect sa imi scrii aici. 🙂 Asa poate au raspuns si alti cititori la intrebarile lor 🙂
O zi frumoasa!
Buna ziua!
Cat timp se poate pastra in frigider(este ok 2-3 zile)?Multumesc
2-3 zile rezista sigur. In cutiuta cu capac/borcan in frigider. 🙂
Delicios! Ca si chiftelutete cu ton si orez. Multumim pentru retetele minunate.
Orsi, ma bucur ca ti-au placut 🙂
Seara buna! As vrea si eu sa fac reteta ca aperitiv pentru o petrecere. Mi-ai putea spune, te rog, cam pentru cate choux-uri ar fi reteta? Multumesc
Corina, sincer nu mai retin exact ce cantitate de pate a iesit. Probabil ca ar ajunge pentru in jur de 15 choux-uri…
Iti recomand si mousse-uld e somon 🙂 https://www.edithskitchen.ro/mousse-de-somon/