Imi place ciocolata si tot ceea ce o contine. Imi plac negresele. Mult. So, here it is!
Ne trebuie:
2 cani de zahar
1 pachet de unt
100 g cacao
1 praf de copt
1 si 1/2 cana faina
1 cana lapte
4 oua
vanilie
nuci pisate
Cum se face:
Se pun intr-un vas zaharul, cacao, se adauga laptele si se amesteca pe foc pana incepe sa fiarba.
Din momentul in care incepe sa fiarba se lasa 7 min, timp in care se amesteca f des sa nu se lipeasca.
Se adauga apoi untul si se mai fierbe inca 8 minute (din momentul in care incepe din nou sa fiarba).
Se lasa compozitia la racit.
Se amesteca galbenusurile cu o lingura, apoi se ia treptat din compozitia de cacao si se pune peste
galbenusuri.
Oprim initial o ceasca din compozitia de cacao pentru glazurarea prajiturii ulterior (acoperim ceasca).
Stingem praful de copt cu putina zeama de lamaine, si il adaugam impreuna cu faina peste galbenusurile amestecate cu compozitia fiarta de cacao.
Se bat albusurile spuma, se pun nucile taiate bucati potrivite si se omogenizeaza totul amestecand usor.
Se toarna compozitia in tava unsa cu ulei si tapetata cu faina (dimensiune tava 35 x 25).
Se da la cuptor pt cca 25 de min, in functie de cuptor.
Dupa ce se raceste se pune deasupra glazura oprita (eu am taiat-o inainte pentru ca glazura sa se scurga si pe laterale, si sa fie mai muuulta pe o bucatica)
Eu, vrand mai multa glazura, cat timp prajitura era la cuptor am mai facut putina glazura in plus din:
70 g zahar
50 g lapte
70 g unt
1-2 lg de cacao
3 cubulete ciocolata neagra
4 cubulete ciocolata cu lapte
Am procedat ca si la prima glazura (am lasat pe foc ceva maiputin timp) iar la sfarsit cand am luat de pe foc am pus ciocolata si am amestecat pana s-a topit.
Am lasat sa se raceasca putin inainte de a o pune peste prajitura.
Peste glazura puteti presara nuca pisata sau nuca de cocos.
Rezulta o negresa delicioasa!!
edith, draga mea, arata demential!! am si eu o reteta de brownie dar nu e asa de pufoasa ca a ta. si nici nu are nuci. uh, uh, ce bine ca exista mai multe variante de incercat!! ;))
te pupacesc!!
p.s. pozele din creta sunt minunate!
Da, da! Si eu sunt pentru taiat inainte de turnat glazura, e super sa intre si printre bucati si sa le imbibe pe laterale 😀
In glazura se mai poate pune si ceva lichior de portocale 🙂
merge cumva si cu margarina, in loc de unt?
Aceiasi reteta o folosesc si eu la negreasa..intradevar e foarte foarte buna….nu am facut-o de ceva vreme si fotografiilee postate de tine mi-au trezit poftele..asa ca sper sa reusesc sa o fac cat de curand..abia astept!!!!!!!1
O ce bine arata.O prajitura care mie imi place foarte mult.
Ralu, sarumana! Pai poate o incerci si pe asta 🙂 Abia astept sa le vad pe ale tale din Rodos.
Puup!
@brontozaurel: da da, cat mai multa glazura, cu atat mai bine 😉
Draga anonima, merge si cu margarina, insa eu nu folosesc. Este foarte daunatoare pentru organism. Cauta pe internet informatii sa vezi, daca vrei.
@Andreea V: ma bucur ca ti-am readus aminte de ea 🙂
@Nela: multumesc de vizita!
@ine te-am gasit! Renumita negresa…arata nemaipomenit. Cam cit are o cana la tine? Mersi mult si o seara placuta. Salutari din Hamburg, Cami
Cami, bine-ai venit! 🙂
Cana este una normala, clasica, de 250 ml.
Multumesc de vizita!
Multumesc pt. raspuns si de asemeni mersi pt. vizita1 O saptamina frumoasa sa ai! Cami
draga edith, te felicit pt blog, e minunat. pot spune ca ma inspir in fiecare saptamana de pe el pt a gati retete noi. acum, am o problema cu aceasta reteta de negresa. cu toate ca am respectat intocmai timpul de fierbere pt crema de cacao, mie mi-a iesit ff tare, solida. poti sa imi spui te rog unde am gresit? multumiri si pupici, irina
Irina, nu-mi dau seama ce s-a putut intampla 🙁 Ai respectat cantitatile intocmai, ai pus lapte o cana (de 250 ml)? Daca da, poate ai lasat-o sa se raceasca prea mult inainte sa o torni pe prajitura… ca nu ar fi trebuit sa iasa asa tare 🙁
Sincer, imi pare tare, tare rau 🙁
Daca ieri am facut tarte tartin,astazi m-am gandit sa incerc negresa asta si a iesit delicioasa,merci draga edith.
Ma bucur ca ti-a placut.
Sa o incerci si pe cea de post, cu gem de visine in ea, este minunata 🙂
Salut Edith,
Am urmat cu sfintenie reteta pentru negresa, dar rezultatul nu e acelasi. Negresa mea iese pufoasa, moale si dificil de taiat cu cutitul in bucati, asa cum aratai in una din pozele tale.
O las sa se raceasca si mi se faramiteaza la taiere. Unde gresesc?
Astept raspunsul tau,
Mersi
Carmen
Carmen, imi pare rau ca nu ti-a iesit.. 🙁
Putin sfaramicioasa si pufoasa este si a mea. Dar sa nu se taie nu am patit.. Chiar nu imi dau seama ce s-a putut intampla daca zici ca ai respectat intocmai reteta…
Ai copt-o suficient, scobitoarea a iesit curata?
Da, am copt-o mai bine de 30 minute la 180 grade. Pe scobitoare nu s-a lipit compozitia. M-am gandit sa fac negresa in forme de briose, si asa nu o sa mai am probleme. Sau, sa schimb tava in care coc prajiturile.
O sa mai fac negresa inca odata, si o sa te anunt daca mai am aceeasi problema.
Carmen, neaparat sa o mai incerci, pt ca eu nu am avut probleme.
Sau o poti incerca si pe cea de post, e ff buna si aia, neaparat cu gem de visine in ea.
http://edithfrincu.blogspot.com/2010/11/negresa-de-post.html
Buna Edith! Felicitari pentru ceea ce faci!! De ceva vreme iti urmaresc blogul si retetele tale mi se potrivesc de minune. Azi mi-am luat inima-n dinti si am decis sa fac negresa :). Am insa o mica intrebare: cata vanilie sa pun si cand? Mutumesc frumos!!
Verutza, vanilie pui dupa gust.. Niciodata nu e prea multa, numai sa nu exageram. Daca folosesti pliculete de xahar vanilat, pune 1-2 (sa din cel Burbon Vanilla – e f bun).
Daca pui pastaie de vanilie, pui miezul de la o pastaie.
Daca pui esenta, pui 2-3 lgt.. depinde si de esenta.
O poti adauga in compozoita de galbenusuri cand le amesteci cu cea cu cacao. Oricand o pui, e ok.
Ma bucur mult ca iti plac retetele mele si te mai astept cu drag 🙂
Draga Edith, o sa fac pentru prima data negresă pentru iubitul meu și am ales reteta ta.(ai vreun pont? :D) Imi place! Sper sa-mi iasă cel puțin de bine cum pare că ți-a ieșit ție. Am și o întrebare: aș putea înlocui untul cu margarina? Dacă da, ce fel de margarină?
Sanda, sunt sigura ca o sa-ti iasa daca respecti intocmai reteta, pasii si cantitatile 🙂
NU iti recomand sa folosesti margarina deloc. Nici in reteta asta, nici in altele. Este f nociva. Cauta pe net despre asta, s-a vorbit foarte mult pe tema asta pana acum.
De ce nu vrei sa folosesti unt? 🙁
Sa incerci si negresa de post, cu dulceata de visine, e preferata mea 🙂
te mai astept!
Am inceput acum …. vreau sa fac o surpriza la copii… Dar nu e cam mult zahar si cacao ?
Tocmai am terminat prima mea negresa si a iesit minunat (si aspect si gust)!!! Abia astept sa vina sotul acasa si sa-l surprind 😀
Mii de multumiri pentru reteta!
Adina
Ma bucur ca ti-a placut, Adina! Sper ca i-a placut si sotului 🙂
super arata negresa ta..dar.. care este cantitatea de unt? adica ..cate g are are pachetul pe care il folosesti..
merci, mona
pachetul de unt are 200g
Multumesc frumos…am sa revin dupa prima incercare…
Mona
se poate inlocui zaharul cu miere?
Nu stiu, nu am incercat. Insa nu iti recomand, pentru ca mierea incalzita peste 40 grade devine toxica..
Am incercat-o.Foarte buna! 🙂
Ma bucur ca ti-a placut! 🙂
Buna Edith! Negresa se poate coace in vas de yena?
Sigur, dar sa o ungi cu ulei si sa o tapetezi cu faina. Sa nu se lipeasca. Sau pui hartie de copt 🙂