Vorbeam intr-o zi cu mama la telefon si ii zic: as manca ceva dulce si rapid…
La care mama imi zice, hai sa iti dau o reteta de negresa, a facut “X” ieri si e tare buna. E de post.
Si uite asa va prezint si voua negresa cu pricina, de post cu gem de visine 🙂 Miam!
Nici nu credeam ca o praji de post poate fi asa buna.
Ne trebuie:
2 cani faina
1 cana nuca taiata maricel
1cana zahar
( eu am pus doar 2/3 pt ca m-am temut ca va iesi prea dulce)
1 cana apa
1/2 cana ulei
1 borcan de 400g de gem (eu am pus de visine)
3 linguri cu varf de cacao
1 lgt praf de copt
(pt masurat am folosit o cana normala de 250 ml)
Pt glazura:
1 ciocolata amaruie
3-4 lg frisca lichida
2-3 lg zahar pudra (optional)
(pentru o tava cu dimensiunile: 32 x 22 cm)
Cum se face:
Punem toate ingredientele intr-un bol si mixam la viteza medie pana amestecul obtinut este unul omogen.
Punem compozitia in tava unsa cu ulei si tapetata cu faina si dam la cuptorul bine incins pt cca 40-45 min.
O lasam sa se raceasca si o taiem.
Lipseste o bucata in poza pentru ca nu am mai avut rabdare sa fag glazura cand am vazut-o asa pufoasa, am mancat-o fara.
Facem glazura:
Punem pe foc frisca lichida, ciocolata rupta cubulete si zaharul pudra (il puteti pune si la sfarsit daca, gustand glazura vi se pare prea amara).
Lasam pe foc pana se incalzeste putin amestecul si ciocolata incepe sa se topeasca (nu foarte mult, nu lasati sa fiarba pt ca va afecta proprietatile ciocolatei).
Luam de pe foc si amestecam pana ciocolata este topita definitiv (daca mai este nevoie, din cand in cand mai puneti 5-6 secunde pe foc).
Cand glazura s-a racit putin o turnam peste prajitura in tava.
Puteti pune deasupra nuca macinata, pisata sau nuca de cocos.
Foaaarte buna, cu visine multe in ea (de la gemul de visine…), pufoasa si buna, neasteptat de buna pentru o praji de post.
Enjoy!
moaa, ce fel arata, de post de nepost ma ia cu lesin 😀 brava edith :Ppup
Arata genial! Me drooling! Serios 😀
OMG!! Imi ploua-n gura !!! Azi o fac,multumesc de reteta. Pupicei !
Suna f bine, cred ca o incerc si eu.Spune-mi te rog la ce temperatura ai copt prajitura?
Feteleee, ma bucur tare ca va place! 🙂
@Ana: sper sa iti placa.
@Mihaela: eu am cuptor clasic, nu stiu exact temperatura, eu cand coc ceva la cuptor in incing bine inainte. Oricum nu cred ca trebuie mai mult de 170-180 grade.
Uauuuu! nu stiu cum de nu te-am descoperit mai devreme 🙂 rusinica mie…. imi place la nebunie blogul tau. Te-am pus la favorite. pup
Edith, ma omori!!! 🙂 Arata yummylicious, o sa incerc si eu.
Te pricepi Edith, arata super…
Arata de iti pierzi mintile! 🙂
La multi ani de ziua tuturor romanilor, !
De cand am descoperit acest blog, am tot incercat diverse retete, respectandu-le cu strictete 🙂 De data asta insa, nu am avut toate cele necesare si am inlocuit cateva ‘ingrediente’: am folosit faina de porumb (nu malai -> http://www.niblackfoods.com/store/images/Cornstarch.jpg), lapte de soia cu ciocolata in loc de apa, caju in loc de nuci si in cele din urma, dulceata de cirese. A iesit super pufoasa si delicioasa. Multumesc pt reteta!
Blue, cred ca cu amidon ti-a iesit o negresa f fina. 🙂 Ma bucur ca ti-a placut si te mai astept cu drag!
am folosit praf de copt.. oricum n-am amidon in casa 🙂
Alexa, ai zis ca ai folosit cornstarch, asta-i amodonul si se poate fol in loc de faina. 🙂
Cred ca l-ai confundat cu amoniac cand ai citit comentariul meu 🙂
oops, da, ai dreptate 🙂
La multi ani, Edith! Spune-mi, te rog, cam cate grame de cicolata ai pus la glazura? Ma gandesc s-o fac de Sfantul Ioan pentru ca anul asta cade vineri si am ochit si prajitura ta de mere cu gris. Ai si alte idei de prajituri mai bune de post? Mie acestea mi se par cele mai delicioase.
Ionela, 100 g ciocolata pui la glazura 🙂
Pana la urma am facut numai negresa de post petru ca n-am avut multi musafiri. A fost foarte buna cu duceata de visine, insa cred ca a fost cam zemoasa ca mi-a ramas la mijloc cam umeda, desi a crescut si apoi s-a lasat. Cred ca trebuia sa adaug mai multa faina. Foarte buna ideea cu dulceata de visine, ii taie din dulceata.Am pus nuci prajite si am presarat-o cu cocos. Multumesc mult!
Ionela, poate dulceata ta sa fi fost mai “zemoasa”? Nu ar fi trebuit sa iti ramana umeda la mijloc.. Oare ar fi trebuit sa o mai lasi 10 min in plus la cuptor?
Una peste alta, sper ca ti-a placut 🙂
Scobitoarea mi-a iesit uscata la test, dar am insiropat-o si nu s-a simtit greseala. Mi-a placut,sigur ca da, mersi!
Ionela,atunci e ciudat ca a ramas asa umeda desi scobitoarea a iesit curata…
of…scrisesem asa un mesaj lung si am apasat prea devreme pe enter :((
Edith, ai idee de o prajitura cu blat de cacao cu bucatele de nuca, crema de ciocolata (crema este neagra, cremoasa si fina) si visine strecurate in crema. Eu am mancat-o la o tanti care nu vrea sa imi dea reteta. Imi lasa gura apa numai cand ma gandesc la ea (la prajitura, desigur :P). Sper sa stii despre ce vorbesc. Am tot cautat pe net reteta si nu am gasit decat variante cu frisca si alte minuni. E o prajitura absolut delicioasa. Tanti asta cred ca taie blatul in 2, pt ca are crema la mijloc (cu visinele) si apoi si deasupra un fel de glazura tot neagra, tot fina, care nu curge dar nici nu se rupe atunci cand tai prajitura. Vreo idee?
Ramorgan, m-ai innebunit cu prajitura ta :)) Vreau si eu retetaaa :))
Imi pare rau, dar nu am o asa reteta, asa ca te rog eu acum, daca faci rost ea sa mi-o dai si mie 🙂
Ce nu-mi plac oamenii care nu vor sa dea retete X(
am facut aceasta prajiturica….deci la aluat am uitat sa pun paharul ala cu apa:))…nu stiam de e asa de gros…da chiar si fara acel pahar de apa mi-a iesit minunata…s-am mancat imediat ce am facut-o…felicitarile mele…e o reteta f usoara si f buna…
aaa…si ink ceva…am pus si oua…a iesit buna tare:D
Draga anonima, ma bucur ca ti-a placut.
Datorita oualor ti-a iesit, altfel cu siguranta iesea prea uscata fara acel pahar de apa… 🙂
Alta data posibil sa nu mai ai acelasi noroc si dc nu respecti intocmai ingredientele e posibil sa nu iti iasa 😉
Te mai astept!
AM FACUT ASEARA FARA GLAZURA,SUPER
Scumpa mea, poftesc la negresa lui mami tau de nu-i adevarat… Maine o fac! 🙂 E ok daca o pun si pe blog (evindent cu link) ? 🙂 Pupicei si multumiri de reteta! xoxoxo
Ana, e tare buna, sa vezi!
Sigur ca o poti pune pe blog 🙂 Pup!
Marina, ma bucur ca ti-a placut, sa incerci si cu glzura, e buna tare 🙂
Abia acum am facut-o, ca in ziua aia a venit Marco acasa cu 2 panettoni. :))) A crescut asa frumos, si e asa de bunaaa… O sa-i fac glazura si o sa o postez dupa pranz. Saru’mana lui mami tau pt reteta si tie ca ai postat-o ! <3<3<3
Ana, scuze mi-a scapcat comentariul tau.. Ma bucur ca ai incercat-o!! 🙂
Excelenta, pufoasa si gustoasa! Felicitari!Mia
Mia, ma bucur ca ti-a placut 🙂
Te mai astept!
Buna! Am facut prajiturica insa eu am mai adaugat unele ingrediente. Cum sunt catolica si la noi in post se mananca de toate in afara de carne am adaugat 2 oua, in loc de apa am pus un pahar de lapte, glazura am facut-o din unt cu ciocolata….a iesit minunata, pufoasa, insiropata si delicioasa.
Draga anonima, ohooo, ai facut o intreaga alta reteta, dar ma bucur ca ti-a placut 🙂
Te mai astept! 🙂
Niciodata de cand fac prajituri nu am avut o dezamagire mai mare. Am tinut-o mult peste cat scria aici si tot nu a iesit, nu a iesit suficient de dulce etc etc… A fost un esec total, am aruncat totul la gunoi si astazi chiar nu imi lipsea asta.
Draga anonim, imi pare rau ca nu ti-a iesit. Cu siguranta ai facut ceva gresit, ai omis un ingredient, ceva s-a intamplat, pt ca nu are cum sa nu iasa.
Au incercat-o atatea persoane..
te rog zi-mi ca merge sa fac si fara mixer!acum ma apuc de ea si iti zic eu daca mi-a iesit ceva.inca un lucru, cum pot face si eu sa nu mai scriu comentarii ca anonim????sotul meu are cont pe google, dar altfel cum pot face????iti multumesc mult!
Se poate si fara mixer, amesteci bine cu lingura 🙂
Cand postezi comentariul alegi Nume/Adresa URL in loc de anonim,si acolo scrii numele.
Insa poti lasa ca anonim si te semnezi la sfarsit 🙂
Te astept sa-mi spui cum ti-a placut!
pana la urma am facut cu mixerul pt ca am pus uoa.mie nu mi-a crescut la fel de mult ca tine pentru ca, probabil am avut tava mai mare.a iesit f buna la gust, dar iesea si mai buna daca nu uitam sa pun gem.acum tb sa o fac din nou, de data asta cu gem si intr-o tava mai mica.oricum esty super in bucatarie, trebuie sa dai din talentul tau si celor nepriceputi asa ca mine.si daca nu verificam ingredientele de 3 ori mai ziceam, cat de tampita am fost ca am uitat cel mai important ingredient. o seara placuta!
Emilyzzz, am dat dimensiunile tavii mele in reteta, as apoti compara cu a ta. Oricum daca ai pus si oua s-a mai inmultit putin compozitia.. 🙂
Muuusai sa pui gem data viitoare. De visine (de casa, de preferat, nu din cel cumparat..).
Te mai astept!
buna, tocmai fac prajitura ta si folosesc un cuptor electric, la cate gade trebuie setat? multumesc
scuze pt intarziere.
Temperaturile la care se coc majoritatea prajiturilor (si nu numai) este de 180C.
Sper ca te-ai descurcat 😉
Buna, vreau sa te intreb si eu ceva. Pot sa folosesc pentru glazura altceva in loc de frisca lichida?
Multumesc mult.
Carmen
Carmen, poti pune 1-2 lg de lapte de soia daca ai in casa, daca nu apa. Cred ca iese ok si asa, desi nu am incercat.
Ok perfect, multumesc frumos.
Carmen
buna Edith, am incercat si eu reteta dar nu mi-a crescut asa de mult si nu a iesit nici pufoasa, s-a intarit :((
ideea e ca nu am folosit mixerul, am amestecat cu o spatula…sa fie din cauza asta?
merci,
andreea
Andreea, ai pus praful de copt? Nu stiu daca are vreo importanta cu ce amesteci imgredientele. Imi pare rau ca nu ti-a iesit ok. Poate o mai repeti..
da, am pus praful de copt, si am folosit lapte soia in loc de apa
cu siguranta mai incerc pt ca la gust mi-a placut mult
am mancat-o, chiar si asa tare :))
multumesc,
andreea
Buna Edith. Pot sa pun ulei de palmier? Doar din asta am in casa si m-as porni sa o fac 🙂 Multumesc de raspuns.
Avand in vedere ca uleiul de palmier se solidifica cand se raceste, nu stiu ce consistenta va avea prajitura cand va fi rece.. Poti incerca daca nu ai ulei normal, insa nu iti garantez rezultatul 🙂
Felicitari Edith.Extrem de buna prajitura.Toata lumea m-a felicitat pentru ea.
In loc de gem de visine am pus de mure.Nu aveam altceva in casa.
Corina
Corina, ma bucur ca v-a placut. Musai sa o incerci si cu gem de visine 🙂
Buna Edith! Ma gandesc sa fac parjitura si am acasa doar gem de prune. Crezi ca ar merge? Mor de pofta :)))
Sorana
Sorana, daca nu ai alt gem, o poti face.. Na, nu vreau sa te am pe constiinta :))
Dar musai sa o incerci si cu gem de visine (de casa, nu cumparat!)
offff… nu mi-a iesit…arata bine, insa nu a crescut nici macar un mm si a ramas cruda la mijloc:(((( imi vine sa mor de nervi, ca arata demential, am pus praful de copt, am respectat toti pasii si in plus,, am pus ultimul borcan de gem pe care il mai aveam de la maica-mea :((((((( Diana, vesnicul dezastru
Diana, imi pare tare rau ca nu ti-a iesit. Hai sa vedem ce s-a putut intampla. Spui ca ai pus praful de copt (era in termen, da? nu era expirat..) Sigur nu ai omis niciun ingredient si ai folosit aceeasi cana pentru a masura toate ingredientele?
Cuptorul a fost incins in prealabil la cca 180C? Ai lasat-o in cuptor cca 45 minute?
Daca ai facut toate astea, nu-mi explic de ce nu ti-a iesit. Imi pare tare rau pentru gemul de la mama ta 🙁
Poate ai curaj si o mai incerci, pentru ca mie mi-a iesit asa cum o vezi din prima si nu am facut/pus in ea nimic in plus.
De ce spui ca esti “vesnicul dezastru”? Ai mai incercat retete de la mine si nu ti-au iesit? 🙁
Foarte, foarte, foarte buna. Am incercat-o in weekend. Nimeni nu m-a crezut ca-i de post :)))
Multumesc pentru reteta!
Ioana
Pot sa o fac fara nuca? sa pun mai multa faina? ce sa modific?multumesc
Gerry, poti face fara nuca si sa pui 3-4 lg de faina in plus.
Negresa asta o fac tot timpul, fie ca tin post sau nu. Este cea mai usoara reteta, ever. Iti dau un pont, daca-mi permiti. Pune apa minerala. Iese mult mai pufoasa si aerata.
Super ideea cu apa minerala, multumesc! O stiam de la clatite, insa nici pt ele nu am aplicat-o niciodata 🙂
Am facut astazi negresa, dar nu am mai avut gem de visine si am pus de prune, a iesit delicioasa oricum, si arata asa de bine <3 Sunt foarte multumita de toate retetele pe care le-am incercat de la tine, de departe este blogul meu prefeferat (de retete). Multumiri si aprecieri din partea mea…
Ma bucur tare ca ti-a placut ce ai incercat de la mine. 🙂
Te mai astept si pe viitor cu impresii !
buna,edith.imi plac retetele tale.vroiam sa te intreb daca frisca e din cea vegetala?daca e din categoria de post ma gandesc ca e din aceea….multumesc
Da, vegetala 🙂