Mai sunt cateva zile pana vine din nou vremea mucenicilor. Astazi va arat cum face mama mucenici muntenesti.
Nu se fac greu deloc, iar cei facuti in casa sunt mult mai buni decat cei cumparati.
Au avantajul ca se usuca si se pot pastra mai mult timp la loc racoros si sa ii pregatim cand avem pofta
si dupa ce trece perioada din martie in care se consuma. Mie imi place sa ii mananc cu nuci, scortisoara si putina
coaja rasa de lamaie. Minunati!
Ne trebuie:
Pentru aluat:
300 g faina
200 ml apa calda
1/3 lingurita sare
Pentru zeama:
cca 2,5 litri apa
1/3 lingurita sare
5-7 linguri zahar
1 lingurita faina
vanilie
coaja de lamaie rasa
cca 300 g nuci
scortisoara
Cum se fac:
Amestecam faina cu sarea , apoi adaugam treptat apa si framantam pana obtinem un aluat compact.
Il impartim in 3 si din fiecare bucata intindem cu ajutorul facaletului, pe o suprafata infainata,
o foaie subtire de cca 2 mm. Decupam cu forma clasica bucati din aluat (eu nu am avut forma de 8, asa
ca am decupat cu un decupator mic metalic pentru biscuiti).
Punem mucenicii obtinuti pe o suprafata intinsa, infainata si presaram peste ei putina faina.
Ii lasam sa se usuce cca 24 ore. Eu dupa 4-5 ore i-am intors pe partea cealalta.
Asa aratau mucenicii a doua zi, uscati.
Punem 350 g mucenici uscati in apa fiarta in care am pus sare, 5-7 linguri de zahar
(in functie de cat de dulci va plac, puteti adauga si ulterior) si vanilie. Lasam sa fiarba pana cand mucenicii sunt fierti.
In ultimele 5 minute, amestecam 1 lingurita de faina cu putina apa pana obtinem o compozitie care curge
(cu atentie sa nu faca cocoloase) si punem amestecul in oala. Lasam sa fiarba inca 5-6 minute.
Servim mucenicii reci, cu nuca tocata grosier, scortisoara su coaja de lamaie proaspat rasa.
Buni, buni, buni!
Enjoy!
De cand tot spun ca fac si eu si nu mai reusesc …. 🙁
Acush vine 9 martie 🙂
eu de exemplu cand fac taietei de casa si nu am timp sa-i las la uscat ii pun in cuptor, la o temperatura nu foarte mare, mai mult pe ventilator, cred ca ar merge si in acest caz ;D
Da, e o idee, ii putem usca si asa 🙂
Eu nu usuc deloc taiteii cand ii folosesc, ii fac si ii folosesc asa proaspeti. Doar daca imi raman ma asigur ca sunt bine uscati inainte de a-i depozita in pungi de hartie 🙂