mucenici muntenesti 1 - Mucenici muntenesti

Mai sunt cateva zile pana vine din nou vremea mucenicilor. Astazi va arat cum face mama mucenici muntenesti.

Nu se fac greu deloc, iar cei facuti in casa sunt mult mai buni decat cei cumparati.

Au avantajul ca se usuca si se pot pastra mai mult timp la loc racoros si sa ii pregatim cand avem pofta

si dupa ce trece perioada din martie in care se consuma. Mie imi place sa ii mananc cu nuci, scortisoara si putina

coaja rasa de lamaie. Minunati!

Ne trebuie:

Pentru aluat:

300 g faina

200 ml apa calda

1/3 lingurita sare

Pentru zeama:

cca 2,5 litri apa

1/3 lingurita sare

5-7 linguri zahar

1 lingurita faina

vanilie

coaja de lamaie rasa

cca 300 g nuci

scortisoara

Cum se fac:

Amestecam faina cu sarea , apoi adaugam treptat apa si framantam pana obtinem un aluat compact.

Il impartim in 3 si din fiecare bucata intindem cu ajutorul facaletului, pe o suprafata infainata,

o foaie subtire de cca 2 mm. Decupam cu forma clasica bucati din aluat (eu nu am avut forma de 8, asa

ca am decupat cu un decupator mic metalic pentru biscuiti).

Punem mucenicii obtinuti pe o suprafata intinsa, infainata si presaram peste ei putina faina.

aluat mucenici - Mucenici muntenesti

Ii lasam sa se usuce cca 24 ore. Eu dupa 4-5 ore i-am intors pe partea cealalta.

Asa aratau mucenicii a doua zi, uscati.

mucenici - Mucenici muntenesti

Punem 350 g mucenici uscati in apa fiarta in care am pus sare, 5-7 linguri de zahar

(in functie de cat de dulci va plac, puteti adauga si ulterior) si vanilie. Lasam sa fiarba pana cand mucenicii sunt fierti.

In ultimele 5 minute, amestecam 1 lingurita de faina cu putina apa pana obtinem o compozitie care curge

(cu atentie sa nu faca cocoloase) si punem amestecul in oala. Lasam sa fiarba inca 5-6 minute.

Servim mucenicii reci, cu nuca tocata grosier, scortisoara su coaja de lamaie proaspat rasa.

Buni, buni, buni!

Enjoy!

mucenici muntenesti - Mucenici muntenesti