Blatul:
5 oua
5 linguri de zahar
5 linguri de faina
coaja de la o lamaie
zahar vanilat
1 pachet praf de copt
un praf de sare
Se bat albusurile spuma cu un praf de sare, apoi se adauga zaharul si zaharul vanilat si se bat pana se obtine o spuma tare.
Se pun galbenusurile, faina praful de copt si coaja de lamie.
Se coace in tava tapetata cu hartie de copt pana trece “testul scobitorii”.
Se taie in doua si se umple cu crema.
Crema:
1 ou
5 linguri de faina
500 ml lapte
250 g zahar
200 g unt
coaja de la o lamaie
vanilie
Se amesteca zaharul cu faina, apoi se pune oul, se amesteca si se toarna laptele incet, amestecand pana la omogenizare.
Se pune vasul pe foc si se amesteca continuu pana se ingroasa (cu atentie sa nu se lipesca de vas). Se ia de pe foc si se pune untul si coaja de lamaie.
Glazura:
150 g zahar
un pumn mare de nuci maruntite
Se arde zaharul caramel, se adauga nucile si se amesteca bine.
Se rastoarna pe o farfurie intinsa umezita bine cu apa.
Atentie ca zaharul se lipeste de farfurie. Trebuie evitat sa se lipeasca prea tare,
desprinzandu-l de farfurie, din cand in cand, cu varful unui cutit de jur imprejur pana se raceste.
Cand se receste se piseaza in piua.
Asamblarea:
Se taie blatul in 2, se pune jumatate din crema pe primul blat, se acopera cu cel de-al doilea blat. Se imbraca cu restul de crema.
Deasupra se pune glazura de zahar caramelizat cu nuca pisata.
Tehnica ar fi urmatoarea: se pune platoul inclinat (o latura fiind pusa pe ceva mai inalt, un fund de ex).
Cu o lingurita se ia din glazura iar cu un cutit se va fixa glazura pe tort, impiedicand-o sa cada. Sper ca poza sa fie mai explicita decat mine… Se continua pana tot tortul este acoperit.
Se da la rece pentru ca crema se inmoaie la caldura (eu nu l-am tinut tot timpul
la rece si la crema din interior se vede…)
Tortul final iese cam asa:
Si o feliuta…
O ne-bu-ni-e!
Edith, tortul asta al tau trebuie sa fie tare bun. Cred ca in krantz-ul de deasupra sta tot secretul. AS face si eu dar n-am in ce sa pisez nuca caramelizata. Ai vreo idee cum as putea sa fac?
in blender merge foarte bine
numai sa nu-l maruntesti pe tot foarte tare. E placut sa mai gasesti bucati mai mari prin el.. 🙂
Vrei sa ma omori cu tortul tau?Foarte bun,foarte fain arata.Nota 20.
Si eu am sa fac combinatia asta!
te pup!
Vero
E foaarte bun, Mirela! E f faina combinatia zahar caramelizat cu nuca si cu lamaie…:)
Uite cum poti face: iei o carpa (la care poti renunta :P) o pui in doua sau in 3, pui zaharul ars inauntru, infasori bine si pe un fund (pe podea) bati bine cu ciocanul. Sper sa reusesti 🙂
Nu vreau sa va omor, Vero, Doamne fereste 🙂 Tu vorbesti??? 🙂 Sa o incerci ca e taaare buna!!
Merci!
Pup!
Edith, am incercat acum cativa ani cu carpa si ajunsesem sa desprind krantz-ul bucatica cu bucatica de pe ea. Atat de tare se lipise. Cred ca trebuie sa imi cumpar si eu o piua.
Edith, n-ai stat cuminte nici de Paste…:-) Nu am mancat in viata mea krantz, asa ca trebuie sa-l fac …. daca zici ca este absolut minunat am sa-l fac de ziua mea. Pupici !!!
uh, imi pare rau daca e asa…
Cumpara-ti piua (cred ca merge si cu cea de lemn…)
Nu, nu stau cuminte delok (desi ar trebui sa ma cumintesc cu niste salate, fructe si legume sa nu ma vad :)) )
Fa-l ca n-o sa-ti para rau 🙂
Cand e ziua taaa? 🙂
Poop!
Edith super arata kranzul tau , imi place cum ti-a iesit, o sa incerc si eu dar cred ca o sa-l fac in tava dreptunghiulara. Te pup !
Ce bine arata tortul!!!
Merci, Amalia! Sa il incerci ca e taare bun! Nu conteaza forma, e la fel de bun 🙂
Pupik!
ce tort minunat ai facut !!…tare bun trebuie sa fie…felicitari !!
ps. trebuie sa fac tarta cu cioco si portocale ca mi-a ramas gandul la ea
pupice 🙂
Multumesc, Mona 🙂
Sa imi zici daca ti-a placut tarta, cand o faci 🙂
Pup!
Ce tort frumos si apetisant!!Cu siguranta o sa-l incerc si eu in cel mai scurt timp! 😀
nuca cu caramel se poate intinde pe hartie de copt- nu se lipeste deloc- si daca indoiti hartia si indoiti marginile, formand o punga de hartie inchisa la gura, puteti da cu sucitorul in ea pt a o sfarama…fara carpe, farfurii, etc
anonim, merci de pont. O sa incerc si asa!
Edith,am facut si eu Kranz-ul este ffffffffff bun! Pupici!
@Alexandra: ma bucur ca ti-a placut! 🙂 Am avut dreptate ca-i bun… 😛
Asta e prajitura mea preferata si sunt super incantata ca am gasit reteta, sigur o fac de ziua mea!!!
Am suferit cand am ajuns in Bucuresti, astia pe la cofetarii se uitau stramb la mine cand intrebam de krantz :))Merci mult de tot!!!Am mai incercat de la tine dovleceii gratinati, vinete in sos chinezesc, tarta de carne cu ciuperci si tb sa-ti marturisesc ca toate au fost succese sigure, si pt mine si sotul meu cat si pt invitati!
Tzutzy,in cofetariile Tip Top gasesti prajitura krantz insa nu seamana cu asta… Si mie imi place reteta asta mult.
Ma bucur ca ti-a placut ce ai mai incercat! Te mai astept!
Edith,am facut Krantzul…este bestial!!!:P…a iesit minunat…am tot gustat din nuca cu caramel …si din crema..si abia astept sa se faca dimineata…adica pranzul..sa pot manca din el,pt ca abia acum l-am terminat si nu mai puteam astepta,trebuia sa impart cu cineva succesul meu culinar…referitor la prajitura cu iaurt,masura era cu paharul de 500ml de iaurt,deci nu 500 g ,ca stiu ca e diferenta…dar totusi a iesit dulce,poate o fi doar gustul meu ,eu de obicei nu mananc f dulce..oricum multumesc pt retetele tale minunate!!!
Uitasem!!!Si pt ca am vazut ca cineva intreaba cum poate sfarama nuca,eu am bagat-o la robotul de bucatarie ,la cutzite,si a iesit super..puteti incerca si voi,numai sa nu stricati cutzitele…ma gandesc ca depinde cat de tari sunt!
Alina, ma bucur ca ti-a placut krantul. Acum mi-ai facut pofta, ce fac? :))
Intr-adevar e o metoda cu robotul de bucatarie.. dar depinde si de rezistenta lui. Eu in afara de biscuiti mai tari nu am maruntit nimci cu el..
Si referitor la paharul de la prajitura cu iaurt.. 😀 revin, paharul cu care am masurat iaurtul este de 250 ml (este cel de sticla din poza 🙂 )
Daca tu ai pus 500 mlm de iarut… oare cum de ti-a iesit prajitura? 😛
Mda…se pare ca am incurcat borcanele!:D…si eram convinsa ca aia e masura…nu-i nimic,oricand pot face o noua prajitura si imi va iesi ca a ta cu siguranta!:P..weekend placut!!
Cred ca nu am fost eu clara in reteta “Se pune iaurtul masurat cu paharul intr-un bol”. D-aia am pus paharul gol in poza cu ingredientele.
Uite, o sa specific acum.
Krantzul l-ai facut?
We placut si tie! 🙂
nu am mai auzit de prajitura asta pana acum. am facut-o si a iesit foarte bine. nucile de deasupra sunt de efect. mersi de reteta ;))
Este un dulce care era mai des intalnit pe vremea lui Ceausescu..
Eu il stiu de mica, poate depinde de zona geografica. Oricum e foaaarte bun. Ma bucur ca ti-a placut si tie 🙂
te mai astept!
buna, pare tare bunut tortul tau asa ca m-am hotarat sa-l incerc si eu in week-end…am totusi o nelamurire…blatul nu se insiropeaza cu nimic?….sau n-am citit eu cu atentie?:)mi se mai intampla…si daca nu se insiropeaza nu ramane prea tare?sper sa reusesti sa-mi raspunzi si felicitari pt blog.o zi buna!
Draga mea, blatul la tortul asta nu se insiropeaza. Nu ramane tare, este un pandispan pufos.
Prima data incearca-l asa, iar daca nu iti place, a doua oara il poti insiropa.
Este minunat tortul, este si mai bun a doua zi (daca reusesti sa il faci seara si sa il dai pana a doua zi la frigider nu o sa-ti para rau 🙂 )
Te mai astept!
Gata! L-am facut si este absolut delicios! se face foarte repede, nu e complicat deloc, dar este f bun si a fost apreciat de intreaga familie….multumesc pt reteta…o voi repeta cu siguranta. Ah uitam…pana la urma am insiropat blatul, nu foarte mult caci mi-am imaginat ca si crema il va inmuia, cu un sirop simplu din zahar, apa, zeama de lamaie si vanilie.Nu stiu cum ar fi fost fara sirop dar n-am vrut sa risc pt ca fetitei mele ii plac torturile insiropate 🙂
Multumesc inca o data!Monica
Monica, sunt sigura ca si cu blatul insiropat a iesit f bun. Ma bucur ca v-a placut. 🙂
O zi faina!
Salut,
as vrea sa incerc si eu krantzul. spune-mi te rog care este diametru tavii? multumesc mult
Poti folosi fie tava de 24 cm diametru, fie de 26 cm. Spor!
Am incercat acest tort de Craciun(cu toate ca de un an de zile ma chinui sa il fac,dar din cauza timpului nu reuseam),asa ca anul asta nu am mai stat pe ganduri si da-mi voie sa iti multumesc Edith!A iesit absolut delicios,a fost pe placul tuturor si cel mai important f usor de realizat…Ms inca o data si mult spor la bucatarit.
PS:am uitat sa iti zic ca iti urmresca de ceva timp site-ul si am incercat muuulllte retete care sunt absolut uimitoare.Mult noroc in viitor!
Ma bucur ca ai reusit sa il incerci si ti-a placut!
Multumesc frumos si te mai astept! 🙂
Draga Edith ,
In primul rand la multi ani si toate cele bune! Noul an sa-ti aduca sanatate si prosperitate si puterea de a face tot ce iti propui .
Am incercat tortul Krantz de revelion mi-a placut mult, dar recunosc ca fiind o maniaca a ciocolatei am facut o mica improvizatie …respectiv dupa ce am insiropat un pic blatul am pus un strat de ciocolata cum pregatisem sa ornez tortul Amandina(tot din reteta ta) .. apoi am pus un strat de ananas si cirese si apoi am pus crema din reteta ta .. a iesit bestial .. S-a devorat efectiv .. La fel si tortul Amandina pe care l-am facut a n-a oara 🙂
Crissu, ma bucur ca ti-au plcut, amadoua sunt tare bune!
te mai astept!
L-am facut si eu acum ceva timp.. si cum sotul nu e mare amator de torturi, l-am mancat singura.. Cat de bun a fost 😉
Uraaaa! Krantz e tortul meu preferat. Bunica il facea de ziua mea… din pacate eu nu am reusit sa “mai pun” mana pe reteta dupa ce ea nu a mai fost. Multumesc mult pt Krantz
Am facut reteta asta de peste 5 ori.Este fantastica!
Olguta, mi-a scapat comentariul tau.
Ma bucur tare ca ti-a placut, norocoaso, l-ai mancat singura!! :))
@rszil: sper ca ti-a placut daca l-ai incercat, desi a trecum cam mult timp de cand mi-ai scris..
Tamara, ma bucur ca ti-a placut. Asa e, e taaare bun 🙂
Daca pun nucile caramelizate intre blaturi si deasupra celui de al doilea strat de creme un pic de frisca? Merge?
Ina, cred ca merge si asa.. insa zaharul ars se va topi de la crema, ca sa stii 🙂
Te astept cu impresii!
Am facut tortul Krantz cu urmatoarele modificari:
– 2/3 din nucile caramelizate le-am pus peste primul strat de crema;
-am insiropat blatul cu un sirop facut din zahar caramelizat peste care am pus apa si o esenta de vanilie;
-peste cel de al doilea strat de crema am pus frisca pe care am presarat restul de nuci caramelizate.
Din punctul meu de vedere crema putea sa fie si mai fina dar din punctul de vedere al baietilor mei a fost excelent ( eu masor calitatea unei prajituri cu viteza cu care se termina din frigider)!
Ina, e bine ca macar a placut cuiva…
Poti face crema cu amidon, va iesi mai fina.
Buna Edith
Azi am facut si eu krantz ul .Eu nu fac dulciuri.Nu am copt in viata mea.Primul desert facut de mine a fost prajitura cu crema de caramel si cocos si a fost minunata.Am dat de blogul tau ding greseala cautand o reteta de crema caramel.Am tot vazut imagini si retete si mi au lasat gura apa.Eu stau in Scotia si nu am stat prea murt prin tara asa ca nu ma pricep la preparate romanesti dar cu ajutorul tau devin experta.Sper sa nu ne ingrasam:)).Revenind la Krantz,nu stiu cat trebuia sa stea in frgider pana sa mancam din el dar cred ca noi am rezistat o ora.a ramas mai putin de jumatate si suntem doar eu si sotul.Sper ca nu te am plictisit.Keep up the good work.!!
Si felicitari,cred ca faci apetitul la multe persoane foarte satisfacut.Multumim
Ema
Buna Ema!
Ma bucur mult ca ti-a placut krantz-ul 🙂 Nu m-ai plictisit, te astept cu drag oricand sa imi spui ce ai mai incercat si cum ti-a placut.
Sunt aici si daca ai intrebari 😉
O zi frumoasa sa ai!
Senzationala prajitura! A fost pe placul tuturor prietenilor invitati la masa.
Multumesc pentru reteta!
Draga anonima, ma bucur mult ca ti-a placut. 🙂
Te mai astept sa incerci si alte retete de la mine!
buna Edith,l-am facut si eu de revelion,cam cu emotii,mi-a placut foarte mult,desi nuca cu zaharul ars au cam fost absorbite de crema de la suprafata,dar poate a fost si mai bun ca s-au inmuiat si mai tare!sunt o fana a ta si recomand cu mult drag site-ul tau si altor prietene!te pup si-ti urez UN AN NOU FERICIT si retete cat mai reusite!multa sanatate
Codruta, ma bucur mult ca ti-a placut Krantz-ul 🙂
Iti multumesc pentru recomandari si te mai astept cu drag!
Un an nou asa cum ti-l doresti!
Buna Edith,
Te deranjez cu o intrebare: eu nu sunt prea priceputa la creme si as dori sa stiu care sunt sansele sa se taie crema cand pun untul.
Multumesc anticipat!!!
In primul rand, nu ma deranjezi 🙂
Sanse sa ti se taie n-ai niciuna, crema find calda cand pui untul, acesta se va topi. Omogenizezi bine si gata 🙂
O lasi sa se racoreasca putin inainte de a umple tortul.
te astept cu impresii 🙂
Multumesc mult pentru raspuns!!! O sa-l fac de Florii. Sper sa am acelasi succes ca si cu tortul amandina!!! 🙂 Revin dupa cu impresii
L-am facut pana la urma pentru Pasti. Extraordinar de bun!!! Iti multumesc inca o data Edith!!!
ma bucur mult ca ti-a placut 🙂
Am o nelamurire, am facut reteta asta sapt trecuta si a iesit delicioasa, a fost apreciata de toata lumea (am avut cativa musafiri) dar a fost o problema la aspect. Dupa ce am pus caramelul peste tort, chiar daca a fost tinut tot timpul la frigider, s-a topit caramelul si a topit si crema de sub el. In final a aratat ca o ciuperca plouata, dar la gust a fost bun. Ai idee de ce mi s-a intamplat asta?
Anca
Anca, intr-adevar caramelul se mai topeste a doua zi, insa nu atat incat sa curga de pe tort. Si nici nu are efect asupra cremei..
Tie crema ti-a iesit ok, sau a fost moale? Nu are cum sa se topeasca crema de la caramel, nu-mi dau seama ce s-a intamplat la tine..
Macar bine ca v-a placut la gust. 🙂
Data viitoare poti pune 50-70g unt in plus eventual, sa stea crema mai tare.
Imi amintesc de prajitura Krantz pe care o mancam in Timisoara la cofetaria Violeta ,vestita pentru specialitatile de cofetarie , patiserie si ciocolaterie.
Era o prajitura cu mai multe straturi de blat intercalate cu crema colorata in crem ,roz,verde si maro cu nelipsitul griliaj de nuca sau alune .Foarte buna iar fiecare crema avea o aroma diferita .Buna si prajitura ta dar nu prea seamana cu acel Krantz decat la exterior.
Edith nu iti plac decat laudele?
Nu draga anonima, numai ca nu am acvut timp sa raspund comentariilor!!
Am spus ca este reteta mamei, daca o cofetarie face krantzul altfel, nu inseamna ca aceea e reteta originala. La cofetariile Tip top de exemplu, krantzul are frisca pe langa o crema alba si nuci caramelizate… Cine stie care este reteta originala si daca ea exista..
Asa ca, hai sa nu mai cautam nod in papura. Iti place reteta, o incerci, nu iti place, exista un X in coltul din dreapta sus pe care il poti folosi.
Numai bine!
Minunata reteta. Am pregatit-o si eu, iata cum a iesit:
http://www.claudiashomecooking.com/kranz-cake/
Prajitura aceasta este una din favoritele mele. Ador fotografiile tale, Edith. Esti la fel de talentata in spatele camerei pe cat de talentata in bucatarie. Am postat reteta pe site-ul meu si am indicat sursa de inspiratie, reteta ta. Multumesc.
Claudia, ma bucur ca ti-a placut 🙂
Ok! Daca te-am suparat imi scuze ,pur si simplu mi-am amintit de aceea prajitura din coilarie despre care nu am mai auzit de cand eram copil .
Edith ma pregatesc si cu acest tortulet pentru ziua sotului meu iar el a ales reteta ta. Am insa o intrebare, tava mea de tort are un diametru de 28 cm, ce fac, mai adaug un ou, doua, o lingura de faina in plus? Sunt incepatoare si in ale bucatariei si in ale casniciei 🙂 Multumesc anticipat !
Florina, pune 6 oua, 6 lg de zahar si 6 lg de faina la blat si mareste putin si cantitatile la crema:
1 ou _ 2 oua de prepelita
6 linguri de faina
550 ml lapte
280 g zahar
300 g unt
Te astept cu impresii 🙂
Cea mai buna prajitura :* Am dat de ea cautand prin retete tale Dukan Tin aceasta dieta de aproximativ 2 luni, m-am obisnuit deja, dar cand am vazut krantul am inceput sa salivez instant :)) Oare exista si varianta dukan a acestei prajituri. Nu cred, ar fi prea frumos 😛 Pupici
Ma bucur tare ca ti-a placut 🙂
Cu siguranta nu exista varianta dukan pentru ca zaharul caramelizat cu nuca face toti banii, ca sa zic asa 🙂
Edith, sunt innebunita dupa MasterChef dar ce retete am gasit aici, explicate clar, incepand de la acest tort Krantz (pe care il voi face de ziua fiului meu), … n-am cuvinte. Multumesc!
Ma bucur tare ca iti place cum sunt explicate retetele mele 🙂 Sper sa iti placa krantz-ul. Este minunat.
La multi ani pustiului tau! 🙂
Edith, am o mare rugaminte: cum iti ies marginile blatului atat de frumoase? Pentru ca tapetez forma cu foaie de copt, la copt se increteste si cand o desfac de pe tort, am niste margini zdrentuite…Gresesc undeva?
Probabil tu pui o singura foaie de hartie in toata tava. Pune un cerc pe fund, iar pe pereti pune 2 fasii dreptungiulare cat sa acoperi toata circumferinta si inaltimea tavii. Ca sa stea fixe si pe fund si pe pereti, unge usor cu ulei tava inainte de a pune hartia. Sper ca ti-am fost de folos 🙂
Am facut si eu tortul Krantz acum 2 zile, pentru ziua tatalui meu. A iesit pur si simplu delicios. Pana si fetita mea de aproape 3 ani a mancat. Este foarte simplu de facut si foarte rapid. Astept inca un eveniment sa incerc si tortul Amandina 🙂
Valentina, ma bucur ca v-a placut.
La multi ani tatalui tau! 🙂
Te mai astept!
Eu n-am crescut cu Krantz, tocmai de aceea il am demult pe lista. Am crescut cu alte prajituri minunate.
Greu de hotarat ce sa aleg cu prioritate.
nu a crescut blatul:( am pus 1 pachet de praf de copt?unde am gresit oare?tava are diametru 26..totul a iesit in afara de blat..l=am taiat in 2:)))
Ai batut albusurile spuma, sa nu curga din castron?
Forma mea cred ca a avut in jur de 20-22 cm (nu imi amintesc pra bine si am uitat sa scriu in reteta). Tava ta a fost prea mare, din cauza asta zici tu ca nu a crescut…
Dar daca l-ai taiat in 2 inseamna ca a crescut.. Asa si trebuia, taiat in 2.
Buna Edith,
Am o nelamurire. La ingredientele pentru blat apare si praful si copt.
Dar in ultimul comentariu postat de tine, ai scris ca nu contine praf de copt.
Adevarul este ca am mai facut acest tort acum un an cred, a iesit grozav, si vreau sa il fac din nou maine.
Insa nu mai stiu daca acum un an am folosit acel ingredient sau nu, iar acum e musai sa iasa cel putin la fel de grozav, pentru ca il pregatesc pentru aniversarea unui prieten.
Multumesc si felicitari pentru tot ceea ce faci.
Este minunat ca ti-ai descoperit acest talent si il dezvolti continuu.
Iolanda
Buna Iolanda. M-am uitat gresit (stiu ca am cateva blaturi de tort fara praf de copt) Multumesc pentru atentionare. Pune exact ce scrie la ingrediente 🙂
Multumesc pentru cuvintele frumoase si te mai astept!
Este minunat! Am avut un real succes cu el Craciun si acum ma pregatesc sa-l fac din nou. La multi ani!
Ma bucur tare!
La multi ani si te mai astept sa te inspiri! 🙂
Este cea mai buna reteta de krant pe care am gasit-o si pe care o prestez a 6 oara! Felicitari prntru reteta!
Ma bucur tare! 🙂
Nu este meritul meu, este reteta mamei, dar si noua ne place tare mult 🙂