Fursecurile astea cu o denumire mai ciudatica le facea mama de sarbatori cand eram mica.
Mi-am adus aminte ca imi placeau mult, ca de altfel tot ce contine nuca, asa ca i-am cerut reteta si le-am
refacut. Ele au facut parte din meniul sarbatorilor de iarna (asta ca sa stiti ce e cu crengutele de brad
si cu decoratiunile din poze :)))
Se fac usor si sunt fragede si delicioase. Merita incercate fie de Paste, fie cu orice alta ocazie.
Ne trebuie:
125 g unt
50 g zahar
1 ou
1 lingura vin alb
2 linguri lapte dulce
vanilie, un praf de sare
faina cat cuprinde
1/2 plic de praf de copt (5 g)
1-2 linguri de zahar + 60 g nuca (pentru deasupra)
– cantitati pentru cca 40 bucati –
Cum se fac:
Mixam untul (aflat la temperatura camerei) cu un praf de sare si zahar pt cca 2 minute.
Adaugam galbenusul, vinul si laptele si vanilia si mixam pana la omogenizare.
Apoi adaugam faina cat cuprinde amestecata cu praful de copt, pentru a obine un aluat compact, nelipicios, ce poate fi intins in foaie.
(Aici trebuie sa imi fac mea culpa. Nici mie nu imi plac retetele cu “faina cat cuprinde”, dept urmare
am cantarit faina insa am uitat sa scriu in caiet cantitatea folosita, din pacate. Si cum a fost facuta acum 3 luni si ceva
nu mai tin minte. Nu ma injurati. Insa nu va panicati, adaugati faina, amestecand cu o lingura de lemn, treptat. Vor fi undeva pana in 250 g).
Impartim aluatul in 2-3 parti (pentru a lucra cu mai putin odata). Intindem foaie groasa de cca cca 3 mm,
taiem fasii late de un deget si lungi cat tin peretii si baza unei tavi de chec. (intoarcem tava de chec cu fundul in sus
si masuram cu o fasie de hartie de copt, apoi o folosim ca masura pentru a taia lungimea fasiilor.
In poze vedeti mai bine 🙂
Dupa ce am taiat aluatul in fasii, il ungem cu o pensula cu albusul batut spuma usor cu furculita,
presaram zahar si nuca tocata cu cutitul.
Punem fasiile pe fundul tavii de chec unsa cu ulei si tapetata cu faina
(eu am folosit una rotunda, insa mama folosea una clasica, trapezoidala).
Coacem la cuptorul preincalzit la 180 C pentru ca 15-18 minute. Stati cu ochii pe ele sa nu se arda 🙂
Procedam la fel si cu restul aluatului. La nevoie, indepartati resturile ce raman pe tava, ungeti din nou
cu ulei si tapetati cu faina. Merge mai repede daca coaceti cate doua tavi deodata.
Sunt si mai bune a doua zi!
Enjoy!
Nota: Daca nu doriti sa va complicati cu tava de chec, puteti intinde foaia de aluat si decupa orice forma doriti si procedati la fel:
ungeti cu albusul batut, presarati zahar si apoi nuca. Insa mie imi place forma asta (poate pentru ca imi aminteste de copilarie… 🙂 )
Eu am facut doar jumatate de cantitate. In reteta mamei cantitatile erau duble.
Avand in vedere ca sunt si mai bune zilele urmatoare, puteti face cantitate dubla 🙂
Cred ca sunt bune dupa cum arata, am sa incerc si eu.felicitari pentru retete,multumesc.
Sunt tare buni, si mai buni dupa 1-2 zile 🙂
Cat timp se pastreaza? Daca le fac cu 5 zile inainte de craciun si le pastrez in cutie metalica este ok?
Mona, la noi, din cate imi amintesc, nu rezistau niciodata mai mult de 3 zile, dar nu sunt probleme sa le tii 5 zile. 🙂
Scuze pentru intarziere..
Lipseste praful de copt la ingrediente
Monica, multumesc pentru atentionare, am adaugat.