Bine v-am gasit in 2016, va doresc sa aveti un an bun si frumos! 🙂
Fursecuri papuci, o reteta pe care o facea mama cand eram mica, nu mai mancasem de mult si mi-era tare dor de ele.
Asa ca le-am pregatit de Craciun. Reteta mamei era cu untura, eu am pus unt, drept pentru care nu au iesit atat de fragede
ca pe vremuri. Insa, daca aveti rabdare sa asteptati 2-3-4 zile, vor deveni din ce in ce mai bune si mai fragede.
Crema este “to die for”, cea de la reteta de caise.
Le-am mai gasit pe internet sub denumirea de gandacei sau fursecuri gandacei, insa eu ii stiu de papuci,
denumire ce vine de la forma lor.
Se pot umple si cu gem sau nutella, dar eu nu as renunta la crema asta pentru nimic in lume. Sunt perfecti asa! 🙂
Ne trebuie:
Pentru fursecuri:
230 g unt
5 linguri de apa
2 linguri de otet
200 g zahar
480 g faina
un praf de sare
vanilie
Pentru crema:
250 g zahar
200 ml lapte
2 linguri de cacao
200 g unt
Pentru glazura:
4 linguri de apa
4 linguri de zahar
1 lingura cu varf de cacao
un cubulet de unt
Pentru ornat:
5-6 linguri de nuca macinata
– cantitati pentru cca 84 jumatati deci vreo 40 fursecuri finale –
Cum se fac:
Mixam untul la temperatura camerei cu zaharul sarea si vanilia pentru cca 1 minut.
Adaugam cate o lingura-doua din apa amestecata in prealabil cu otet si mixam, adaugam treptat si faina, cate 2-3 linguri,
apoi din nou apa si tot asa alternativ, pana terminam faina. Spre sfarsit, framantam cu mana.
Trebuie sa obtinem un aluat compact si nelipicios pe care il putem modela.
Daca este prea moale, il puteti lasa 15-20 minute la rece si lua din el bucati pe care le modelati.
Nu pastrati tot aluatul la temperatura camerei cat ii modelati pe toti, pentru ca se inmoaie prea tare.
Formam suluri cam de grosimea unul deget, taiem bucati din el de cca 4,5-5 cm lungime.
Cam asa:
Punem in tava sulurile mici de aluat si le presam cu furculita, pe 2/3 din suprafata, 1/3 ramanand la forma originala.
Coacem la cuptorul preincalzit la 180 C pentru 13-15 minute. Le scoatem din tava pe un gratar dupa 5 minute si le lasam
sa se raceasca complet pana sa le umplem cu crema.
Intre timp, facem crema:
Amestecam cu un tel cacaua si zaharul, adaugam laptele si lasam sa fiarba la foc mic pentru cca 25-30 minute,
amestecand din cand in cand. Cand se ingroasa usor si face deasupra bule cam asa,
o luam de pe foc si o lasam sa se raceasca 10-15 minute, apoi adaugam untul taiat cuburi.
O lasam sa se raceasca complet, la rece inainte de a umple fursecurile (eu am lasat-o pe pervazul geamului).
Punem crema intre 2 fursecuri, presam usor sa se distribuie uniform intre ele si indepartam excesul care poate iesi pe parti.
Dupa ce terminam de “lipit” toate fursecurile, le lasam minim 2-3 ore pentru ca crema sa se intareasca bine (eu le-am lasat pana a doua zi).
Facem glazura: Punem toate ingredientele pe foc intr-o craticioara si amestecam pana cand se topeste zaharul.
Lasam sa se raceasca. Inmuiem fiecare fursec (lipit cu crema in prealabil) cu varful in glazura si apoi prin nuca macinata.
Le lasam pe o suprafata dreapta pana se usuca glazura,pentru a nu se murdari intre ele, apoi le tinem pe platouri acoperite
sau in cutii cu capac pentru a le da timp sa se fragezeasca. Daca aveti rabdare sa le mancati dupa 3-4 zile, vor fi si mai bune.
Enjoy!
Daca ar fi sa inlocuiesc untul cu untura care ar fi cantitatea de untura necesară pt aceasta reteta? Am int
Am intoleranta la lactoza si gasesc greu unt fara lactoza.
Multumesc
Violeta, din pacate nu am facut reteta asta decat cu unt. Poti incerca cu aceeasi cantitate de untura ca cea de unt… Eventual faci jumatate de cantitate din reteta, in caz ca nu ies ok, sa nu strici multe ingrediente…
Sa ne spui si noua cum ies. 🙂